2016 yılında okuduğumuz kitaplar

Başlatan kedidiro, 31 Ocak, 2016, 23:36:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bugraltu

1) Haldun Taner - Yaşasın Demokrasi
2-4) Brandon Sanderson - Mistborn 1-2-3
5) Chuck Palahniuk - Dövüş Kulübü
6) Bernard Cornwell - Heretik (Kutsal Kase'nin Peşinde 3)
7) Plato - Sokrates'in Savunması
8 ) Kafka - Dava
9) Jack London - Beyaz Diş
10) J.R.R. Tolkien - Bitmemiş Öyküler
11) J.R.R. Tolkien - Roverandom
12) William Golding - Kule
13) Ahmet Ümit - Çıplak Ayaklıydı Gece
14) Geoffrey Parker - Cambridge Savaş Tarihi

Aralarından beni en çok şaşırtan Mistborn serisi oldu. Uzun zamandır bu kadar güzel bir fantastik kurgu serisi okumamıştım. 3 kitabı da 10/10 benim için. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Sakızlı Ohannes Paşa

Mayıs ayında nispeten iyi okudum. 26 kitap oldu bu yıl toplamda.

Aşka Övgü- Alain Badiou
Muhteşem Gatsby - Scott Fitzgerald
The Old Man and The Sea - Ernest Hemingway
Kırılgan Şeyler - Nail Gaiman
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Zorba - Nikos Kazancakis

bongzilla

mart ayında işten atılmamın da etkisiyle  :)
*patti smith- m treni (çoluk çocuk'a hayran kalmıştım, hayalperestler de olağansüstüydü ama m treni tokat gibi çarptı. kadının şarkılarından daha çok seviyorum kitaplarını)
*william hope hodgson- sınırdaki ev (korku, gerilim, fantastik, bilim kurgu. hepsi bu kitapta!)
*kadir akın- ermeni devrimci paramaz (soykırım vardı yoktu hiç o polemiklere girmeden şunu diyebilirim ki anadolu topraklarında yaşamış halkların kardeşliğine ve eşitliğine inanmış korkusuz bir devrimcinin hayatı. osmanlı'nın son dönemi içinde ilginç bir kaynak)
*chomsky/foucault- insan doğası iktidara karşı (2 filozofun fransız televizyonunda ki tartışması. foucault'nun kibri chomsky'nin mütevazılığı  ;D)
*richard brautigan- big sur'un güneyli generali (beat kuşağı içinde en sevdiğim isim olan brautigan'ın ilk ama yayınlanan son kitabı. objektif yorum yapamam adamı çok seviyorum)
*jörg fauser- hammadde (alman edebiyatının en hırçın yazarlarından biri olan fauser şair, roman yazarı, gazeteci, eski junky ve daimi alkolik. bir dönem istanbul'da da yaşamış, beat kuşağı ve varoluşçuluktan etkilenmiş, 40 yaşında trafik kazasından hayatını kaybedene kadar sürekli yazmış, "yaşamış" ve de ölümüne içmiş. hammadde dilimize çevrilen ilk kitabı. şırıngalar, roman taslakları, hırsızlar, kızıl ordu fraksiyonu sempatizanları, yalancılar, polisler, sıradan insanlar... fauser, yazar olmak için kanını akıtanlardan)
*ludwig wittgenstein- tractatus logico (bir iki cümleyle anlatabilecek yetkinlikte biri değilim, apayrı bir yazı konusu)
*jack kerouac- deniz benim kardeşim (herkes yolda'yı yere göğe koyamaz ama benim için olay zen kaçıkları'dır. bu roman ise aynı brautigan gibi kendisinin yazdığı ilk ama yayımlanan son romanı. hatta yazıldıktan 60 sene sonra yayımlandı. genç kerouac'ı, umutlarını, hayata ve yol'a karşı heyecanını çok iyi anlatan bir eser.)
*anne steiner- kızıl ordu fraksiyonu (70'li yıllarda batı almanya'yı ayağa kaldıran, silahlı mücadeleyi avrupa'nın göbeğine taşıyan,-kimilerine göre- yöntemleri tartışmalı da olsa alman gençliğini etrafına toplayan, marksist örgüt raf'ın objektif tarihi.avrupa soluna ilgisi olanlara "şiddetle" tavsiye)
*murat uyurkulak- merhume ( tol ve har'la herkes gibi beni de tokatlamıştı uyurkulak. har'dan tam 10 sene sonra yeni romanı merhume sonunda yayımlandı. beklenti büyüktü. karşıladı mı? orası okuyana kalsın. keşke daha sık yazsa dediğim adamlardan)
*spk- komünist manifesto (60'ların sonunda alman psikiyatri hastaları ve bir kaç psikiyatr tarafından kurulan örgütün yayımladığı manifesto. çeviri pek iyi değil ama çok ilginç bir metin. spk devlet tarafından dağıtıldıktan sonra sempatizanlarının bir kısmı raf'ın 2. kuşak militan kadrosunu oluşturması bir diğer tarihi olay)
*william burroughs-ara bölge (abd'den çıkmış en büyük yazar, dil cambazı, her daim junky. ilk 2 romanı ve baş yapıtı çıplak şölen arasında ki dönemde yazdıkları öyküler, roman taslakları, karalamalar. sıradan junky bir yazarken çıplak şölen gibi bir efsaneyi yazacak olgunluğa erişmiş burroughs'un kayıp dönemi)
*howard becker- hariciler (sosyolojiyle ilgilenen herkese tavsiye ederim.)
*werner herzog-buzda yürüyüş (büyük belgeselci herzog'un çok genç yaşta deneyimlediği olağanüstü bir arayış ve yol metni. son dönem okuduklarım arasında en çok etkilendiğim kitap budur. adamın geçmişiyle hiçbir alakanız yoksa da bu kitaba bi göz atın)
*mckenzie wark- kaldırım taşlarının altında kumsal var ( sitüasyonist enternasyonel hakkında çok güzel bir metin. başta guy debord -gösteri toplumu'nu herkese tavsiye ederim- ve diğer sitüasyonistleri irdeleyen verdiği kaynakçalarla sizi bambaşka kitaplara yönelten ilginç bir kitap. zamanın ötesinde olan ve bugün de hala tartışmalara açık sitüasyonistlere içeriden bir bakış




alan ford

bongzilla kıskandıracak bir liste olmuş. , lakin fuco - çomsky söyleşisinde karşı taraflara düşmüşüz. Okuyalı çok oldu ama bana tam aksini düşündürtmüştü.  ;) Neyse bu listeden notlarımı aldım , özellikle Patti Smith'leri edineyim bir an önce. Ne demek şarkıcılığından iyi yahu  ::)
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

bongzilla

Alıntı yapılan: alan ford - 11 Haziran, 2016, 17:31:37
bongzilla kıskandıracak bir liste olmuş. , lakin fuco - çomsky söyleşisinde karşı taraflara düşmüşüz. Okuyalı çok oldu ama bana tam aksini düşündürtmüştü.  ;) Neyse bu listeden notlarımı aldım , özellikle Patti Smith'leri edineyim bir an önce. Ne demek şarkıcılığından iyi yahu  ::)
bunları ayvalık'ta biramızı yudumlarken tartışalım  :)

kalidor

*ludwig wittgenstein- tractatus logico

Bu kitaba Selahattin Yusuf "Şafaktan Çok Önce" adlı yarı hatırat yarı deneme kitabında çok atıfta bulunuyordu. Açıkçası birikim gerektiren ağır felsefi bir eser.
Crom! Ölüleri Say...

kedidiro

30- bir dizi ölü adam
31- kim var imiş biz burada yoğ iken
32- futebol- brezilya tarzı yaşam
33- şişkodan pokerde kazandığım adayı da yeğenime bırakıyorum
34-futbolcudan yönetmen
35- buz kıracağı cinayetleri
36- çorum halk kültüründe gülmece
37- vur ulan vur- linç öyküleri
38- yalancılar ve sahtekarlar ansiklopedisi
39- hrant
40- lütfen sessiz olur musun lütfen
41- kadınlar
42- çılgın ve özgür- neyzen tevfik
43- merhume
44- ölmenin sekiz milyon yolu
45- elveda güzel vatanım
46- meşhedi aslan peşinde
47- kurbağalara inanıyorum
48- kedi beşiği
49- tiffany'de kahvaltı
50- üç istanbul
51- paranın cinleri
52- cehennem
53- bana italya'yı anlat

kedidiro

  özellikle haziran'da öğrencilerin son haftalarda okulu asması ve ingilizce kursumun son kurunu da tamamlamam iyi bir okuma ritmi yakalamamı sağladı. yılın ikinci çeyreğine dair okuma notlarımı şöyle sıralayabilirim:
  a- forum dostlarının itkisiyle başladığım ve ilk iki üç kitapta pek de bayılmadığım mathew scudder polisiyelerine devam ediyorum ve her kitap öncekinden daha iyi olmaya başladı. bu arada geçen akşamlarda tv'de denk gelip izleme gafletinde bulunduğum scudder uyarlaması " ölmenin sekiz milyon yolu"nun kitapların veya scudder'ın dünyasını yansıtmada çok başarısız kaldığını söyleyeyim. eğer seriyi okumaya başlamadan bu filmi seyretseydim olasılıkla kitaplardan fersah fersah uzağa kaçardım
b- ittihat terakki, işgal istanbul'u, kuvvayi milliye okumalarımız sürüyor. bu ayki okumaların bende oluşturduğu duygu; " herkes kemal tahir olamıyor"
c- sevdiğim yazarlar beni mutlu etmeye devam ediyor. galeano, capote, murathan mungan beni yine şaşırtmadı. sadece murat uyurkulak'ın - ki yazdığı herşeyi okumak  farzdır indimde - son romanı merhume'den  - belki ben har kalitesinde bir şey beklediğimden- umduğumu bulamadım.
d- bu dönemde okuduğum biyografilerden hrant , otobiyografi olarak ise futbolcudan yönetmen (memduh ün) çok hoşuma gitti. otobiyografilerde en büyük eksik olarak gördüğüm kişinin kendine objektif bakamaması problemi memduh ün'ün kitabında yok. okurken memduh ün'ü tüm yalınlığı ile görebiliyorsunuz. hrant kitabı içinse yabancı basında "tuba çandar'ın seslerden ördüğü koza" değerlendirmesini duyduğumda hissettiğim duygunun tam olarak bu olduğunu farkettim.
e- bu dönemin en keyifli okuması ise tamamen tesadüfen okuduğum futebol kitabı oldu. brezilya'yı futbol üzerinden anlama, anlamlandırma çalışması diyebileceğimiz bu kitap an itibarıyla hrant kitabıyla birlikte yılın en iyi iki kitabı benim için.
f- son olarak bayram sonrası yapacağımız italya seyahatine dönük okumalara başladım ve dan brown'ın cehennem'ini polisiye macera olarak değil floransa venedik gezi rehberi niyetine okudum. zaten açıkcası macera kitabı olarak önceki kitaplarına yaklaşamayacak sn derece zorlama bir kurgu var ortada. nedim gürsel'in bana italya'yı anlat kitabı ise çok hoş bir italya güzellemesi. nesir şeklinde yazılmış bir italya'ya aşk şiiri

HacıGeraltEmmi

13- Kimmeryalı Conan'ın Yükselişi – Bölüm I – Robert E. Howard
14- Büyük Tanrı Pan - En Derindeki Işık - Arthur Machen
15- Aya Tırmanmak ve Diğer Öyküler - Ursula K. Le Guin
16- Patrona Halil - Eski Bir İstanbul Hikayesi - Maurus Jokai (yazarın okuduğum ikinci kitabı bu, (Yanya aslanı ve yeniçerilerin son günleri) kadar olmasa da sürükleyici bir tarihi macera.
17- Ölümsüz Aile - Natalie Babbitt
18- Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck   
19- Büyünün Rengi - Terry Pratchett
20- Elric Ruh Hırsızı - Michael Moorcock (Conan maceraları tadında, çok beğendim)
21- Kırılgan Şeyler - Neil Gaiman (hep yazsın, durmadan yazsın bu adam... acaip keyif alıyorum kitaplarından)

Sakızlı Ohannes Paşa

Temmuz okuma temposu acisindan fena degildi.

Zincirlenmis Prometheus - Aisyklos
Baba ve Pic - Elif Safak
Da Vinci Sifresi - Dan Brown
Korluk - Jose Saramago
Martha Freud: Dahinin Karisi - Katja Behling
Zombi - Joyce Carol Oates
Intibah - Namik Kemal

Saramago'nun Korluk kitabi listenin yildizi.

Sakızlı Ohannes Paşa

Ağustos ayında kendimi aştım adeta;

Açlık Oyunları 1 - Suzanne Collins
"Her Şeyin Sonundayım" Tezer Özlü Ferit Edgü Mektuplaşmaları
Araba Sevdası - Recaizade Mahmet Ekrem
A Christmas Carol - Charles Dickens
Felatun Bey ve Rakım Efendi - Ahmet Mithat Efendi
Çoluk Çocuk - Patti Smith
Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl
Haliç'te Yaşayan Simonlar - Hanefi Avcı
Socrates'in Savunması - Platon
Çocukluğun Sonu - Arthur C. Clarke
İslami Finans: İlkeler, Araçlar ve Kurumlar - Atila Yanpar
Sıfır Sayı - Umberto Eco

HacıGeraltEmmi

22- Dracula / Bram Stoker
23- Efsaneler 1 / (U. Guin, S. King, G.R.R. Martin vd.)
24- Aden / Stanislaw Lem
25- Cinbaz / Ege Görgün
26- Hayal Kahramanları / Sunay Akın
27- Yörünge / Tess Gerritsen
28- Bara Tilan'ın Ordusu - Eolin Destanı 1. Kitap / Bülent Ögeyik

afu

arkadaşlar, okuduğunuz kitapları kendi beğeninize göre değerlendirip, 10 üzerinden bir not verseniz?
hele bir de türünü belirtirseniz, seçimlerimiz için büyük referans olurdu.  ;)

kedidiro

54- kutsal bar kapandığında
55-kırmızı saçlı kadın
56- muhteşem gatsby
57- melek annem ve ben
58- fikrimin ince gülü
59- bıçak sırtı
60- beş şehir
61- yol ayrımı
62- şehrin sesleri
63- manisa sevdası
64- iki darbe arasında
65- rıfkı almaz
66- hikayeden çocuk
67- ölmeye yatmak
68- tahtalı köye bir bilet
69- bir düğün gecesi
70- eve dönmenin yolları
71- çimen türküsü
72- bozkırdaki çekirdek
73- filiz hiç üzülmesin
74- ölü gömme törenleri
76- dostoyevski

kedidiro

a- yılın üçüncü çeyreği (özellikle de temmuz ayı ) kitap okuma tempomun en düşük olduğu dönemdi. buna karşın bu yıl şimdiden geçtiğimiz yıldan daha fazla okumuş durumdayım
b- buna karşın bu yılın beni en mutlu eden okumalarını da son aylarda yaptım. özellikle tiyatro yazarı, köşe kadısı ve siyasi aktivist olarak tanıyıp çok da saygı duyduğum adalet ağaoğlu'nun romanlarından bunca yıl uzak durmuş olmak benim ayıbım olsun. dar zamanlar üçlemesinin ilk iki kitabı ve fikrimin ince gülü bana büyük bir türk romancısının karşısında olduğumu hatırlattı. adalet ağaoğlu romanlarını okuduğumda günümüzün bazı çok satar romancılarının pekte matah olmadıkları duygusu oluştu bende.
c- esir şehir üçlemesinin son romanı yol ayrımı ve köy enstitülerini anlattığı romanı bozkırdaki çekirdek'i de okuduktan sonra herhalde uzunca bir süre kemal tahir okumaya ara vericem. kendimce mutlaka okumam gereken romanlarını tamamladığını düşünüyorum. yine de belli olmaz. bakarsınız ard arda kötü romanlarla karşılaşırsam bir vaha için kemal tahir'e dönebilirim
d- bu okuma dönemindeki en büyük keşfim ise (romancı adalet ağaoğlu'ndan sonra tabii) hacmi küçük ruha ağırlığı fazla romanıyla alejandro zambra... eve dönmenin yolları muhteşem bir kitap. bu latin amerika'da ne yiyip içiyorlarsa muhteşem romancılar çıkıyor.
e- her ayın ilk okuması olarak bir matt scudder macerası yapmayı alışkanlık haline getirdim. temmuz'da okuduğum kutsal bar kapandığında şu ana dek okuduklarım arasında en iyisi bence...