La Quête de l'oiseau du temps (The Quest For The Time Bird) - Le Tendre & Loisel

Başlatan nikopol, 07 Şubat, 2016, 18:17:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nikopol



Son yillarda Ingilizce olarak yayinlanan Avrupa cizgi romanlarinda buyuk bir artis var. Régis Loisel, Fransiz cizgi romaninin onemli isimlerinden biri. 2003 senesinin Angouleme'inde Buyuk Odul'le taltif edilmis. Yakin zamanda Loisel'in Peter Pan (Soaring Penguin Press), Deviant Virtues (Humanoids) ve The Quest For The Time Bird (Titan Comics) gibi eserleri Ingilizce olarak yayinlandi. 1951 dogumlu Loisel, ayni zamanda Mulan ve Atlantis gibi animasyon projelerinde Walt Disney sirketiyle calismis bir isim.

Serge Le Tendre'nin yazdigi ve Loisel'in cizdigi The Quest For The Time Bird, ilk olarak 1975 yilinda Imagine isimli bilim-kurgu dergisinde siyah beyaz olarak boy gostermis. 1983 yilinda ise ikili tarafindan tamamen yeni bastan, renkli olarak album formatinda uretilmis. Serinin ikinci albumu 1984'te, ucuncu albumu 1985'te, son sayisi ise 1987'de yayinlanmis. Serinin, Le Tendre ve Loisel tarafindan yazilip farkli sanatcilar tarafindan resimlendirilmekte olan prequel oykusu (orijinal hikayenin oncesinde yasananlar) ise halen yayinlanmaya devam etmekte (su ana kadar yayinlanmis dort album var ve yayim tarihleri sirasiyla 1998, 2007, 2010 ve 2013).

The Quest For The Time Bird, fantazi turunde bir eser ve anladigim kadariyla, yayinlandigi donemde bu turde cizgi romanlara pek rastlanmiyor. Gordugu itibarda basarili bir eser olmasinin yani sira, zamani icin fazla populer olmayan bir janrda yer almasinin da etkisi var. Oyku, Akbar adinda bir dunyada geciyor. Ramor adindaki kotu bir tanri, gecmiste diger tanrilar tarafindan bir kabuga (deniz kabuguna) hapsedilmistir, ancak tanrilarin kaybolmasindan yillar sonra, Ramon'un serbest kalmasinin vakti yaklasmaktadir. Akbar'in kahin prensesi Mara, Ramon'un serbest kalmasini engellemek icin efsanevi Zaman Kus'una ihtiyac duymaktadir ve Zaman Kus'unu bulmak icin kizi Pelisse'yi gorevlendirir. Ciktigi gorevde Pelisse ilk olarak Mara'nin eski aski (ve belki de Pelisse'nin babasi) olan savasci Bragon'u kendisine eslik etmeye ikna eder. Pelisse ve Bragon'a, dort kitap (ve 9 gun) surecek yolculuklarinda, tabii baska kahramanlar da eslik eder.

Hikaye yer yer mizahi bir dil icerse de, bence oldukca karanlik. Akbar, herkesin sonsuza kadar mutlu yasadigi bir evren degil. Ilk uc albumdeki hikayeyi ortalama buldum, ama dorduncu albumde her sey guzel baglaniyor.

Dipnot olarak, The Quest For The Time Bird'in 80'li yillarin sonunda NBM tarafindan Roxanne adiyla (nedense Pelisse'nin adini bu sekilde degistirmisler) Ingilizce olarak basildigini belirteyim.

Seri, BDtheque'te 114 yorum almis ve 5 uzerinden 4.26 puan toplamis.








köstebek

Bunları görüp de basamayınca insanın canı çok sıkılıyor... Renkli baskıyı parasız halledecek bir matbaacı ortak bulup deli gibi yüklenmek lazım aslında, ta ki "oğlum biz işten ne zaman para kazanacağız" lafını söyleyene kadar... Sonra da yayınevi battı deyip dükkânı kaparız

hanac

Alıntı yapılan: köstebek - 07 Şubat, 2016, 18:24:23
Bunları görüp de basamayınca insanın canı çok sıkılıyor... Renkli baskıyı parasız halledecek bir matbaacı ortak bulup deli gibi yüklenmek lazım aslında, ta ki "oğlum biz işten ne zaman para kazanacağız" lafını söyleyene kadar... Sonra da yayınevi battı deyip dükkânı kaparız

;D ;D ;D Süper fikir Sayın Köstebekus,

@ Nikopol; Bu güzel tanıtım için çok teşekkürler.

nikopol

Biliyoruz ki bu eserleri orijinal formatlarinda Turkce'de goremeyecegiz. Her ne kadar arada sekteye ugrasa da, fena olmayan bir sureli cizgi roman dergisi yayinciligimiz var. L-Manyak ve Lombak'in ayni anda ciktigi bir donem dahi yasadik. Bu arkadaslar neden biraz vizyonlarini genisletmezler, neden yabanci eserlere (bilhassa akrabasi olduklari Fransiz ekolune) de dergilerinde yer vermeyi dusunmezler, hep merak etmisimdir. Dil de biliyorlar, aralarinda Kemal Aratan gibi Fransa'da yasamis tipler de var. Loisel olmak zorunda degil, illa ki yayin politikalarina uyacak eserler ve sanatcilar bulabilirler. Ama iste, yillarca ayni cizgiyle, ayni espriyi cizip duruyorlar, ondan sonra da kepenk kapatiyorlar. Sorunca hepsi Moebius hayrani, hepsi Edika'dan cok etkilenmis, falan filan.