Ethnicolor ve Gordon

Başlatan Lami Tiryaki, 18 Kasım, 2009, 11:11:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lami Tiryaki

Jean-Michel Jarre'in Zoolook isimli albümü, kelimenin tam anlamiyla degisik tatlar içerir. Albümün açilis parçasi Ethnicolor Part I, 11.5 dakikalik uzunluguyla müthis bir etnik diller senfonisidir. Parçanin elektronik seslerle süslü oldukça uzun girisinde dünyanin 30'dan fazla degisik dillerinden alinmis cümleler esliginde tuhaf bir bilim kurgu havasi sezilir. Ben parçayi dinlerken sanki bir uzay gemisi yabanci bir gezegene inmiste ekranlarindan gezegendeki degisik ilkel yasam türlerini inceliyorlarmis gibi hissederim. Parça bana ayrica Gordon'un süper maceralarini da hatirlatir.

Alexander Gilespie Raymond'un ölümsüz eseri Flash Gordon hepimizin çocuklugunda derin izler birakmis bir çizgi romandir. Raymond'un erken ölümü sonrasi diger yazar ve çizerler Raymond'un yarattigi arkaik ve derin sanat yaklasimli görselliginden uzaklasip yüzyil ortalarinda çig gibi büyüyen klasik bilim kurgu maceralarina yakin durmuslardir. Her ne kadar yayinlandigi sirada trendi yakalamis olsa da, Flash yeni dönem çizgi roman rüzgarindan yeterince yararlanamamis olacak ki, geçtigimiz yillarda yayinina son verildi.

Saf bilim kurgu, degisik kültürlerin etkilerinin ustaca yedirildigi(isin tabancalarina karsi kiliçlar gibi) maceralarda Ethnicolor'daki gibi dünyanin degisik milletleri sik sik boy gösterir. Bizde zamaninda Baytekin adiyla hem sinemalarda seriyal olarak hem de çocuk dergilerinde çizgi roman olarak boy gösteren Gordon, asil ününü önce Uzay Yayinlari'nin 70 küsur sayilik "tadimlik" serisinde, 1973'ten itibaren ise Tay yayinlarinin muhtesem tanitimlari esliginde toplam 4 seri sürecek olan kronolojisinde kazanacaktir. Bazilari Uzay Yayinlarindaki maceralarin tekrari olan 104 fasiküllük ilk seride Dan Barry ve Mac Raboy çizimli tadina doyulmaz maceralarinin kapaklari Yalçin Dagli ve Aslan Sükür tarafindan çizilmis. Bu kapaklar Gordon'u maceralarindan bir adim ileriye götürmüs. Fasiküllerin her bir kapagi essiz bilim kurgu tablolari gibidir. Tamami tekrar olan ikinci cilt serisi, 50 sayilik Sayi serisi ve nihayet Tay'in geleneksel Süper Serisiyle(asistan Fujitani'nin çizimlerinin ilk kez görüldügü) biten Gordon için daha detayli inceleme yapmak gerekir. Dünyada yayini tamamlanmis bu klasik bilim kurgu harikasinin bütün antolojisi öyle çok fazla sayi tutmuyor. Birileri çikipta yayinini düsünse keske...

Selamlar
Lami 

Alperen

Lami Hasan'a okumaya vermis oldugum ingilizce 33 sente almis oldugum super cizimli renkli amerikan formatinda gordon vardi mini seri. gorseydin bayilirdin. hasan'la bulusursaniz yaninda getirip sana gostersin. Hosca kal.

hanac

Gordon ABD de hala yayinlanmaya devam ediyor.

Mesela bu yil yayinlanan 75. yil ozel sayisi



Ayrica 6 sayilik bir mini seri de yayinlandi.


hanac

Bu yil yayinlanan cizimlerde Gordon iyi vucut yapmis.  :)

1995 de Marvel 2 sayilik bir seri cikardi.

Cizimler Al Williamson'a ait ve klasik cizimlere cok yakin.


Lami Tiryaki

Maalesef Gordonumuz çogu ÇR sanatçilarinin özel girisimiyle artik anma sayilari mini seriler seklinde arada bir yoklayip çekiliyor. Ama klasik seriler olan "daily" ve "sunday"ler biteli çok oldu. Simdilerde hem siyah beyaz hem renkli arsiv dizileri dolasiyor piyasada. Bazilari sadece çizerlerine göre siniflandirilmis. Mac Raboy için olanini görmüstüm, her sayfada sadece iki kare seklinde "dev bir albüm"dü gerçekten. Allahtan Tay zamaninda epey bir bölümünü yayinladi da elimizde önrmli çizerlerin yorumlari duruyor iyi kötü. Marsik'in yapacagi cildi pek merak etmiyorum.

Amerika'da Avrupa'da sadece "arsive" yönelik yayin yapan bir sürü kurulus var. Mesela Amerika'da bazi TV kanallari 1970 ve öncesi dönem dizi ve filmleri gösterir sadece ve güncel yayin yapan diger kanallara göre daha pahalidir. Italyanlarin IF edizionesi gibi nostalji ÇR basan, ÇR tarihçesiyle ilgili ansiklopedi brosür, arastirma yayinlari yapan kuruluslar var. Almanya'da Fransa'da her ÇR magazasinin önemli bir bölümü arsiv yayinlarina ayrilmis durumda. Batman'in ilk sayisindan son sayisina kadar reprint bir sürü mükemmel edisyonunu buluyorsunuz. Türkiye'de Hoz bir miktar bu isi yapiyor gibi ama yine de tam anlamiyla arsiv yayinevi sayilmaz. Düz kitaplarda Ithaki toplama romanlarla bu ise girdi bir miktar. Yeterli piyasamiz olusmus olsaydi eminim bizde de sadece ÇR türünde arsiv yayini yapan birileri çikardi. 30'lardan bu yana Türkiye'de yayin sansi bulmus ÇR'lari düsününce nasil muhtesem bir magaza olurdu düsünsenize. Sadece showroom'unu gezmek bile yeterdi herhalde...

Hasan eger arsivinden çikarmanda mahzur yoksa elindeki Gordon'lara Pazartesi günü bakariz...

Selamlar
Lami

Alperen

Selam,
Lami bu Hasan'in kapagini koydugu Gordon'lar iste bu dedigim Gordon'lar. tanesini 33 sente almistim. Bu cizimlere super bir fiyat dimi?  ;D.

Lami Tiryaki

Alıntı yapılan: Alperen - 12 Ocak, 2010, 21:18:43
Selam,
Lami bu Hasan'in kapagini koydugu Gordon'lar iste bu dedigim Gordon'lar. tanesini 33 sente almistim. Bu cizimlere super bir fiyat dimi?  ;D.


Muhtesem kapaklar gerçekten. Hani bakarken agzimiz sulandi bi de gerçegini görebilseydik... 33cent iyi fiyat hakkaten. batida bu sekilde ktiap düsürmek her zaman olanakli. Zaman asimina veya kondüsyona razi olursan seçenek çogaliyor. Bizdeki kisir piyasada-biraz da saticilarin aç gözlülügü-yüzünden bu tür "firsat ortamlari" olusamiyor bir türlü.

Selamlar
Lami