ASTERIKS YA DA UYGARLIGIN ISIKLARI

Başlatan V, 22 Haziran, 2010, 00:30:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

V

ASTERIKS YA DA UYGARLIGIN ISIKLARI



Çizgi roman olarak Asteriks 100'den fazla dil ve lehçeye çevrilmis ve bütün dünyada 310 milyondan fazla satmistir. Yankilari Fransa'nin oldukça disina tasan böyle bir diziyi "Galyalilar" üzerine bir parodi olarak görmekle yetinemeyiz. O halde, sayisiz çevirilerle yasayan Asteriks'in evrensel yani nedir?

Nicolas Rouvière bu kitabinda sik sik, dizinin uygarlik ve barbarlik arasindaki siniri sorgulamasina isaret ediyor. Gerçekten de Goscinny ve Uderzo, demokratik bir köy ütopyasini, mutlakiyetçi, hatta totaliter rejimlerle karsilastirirlar. Ve her rejimin bireylerin yasamlari üstünde özel, sembolik bir etkisi vardir. Böyle bir model, toplumlarda uygarligin cilasinin ne kadar zayif ve egreti oldugunu bilen yazarlarin kisisel öyküleriyle de ilintilidir hiç kuskusuz. 1959'da direnisçi Galya dalgasi içinde yaratilan bu dizi, savas yillarinin gizli anlasmalarina elestirel bir gözle bakar ve 1965-1975 yillari arasinda etkili olan bireysellik tarihinin dönemecini alaya alir.

Yazar, en önemli temalari ayrintilariyla gözden geçiriyor. Antropoloji ve psikanalizin isiginda heyecan verici ve yepyeni bir okuma sagliyor
                                                                 
---tanitim bülteninden---

Asteriks üzerine yazilmis önemli bir antropolojik/sosyolojik çalisma.Çizgi kahramanlarin toplumlarim yapi,varlik, gelisim ,degisim ve dönüsüm süreçlerine etkileri bakimindan çarpici bir arastirma kitabi.Imge yayinlarindan  mayis ayinda çikan kitabi türkçeye Ismail Yerguz çevirmis.

"İstemem,eksik olsun.."

memospinoz




Boyut            :    13.50x20.00
Sayfa Sayısı    :   330
Kapak Türü    :   Ciltsiz
Kağıt Türü    :   2. Hamur
Fiyatı                :      24,00 TL
Yazar: Nicolas Rouviere
Çevirmen: İsmail Yerguz


Asteriks, hiç şüphesiz, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birkaç kuşağın yakından bildiği, hikâyesine aşina olduğu bir çizgi roman; dolayısıyla içeriğinin, karakterlerinin araştırmalara, incelemelere konu olması şaşırtıcı değil. Bu kitapta tartışılan yanı ise, Asteriks'i evrensel yapanın ne olduğunu ortaya çıkarmak, bir anlamda bir uygarlık analizi yapmak, rejimleri karşılaştırmak olmuş.