Türkiye'de çizgi roman hakkında

Başlatan ozibashi, 24 Ocak, 2017, 21:42:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ozibashi

Herkese selamlar
Buradan hepinize önemli sorularım olacaktır.
Nasıl çizgi roman ressamı olunur?
Türkiye'de manga çizmek istersem nereden başlamak lazım?
Önerdiğiniz yayınevi?
Çizgi ressamın geliri nasıl hesaplanır (mangaka olarak)?
Yayınevi Japonya'daki editörler gibi ressamlar ile buluşup storyboard düzeltip onaylama yapılırmı?

Levent Suberk

Çizgi roman çizmek için önce yetenek ister demeye gerek yok. Epey alıştırma yapmak gerekir. Kopya çizerek elini alıştırabilirsin. Çizgi düzeyin nedir bilmiyorum. Kağıda mı çiziyorsun yoksa dijital olarak mı? Buraya istersen çizdiğin birkaç resmi veya sayfayı gönder. Senaryo önemli. Yayınevleri tüm çizgi romanı görmek isteyecektir. Çizmek zaman işidir, yayınevleri kabul etmezse zamanını boşa harcadığını zannetme. Gün gelir bir yayınevi yayınlar. Para konusunda bir bilgim yok.

ozibashi

Sağol cevap verdiğin için.
Evet ben 36 yaşındayım ve küçüklüğümden beri çizerim ve bir senedir dijital olarak çiziyorum manga studio ile.
Şuan türkçe klavye kullanabilmek için telefondan yazıyorum ama telefon ile çektiğim resimlerden göstermeye çalışayım.


Levent Suberk

Çok iyi çizimler. Senaryoda iyiyse rahat yayınlanır.

Levent Suberk

A4 boyutunda çizmişsin. Albüm bu boyutta mı yayınlanacak, piyasadaki manga boyutlarında mı?

ozibashi

Haydi inşallah
Şimdi tavsiye ettiğiniz herhangi bir yayınevi varmı?
Varsa nasıl iletişime geçebilirim?
Gerçek boyut B4 daha sonra bastırırken alışık olduğumuz manga boyuta geçer.
Anlayacağın japon sistemine göre kontrat anlaşması yaparken sana her hafta 19 sayfa yapmanı isterler haftalık dergiye yayınlamak için.
Daha sonra her 10 bölüm'de bir albüm oluşur.
Shonen Jump gibi dergiye B4 olarak sunulur.

darbove

Türkiyede manga denemeleri mevcut şeref manunun çizdigi ölüm tınısı gibi ve geçen çıkan bounty hunterz gibi bu yayınlarında pek sattığı söylenemez.Yakında akılçelen bagu çizgi romandan teşebbüsü denicek bakalım ne şekilde sonuçlanacak bu deneme.Basılan mangalarıda sadece koleksiyon amaçlı alıp okuyorum.
The Bird of Hermes is my name, eating my wings to make me tame.

ozibashi

Damga vurmak gerekir  ;) ;) ;)
Sanırım Türkiye'de hiç türk mangası yayınlanmamıştır bir ilk olarak denemek lazım.
Kim bilir tanıtılırsa ve millet beğenirse çok faydalı bir fırsat olur her manga çizmeyi sevenler için. :)

Levent Suberk

Gerekli Şeyler'e başvur. O olmazsa Arunas veya Desen Yayıncılığa götür.

Konusu Türkiye'de mi geçiyor?

darbove

İlk türkçe manga ölüm tınısı denebilir,basılmış olarak.Birde kabura diye bi manga dergisi gibi bir şey varmış 3 sayı yapmışlar içinde 3-4 manga hikayesi oda sayılabilir ama dergi gibi olduğundan sayılmayabilir.Bounty hunterz da türk bi çizerin yaptığı manga.Sonuç olarak sizin çalışmanız çıkarsa ilk olmayacak.
The Bird of Hermes is my name, eating my wings to make me tame.

ozibashi

Evet Levent efendi konusu Türkiye'de.
Darbove çok sağol ben bunları araştırayım bana çok faydası olur.

ozibashi

Tekrar selamlar
Arkadaşlar yerli çizgi roman manga sevenleri trart.org paylaşım sitesine davet etmek istiyorum bir sakıncası yoksa burdan davet etmemi.
Bir çok yetenekli çizerler ile buluşabilirsiniz buna ben dahil  ;D ;D ;D
İnşallah beğenirsiniz bu daha fazla tanıtmak amacıyla söylüyorum kimseyi altınmadalyon dan uzaklaştırmak niyetine değil.

afacanx

Sen de benim gibi 34 yaşındaymışsın ve yıllardan beri benim gibi amatör çizerlik yapıyormuşsun. amatör derken çizimlerinin kalitesinden bahsetmiyorum. çizimden para kazanan kişilere profesyonel çizer denir.

çizimlerinden anladığım kadarıyla çizgin oturmuş. sayfa kompozisyonların oldukça şık gözüküyor. sağdan sola mı okunuyor, soldan sağa mı henüz anlayamadım. türkiyede manga oldukça satılıyor bildiğim kadarıyla. ama tabii ki titana saldırı, death note gibi popüler eserler alıcı buluyor.

manga okuyucu kitlesinin yaş profili diğer çizgi romanlara nazaran biraz daha düşük. daha çok ortaokul yaş grubuna hitap ediyor. ben şahsen dijital olarak naruto serisinin tamamını okumuş olsam da mangadan fazla haz etmem. çizim tarzı yüzünden değil. sonunda çok saçmalıyorlar. ya da naruto bana illallah ettirdi. kişimoto sensei yüzünden soğumuş da olabilirim.

comicler gün geçtikçe mangaya benzemeye başladı. özellikle m.s marvel ve siyah örümcek adam (ki kendileri ergenlere hitap eder) "chibi" benzeri, komik duyguları yansıtan panellere yer vermeye başladı.

34 yaşında olan birinin profesyonel bir meslek hayatı vardır. çizgi romanı da daha çok para kazanmak için değil de tutkusu nedeniyle devam ettirir. mesela selçuk ören bu şekilde çalışan çizerlerimizden biri.

bence tamamen devrimin (kunter) yolunu takip edebilirsin. e-dergilere (hayal-et, gölge, altın madalyon, çizgi diyarı gibi) 10 sayfayı geçmeyecek mangalar verirsin. orada aldığın olumlu tepkileri değerlendirirsin. web sitesi, tumblr sayfası, deviantart syfası, blogger ya da wordpress blogunda çizdikleirni paylaşırsın. facebook sayfası oluşturursun.

anladığım kadarıyla mangan slum dunk tarzı basketbol anlatan bir dergi. benim hoşuma gider. alacağımdan emin olabilirsin. zaten türk çizgi romanlarını kesin alıyorum o ayrı bir konu :)

başarılar dilerim.

özür dilerim, 36 yaşındaymışsın. hayallerini gerçekleştirmek zorundasın. yap bir şeyler. bastır manganı :)

ozibashi

Çok teşekkür ederim afacan  :) Elimden geleni yapıyorum  ve inşallah ramazan başlarken ilk bölümünü trart.org sitesine yayınlarım. Sende istersen oradan bir göz atabilirsin diğer yetenekli arkadaşların yaptığı eserler var. Bakmaya değer  :)
Senin gibi bu tür görüşleri yapan benim gibi çizgi roman oluşturmak isteyene büyük bir moral verir.
İnşallah bunu hep beraber başarırız.