Thor ABD yayinlanan sayilar

Başlatan hanac, 23 Temmuz, 2010, 10:44:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ümitkr

Alıntı yapılan: rumar80 - 03 Kasım, 2010, 14:50:02
  Ben yine de Simonson dönemi derim

Ayni dönemde Fantastic Four'a da el atmisti... Her iki seri de sinif atlamisti desem yalan olmaz.

Yaziyi buldum:

Simsek Tanri Thor

Farkli kültürlere ait bir çok tarih öncesi mitolojide oldugu gibi THOR Iskandinav mitolojisinin eli balyozlu simsek tanrisidir. Özellikle çakmaktasindan balta yapmayi becerebilmis veya daha ileri dönemlerde demir dövmeyi kesfetmis kültürlerde belli ki minimal düzeydeki kivilcim saçtirma simseklerle özdeslestirilmis, sonra da simsek tanrisinin eline balta-balyoz verilmesi uygun bulunmus gibi ama konumuz bu degil. Konumuz elinde Mjolnir adli balyozuyla çizgi roman dünyasinda simsekler çaktiran THOR.
Thor ilk kez Agustos 1962 senesinde amerikan çizgi roman okurlariyla bulustu. "Journey in to Mystery" adli serinin 83 sayisinda görücüye çikan THOR (The Mighty Thor) Iskandinav mitolojisinin simsek tanrisinin basarili bir uyarlamasi olarak bir Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby, Joe Sinnot isbirliginin ortak üretimidir.

Bizde Yaman Kardes dergisiyle Alfa yayinlarinin yayinladigi ve okurlarimizla tanistirmaya çabaladigi bu kahraman yeterince taninamamistir.

Amerika'da 1962 senesinde baslayan THOR volume 1 (1. seri) 1996 senesine kadar sürmüs, yan ve özel baskilari bir kenara konursa orijinal fasikül serisi toplamda 502 sayi çikmistir.

Iki sene ara veren kahraman 1998 yilinda muhtesem bir dönüs yaparak volume 2 (2. seri) okuyuculariyla tekrar bulusmus 2004'de sona erene kadar 85 sayi (587) çikmistir.

Tarihler 2007'yi gösterirken ve sinema filmi çekilecegi söylentileri ayyuka çikmisken THOR volume 3 (3. seri) okurlarla bulusmus bulunuyor. Halen de sürüyor.

Toplamda 594. sayisi basilan THOR evrenine kisa bir bakis atmak istedim bu yazida. Bir anlamda özetini çikarmak istedim bu 594 sayinin.

THOR nedir nasil olusur?

Tanri Odin bir gün ogullarindan Thor için Dwarflar kralina Uru metalinden bir silah ister. Bunun uzun sapli bir balyoz olmasi beklenirken Odin'in diger oglu oyunbaz Loki'nin yaramazliginin sebep oldugu karmasayla kisa sapli bir balyoz çikar ortaya. Ancak Odin'in güçle doldurdugu bu kisa sapli balyoz simsek tanrisi tarafindan yine de kabul edilir ve simsekleri çaktiran silahi olur.

Odin, oglunun Midgard (Dünya)'in koruyucusu olmasini istediginden onun insanlar arasinda yasamasini uygun görür. Mjolnir'i dünyaya atar ve bir insanin Thor'un ruhuyla birlesmesini bekler. Balyoz'un üzerinde "kim ki bu balyozu kaldirabilir iste o Thor olacaktir" gibi bir söz de yazilidir. Donald Blake adli doktor bulur balyozu ve o gün dünyayi isgale gelen Venüs'lüleri (yilar sonra 2007'de HULK serisinde bir daha ortaya dost olarak çikar bir tanesi) Thor'a dönüserek kovalar.

Yillar geçtikçe balyozu ve ruhu paylasan insanlar degisir THOR hep okuyuculariyla bulusur.

THOR'un 600 sayisi özeti

600 sayi ve ek öykülerde sürekli yeni maceralar bulmak elbette çok zor. Isin bir baska yönü de gerek melodramatik gerek ise soup opera tarzi "arkasi yarin" dizilerinde okuyucu-izleyici bir zaman sonra bazi tekrarlari beklemektedir. Dahasi okuyucu-izleyici tanidik materyallerin farkli versiyonlarla ortaya çikmalarindan zevk almaktadir çünkü o kurgu dünyasina hakim olusu paylasim zevkini arttirmaktadir.

Iste bu arkasi yarin mantigiyla yayinlanan comicslerin genel yapisi geregi tekrarlar THOR'da vardir ve bazen fazlaca siktigi da söylenebilir. Örnegin bas düsmanlar defalarca ortaya çikarlar. Batman bin defa Joker'i döver, Süpermen ha bire Luthor'la debelenir, Captain America Red Skull'la cebellesir...

Ana düsmanlarin tekrari bir yana bir de tekrarlamasi gereken durumlar vardir
comicslerde.

Batman Robin 2'nin ölümünü yasadi yillarca (gerçi o da yasiyormus geri döndü, hey allaam), Süpermen Kriptonun yok olusunu yasadi bi ton, Örümcek hep sorumluluk olayini hatirlatan Ben amca sendromunu yasadi...

Iste bu iki kalip Thor'da da mevcut. Ancak özellikle masal-mitoloji alt yapisi olmasi tekrarlaridaha da zorunlu ve inanilir kilmaktadir.

Yaklasik 600 sayi süren seride sürekli dövüsülen tipler var: Harokin, Loki, Mangog, Surtur, High Evolutionary, Ego, Galaktus, Ulik, Mangog, Zarko, Enchanters, Thanos, Doom, Enchantress, Karnilla, Destroyer, Hela, Absorbing Man, Wrecker, Kurse, Pluto...

Arada ortaya çikan düsmanlari ve bulus öyküleri saymazsak 600 sayi neredeyse ayni adamlarla dövüserek geçiyor. Inanilmaz ama böyle.Genel olarak masalsi-mitolojik kaliba sadik kalinmis. Loki (trikster-hileci) hüviyetine uygun davranarak hileler yapiyor ve bir gün devleri kiskirtiyor, bir gün bir kahramanin aklini manipüle ediyor, baska bir zaman baska düsmanlarla is birligi yapiyor ve Thor'u zor duruma düsürüyor. Mitolojik alt yapiya sadik kalinmis görüldügü üzere ve 300 sayi neredeyse Loki ile mücadeleyi isliyor.

Diger bir mitolojik alt yapi RAGNAROK üzerine. Kiyamet yani. Buna göre Balder ölür, Loki, dev Fenris, Dünyayi saran yilan, Surtur Asgard'a saldirirlar ve Odin, Thor, Kurt Tanri Fenrir ve Hodur(du galiba) onlari karsilarken ordular karsilasir ve kiyamete kadar dövüsürler. Bu, kiyametin aynen mitoloji kitaplarinda yer alan halidir. Geriye kalan yazarlarin hayal güçlerini çalistirarak bu kiyamete ulasan yol için kurgu varyasyonlari üretmeleridir.

Bir de yine gelenege bagli kalarak Odin uykusu uygulanmistir çok kez. Odin uykuya çekilincedogan yönetim boslugunda düsmanlar oyunlar yapar, yönetimin devredildigi kisiler de (Sif, Vezir, Heimdal, Balder, Thor) zaaf ve becerileri kadar varlik göstererek bu oyunlara karsi koyarlar. Elbette Thor her zaman oyunlarin amacina ulasmasinda engel teskil eder ve Odin uyanarak duruma el koyar.

Son tekrar ise her düsmanin kendi arayisina göre ortaya çikarak her defasinda hedeflerine ulasma yolunda farkli uyanikliklar yapmalaridir. Kahraman da onlari her zaman engelleyecektir.Veee en facia tekrarlardan biri: Tanrilar bir çok kez kaybederler ve insan olurlar. Thor'da onlarin hafizalarina kavusmalarini saglayarak tekrar Asgard'a götürür.

ONSLAUGHT dönemi öncesinde 502 sayi basilan Thor'larda yukaridaki kalip tam olarak uygulanmistir. Düsmanlar, olaylar ve gidisat aynen öyledir.

Ancak Onslaught sonrasi basilan THOR v2'de durum biraz degisir. Dan Jurgens'in basa geçisiyle Thor bir anda DC'sel bir tanriya dönüsür. Önce ölümden dönen Thor tüm tanrilari bir araya toplar ve Asgard'a götürür ardindan tanrisallik yolunda saglam adimlar atarken farkli tanrisal varliklarla hayati sorgulayan bir sürece girer. Odin ölünce de onun yerine geçmek zorunda kalan Thor insanlara verdigi deger nedeniyle Asgard'i dünyaya indirir ve insanlara tanrisal yardima kalkisir. Savaslari bitirmeye çalisir ordulari dagitir kimi ülkede, amerikanin gizli silah deneylerini engeller, kitligi önlemek için yagmurlar yagdirir v.s. Buna insanlarin tepkisi iki sekilde olur:

1. Thor dini dogar.

2. "Git isine bak kafir" diyenler türer.

Thor iyice kafayi siyirarak tanricilik oyununa kendini kaptirirken zaman gezgini Zarko gelecekte dünyayi Thor'dan dogacak bir kiyametin bekledigini iddia ederek onlarca düsmani üzerine salar. Sonunda Thor'un da saçmalamasiyla Shield büyük bir operasyon düzenleyerek Asgard'i yikar. Binlerce Asgard'li ve insan ölür. Thor kazanir.

v2 yillar sonraya atlar bu asamada. Thor eski düsmani olan cadi Enchantress'le evlenmis bir oglu (Mangi) dogmustur. Sif kayiptir ve bazi direnisçiler yeryüzüyle birlesmis olan Asgard'i yikmaya çalismaktadir. Loki ise güvenlikten sorumlu Vezir olmustur.

Mangi dünyada bir seylerin yolunda olmadigini fark eder. Bu arada Thor'un daha önce öldürdügü Desaak adli "tanri katili" dirilerek saldiriya geçer. Bu da yetmezmis gibi Loki onu durdurmak için Destroyer'i çagirir ve bu da Asgard'in yok olusuna yol açar çünkü Destroyer Desaak'la birlesir.

Asgard yok olur. Bir anlamda gelecek kurtulmus gibidir.

Yillar sonra dönen Thor serisi v3'de Thor Asgard'i yine havada uçan bir kita olarak yaratir ve havaya diker. Ilk sayilarinin tamami eski tanrilarin bulunmasi ve hafizalarinin kazandirilmasi süreciyle geçer. Gelecekte yok olan Asgard yine günümüzde ortaya çikar. Bu arada Zarrko yine onu engelleme planlari kurmaya baslar ve birilerini üzerine salar durur. Iste bu seri halen devam etmektedir. Bakalim bundan sonra Thor ve asgard tanrilarinin basina neler gelecek?

rumar80

   Simonson'in Thor'u yazdigi dönemde Fantastic Four'u John Byrne yazdi ve çizdi. Onun dönemi FF için gelisim dönemidir.
   Simonson Thor'u daha sonra yazmistir.

gamlıbaykuş

Ümit Abi gerçekten tesekür ederim. Bu tarz yazilar her zaman bilinmeyenlere isik titiyor...
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

s.b

Ümit Abi bu aydinlatici bilgiler için tesekkür ederim.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

ümitkr

Alıntı yapılan: rumar80 - 03 Kasım, 2010, 19:27:52
   Simonson'in Thor'u yazdigi dönemde Fantastic Four'u John Byrne yazdi ve çizdi. Onun dönemi FF için gelisim dönemidir.
   Simonson Thor'u daha sonra yazmistir.

Simdi baktim tarihlere Simonson Thor'u '86 yillarinda FF'i 80 sonlarinda'larda çizmeye baslamis. Olsun, her ikisine de degmis ya eli :) Düzeltme için sagol rumar80.

gamlibaykus, s.b. kuru kuru tesekkür olmaz :) Ayni uzunlukta yazilar bekliyorum bilgilenmek için sizden. Pamuk eller klavyeye :O)

gamlıbaykuş

Alıntı yapılan: ümitkr - 04 Kasım, 2010, 10:13:36
gamlibaykus, s.b. kuru kuru tesekkür olmaz :) Ayni uzunlukta yazilar bekliyorum bilgilenmek için sizden. Pamuk eller klavyeye :O)

Ahh Ümit Abi, keske senin kadar bilgim olsa bu konularda olmama sebebi de çocukken birkaç tane Thor okumam. Malum Ülkemizde sadece Alfa Yayinlarindan 15-20 civari sayi yayinlanmasi - ki hepsini de okuyamadim zaten- neticesinde fazla bilgim yok. Hep bu konuya deginmeye çalisiyorum zaten; Marvel karakterlerinin çogunun ülkemizde genis bir külliyati yayinlanmadi (Örümcek Adam hariç). Bu sebeple Marvel karakterlerinin Essentiallerine biraz önem verilmeli bence...
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

rumar80

   Essential'larin yayinlanmasi (keske olsa) bilinenler ve satatbilecegi düsünülenler disinda bence zor. O zaman aklimiza ne gelirse, ne ögrenmek istiyorsan sor, basligi biliyorsunuz: Marvel evreni hakkinda bilmek istedikleriniz

hanac


hanac

Şubat da yayınlanacak Ultimate Comics Thor#4 ün kapağı çok güzel.


rumar80

    Ultimate comics yeni nesil okuyucular için herşeyin sıfırdan anlatıldığı bir seri. Bir türlü ısınamadım. Ben orjinal seri taraftarıyım.

V

Alıntı yapılan: hanac - 28 Ocak, 2011, 13:13:02
Şubat da yayınlanacak Ultimate Comics Thor#4 ün kapağı çok güzel.



Bu çirkin,absürd balyoz Thor'a hiç mi hiç yakışmıyor.Hulk'un hakkından ancak bu gelir diyorsanız o başka. :)
"İstemem,eksik olsun.."

hennessy

Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

pizagor

Alıntı yapılan: V - 28 Ocak, 2011, 13:23:08
Alıntı yapılan: hanac - 28 Ocak, 2011, 13:13:02
Şubat da yayınlanacak Ultimate Comics Thor#4 ün kapağı çok güzel.



Bu çirkin,absürd balyoz Thor'a hiç mi hiç yakışmıyor.Hulk'un hakkından ancak bu gelir diyorsanız o başka. :)

Ultimate evreninin Thor'u karakter, politik duruş, karizma itibariyle iyi tasarlanmış, beğendim...

Biz Thor'u öyle 'ultimate evreni geçersizdir' şeklinde sevmeyiz (bkz: Hulk Sevenler Derneği), her şart altında sonuna kadar severiz :)
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...