Galeri BD

Başlatan Peyami, 25 Eylül, 2016, 15:29:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

Alıntı yapılan: Gabby - 30 Mart, 2018, 17:29:50
Çizer Regis Loisel ve plastik sanatlar eğitimli diğer çizer Jean Louis Tripp 'in ortaklaşa kotardıkları işi son tahlilde François Lapierre'nin her bir karesini elde tek tek renklendirerek taçlandırdığı Magasin General'i  Google çeviri marifetiyle okumaya çalışıyorum, ama zor. 

Mesajınızı buraya taşıdım  :)

kharon

Alıntı yapılan: Gabby - 30 Mart, 2018, 17:29:50
Çizer Regis Loisel ve plastik sanatlar eğitimli diğer çizer Jean Louis Tripp 'in ortaklaşa kotardıkları işi son tahlilde François Lapierre'nin her bir karesini elde tek tek renklendirerek taçlandırdığı Magasin General'i  Google çeviri marifetiyle okumaya çalışıyorum, ama zor.  Kış aylarının uzun sürdüğü, baharın gelişinin vaftizlerle kutlandığı,  Emir Kusturica filmlerindeki gibi eğlenceli insanların yaşadığı Kanada'nın bir sınır kasabasında geçiyor. Magasin General, genç dul Marie'nin kocasının ölümünden sonra tek başına işletmek  zorunda kaldığı köyün tek marketi. Günlerden bir gün yolda motoru bozulan gizemli yabancı Serge'nin gelmesiyle Marie'nin kafası daha da karışıyor.

Çok gerçekçi bi' o kadar da eğlenceli karakterler yaratılmış. Her karesi seyirlik, bazılarında incelemek için uzun molalar veriyorum.



cizimler harika gorunuyor , bir seri galiba ; Amazon'da 9. albume kadar varmis  (maalesef henuz sadece Fransizca)

kharon

Basarili bir 'Kilic & Buyu' hikayesi:

http://paneller.blogspot.co.uk/2018/04/lanetlenmis-elias-bir-kilic-buyu.html


Lanetlenmis Elias; bir 'Kilic & Buyu' seruveni


Elias masallarda anlatilanlar gibi gaddar bir hukumdardir, butun dunyayi ele gecirmeye calisan Iskendervari bir cihangirdir. Zaferlerle durmadan ilerler ta ki buyucu Melchior'un satosuna gelinceye dek. Sert kayaya carpmistir, gunlerce suren kusatmaya ragmen basarili olamaz. En sonunda ise yenilir, ordusu dagilir. Melchior ise kral Elias'in yuzunu calarak onu buyuk bir lanete mahkum eder: en buyuk dusmaninin yani Melchior'un yuzunu tasimaya mecburdur artik (bir face-off durumu).



Orjinali fantastik hikayeleri ile taninan Corgiat'in yazdigi, Italyan artist Mastantuono'nun resimledigi 'Elias the Cursed' 2004-2007 yillari arasinda yayinlanmis 3 sayilik bir mini-seri.  Fantastik bir hikayenin klasik unsurlarini kullanarak hala nasil guzel bir eser ortaya cikartilabilecegini gosteriyor. Yuzuklerin efendisi'nden hoslaniyorsaniz ya da 'Sword and Sorcery' turune duskunseniz ilginizi cekecek bir CR ornegi.

Mastantuono bizde Fumetti dunyasindan tanin bir cizer ama bir BD atmosferinde harikalar yaratmis, kisa zamanda cok sayfa uretmek yerine uzun zamana yayilmis album calismasinin getirdigi avantaji iyi degerlendirmis. Harika aksiyon sahneleri, cok detayli arka planlar, Fumetti'nin klasik panelleri disinda panellerin ve panel arasi bosluklarin kullanilmasi ile dort dortluk bir calisma ortaya cikmis.

 



Elias yuzunu ve intikamini almak icin ciktigi yolda turun genel cercevesine uyugun olarak yol arkadaslari edinmekte; Zworg (bir tur cuce irk) Bertil, dev Araneo, bilim-tutkunu kadin doktor Evengeline ve Matilda (bir tur kurtkadin). Yine turun sablonlarina uygun olarak yolculuk boyunca her karakterin guclu ve zayif yonlerini, gecmislerini daha yakindan tanimaktayiz. Evengeline'in bilimkadini olarak buyuye-buyuculere supheci yaklasimi, Bertil'in irkinin dayatmalarina direnmesi... aslinda grubumuz siradisi & sinirlari zorlayan bireylerden olusmakta. 

Elias'in yol arkadaslari disinda diger guclu yonu ise elde ettigi tilsimlar, nereden geldikleri pek acik olmayan ve herbirini bir tur buyuyu-gucu cagismaya yarayan bu tilsimlardan 32 tane oldugu soylenmekte. Elias ve buyucu Melchior hikaye boyunca bunlari kullaranak cesitli buyuler yapmakta.



Elias ismi ozellikle mi secildi bilemiyorum ama Biblikal kulturde (Elijah -> Ilyas peygamber)  mucizeleri ile taninan bir peygamber. Ve de gosterdigi mucizler Elias'in buyuleriyle oldukca ortusmekte.

nocardia

Çok güzel bir tanıtım olmuş, vakit ayırıp bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

hanac

bu güzel tanıtım için çok teşekkürler.

ferzan

    Mastantuono, bayıldığım bir çizer...Bilhassa Büyülü Rüzgar ve Tex 'teki işleriyle...Elias 'a daha evvel denk gelmiştim nette ama fazla üzerinde duramamıştım...

    Mastantuono 'nun Bonelli ölçütlerindeki üç bant siyah beyaz klasik sinematik şablon sayfaları bile aşırı dinamiktir...Ben serbest sayfa düzenlemesindense, kısıtlamalı sayfa düzenlemesindeki küçük çaplı devinimleri daha çok seviyorum...Serbest formatta hemen her çizer ortalama üzeri işlere imza atabiliyor ama kısıtlı formatta dikkat çekebilen bir çizer, serbest formatta zaten diğerlerini fersah fersah geride bırakabiliyor...Bazı serbest format çizerleri de kısıtlamalı formatta kilitlenip kalabiliyor...Kısıtlamalı formatta bile dikkat çekip serbest formatta zaten havada karada kendini gösteren Bonelli sanatçıları arasında Goran Parlov, Corrado Mastantuono ve Corrado Roi ilk aklıma gelenler...

    Çizerin Elias haricinde başka bir frankofon çalışması daha vardı yanlış hatırlamıyorsam...Ya da başka bir Bonelli çizeriyle de karıştırıyor olabilirim...

    Bu güzel tanıtım için ben de kendi adıma teşekkürü borç bilirim...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

kharon

Ben tesekkur ederim nocardia, hanac & ferzan

Humanoids semsiyesi altinda cikan tek BD calismasi bu (Humanoids web sayfasina gore) ama belki diger yayincilarla da calismis  olabilir ; bir de cizerin kendi websayfasi var galiba oradan bakmak lazim.

NIC

Bende buradaki paylaşımlarıyla  farklı serileri bize tanıtan başta Dorukhan olmak üzere herkese tesekkür ederim.Simdi Murena okumaya basladım,yorumlar bitince...


kharon

adini sikca duydugum bir seri , yorumlari bekliyorum  :)

kharon

Avusturalya'da Western :

http://paneller.blogspot.co.uk/2018/04/en-dogudaki-western.html

Buraya da kopyaliyorum;

En Dogudaki Western

Avusturalya kurulusu itibari ile oldukca karanlik bir tarihe sahip; Ingiltere'den surgune gonderilen hukumluler, "beyaz adam"in bu koca kitayi yavas yavas yutmasi, onbinlerce yildir ayni topraklarda yasayan yerlileri (Afrika kitasi disinda en uzun suredir ayni cografyada yasayan insan topluluklaridir Aborjinler) ve kulturlerini neredeyse yoketmeleri... Bugun hemen her olcute gore dunyanin en demokratik, en mureffeh ulkelerinden biri olsa da bu gecmisle yuzlesmek oldukca uzun zaman almis: Avusturalya basbakani uzun yillar suren ve ancak 70'lerde birakilan Aborjinlere karsi yurutulen asimilasyon politikasi ve yapilan tum yanlislar icin 2008'de resmi olarak-devlet adina ozur diledi.



CR'lara pek konu olmasa da westernlerle ayni donemde gecen bu paralel hadiseler aslinda hikaye anlatmak icin oldukca verimli bir fon sunmakta. 'Down Under' (Ingilizcede Avusturalya ve Yeni Zelanda icin kullanilan bir deyim)  iste bu donemde Avusturalya'da gecen aslinda bir Western hikayesi. Yerel politikacilarin karistigi skandallarla ele gecirilmeye calisilan bir ciftlik hikayenin ana unsuru. Bunun yaninda klasik westernlerdeki kizilderililerin yerini Aborjinler almis. Altin ve degerli maden arayicilari, degisik ulkelerden sansini denemek icin gelen maceraperestler, hayvan suruleri (sigir yerine koyun) tam bir western sahnesini tamamlamakta.



Zaten fazlaca fumetti & western tuketmis-tuketmekte olan Turk okuyucusu icin senaryonun (bir ciftlik ele gecirme mucadelesinin) cok cazip-orjinal oldugu soylenemez elbette, o yuzden tek enteresan nokta Aborjinler. Beyaz adamin katliamlari, asimilasyon politikasi vb nin yaninda dunyayi-tarihi-hayati cok farkli bir bicimde anlayan-okuyan bu insanlar hakkinda oldukca bilgi de edinebilecek bir seri.





Cizer Pezzi ise yine  Fumetti dunyasindan taniniyor bizde saniyorum (Mastantuono gibi).  Bu BD serisinde ise harika bir is cikarmis, senaryonun tekduzeligine ragmen sadece cizimler icin bile okunabilecek bir eser. Avusturalya'nin kendine has kizil tabiatini, vahsi dogasini da Aborjinlerin rituellerini, danslarini, pratiklerini harika resimlemis. Fransa'da tutulmus olmali ki baska serilerle su anda yoluna devam etmekte.



Serinin ucuncu ve son albumu 2014'de cikan Terra Nullius basligini tasimakta. Aslinda 'kimsenin yasamadigi bos topraklar, kimseye ait olmayan topraklar' anlamina gelen bu ozel latince deyim tum kolonyalizm tarihini de ozetlemekte.     

darkwood

ilginç bir western çalışması olmuş, tanıtım için teşekkürler..
Darkwood Sakinleri..

hanac

Alıntı yapılan: kharon - 18 Nisan, 2018, 21:52:47
Cizer Pezzi ise yine  Fumetti dunyasindan taniniyor bizde saniyorum (Mastantuono gibi). 

https://www.lambiek.net/artists/p/pezzi_fabio.htm

TR de yayınlanan Nick Raider serisinde çizmiş.

Tanıtım için teşekkürler Kharon.

kharon

Dodier'in hayalperest dedektifi:
http://paneller.blogspot.co.uk/2018/05/jerome-bloche.html


Buraya da kopyaliyorum:

Jérôme Bloche

Alain Dodier'in coktan 25. albume ulasmis genc dedektifi Jérôme Bloche'la sonunda ilk kez Ingilizceye cevirilmesi sayesinde tanisabildim. Jerome odasinin duvarlarinda Humphrey Bogart resimleri yapistiran, dedektif olabilmek icin dersler alan genc bir hayalperest. Karakteri enteresan kilmak icin eklenmis 'ilginc hobi' kategorisinde bile degisik ulkelerden hostes sevgilisinin getirdigi polis sirenlerinin seslerini dinlemekte.

Ama sonunda istedigi oluyor ve hayalperest-sakar dedektifimiz kendini Paris'i karistiran gizemli-seri cinayetlerin ortasinda bunlari cozmek icin cabalarken buluyor. Keyifle okunacak aksiyonu ve gizemi harmanlayan bir polisiye hikaye. 

Dodier'in cizgisini belli basli Frankafon akimlara koymak zor, zaten yaratilis yili itibari ile (82) belli basli Fransiz ekollerinin arasindaki sinirlarin belirginsizlestigi nispeten yeni bir doneme tekabul ediyor. Gercekciye yakin bir cizgi ama koca patatees burunlarla Marcinee ekolune de kayabiliyor kimi zaman. Kendine has, zevkle takip edilebilecek bir cizgi.

Hikayenein yaratilisinin nispeten yakin tarihli olmasina ragmen internet, cep telefonu ve teknoloji devrimi oncesi bir doneme; hem ulasimin hem de iletisimin bugune gore kisitli bir doneme ait olmasi yuzunden de klasik Frankafon kahramanlarinin, Tenten'in, Blake & Mortimer'in  nostaljik tadini tasiyor elbette.






Henuz bir album tercume edildi Ingilizceye, ikincisi de yolda ama album kalitesi ve maceralar boyle giderse devami gelir butun seriyi takip edebiliriz saniyorum.



ilk cizimler


kharon

Marini'nin Batman'inin nihayet ikinci cildi cikti ve hikaye tamamlandi. Marini butun panellerini tek tek akrilik boya ile elle boyayan bir sanatci bu yuzden de dogal olarak oldukca uzun surdu ikinci albume kavusmamiz. (Meraklilar icin Insagram hesabini tavsiye ederim, cidden bir zevk Marini'yi uretirken izlemek)

Hikayemiz aslinda ortalama bir Batman hikayesi, Batman'in dunyasini da Christian Bale yorumuna yakin buldum. Oldukca gercekci, fantaziye-paranormale kacmayan bir atmosfer. Ama paneller-sayfalar hepsi birbirinden nefis, asagiya bir kac alinti yaptim.

Bu Batman albumlerinin bir getirisi de Marini'nin daha once yaptigi calismalardan sadece Fransizca'da kalan yahut cevrilse bile digital ortamda kalan bazi eserlerinin Ingilizce baskilarina kapiyi acmis olmasi. Ornegin Gypsy ilk Ingilizce baskisina kavusacak yakinda saniyorum.






pizagor

Bu iki albümün siparişini iki ay kadar önce 13gezegen'e verdim, dörtgözle bekliyorum. Hikayesinden ziyade frankofon boyutlu bir Batman'in, Marini'nin sıradışı güzellikteki panellerinin vereceği lezzetin peşindeyim. Belli ki hayal kırıklığı olmayacak.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...