Ucuz Çizgi Roman

Başlatan hanac, 01 Ekim, 2009, 18:22:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alpi

Allah gani gani rahmet eylesin Sami Önal sahaflık mesleğini yaşatan okur sayısının tüm Türkiye'de 300 kişi olduğunu söylerdi..ve devamının gelmeyeceğinden yakınırdı..çizgi romanla benzeşen bir değerlendirme..

rumar80

   Sevgili arkadaşlar ucuz çizgi roman, hele Güneş'in istediği şekilde olması, maalesef mümkün gözükmüyor. Nedenlerine gelince:
  Gerçek anlamda çizgi roman okuru sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Bu sayılı kişi de ite kaka çizgi roman okumaya ve almaya çalışmaktadır. Ancak bu grup içinde bile bir düzen ve ortaklık (zevklere karışılmaz) olmadığı için yayınlanan çizgi romanlar bile yeterli miktarda satamamaktadır. Belli bir grup okuyucu daha önceden okuduğu çizgi romanların tekrar yayınlanmasını istemektedir. Bu halkımızda olan genel bir eğilimi de göstermektedir. Statükoculuk. Bu konu tartışmaya açık olmasa da yayıneveri bu okuyucuların isteklerini karşılamakta ve eski çizgi romanları tekrar basmaktadır. Ancak burada bile teliflerinin ucuz olduğu bilinen ve söylenen çizgi romanlar bile piyasada ucuz sayılamayacak fiyatlarla satılmaktadır.
   Yeni yayınlar da yayınlanmakla birlikte okuyucunun belli bir ilgisine ulaşmak için çok zorlanmakta, bu nedenle de sık sık kapanma tehlikesini yaşamaktadır.
   Ülkemizde çizgi roman okuyucusu denilen belli bir yaş grubunun ağırlıklı tercihi fumetti olduğu için diğer çizgi romalar piyasada yıllardır zor yer bulmuşlar hatta bulamamışlardır. Bugün bile bu forumda farklı türlerin yayınlanması için yazılar yazılmakta, ancak yayınlansa bile satışlarda genelde hüzün yaşanmaktadır.
   Genç nesile çizgi romanı sevdirmek diye bir sorun aslında yoktur. Bu nesil zaten bir şekilde çizgi roman okumakta ya da bunların çizgi filmlerini seyretmektedir. Ancak fumetti ağırlıklı basılan çizgi romanlar bu nesile hitap edememektedir. Bugün D&R ve benzeri yerlerde Ben10, Spiderman, vs renkli çocuk kitapları satılmakta ve alıcıları da olmaktadır. O zaman mesele çizgi romanı sevdirmek değil uygun çizgi romanları ulaştırmaktır. Bu da 3TL'sına çizgi roman satmakla olmaz (ki aldığımız en ucuz çizgi romana ne ödüyoruz ki?) düzenli ve kaliteli baskılar yapılması ve tanıtım ile olmalıdır.
   Buradan da bir diğer soruna gelirsek, yayınevleri artık okurun isteğine göre değil de ayakta kalmalarını sağlayacak maddi gelirin eldesine yönelik çalışma yapmasıdır. Bu planlama biz okuyucuları bile artık "ne olur ne çıkarsa çıksın" durumuna getirmiştir. Önümüzde düzgün yayınlanan yayınların sayısı o kadar azken  yeni çıkacak one shot'lar ya da ne olacakları bilinmeyen yeni seriler için heyecanlanmaktayız. Oysa durup yayınlanmayan çizgi romanlara ne olduğunu sorgulamalıyız. Ortada yarım kalan işler oldukça ucuza çizgi roman bir yana çizgi roman bulunmayacak zaman gelebilir.
   Yani havanda su dövmek olsa da içimizi boşalttık
   Sevgiler

BAHADIR

Alıntı yapılan: alpi - 10 Ekim, 2011, 16:33:29
Allah gani gani rahmet eylesin Sami Önal sahaflık mesleğini yaşatan okur sayısının tüm Türkiye'de 300 kişi olduğunu söylerdi..ve devamının gelmeyeceğinden yakınırdı..çizgi romanla benzeşen bir değerlendirme..

Zamanın da her çıkan çizgiromanı anında alan kesim 1500 iken (Son 10 yıllık dönemi ve sağmal inekleri kastediyorum) Bugün bu rakam içler acısı bir durumda...Maalesef 300'lere kadar düşmüştür...İşte çizgiromanı ayakta tutan bu 300 (Spartalı değil ama) hakiki çizgiroman okuyucusunun sırtına daha ne kadar yüklenilebilir bilmiyorum velakin kambur çıkmaya başladı...

s.b

Bir zamanlar bir yayıncı 200 adedi garanti olsun istediğiniz cr yi yayınlayayım demişti. Geçenlerde bir başka yayınevi de 250 adetten az satarsa devam etmem dedi.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

Peyami

Mevcut fumettileri 50 kuruştan da satsanız yeni neslin ilgisinde ciddi bir artış olacağını zannetmiyorum.

Neden?
Artık çocuklar okuma-yazma öğrenmeden bilgisayarla haşır neşir olmaya başlıyor. Çocukların ya da gençlerin bir tuşla bilgisayarında seyredebileceği ya da oynayabileceği birbirinden ilginç dizi, film, bilgisayar oyunları varken, hem de bunlara 1 kuruş dahi ödemesi gerekmezken, niçin gidip Tommiks ya da Kızılmaske alsın ki?

Ben de çocuk olsam bu ÇRlarla ilgilenmem. Bakmayın eskiden alışmış olduğumuz için takip ediyoruz hala. Ama gerçeğin de farkında olmak lazım. 

Senaryo ya da görsellik olarak diğerlerinden farklı  noktaları yakalamadığınız sürece ne yapsanız rekabet edemezsiniz. Çok daha zayıf bir ürün sunup, üstelik bunu ucuz da sayılamayacak fiyatlarla insanların almasını beklemek baştan yanlış. Kaldı ki ucuz da satsanız yine tercih edilmeyecektir.

Alıntı YapBu halkımızda olan genel bir eğilimi de göstermektedir. Statükoculuk.

Rumar'ın söylediklerinin çoğuna da katıldığımı ekleyerek kısa kesiyorum.

ÇR ile ilgilenmek isteyen genç arkadaşlara tavsiyem, beğenilerine hitap eden ekolün basıldığı orjinal dili öğrenmeleridir. Taşıma suyla değirmen dönmüyor. 


drfuhrer

TAŞIMA SUYU DA İYİDİR KARDEŞİM :)ORJİNAL DİLİ TAMAMEN ÇÖZERSEK  O ZAMAN ''BU AY YAYINLANMADI'' GİBİ BAHANEMİZ OLMAZ,MADDİ OLARAK ÇÖKERİZ ;)
HİÇ OLMAZSA ŞİMDİ BAHANEMİZ VAR.BU VESİLEYLE PARÇA PARÇA DA OLSA TÜM YAYINLARA YETİŞEBİLİYORUZ :)

NIC

Alıntı YapÇR ile ilgilenmek isteyen genç arkadaşlara tavsiyem, beğenilerine hitap eden ekolün basıldığı orjinal dili öğrenmeleridir. Taşıma suyla değirmen dönmüyor. 

Tamamen aynı fikirdeyim

alan ford

  Sanki çok okuyoruz da neden çizgi roman okunmuyor diye tartışıyoruz. Nerede okuduğumu bilmiyorum ama ilköğretimde yapılan bir çalışmada öğrencilerin %70'inin evinde ders kitapları dışında bir kitaplık bulunmadığı ve %1'inin evinde 100'den fazla ders dışı kitap olduğu belirtiliyordu.
  Kitap okuyacağına ( dikkat : çizgi roman değil kitap) ders çalış diyen ailelerin sayısı da hiç fena değil aynı araştırmaya göre.
  Şimdi siz gelin böyle bir ortamda çizgi romanı evlere sokun. Yarış atından beter duruma getirdiğimiz çocuklara çizgi romanı sevdirin. İşimiz zor.

   Ucuzluk işine gelince kimse kusura bakmasın bu zihniyete toptan karşıyım. Uygun fiyatlı çizgi romana tamam ama iş ucuzluğa varırsa işin keyfi kaçar. Zaten temel sorun kültüre , sanata ayırdığımız paranın, zamanın zul olarak görülmesi. Bu işlerin hep boş işler olarak görülmesi değil mi ?

  Yanlış anlaşılmasın, ben alabiliyorum , alamayanlar da pasta yesinler demek değil niyetim. Zaten ben de alamıyorum.  Ama bir çok insan cebindeki telefona 1000 TL'yi gözünü kırpmadan veriyorken, 20 TL'lik kitabın korsanının peşine düşüyorsa burada zihniyette sorun var demektir.  Bu kafa değişmeden hiç bir şey değişmez.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

emre ozdamarlar

Alıntı yapılan: alan ford - 10 Ekim, 2011, 19:20:44
Ama bir çok insan cebindeki telefona 1000 TL'yi gözünü kırpmadan veriyorken, 20 TL'lik kitabın korsanının peşine düşüyorsa burada zihniyette sorun var demektir.  Bu kafa değişmeden hiç bir şey değişmez.

altina imzami atip, saygilarimi sunuyorum.

hennessy

ben bile çok şeyden kısıp çizgi roman alıyorum bir çalışan olarak genç nesil ne yapsın geçen ilyas ta idim geçen genç bir çocuk geldi conan alacak eski fikstürlere yönelti 2 ad. 2tl ye alıp gitti oda ne yapsın hrçlığını ayıracak bir bütçesi olsa 15-18 arası gençliğin alacağı kitaplarda çizgi romanlarda olacağına inanıyorum bugün genç nesilin imkanı olsa bencce örümcek adam hulk ve yeni nesile hitap eden kitaplar daha çok satar.Ayrıca Umar abi çok güzel yazmış.Ayrıca şuda var ben 10 sene ara vermişim 10 sene sonra geri döndüğümde aklımda fumettiler var ne üzücü İlyas zorla bana yürüyen ölüleri vermeze sitemiz olmasa grestorm dan haberim olmayacak durangodan haberim olmayacak daha niceleri haberim olmayacaktı merak edip almayacaktım birazda örgütlenmesi lazım okurun. Yalnız yayınevleride bazen bizleri küstürüyor bir seri çıkarıyor daha onu tamamlamadan one shotlara yöneliyor yada başka kitaplara yöneliyor o seriyi unutuyor yada nadasa yatırıyor okuyucuda küsüyor.....
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

guantanamo

Arkadaşlar çizgi romanın ucuzlaması bir tarafa
Bir zaman gelirki çizgi roman okuyan kişi kalmaz
Bizim zamanımızda sekiz yaşında dokuz yaşında 
Çizgi roman okumaya başlıyorduk şimdi o yaşlarda
Kaç çocuk okuyor ben yaşadıgım şehirde göremiyorum
Bakın örnek vereyim
Seni çizgi roman okurken gören birisi sen çocukmusun diye dalga geçiyor
Eski günlerde elimde bulunan on tane kitapla
O hafta yada onbeş günde bir yayınlanan bütün çr ları
Okurdum gönül isterki herkesin rahatlılıkla alacagı çr lar olsun
Doga arkadaşım dogru söylüyor kendisine katılıyorum

yalcinerol345

Albenili kapakla 32 sayfalık haftalık çizgiroman yayınlansa.Ancak benim tahminim ne bunu düzenli yayınlayacak yayıncı ne de gazetecilere dağıtacak dağıtım şirketi var.Örneğin benim ilçede hiç bir gazetecide herhangi bir dergi bulamazsınız.Sanki Türkiye'de haftalık ya da aylık dergi işi bitti gibi geliyor bana.

HacıGeraltEmmi

Benim fikrim yayıncıların kolay ve garanti yolu tercih etmeleri yönünde olduklarıdır. Birkaç ay evvel yayıncılarımızdan birisi bir röportajında kitap maliyetleri ile ilgili siyah-beyaz formatların maliyetinin (2000 adet için) 2500-3000 tl, renklilerin 5000-6000 tl (tam rakamları hatırlamıyorum ama yaklaşık böyle birşeydi) olduğunu söylemişti.

Hadi biz şunları siyah-beyazlar için 5000, renkliler için 10000 yapalım. Yayıncı karı olarak %50 koyalım (yetmez diyorsanız %100 olsun) ve soralım; madem maliyetler böyle de neden kitaplar uçuk rakamlarda satılıyor? Veya bu durum satılmamayı ne derece etkiliyor?

Cevap belli! Bu çizgi romanları takip eden 300-500 kişi her halükarda alacak zaten. Koyarım etiket fiyatını 35 tl paramı garantilerim! Tabi ki 200 - 250 kişi garantisi isterler ve olunca basarlar. Bu okuyucuların çoğunluğu da eskiden okudukları yayınları her halükarda alıp okudukları için yayıncı açısından +1 garanti daha ortaya çıkmış oluyor. Böyle olunca da 1950 lerin çizgileriyle kitaplar basılıyor.

Yayıncılar da, eski okurlar olarak bizler de,  takılıp kalmışız eskide. Yeni birşey çıkınca almaya yanaşmıyoruz. Sonrasında oturup hep beraber ağlaşıyoruz gençler çr okumuyor, kitaplar satmıyor, korsana rağbet var falan filan.... Bizlere bile artık yavan gelen birşeyi, 3d filmlerden bile neredeyse sıkılacak seviyeye gelmiş, 4d arayan gençten okumasını bekliyoruz.

Kimse kusura bakmasın ama; Sandman'i, V for Vendetta'yı, Watchman'i, Yürüyen Ölüler'i bizim gibi eski nesil okuyucudan ziyade gençler para verip okudular. Yani onlara hitap eden şeyleri basınca okuyorlar. Zaten onların çoğu da sürekliliği olmayan şeyler ve 40 yılda bir çıkıyor. Doğru şeyler basılırsa, fiyatları makul seviyelerde olursa, tanıtımlar iyi yapılırsa, daha çok gence ulaşacağından eminim.

Gambit

dun aksam muhabbeti kacirmisim; uzun zamandir dusundugum ana maddeleri bir yazalim sabah erkenden:

Cizgi roman Satis Sorunlari dersek:

1- Satis Fiyatlari - Ulkemizdeki alim gucunun dusuk olmasi
2- Eski yayinlarin surekli yayinlanip yeni okuyucuya hitap edememesi
3- Yeni neslin bilgisayar ve dijital hayattan kopamamasi
4- Dagitim maliyetleri
5- Yayinci arkadasa paranin geri donus suresinin fahis duzeyde uzun olmasi
6- Belki de en onemlisi cizgi roman yayinlayanlarin reklam alamamasi


Alıntı YapAlbenili kapakla 32 sayfalık haftalık çizgiroman yayınlansa.Ancak benim tahminim ne bunu düzenli yayınlayacak yayıncı ne de gazetecilere dağıtacak dağıtım şirketi var.Örneğin benim ilçede hiç bir gazetecide herhangi bir dergi bulamazsınız.Sanki Türkiye'de haftalık ya da aylık dergi işi bitti gibi geliyor bana.

Ilceleri gectim, oncelikle illere dagitilsa, o bile buyuk basari olur.
Haftalik yayin cikartilir. Ben arabalar ilgiliyim ve ornegin auto show dergisi 2,5 TL ya, cok guzel kagit ve baski kalitesinde her hafta her sehirde satin alinabilir. Tabii ki sebep, yuksek satis miktari (belki de ucuz olmasindan) ama daha onemlisi icinde onlarca reklam olmasi.

Bir cizgi roman dergisinde 10 larca reklam olmayabilir. Ama en azindan iki sirket reklam verse, atiyorum 20,000 TL ek getiri getirse bu yayinciya, cizgi roman satis fiyati da - ayni baski kalitesinde kalmak sarti ile- dusebilir.

Yayinci arkadaslar hic buyuk sirketler ile baglantiya gecip reklam almak istediklerini soyledi mi acaba ??

Gambit

Alıntı yapılan: BAHADIR - 10 Ekim, 2011, 17:30:06
Zamanın da her çıkan çizgiromanı anında alan kesim 1500 iken (Son 10 yıllık dönemi ve sağmal inekleri kastediyorum) Bugün bu rakam içler acısı bir durumda...Maalesef 300'lere kadar düşmüştür...İşte çizgiromanı ayakta tutan bu 300 (Spartalı değil ama) hakiki çizgiroman okuyucusunun sırtına daha ne kadar yüklenilebilir bilmiyorum velakin kambur çıkmaya başladı...

Bahadir selam,

2000 ile 2007 yillari arasinda, o sagmal kisilerden birisi de bendim. O zamanlar cizgiroman uzun sure sonra yeniden sahlanmis ve yeni yayin cesidi cikmaya baslamisti ve ben bazilarini okumadigim halde ne cikarsa aliyordum sektore destek olmak icin.
Sonra biraktim. Cunku:

En basta yeni yayinlar cikiyorken, sonradan yine eskiye donus basladi. Agirlik yeni maceralardan eski tekrar yayinlanmis maceralara kaydi.

Su anda o sabit 300 kisi icinde bile yokum cunku artik sadece, gercekden okuyacagim yayinlari aliyorum.

Elimde Judas, Teksas, Tommiks, Gordon, Mandrake...varken, kimse kusura bakmasin artik yeniden destek olayim diye bunlarin yeni basimlarini alamam. Maddiyat ayri bir konu, evde yer kalmadi artik.

Ayrica bir seyin yeniden basiminin yapilmasi icin o konuda ciddi bir istek olmasi lazim. Turkiye de su anda bulunamayan kac sayi var ki ?

30 yillik temiz zagor lar, teksas, tommiks, alaska'lar hala 5 TL gibi komik bir rakam verince bulunabiliyor sahaflardan. Yeni basilan yayinlar kac lira ? 5 TL nin en az 2-3 kati civarinda.

Yeni basima ihtiyac var mi ? satis rakamlari 300-500 ise bence yok. Cunku konusuldugu gibi o 300-500 kisi zaten sadece nostalji diye eskiden okumus oldugu maceralari yeniden okuyayim, koleksiyonda dursun kenarda mantigi ile alan kesim.

Senin bitirdigin gibi bu kesimde bu maliyeti bir yere kadar tasir, sonra kamburu gocmeye baslar (ki bir zamanlar 1500 iken sayinin, 10 yil icinde 300 e inmis olmasi da bunun en iyi kanitidir)