Watchmen - Gerekli Şeyler

Başlatan Carnage, 07 Şubat, 2010, 19:59:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Carnage

Alıntı yapılan: pizagor - 10 Kasım, 2010, 22:41:54
Bu güzel yazi için tesekkürler Carnage, belli ki eser üzerinde bayagi çalismissin... Watchmen ile ilgili tüm bu çalismalarini, incelemelerini, unuttum dediklerini de içeren bir yazinla bizlerle paylassan ve bize aktardigin bu bilgiler isiginda albümü tekrar okusak, gerçek keyfini alsak... Ne dersin?

Ben tesekkür ederim ama aktardigim bilgilerin çogu linkini verdigim sitede bulunuyor. Ileride belki detayli bir yazi hazirlarim.

Alıntı yapılan: s.b - 10 Kasım, 2010, 22:43:26
Fatih Abim, Watchmen'i anlamak için benim geri kalan ömrüm yetmez. O kadar çok seyi anlamak zorunda olarak bir çizgiromani okumak tam bir iskence. Zaten bu bahsettiginiz sirlar ve göndermeler olmasa geriye "kiçi kirik 3-4 süper kahraman kurusu kaliyor. Hiç Manhattan'a yakisiyormu yalakalik yapmak. Sen o kadar büyük bir güce sahipsin ve hiç kimse sana hesap sormaya dahi cesaret edemezken tut paranin ve ikdidarin yaninda yer al. Adama yuh derler ya. Aman duymasin.

Göndermeleri,sembolleri,alegorileri,alintilari çikardiginizda Watchmen siradan bir çizgi roman. Konu olarak tüm dünyayi etkileyecek bir komplo var ve böyle bir romani okuyunca pek çarpici gelmiyor. Dr.Manhattan ise zaten dünyayi umursayan bir tip degil.. O kazadan öncede Psikiyatrideki "Sizoid Kisilik Bozuklugu"tanimina uyabilecek bir karaktere sahip. Çizgi romani çözmeye çalismak zaman zaman siksa da ilginç bir seyler kesfetmek çok zevkli bir olay. En azindan Tvdeki salak dizileri izlemek kadar vakit kaybi sayilmaz bence...

V


Alıntı yapılan: Carnage - 10 Kasım, 2010, 22:46:49

Onun disinda son sahne de ilginç. Romanin en büyük simgesi görünüyor Seymour'un tisörtünde. (Temelinde cesetler olan yeni dünya düzeni). Alan Moore bu son sahne için "Dünyanin kaderi salak bir insanin elindedir artik..."der. Bu da muhtemel bir gönderme olabilir mi? "Mesela dünyanin kaderi salak yöneticilerin elinde demek istemis olabilir mi Moore?"Zorlama oldu ama üzerinde düsünülmesi gerek..

Tam bu yazdiklarini okumusken aklima Charles Bukowski'nin ünlü vecizi geldi:
"Ve bir kez daha anliyorum ki,
Hayatlarimiz geri zekalilarin ellerinde;
Bombalar patlayabilir,
Bombalar patlamayabilir.."

  Watchmen'i anlamak konusunda Sami Abi'ye katiliyorum.2 defa okudum ve 2.sinde ,ilkinde rastlamadigim pek çok ayrinti ve
alt metine rastladim.Üzerine doktora tezi yazilacak,hatta baglantilari ile ilgili ansiklopedi yazilabilecek,çok derin bir eser.
Bir çizgi romanin çok ötesinde ve hakkiyla degerlendirebilmek için din,siyaset,edebiyat,tarih ve baska bir çok konuda
genis bir bilgi birikimine sahip olmak yada arastirmak gerekir.Eee, buna da kaçimiz talip :) .. 

"İstemem,eksik olsun.."

Al Simmons_Spawn

Yahu beyler herkesin fikir ve görüşüne saygım sonsuz eyvallah beğenirsiniz yahut beğenmezsiniz hatta saçma dahi bulabilirsiniz. Fakat Watchmen'in içindeki gizli göndermeleri çıkarırsan sıradan boş bir çizgi roman derseniz bunu kabul edemem. Bu en başta Alan Moore'a büyük bir saygısızlık olur. İlk olarak V For Vendetta şahane ötesi bir çizgi romandır fakat bana göre hiçbir zaman Watchmen seviyesinde bir eser değildir. Watchmen'de bulunan tüm o sosyal,siyasal ve tarihi göndermeleri çıkarsak dahi gerek kurgusuyla gerek karakterleriyle gerekte hikayenin işleyişiyle benim hayatımda okuduğum en iyi çizgi romanlardan biridir. Watchmen Amerikan çizgi romanlarında süper kahraman sektörünü tamamiyle değiştirmiştir. Çizgi romanda bronz çağı bitirmiş ve şu an günümüzdeki tarz çizgi romanların önünü açmıştır. Watchmen kısacası gerçekten süper kahramanları 1980'lerdeki soğuk savaş dönemine en gerçekçi şekilde uyarlanmasıdır. Çizgi roman gerçek bir dünyada geçmese bile karakterler o kadar gerçekçidir okuduğumuzun bize gerçek olduğuna inandırır. Eğer gerçekten süper kahramanlar yaşasaydı nasıl bir dünya olurdu sorusunun en gerçekçi cevabını veren çizgi roman Watchmen'dir. Her süper kahramanın kendine ait siyasi bir fikri var, kimileri devlet tarafından çıkar için kullanılıyor, kimileri harcanıyor ve en sonunda polislerin greve başlaması üzerine halk isyan edince bütün süper kahramanlar yasaklı ilan ediliyor. Tıpkı o dönemde gerçekten süper kahramanlar olsa olabileceği gibi. Karakterlere girmiyorum dahi Stan Lee'nin sığ ve tek yönlü karakterleri aksine Komedyen'den tutunda, Rorschach'a kadar her karakter hakkında bir sayfa dolusu yazı yazılabilir. İçinde bulunan tonla siyasal ve tarihi göndermeyi saymıyorum zaten. Hikayenin beslendiği ana komplo bile başlı başına 2. Dünya Savaşı'na kadar pek çok şeye göndermeler içeriyor. Hani o yüzden beyler seversiniz sevmezsiniz kişisel görüşünüzdür saygı duyarım fakat Watchmen hayatımda okuduğum belkide en başarılı çizgi romandır ve Alan Moore'un kesinlikle en başarılı çizgi romanıdır. From Hell, V For Vendetta, Killing Joke filan hepsi çok güzel ve şahane çizgi romanlardır ama bence Alan Moore'u üstad yapan çizgi roman Watchmen'dir.

tommikser

Sevgili spawn ilk yazını tebrik ederim bu tarz yazarsan sanırım sitemiz iyi bir filozof kazanmış olur.

Eleştirim şu yönde, yazın çok sığ kalmış. Biraz daha bize Watcmen'i anlat, derinleştir.

İçinde bulduğun dünyayı ve göndermelerle boğ bizi.

Al Simmons_Spawn

Estağfurullah ne filizofluğu canım fakat Watchmen'den bahsederim tabi. Hem okumayan kişilerinde eser hakkında biraz bilgisi olur.

Watchmen paralel bir evrende geçen bir hikaye. Bu yüzden bazı olaylar gerçek tarihle çelişiyor. Hikaye 1980'lerde soğuk savaşın en kızıştığı Sovyetler Birliği ve Amerika'nın artık savaşla burun buruna geçtiği 1980'lerde geçiyor. Dr Manhattan gibi neredeyse Tanrı'dan farksız bir varlık sayesinde Amerika Vietnam Savaşı'nı kazanmış bu sayede Nixon Watergate Skandalı'na rağmen 3. kez başkan seçilir. Bu arada bir kaç kişi sokaklarda adaleti sağlamak için maske giyip süper kahramancılık oynamaya başlar. Kısa bir süre sonra bu furya büyür ve bu maskeli süper kahramanlar birleşip örgütler halinde hareket etmeye başlarlar. Alan Moore bu süper kahramanları Charlton Comics karakterlerinden uyarlar. 1977 yılında polislerin grevinden sonra halk Who Watches The Watchmen sloganıyla süper kahramanlara isyan eder ve süper kahramanların hepsine yasak getiren bir yasa yayınlanır. Tabi bu süper kahramanların Superman Örümcek Adam gibi süper güçleri yok Dr Manhattan hariç o da zaten bir nevi Tanrı'yı simgeler. Hikaye ise artık Amerika ile Sovyetler nükleer savaşın patlak vermesine ramak kaldığı 1985 yılında geçiyor. Bu dönemde Rorschach gibi bazı süper kahramanlar yeraltında faaliyetlerine devam ediyorlar, bazıları Ozymandias gibi zekasını kullanıp kimliğini açıklayıp sattığı kendi oyuncakları ile köşeyi dönüp zengin ve popüler oluyor. Kimileri ise Nite Owl 2 gibi emekliye ayrılıyor.

Bundan sonrası ise spoiler'a girdiği için bahsetmemeyi uygun buluyorum daha detaylı merak eden varsa özel mesaj yoluylada anlatabilir. Bana göre Watchmen sadece bir çizgi roman olarak değil edebi eser olarak değerlendirilmelidir. Eğer benim gibi bir Alan Moore fanıysanız kütüphanenizde kesinlikle bulunması gereken bir kitap.

devrimk

Aklımda yanlış kalmadıysa Watergate skandalı gerçekleşmiyor, Komedyen haberi yapacak gazetecileri öldürüyor sanırım.

V


Beğenirsiniz yada beğenmezsiniz bilemem ama komedyen karakteri öyküde mükemmel
bir şekilde işlenmiş.Ölümün esrarını araştırırken komedyeni flash backlerle tanımaya başlıyoruz.
Oldukça gerçekçi ve derinlikli bir karakter kesinlikle..



"İstemem,eksik olsun.."

Al Simmons_Spawn

Komedyen benim yorumuma göre bir nevi Amerika'yı simgeliyor. Rozetindeki gülen sarı yüzün üzerinde bulunan ufak kan lekesi Amerika'nın gülen yüzünün arkasında ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar asla silinemeyecek bir lekeyi de simgesi gibi. Özellikle Nite Owl II ile isyanı püskürtürken girdikleri diyalog takdire şayandır.

Nite Owl II: Amerikan rüyasına ne oldu ?

Comedian: Gerçek oldu.

Carnage

Hazır gülen yüz üzerindeki kan lekesinden bahsetmişken bir dipnot düşmeliyim.Dave Gibbons'ın da Watchmen'e olan katkısı sadece çizimler değildir. Gülen yüz simgesinin üzerindeki kan lekesi sembolünü hikayeye eklemeyi Moore'a Gibbons teklif etmiştir. Mars'taki Galle kraterinden esinlenmiştir Gibbons ve yarattığı bu motif hem hikayedeki ana sembolizasyon,hem birinci bölümün motifi olmuştur,hem de 7,9,10,11. bölümlerin an motifleri de buna benzemektedir. Ayrıca kan lekesi de bir saatin yelkovanına da benzer. Tıpkı Doomsday Clock'un 12'ye 5 kalayı göstermesi gibi.

@Al Simmons Spawn

Ben hikayenin konusunu çok komplike bulan biri değilim. Hatta içinde birçok çelişki barındıran Matrix bile daha karmaşık bir konuya sahipti. Kitabın konusunun özetini okuyan biri ne düşünür? "Aman çizgi roman klişeleriyle dolu bir senaryo işte". Halkın süperkahramanlardan nefret etmesi de,anti kahraman kavramı da ilk defa Watchmen ile ortaya çıkan şeyler değil ki. Konu özetine bakarsak sadece 11 Eylülün önceden tahmin edildiğini görürüz. Eh Moore da tanıyan biri için bu şaşırtıcı olmaz. Adam medyum olduğunu iddia ediyor,başkaları da adamın Illuminati üyesi olduğunu,Illuminati'nin de 9/11 olayını yılllar önceden bildiğini falan söyleyeceklerdir. 2 iddia da son derece saçma ve gülünç geliyor bana. Son olarak tekrar etmek istediğim şu kitabın tüm göndermelerini,alegorilerini,motiflerini,sembolizasyonunu anlamadan Watchmen'i okumak Watchmen'den gereken faydayı almamak demektir. Tabi bunu yapmak için ya entellektüel seviyesi çok yüksek biri olacaksınız ya da aşağıdaki linke tıklayacaksınız. Ben ikincisini seçtim :D :D :D

http://www.capnwacky.com/rj/watchmen/chapter1.html


Carnage

Bu karede dikkatinizi çeken tavuktan başka bir şey var mı?


hanac

Alıntı yapılan: Carnage - 08 Ocak, 2011, 23:14:53
Bu karede dikkatinizi çeken tavuktan başka bir şey var mı ?

Tavuk 4 bacaklı.

Carnage

Evet tavuk 4 bacaklı. Fakat burada çok daha korkunç bir şey var...

O değil de benim aklıma birşey geldi. Mayalar 12.21.12'de çoook korkunç bir şey olacağını söylüyorlar. Tarihte dikkat çeken ilk şey simetrikliği. Watchmen'deki korkunç simetri ise sadece 5.bölümde yok. Öykünün tamamı simetrik ve 12 bölüm olmasa Moore bu işi kolay kolay beceremeyecek. Moore'un yerinde olsam günümüzdeki Maya Kehaneti paranoyası hakkında bir eser yazardım.

Daha da kasarsak şunu görebiliriz. Watchmen'in 12 bölümden oluştuğu ve tüm bölümler arasında bir simetrinin olduğunu söylemişken tam zamanı. 3'üncü bölümün son 3 sayfasında ve 10.bölümün ilk 3 sayfasında Nixon görünüyor(En azından sesini duyuyoruz.)Aşırı zorlama bir yorum olduğunun farkındayım ama gene de yazmak istedim.



Carnage

Daha da kasalım bakalım.

3 sayısı hristiyanlıkta teslis inancını temsil ediyor. Oradan da bir şeyler buluruz belki. Baştan 3. bölümün son 3 sayfası,sondan 3.bölümün ilk 3 sayfası. 3.bölümün ana qoute'u İncil'den bir ayet. 10.bölümün başlığı ise "İki Atlı Yaklaşıyordu". Mahşerin 5 atlısından 2si olmalı.Dr.Manhattan'ın Hz.İsa'yı sembolize etmesi muhtemel.(Son bölümde su üzerinde yürüyor.)Nixon ise Baba veya Kutsal Ruh olabilir. Biri de Nixon'ın inandığı tanrı olabilir.      

Bu arada All Along The Watchtower'ın 12.dizesi nedir acaba?

rumar80

   Fatih sağ alttaki kadının göz boyası Mısır  hiyeroglif yazısını mı andırıyor, yoksa ben mi sallıyorum?

hanac

Kadının arkasındaki adamlarda elele tutuşmuş.