Bırak Üzülsünler - İletişim - KaraKarga

Başlatan berkuralcan, 02 Aralık, 2015, 17:21:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

berkuralcan

Birkaç gün önce Amerika'da şöyle bir eser yayınlandı, çok uzun zaman olmadan Türkçe olarak da çıkacaktır diye tahmin ediyorum: 



Gören, duyan, alıp okuyan oldu mu?

Ben açıkçası bir çizgi roman olarak çok beğendim, son dönemlerde çıkan modern, bağımsız çizgi romanların çoğuna göre eksiği yok, fazlası var.

Şurada da anlattım biraz daha detaylı okumak isteyenler için:

http://www.altevren.net/say-seri-ncelemeleri/farkl-tatlar/1002-daretodisappoint

Agamotto

Konusu bana ilgi çekici geldi. Yazıda da dediğin gibi gayet akıcı bir esere benziyor. Eğer Türkçe olarak çıkarsa alırım tabiki.

Ralph

İlk defa burada gördüm. Pek benim tarzım değil, gerek çizgileri olsun gerek konusu olsun...

yunusmeyra

Berk yine ilgi çekici bir çalışmayı "görmemizi"i sağlamış..daha doğrusu "görmememizi" önlemiş..galiba iyi eleştiri ve tanıtıcı yazıların bir işlevide bu..ayrıca Berk'in kitabın "author"u için kısaca değindiği gibi "çizgi roman"ın ve  görsel anlatıların, yeni anlatı ve sanat türlerinin,üzerine eğilen teorisi konusunda kafa yoran bir üreticinin kitabıyla karşı karşıyayız..biraz araştırınca Özge Samancı'nın mensubu olduğu üniversitede aynı zamanda "popüler kültür","yeni medyalar ve okur-yazarlık" ,"çizgi roman", "grafik roman" üzerine "çalışmaların" yapılıp makalelerin yazıldığı bilgisine erişiyorsunuz..

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

ferzan

    Vay canına...Özge Samancı, 2000'lerin başlarında Leman dergisinde ufak bir köşesi olan ve derginin minimumda seyreden kadın çizer popülasyonuna karınca kararınca katkıda bulunan (Ramize Erer, Feyhan Güver, aynı dönem Penguen'de Esin Özbek, ara sıra da Piyale Madra, bilhassa 2002 Charli Hebdo özel sayısında ama en gençleri Özge Samancı idi yanılmıyorsam ) kendi halinde bir hanım çizerdi...Çok görünmemişti sonraları...Demek oralara gitmiş, grafik romancı olmuş o güzelim naif ve alternatif çizgisi ile...Vallahi haber diye buna derim ben...Acayip heyecanlandım...Çocukluk arkadaşımı görmüş gibi hissettim resmen...Umarım 2016 yılı içerisinde Türkçe okuma fırsatı buluruz...O vakit 2016'nın en kayda değer çizgi roman olaylarından biri olarak gönlümde yerini alır bu albüm...

    Gerek çocuk kitaplarında, gerekse kısıtlı mecralarda bu tarz naif ama kuvvetli ve anlatımı akıcı çizgilere, bilhassa hanım çizerlerin bileğinden çıkma çizgilere rastlıyoruz bazen...Sayıları üçü, beşi geçmiyor tabi ülkemizde...Çocuk kitabı yayınevleri bünyesinde kaybolup gidiyorlar, göze çarpmıyorlar...Bu hanımlardan biriyle 3 sene kadar beraber çalışma fırsatım da olmuştu ve benim de kitap resimlediğim dönemden arzuladığım ama bir türlü yakalayamadığım o incelikli tada hep gıpta etmişimdir...

    Amerika'da ya da Avrupa'da bu tarz naif bilekli hanım çizerlerden çokça var ama bir tane de bizden çıkması pek hoşuma gitti...Eminim içeriğinde de çok hoş anlatımlarla karşılaşacağız...

    Not :  Melike Acar, Sümeyye Kesgin gibi ana akım yabancı piyasaya iş yapan profesyonellerimiz var elbette ama alternatif üretim adına, naif grafik roman çizgisi adına yurt dışında Özge Samancı'nın yaptığı tatta bir çalışma, buralı hanım çizerlerimiz adına ilk kez oluyor sanırım...

    Not 2 :  Alternatifin yerli ekoldeki en beğendiğim yansıması ise Fırat Yaşa'dır ki, son kitabı Tepe'yi yakın bir gelecekte raflarda göreceğiz sanıyorum...Neyse, o da kendi başlığının konusu olsun... :)

    Not 3 :  Uzunca bir süredir Bilim Çocuk dergisinde ve başka birkaç yayında daha çizerlik kariyerini sessiz sedasız sürdüren eski Penguen çizeri ( 2003 - 2007 ) Esin Özbek'e de alternatif tatta bir grafik albüm çok yakışır düye düşünüyorum...Hem çok başarılı ve tatlı çizgilere sahip bir profesyonel, hem de yaşamını paylaştığı sevdiceği Suat Gönülay da malumunuz, yerli çizgi romancıların feriştahlarından...Belli mi olur, Esin Özbek de bir gün dergilere çocuk çizgi romanları yapmaya ara verip bu kez bizlere yönelik bir şeyler hazırlar...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

yunusmeyra

Türk eğitim sistemi içinde nasıl pelteye dönüştüğümüzün hikayesi: Dare to Disappoint
üst başlığı ile bir söyleşisi için:
http://t24.com.tr/haber/turk-egitim-sistemi-icinde-nasil-pelteye-donustugumuzun-hikayesi-dare-to-disappoint,316830

şöyle bitiriyor kelamını:

"Umarım yıllarca kafamda sırt çantası gibi taşıdığım bu kitap aynı yollardan geçenlere sinyal çakar, benden artık bir şey olmaz diyenlere de umut ışığı yakar."
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

nicholaihel

"Bırak Üzülsünler" adıyla İletişim Türkçe olarak basıyormuş. 6 Ocak 2017 için ön siparişte görünüyor. Etiket fiyatı 49 lira.

https://www.odakitap.com/birak-uzulsunler-ozge-samanci/9789750520952


memospinoz



Bırak Üzülsünler, orta sınıftan bir kız çocuğunun okul ve büyüme hikâyesi.

Otoriteye, tartışılamayan ezberlere toslayan, hayallerine sığınarak kendi yolunu arayan bir çocuğun inadı ve savrulmaları... Eğitim sisteminin, öğretmenlerin, muktedirlerin ve erkeklik hallerinin garip ve ağrılı manzaraları.

Özge Samancı, otobiyografik bir grafik romanla içini döküyor, farklı olmanın, ayakta kalmanın hararetli hatıralarını anlatıyor.


Kitabın Adı    Bırak Üzülsünler
Alt Başlık    Türkiye'de Büyümek
Fiyat    49,00 TL
Sayfa Sayısı    190 sayfa
En    175 mm
Boy    225 mm
Baskı    1. baskı - Ocak 2017
Yazar    Özge Samancı
Çizer    Özge Samancı
Çeviren    Özge Samancı , Necdet Dümelli
Editör    Levent Cantek
Kapak    Suat Aysu
Sayfa Uygulama    Suat Aysu
Düzelti    Onat Özlü

Kitaptan örnek sayfalar:
http://www.iletisim.com.tr/images/UserFiles/Documents/Gallery/birak-uzulsunler.pdf

Çizgi romanın sitesi: http://www.daretodisappoint.com/

Nightrain

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

memospinoz

Yine sayfa sayısına takılmışsınız.  ::)  :) Çizgi romanların fiyatı belirlenirken işin içinde sayfa sayısından başka birçok faktör var. Ve 50 değil 49 TL.  :) Neyse.
Baskıyı görmeden fazla bir şey diyemeyeceğim fakat orijinalinin yaklaşık olarak 60 TL olduğu bir çizgi roman olarak fiyatı biraz daha uygun tutulabilirdi İletişim gibi büyük bir yayınevi tarafından. 30-40 TL arası bir fiyat daha uygun olurdu gibi. İyi ki indirimli olarak internetten alabiliyoruz ama İletişim'in indirimlerini de %30'dan fazla görmedim hiç. Neyse bir çıksın inceleyelim, bakalım, ona göre değerlendirelim.

Nightrain

Neyine takılalım peki? 320 sayfalık Batman Hush 55 TL. Onu geçtim tuğla gibi Watchmen yine 55 TL. Bu ikisinin teliflerinin Dare to Disappoint'ten daha ucuz olduğunu sanmıyorum. İndirimli alalım desek, İletişim tok satıcı, %25 aşağı indirim yaptıklarını görmedim. Fuar zamanı bile %20 indirim yapıyorlardı.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

memospinoz

Sadece sayfa sayısından ziyade telif ücreti, yazar-çizer Türk ise onun kitaptaki payı, basım giderleri, kağıt fiyatları, kullanılan kapak ve iç kağıt kalitesi, basım adedi, sert kapak olup olmaması, basılacak kitabın boyutu, çevirmenlik ücreti, redaksiyon, editörlük ve grafik düzenleme, mizanpaj, dizgi, dağıtım giderleri, depo giderleri, kdv ve diğer vergiler, bandrol ücreti, geri dönen kitapların maliyeti, reklam giderleri, personel ücretleri, sigortası vb. birçok gider kalemi bulunuyor. Daha da saymayayım, sanırım bu kadar yeterli. Yani kısacası sadece sayfa sayısı fiyatı belirlemek için yeterli bir veri değil.
Üstelik fiyatı orijinal eserin fiyatıyla kıyasladığımda nispeten pahalı bulduğumu, daha uygun olsaydı daha iyi olacağını ifade ettim.

HacıGeraltEmmi

"yazar-çizer Türk ise onun kitaptaki payı" hariç diğer tüm masraflar kıyaslanan diğer kitaplar için de var :) Bilemiyorum, belki bu kitapta daha ekstra unsurlar vardır.
Yalan yok, ben de fiyatı ilk gördüğümde oha demiştim.

memospinoz

Alıntı yapılan: designer73 - 30 Aralık, 2016, 20:36:25
"yazar-çizer Türk ise onun kitaptaki payı" hariç diğer tüm masraflar kıyaslanan diğer kitaplar için de var :) Bilemiyorum, belki bu kitapta daha ekstra unsurlar vardır.
Yalan yok, ben de fiyatı ilk gördüğümde oha demiştim.

Tabii ki diğer kitaplar için de aynı faktörler geçerli. Yukarıdaki iletiyi yazmamın amacı sanılanın aksine sadece sayfa sayısının fiyat için belirleyici olduğu hatasına sık düşülmesiydi, fiyatta kıyaslama için hemen ilk bakılan yer sayfa sayısı oluyor nedense. Bunun yanlış ve dahi eksik bir bakış açısı olduğunu vurgulamak istemiştim. Fiyatlar genel olarak bu yayınevi açısından bakıldığında yüksek zaten, bu kolaylıkla diğer kitaplarına da bakıldığında anlaşılabilecek bir şey. Ve indirim oranları diğer birçok yayınevi kadar fazla olmuyor, en fazla %30. Yapacak bir şey yok o konuda, çıkınca inceleyip alıp almayacağına her okur kendisi karar verecek. Benimkisi sadece bilgilendirme -bilineni hatırlatma-, yoksa kimseye karışmak gibi bir niyetim yok. Gerçi son zamanlarda hemen her çizgi roman başlığı altında nitelikten çok fiyat tartışması görmekten bir nebze sıkıldığımı da söylemeliyim. Bundan sonra kim ne derse desin karışmayacağım, forum ortamında bu tür tartışmaların bir sonu olmadığını biliyorum zira.

nicholaihel

İletişim kitaptan küçük bir kısmı görmemizi sağlayan bir pdf yayınlamış.

http://www.iletisim.com.tr/images/UserFiles/Documents/Gallery/birak-uzulsunler.pdf

Amazon'daki "look inside" bölümünde ise (ingilizce olarak tabi) çok çok daha fazla sayfa okuyabilirsiniz.

https://www.amazon.com/Dare-Disappoint-Growing-Up-Turkey/dp/0374316988/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1483361962&sr=1-1&keywords=dare+to+dissapoint