UZAY ÇOCUKLARI

Başlatan Mister NO, 28 Mart, 2017, 22:23:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mister NO

Mustafa Eremektar (d. 28 Mart 1930, İstanbul - ö. 29 Mart 2000, İstanbul), Mıstık adıyla tanınan Türk karikatür sanatçısı.



Çizdiği Cemal Nadir Güler portresinin 15 Mart 1947'de Doğan Kardeş'te yayımlanmasıyla profesyonel iş hayatına atıldı. Akşam gazetesinde, daha sonra Hafta, Yavrutürk, Akbaba, 41 Buçuk, Tef ve Dolmuş gibi dergilerde, 1957-61 arasında Vatan gazetesinde çizdi. Ayrıca Son Posta, Cumhuriyet ve Yeni Sabah gazetelerinde de karikatüristlik yaptı.[1]

Doğan Kardeş'te "Taş Devri" adlı bir çizgi romanı yayımlandı. "Taş Devri" daha sonra çeşitli gazete ve dergilerde çizgi roman ve bant karikatür olarak yayımlandı. 1950'de Mengü Ertel ve Berk Çalıkman'la San Organizasyon'u kurdu.

Eremektar 1958'de Gazeteciler Cemiyeti Altın Kalem Ödülü'nü kazandı. 1962'de çizgi film yapmaya başladı, ayrıca reklam filmleri gerçekleştirdi. Eserleri yurtdışında da yayımlanan Eremektar, 1973'te Bulgaristan'ın Gabrovo kentindeki uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül kazandı. Milliyet Çocuk dergisinde "Uzay Çocukları" ve "Bizim Ali" adlı çizgi romanları yayımlandı.

Farklı çağlarda geçen çizgi romanlarında güncel yaşamın çelişkilerini yansıtmış, çocuksu denebilecek, son derece yalın çizgileriyle değişik kuşaklara ulaşmayı başarmıştır. "Uzay Çocukları"nın bazı serüvenlerini 1981'de kitaplaştıran Eremektar, çocuklar için çizdiği karikatürleri Kırk Yılda Bir (1988) adlı albümde toplamıştır.

Mustafa Eremektar, 2000 yılının 29 Mart'ında hayatını kaybetti. Ölümünün birinci yılında Nişantaşı'nda bir çocuk parkına adı verildi.

Mıstık'ın çizdiği Uzay Çocukları, oğlu Uygar tarafından tekrar sevenleriyle buluşturuldu.

Sosyal medyada ve internet sitelerinde bir duyuru yayınladı:

"Yaklaşık 3 yıllık bir çalışmanın sonunda Uzay Çocukları'nı eksiksiz toparlamayı başardım.
Çizgi romanları orijinallerinden dijital ortama aktarıp tek tek temizliklerini yapıp balon yazılarını yeniden yazıyorum.
Gezgin Mantar'ı ve Bilgin ailesini yeniden çocuklarla buluşturabilmek için.
'uzaycocuklari.com' adresinden maceraları paylaşmaya başladım.
Herkese açık ve tabii ücretsiz.
Sizleri de çizgi roman tutkunları olarak bilgilendirmek istedim.
Sevgiyle kalın. "

Meraklıları Uzay Çocukları'nın maceralarına https://www.uzaycocuklari.com/ sitesinden ulaşabilir.








Pulluk

Küçükken çok severdim ama sanıyorum dünyaya dönebildikleri bir nihai sonu yoktu?
Hayallerine giden yol kutuplardan bile geçse vazgeçme!

hanac

Tam Yunusmeyra'ya göre bir başlık olmuş.

Sanırım gözünden kaçmış.