Çizgiroman Bakımı

Başlatan Kagan, 23 Eylül, 2009, 22:10:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pizagor

Alıntı yapılan: deniz240 - 28 Ağustos, 2017, 22:36:46
Merhaba,

Dikisleri sokulmus cocuk kitaplarini nasil onarabilecegim hakkinda fikirlerinizi, yorumlarinizi rica ederim.

Tesekkurler.
Ali

Benzer bir konuyla birleştirdim, bilginize...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


deniz240

Cok tesekkurler Levent bey :)

Nightrain

Arkadaşlar, çizgi romanların eğilmesi bir benim mi başıma geliyor? Az önce Marmara Çizgi'nin bastığı Captain America Kış Askeri cildinin ilk sayısını okudum. Çizgi romanı masanın üstüne bıraktığımda eğildiğini fark ettim. Daha öncede başıma geldi. Bu durum normal midir, değil midir?
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Tuco Ramirez

Nemli ortamlarda oluyor. O yüzden ben poşetlerde saklıyorum çizgi romanları.

darkwood

Kitaplar genelde dik konumda bırakıldığında eğilme daha fazla oluyor, üzerine ağır 5-6 kitap koyup bir-iki gün kadar bekletilirse
büyük ölçüde eğilmeler azalıyor.
Darkwood Sakinleri..

TKnKT

    Öncelikle konuya benzer bir paylaşım ile karşılaşamadım. Mutlaka konuşulmuştur diye düşündüm ancak bir benzerine rastlayamadım. Derinlemesine forumdaki her başlığın altını incelemedim, bu sebeple benzeri varsa bilgilendirirseniz çok sevinirim. Çizgi roman sektöründe fasikülleri korumak için büyük bir çaba ve girişim mevcut. Buna özel kutular var, ComiCare gibi kaplama sistemleri mevcut vs. Ancak kitap ve dergi saklama konusu daha az ele alınıyor. Nitekim ben kitaplarımı okurken cilti kırılmasın diye çok fazla açmıyor ve katlamıyorum da örneğin, okuduktan sonra da iyi koşullarda saklamak istiyorum.

    Ben kitaplarınızı/dergilerinizi -kondisyon koruma kaygıları olanlar için- nasıl muhafaza ettiğinizi merak ediyorum. Verim aldığınız, çıktılarından memnun olduğunuz yöntemler nelerdir? Aklımdaki soruları örneklendirmem gerekirse:

  • Ne kadar süre ile kitaplığınız boşaltılarak havalandırılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
  • Güve, gümüş böceği gibi organizmaları uzak tutmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
  • Özellikle kış koşullarında rutubet faktöründen kitaplarınızı korumak için ne gibi tedbirler almalıyız? Isınması kapatılan bir odada kitaplarınızı sakladığınızda bir sorunla karşılaşıyor musunuz?
  • Özellikle kondisyonunu korumak açısından dergiler daha zorlayıcı materyaller; dergilerinizi nasıl kaplayarak formunu korunması için saklıyorsunuz? Kaplamadan saklandığında sararma olabildiği, kaplandığında da kaplanılan materyalin önemine değiniliyor genelde, siz ne öneririrsiniz?
  • Kitaplık raflarının tamamen doldurulacak şekilde üst üste kitapların yığılması kitaplara zarar veren bir sistem mi; dik yerleştirdiğiniz kitabın üstüne yatay kitaplar yerleştirmek, ağırlık dağılımı olsa da alttaki kitaplara uzun vadede zarar verir mi?)
  • Özellikle çizgiroman sektöründe kitap boyutlarında çok büyük tutarsızlıklar yaşanıyor. Bu da sizin kitaplığınızda alan kullanımızı çok kısıtlıyor. Özellikle piyasadaki çoğu kitaplık derinlik açısından büyük boy çizgiromanlarda yeterli derinliği sağlayamıyor. Bu konuda getirebileceğiniz bir öneri var mı?
  • Kitaplarınızın saklandığı dolap/kitaplığın kapaklı-açık olmasının ne gibi avantajları-dezavantajları var?

    Belki de başka soruları olanlar da vardır. Bu saklama koşulları için bir bilgi alışverişi yaratılabilecek bir ortam oluşturma niyetimi destekleyebilecekler varsa çok memnun olurum. Hatta görseller eklerseniz çok sevinirim. Hadi kitaplığınızı gösterin demekten öte, bu şekilde gerçekten çok etkili koruma sağlayabiliyorum gibi bir paylaşım ortamını arzuluyorum.



"The man who opens topics faster than his shadow"

pizagor

Benzer bir başlıkla birleştirdim.

Soruların yanıtlarını ben de çok merak ediyorum bu arada çünkü titiz bir biriktirici olarak hala çözüm üretemediğim konular var. Benim koruma yöntemim orijinal Comics için comicare, kalanı içinse neredeyse her birini şeffaf poşetlere koyup poşetin fazlalıklarını üzerine kıvırıp bantlama şeklinde. Sadece fumetti için inceleri alabildiği kadarıyla bir poşete koyuyorum (altı - yedi tanesi bir poşete giriyor), KM'ler falan hep ayrı ayrı. Perdesi her zaman kapalı, fazla kullanılmayan bir odada, cam kapaklı dolaplarda duruyorlar. Ancak yer kalmadığı için dolapların üstleri de doldu. Tabi en önemlisi alırken yüksek kondüsyonlusunu edinmek, bu yüzden kitap sitelerinden alıp da memnun kalmayıp çok kitap iade etmişliğim vardır.

Hatta yıllar önce cizgiroman seçmenin prosedürünü dahi yazmışlığım da vardır :)

http://altinmadalyon.com/altin/kardes-siteler/pizagor-ve-deli-sacmalari/msg47478/#msg47478
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


TKnKT

    "Bakım" olarak düşünmemiştim hiç. Bu sebeple başlığı gözden kaçırmışım sanırım. Konuyu taşıdığınız için çok teşekkür ederim. Aldığım kitaplar çoğunlukla çizgi roman, grafik roman gibi nitelendirilen bağımsız eserler ya da karikatür-öykü kitaplarından oluşunca çizgi roman tutkunlarının genel eğilimi olan fasikül koruma çerçevesinden çıkıyorum. İnsanlar kitap kondisyonu konusunda da saklama aşamasında fasikül kadar hassas davranmıyor genellikle. Hâl böyle olunca aynı kaygılara sahip kişilere zor ulaşıyorum.

    Ben de şuana kadar ki yöntemimi dile getireyim bir yandan. Bunlarla birlikte kitap saklama konusunda kitaplığa kapak yaptırdım ve ışık, toz deformasyonunu önlemeye çabaladım. Oda içerisinde dış cepheye değil iç oda duvarlarına yasladım ki rutubet çekincemi biraz azaltabileyim. Ancak üst üste kitap yığmaktan kaçınamıyorum bir noktadan sonra. Ama mesela gümüş böceğine birkaç kez denk gelmişliğim var oda içerisinde ve kağıt ile tahta tutkunu olduklarını biliyorum. Kitaplık ayaklarına böcek ilacı sıkmaktan başka kitaplığa bir şey koymak gibi bir şey olabilir mi bilmiyorum.

    Dergi korumasında da kategorileştirmemi yaptıktan sonra gazete ile kaplıyıp paket halinde kaldırıyorum. Ancak gazete burada ne kadar güvenli emin değilim, renk geçişi olabilir endişelerim var o yüzden dergi ile temas noktalarına A4 kağıt da ekledim.
"The man who opens topics faster than his shadow"

Kauss

Bazen youtube da filan cilt olan çizgi romanlarıda şeffaf poşete koyanları görüyorum. Bu taktik işe yarıyor mu ayrıca bunun için şeffaf poşetleri nereden temin ediyorsunuz ?
Fasikül formatında olanları comic-care koyuyorum ardından İkea'dan aldığım şeffaf kutularda ağzı kapalı olarak korumaktayım.
Ciltler için ise; camlı/kapaklı kitaplıkta koruyorum. Fakat yer sıkıntısı baş göstermeye başladı onun için tekrardan kitaplık almak durumundayım. Mangaları vb. ise açık kitaplıkta tutuyorum.

pizagor

Alıntı yapılan: Kauss - 21 Kasım, 2020, 06:07:43
Bazen youtube da filan cilt olan çizgi romanlarıda şeffaf poşete koyanları görüyorum. Bu taktik işe yarıyor mu ayrıca bunun için şeffaf poşetleri nereden temin ediyorsunuz ?

Kesinlikle yarıyor. Bir kitabın en fazla zarar gördüğü anlar kütüphane rafında yerine yerleştirilkenki anlar, hele ki bir de iyice sıkışık bir duruma geldiyse o raf. Temizlik malzemeleri, kağıt, zarf falan satan yerlerde gıda poşeti olarak kilogramlık poşetlerde alıyorum. Bir comiccare kalitesinde değil tabiki ama işimi görüyor.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


OZAN BALIM

Kitaplığı doğrudan ışık alacak pozisyonda kurmamak gerekiyor. Güneş almasa bile ışık 5 yıldan sonra kitap sırtlarının rengini ciddi oranda değiştiriyor. Raf boyutu kitap boyutundan en azından bir kata yakın geniş olursa kitapları öne hizalayarak hava almasını ve duvardan gelecek nemden korunmasını sağlayabilirsiniz. Oda istisnasız hava almalı. Ben kitaplığı büroya taşıdığım için bu konuda çok rahatım. Yılda en az 1 kere 3-4 gün süren bir temizliğe girişiyorum. Elektrikli süpürgeye fırça aparatını takarak kitapları raf raf her yönden fırçayla temizliyorum. Alt raflara ekstra birkaç ayda bir ek temizlik gerekebilir. Kitaplıkta kapak bana hitap etmiyor açıkçası. Kitaplık ruhunu kaybediyor.

nicholaihel

Işık konusu gerçekten zor ve tam mücadele edemediğim bir konu. Hatta geçen 13 gezegenden muhtemelen yıllardır ellerinde kalan bir kaç cilt sipariş ettim. Resmen sararmış geldiler :) bende de durum zamanla böyle olabiliyor. Yavaş geliştiği için uzun süre farkedilmeyebiliyor.

YERDENİZ

Özene bezene biriktirdiğimiz, okurken sayfalarını dikkatlice açtığımız çizgi romanları korumak için çeşitli yollara başvurmuşuzdur yıllarca.

Amarikan edisyonlu çizgi romanlar genellikle kuşe kağıda basılır, ciltleri dik konumda koydun mu, yapıları gereği zamanla yamulurlar, ciltten kopmalar başlar. Yatay koysan (yığma), bu sefer de; ezilme durumu oluşur, rafta görünümü de pek güzel olmaz.
Ne yapacağız peki kitaplıkta nasıl koruyalım, kollayalım? (Kuşe kağıdın hammaddesinde petrol türevleri vardır ve kağıda parlaklık/matlık kazandırmak ve incelik sağlamak için bu türevleri, kağıdın hammaddesi ile karışım sağlanmıştır.
Kuşe ıslanırsa, buruşur ciltte zamanla çillenmeler oluşturur. Jelatine koyarken hava almasını sağlanmalıdır (Delgeç ile 2/3 delik yeterlidir)
   
İtalyan  edisyonlu çizgi romanlar genellikle saman kağıda basılır (ENZO, IVORY vb.) ciltleri dik konumda koysan da yapıları gereği yamulma/bükülme yapmazlar.
Neden durum böyle? Saman kağıt yapıları gereği ortama uyum sağlarlar. (saman kağıtın hammaddesi odun :) dur ve yapısından kaynaklı hammaddesinde plastik kullanımaz)
Amarikan/Avrupa saman kağıdı oluşumunda odun kullanılır dedik ya; kağıdın oluşumunu hızlandırmak için, (kağıdın kurumasını beklemeksizin) kağıdın hammeddesini ıslatırlar ve yarı kuru/ıslatılmış vaziyette baskıya gönderilmektedirler ki bu da; kağıdın zamanla çillenmesine, sararmasına sebep olur. (SEKA'yı arar olduk)
Saman kağıt ıslanırsa da kurutuldu mu bir nebze kurtarılabilir. Jelatine koyarken hava almasını sağlanmalıdır (Delgeç ile 2/3 delik yeterlidir)

1- Kitap korumaları çıktı ve bunlar comickcare olarak adlandırılan şeffaf jelatin poşetler içinde kitapları dik durmasını sağlayan kartonlar bulunmakta.
2- Normal jelatinler var, bunları ambalaj malzemeleri satan dükkanlardan alınabilmekte ama dikleme kartonunu siz yapacaksınız veya kitaplığa yatay vaziyette koyacaksınız.
    (Yatay koyacaksanız; kitapların sırt kısımlarını, üst üste gelmemesine dikkat edin yani kitapları bi düz bi ters koyun.)