Ana Menü

X-men

Başlatan rumar80, 15 Temmuz, 2010, 14:23:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

 Twelve hazırlanış ve gelişme açısından oldukça iyi olan, Destiny'nin defterlerinin araştırılması vs, ancak sonunun bir türlü doğru düzgün toparlanamadığı bir macera olarak kalacak aklımda. Death kills who is death cümlesi gibi ilginç metaforlar vardı.
  Maximum security ise X-men'den çok Avengers bazlı bir macera. Burada X-men'i asıl ilgilendiren Xavier'in mutant Skrull öğrencileri.
  Grant Morrison dönemi ile ilgili ise sen oku da yorumumu yapayım.

dean

  Grant Morrison dönemini tamamladım. Geneli itibariyle oldukça beğendim. Yine de bazı şeyler elbette kafama takıldı. Öncelikle beğendiğim şeylerden bahsedeyim. Temel bir X-Men ekibi oluşturup run boyunca onlarla hareket etmek güzel bir bir fikir. Cyclops, Jean Grey, Wolverine, Beast ve Emma Frost bu ekibi oluşturuyor ve ana ekip dışındaki X-Men ya hiç gözükmüyor gözükende çok az süre alıyor. Bu karar run boyunca karakterlerin gelişmesine imkan vermiş. Onlarda çok daha fazla zaman geçirebiliyoruz. Bunun yanında okuldaki öğrencilere de baya zaman kalmış.



  Dönemin en büyük güzelliklerinden biri de bu öğrenciler zaten. Başta Quentin Quire ve Stepford Cuckoos olmak üzere tüm yeni karakterlere bayıldım. Bunların dışında Cassandra Nova ve Fantomex karakterleri de dikkat çekici. Nova bence Xavier için çok başarılı bir kötü karakter olmuş. Yaptığı Genosha saldırısı zaten komple run'ı oluşturan bir eylem.



  En fazla keyfimi kaçıran unsur ise en sevdiğim X-Adam olan Scott Summers oldu. Scott ile Emma arasındaki ilişki en az Jean kadar benimde kalbimi kırdı. Twelve hikayesinden bu yana Scott'ın psikolojisinin çok değiştiğini biliyoruz ama onu bu şekilde görmek pek alışık olduğumuz bir şey değil. Lakin Jean'in geldiğini görünce Madelyne'i de bırakmıştı. Bu konularda Scott'a fazla güvenmemek akıllıca olacaktır.

  Xorn karakterini sevdim. Yapılan Twist'i de sevdim. Ama hikayeyi on beş yıl sonra okuduğum için muhtemelen sevdim. Zira o noktadan sonra bütün karakterler için geleceğin nasıl şekilleneceğini biliyorum. Bazı yaralarında nasıl kapanacağını biliyorum. Bu sebeple aşırı rahatsız etmedi. Yine de döneminde okusaydım rahatsız olabilirdim.

dean

  X-Men okumalarının üçüncü haftası finallerimininde bitmesi sayesinde son derece yoğun geçti. Morrison döneminden zaten ayrı bir ileti ile bahsetmiştim. Ona paralel diyebileceğimiz Uncanny X-Men'lerin aşırı güzel maceralar barındırmadığını düşünüyorum. Benim açımdan Holy War ve özellikle The Draco ön plana çıktı. Nightcrawler sevdiğim bir karakter olduğu için bu maceraları daha bi' önemsedim. Özellikle The Draco, Nightcrawler'ın kökenine indiği ve  ailesini gösterdiği için keyifli bir okuma oldu.

  Morrison dönemi sonrası New ön adını atan X-Men dergisinin çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Uncanny X-Men: The New Age dönemi ise Chris Claremont'un dönüşü ile öne çıkıyor. Claremont'un eski havasında olmadığı açık ama diğerlerine göre daha iyi olduğunu olduğunu düşünüyorum. Özellikle End of Greys hikayesi son derece önemli.



  Bu dönem House of M yaşanıyor ve X-Men çizgi romanlarını bütün gidişatı değişiyor. House of M'i de böylece tekrar okudum. Harika bir hikaye. Bundan hemen sonra X-Men: Deadly Genesis geliyor. Vulcan'ın hikayesini anlatan cilt Ed Brubaker dönemininde başlangıcı. Bu macera ile birlikte Scott Summers ve Charles Xavier arası gerginlikte başlıyor. Bir adım sonrası ise Uncanny X-Men: Rise and Fall of the Shi'ar Empire. Burada ise Vulcan'ın Shi'ar İmparatorluğuna saldırısını ve onu durdurmaya çalışan X-Men'i okuyoruz. İki macerada çok iyi ve Türkçe olarakta okumayı çok istediğim maceralar.

  X-Factor'e çok bayılmadım ama kendisini okutan eli yüzü düzgün maceralar. New X-Men için aynısını söyleyemem. Ta ki Craig Kyle dönemine kadar. 5 ciltlik o dönem gerekten çok iyi. Dört koldan X-Men: Messiah Complex'e geldim. Şimdi yeni bir dönem başlayacak.



- Uncanny X-Men, Vol. 1: Hope
- Uncanny X-Men, Vol. 2: Dominant Species
- Uncanny X-Men, Vol. 3: Holy War
- Uncanny X-Men, Vol. 4: The Draco
- Uncanny X-Men, Vol. 5: She Lies With Angels
- Uncanny X-Men, Vol. 6: Bright New Mourning
- X-Men: Day of the Atom
- X-Men: Golgotha
- X-Men: Bizarre Love Triangle
- Decimation: X-Men - The Day After
- X-Men: Blood of Apocalypse
- Uncanny X-Men: The New Age, Volume 1: The End of History
- Uncanny X-Men: The New Age, Volume 2: The Cruelest Cut
- Uncanny X-Men: The New Age, Volume 3: On Ice
- Uncanny X-Men: The New Age, Volume 4: End of Greys
- Uncanny X-Men: The New Age, Volume 5: First Foursaken
- House of M
- House of M: Uncanny X-Men
- X-Men: Deadly Genesis
- Uncanny X-Men: Rise and Fall of the Shi'ar Empire
- Uncanny X-Men: The Extremists
- X-Men: Supernovas
- X-Men: Blinded By the Light
- X-Men: Endangered Species
- X-Factor, Vol. 1: The Longest Night
- X-Factor, Vol. 2: Life and Death Matters
- X-Factor, Vol. 3: Many Lives of Madrox
- X-Factor, Vol. 4: Heart Of Ice
- New X-Men: Academy X: Choosing Sides
- New X-Men: Academy X: Haunted
- New X-Men: Academy X: X-Posed
- New X-Men: Academy X: House of M: New X-Men
- New X-Men: Childhood's End, Volume 1
- New X-Men: Childhood's End, Volume 2: Crusade
- New X-Men: Childhood's End, Volume 3: Nimrod
- New X-Men: Childhood's End, Volume 4: Mercury Falling
- New X-Men: Childhood's End, Volume 5: Quest for Magik

dean

  X-Men'de dördüncü haftayı bitirdim. X-Men adına muhteşem bir hafta oldu. Messhiah CompleX ile başladım. House of M sonrası yok olmaya yüz tutan mutantlar için en önemli hadise tabi ki yeni bir mutant bebeğin dünyaya gelişi. Bebek dünyaya geldiği zaman bir çok kişinin dikkatini çekiyor ve müthiş bir ölüm kalım mücadelesi başlıyor. Bu macera aynı zamanda X-Force'un kuruluşu anlamına geliyor. X-Force serisi de son derece güzel bir seri. Haddinden fazla şiddet ile birlikte son derece farklı bir X-Men macerası olmuş. Yer yer karakterlerin fazla badass takılma çabaları bana biraz fazla geldi. Ama onu saymazsak çok güzel bir run olduğunu düşünüyorum. Necrosha macerasını da ayrı beğendim.



  Ed Brubaker döneminin ön plana çıkan hikaye tercihi X-Man'i San Francisco'ya taşımak olmuş. İlk etapta alışmaya zorlansam da değişik olmuş. Farklı bir soluk getirmiş. Daha sonra Dark Avengers ile olan ortak macera Utopia beklediğim kadar kendisine hayran bıraktırmasa da yine okunmaya değer güzel ve önemli bir macera. X-Men Nation X'i de beğendim. Özellikle Magneto'nun olduğu kısımlar çok önemli.

  Cable solo serisi Cable ile sonradan Hope ismini alacak mutant bebeğin gelecekteki maceralarını anlatmakta. Zaman makinelerinin bozulmasından kaynaklı hep ileri gitmek zorunda kalan ikili peşlerinden Bishop ile okumaktan baya keyif aldığım maceralar yaşadılar. Özellikle gelecek eventleri düşününce bu maceraların ne derece kıymetli olduğunu okurken görüyorsunuz.



  Messiah War, X-Force ile Cable'nın crossover macerası. Onu da çok beğendim. Stryfe ve Apocalypse'in varlıkları bu dönemi iyice değerli kılmış. Necrosha'da ise Selene isimli bir villain ile karşılaşıyoruz. Genosha'da ölen milyonları ruhları ile beslenip muhteşem bir güce ulaşmaya çalışıyor. Üç title'da devam eden crossover hikayenin en önemli ayağı X-Force, New Mutants ve X-Men Legacy kendi içerisinde önemli maceralar yaşasa da büyük resmi X-Force şekillendiriyor.

  Haftanın yolculuğunu Second Coming ile tamamladım. Second Coming bence muhteşemdi. Olması gereken final işte buydu. Hikayenin büyük villain'ı Bastion'ı küçüklükten beri çok severim. (Tabi bunda Türkçe olarak basılan Operation: Zero Tolerance'ı başka Türkçe X-Men olmamasından dolayı bir milyon kere okumanın etkisi de var.) Bu macera uzun zamandır resmen sürünen mutantların ayağa muhteşem bir şekilde kalkması olmuş bayıldım.



  Şimdi Heroic Age dönemine geçiyorum. Mutantlar artık "Umut" dolu. Schism'de görüşmek üzere.

- X-Men: Messiah CompleX
- Uncanny X-Men: Divided We Stand
- Uncanny X-Men: Manifest Destiny
- Uncanny X-Men: Lovelorn
- Uncanny X-Men: Sisterhood
- X-Men Legacy: Divided He Stands
- X-Men Legacy: Sins of the Father
- X-Men: Original Sin
- X-Men Legacy: Salvage
- Cable, Volume 1: Messiah War
- Cable, Volume 2: Waiting for the End of the World
- X-Force, Volume 1: Angels And Demons
- X-Force, Volume 2: Old Ghosts
- Avengers/Uncanny X-Men: Utopia
- X-Men: Nation X
- X-Force, Volume 3: Not Forgotten
- X-Force/Cable: Messiah War
- New Mutants, Volume 1: Return of Legion
- X-Men Legacy: Emplate
- Cable, Volume 3: Stranded
- Cable, Volume 4: Homecoming
- X-Force, Vol. 4: Necrosha
- X-Men Legacy: Necrosha
- New Mutants, Volume 2: Necrosha
- X-Men: Second Coming

dean

  Second Coming'in ardından X-Men biraz daha Utopia'ya yerleşiyor. Hope ile birlikte yeni mutantlar ortaya çıkıyor. Bu da bizi Generation Hope'a götürüyor. Bu seri çok süper bir seri değil. Ortalama buldum. Ana seri ise hızla Fear Itself'e yaklaşıyor. O cilt de öyle çok iyi bir macera değil ama bazı karakterlerin gelişimi açısından önemli.

  X-Men: Legacy ise Mike Carey döneminde belli bir sistem oturmuş halde. Fena olmayan bir takım var. Magneto ve Rogue arasındaki ilişkiyi takip etmek ilginç. Bu dönemde X-Men: Age of X önemli crossoverlarda yaşanıyor.



  X-Men: Schism bence güzel bir öykü. Güzel olmasının yanında son derece önemli bir öykü. Günümüz X-Men çizgi romanlarına kadar X-Men'in kaderini değiştiren bir macera. Aynı zamanda Cyclops ve Wolverine adına karakter gelişimlerinin çok önemli anlarını temsil ediyor. Karakterlerin şu noktaya kadar biriktirdiklerinin zirvesi Schism. Aslında X-Men tarihinde Cyclops adına bu zirvelerden çok var. Ama özellikle Wolverine'in karakter gelişimi ayrı bir hayranlıkla takip ediyorum.

  Ayrılıktan sonra Cyclops'un ana takımı yoluna Uncanny X-Men adıyla devam ediyor. Bu seri dört cilt olarak Kieron Gillen tarafından yazılıyor. Kötü olmasada beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Biraz daha güçlü maceralar bekliyordum açıkçası.



  Öte yandan Schism'in yazarı Jason Aaron'ın yazdığı Wolverine and the X-Men ise gerçekten çok başarılı. Ondan iki cilt okudum. Tamamlayınca ayrı olarak bahsetmek istiyorum. Ama çok beğendim.

  Son olarak Avengers vs. X-Men cildini bir kez daha okudum. Benim sevdiğim bir hikaye. Özellikle bütün öncülü okuduktan sonra daha da güzelleşiyor. Yukarıda dediğim Cyclops'un karakterinin zirve anlarından bir tanesi daha yaşanıyor. Cyclops, X-Men ve mutantlar bir kez daha çok büyük bir değişime uğruyor.



- Uncanny X-Men: The Birth of Generation Hope
- Uncanny X-Men: Quarantine
- Uncanny X-Men: Breaking Point
- Fear Itself: Uncanny X-Men
- X-Men Legacy: Collision
- X-Men Legacy: Aftermath
- X-Men: Age of X
- X-Men Legacy: Lost Legions
- X-Men Legacy: Five Miles South of the Universe
- X-Men Legacy: Back to School
- Avengers vs. X-Men: X-Men Legacy
- Generation Hope: The Future's a Four-Lettered Word
- Generation Hope: Schism
- Generation Hope: The End of a Generation
- X-Men: Prelude to Schism
- X-Men: Schism
- Uncanny X-Men By Kieron Gillen, Volume 1
- Uncanny X-Men By Kieron Gillen, Volume 2
- Uncanny X-Men by Kieron Gillen, Volume 3
- Uncanny X-Men by Kieron Gillen, Volume 4
- Avengers vs. X-Men

dean

  Artık ağır ağır X-Men okumalarımın sonuna yaklaşıyorum. All-New, All-Different dönemine geçtim. Güncel döneme geçtiğim için biraz yavaşlayacağım ama. Hızlı giderken arada atladığım Vampirli X-Men'e bir ara uğrayacağım. Tabi ki Wolverine var. X-Men okurken ona fırsat kalmadı.

  Astonishing X-Men'i Türkiye'de yayınlandığı kadar okudum. Fena değildi. Ama Joss Whedon kısmi tam olarak X-Men hissiyatını vermedi bana. Okurken sıkılmadım. Merakla okudum hep. Yine de X-Men havasını çok alamadım. Serinin kalan ciltlerini de okuyacağım. Yarım şekilde bırakmak istemem.



  Uncanny X-Force söylendiği kadar varmış. Bütün run çok başarılı. Bir önceki X-Force için dediğim fazla badass olma çabası bu X-Force'da yok. Karakterler ve hikaye kendiliğinden badass zaten. Bu benim için olumlu bir gelişme oldu. Özellikle Apocalypse ve Arcangel odaklı hikayelere bayıldım.

  Bendis dönemi X-Men hikayelerine bakarsak All-New X-Men bence bir adım öne çıkmış. X-Men'in genel karmaşası düşünülürse orijinal beşliyi getirmek hem evreni rahatlatmış hem de okuyucuyu. Karakterlerin günümüz Marvel evreninde yorumlanmasını çok başarılı buldum. Uncanny X-Men'de iyi bir seri kesinlikle kötü değil. Fazla yükselememe sebebim muhtemelen Chris Bachalo. Ben Bachalo'nun çizimlerini beğenmiyorum. Hatta ne zaman onun ismini bir çizgi romanda görsem üzülüyorum. Yalnız bu onu kötü bulduğumdan değil. Aksine iyi bir çizer. Kendi tarzı var. Bunu da en iyi şekilde yaptığına inanıyorum. Ama çizimleri bana geçmiyor. Keyif vermiyor.

  Guardians of the Galaxy ve Legendary Star-Lord çizgi romanların da bu dönemde paralel olarak okudum. Guardians'ı zaten Bendis yazdığı için sürü crossover var. Legendary Star-Lord'da bizi Black Vortex'e götürdüğü için önemli. Black Vortex'i öyle aman aman beğenmedim. Ama yine de eli yüzü düzgün bir hikaye.



- Astonishing X-Men, Volume 1: Gifted
- Astonishing X-Men, Volume 2: Dangerous
- Astonishing X-Men, Volume 3: Torn
- Astonishing X-Men, Volume 4: Unstoppable
- Astonishing X-Men, Volume 5: Ghost Box
- Astonishing X-Men, Volume 6: Exogenetic
- Uncanny X-Force, Volume 1: The Apocalypse Solution
- Uncanny X-Force, Volume 2: Deathlok Nation
- Uncanny X-Force, Volume 3: The Dark Angel Saga, Book 1
- Uncanny X-Force, Volume 4: The Dark Angel Saga, Book 2
- Uncanny X-Force, Volume 5: Otherworld
- Uncanny X-Force, Volume 6: Final Execution, Book 1
- Uncanny X-Force, Volume 7: Final Execution, Book 2
- All-New X-Men, Volume 1: Yesterday's X-Men
- All-New X-Men, Volume 2: Here to Stay
- All-New X-Men, Volume 3: Out of Their Depth
- X-Men: Battle of the Atom
- All-New X-Men, Volume 4: All-Different
- Guardians of the Galaxy/All-New X-Men: The Trial of Jean Grey
- All-New X-Men, Volume 5: One Down
- All-New X-Men, Volume 6: The Ultimate Adventure
- All-New X-Men, Volume 7: The Utopians
- Guardians of the Galaxy & X-Men: The Black Vortex
- Uncanny X-Men, Volume 1: Revolution
- Uncanny X-Men, Volume 2: Broken
- Uncanny X-Men, Volume 3: The Good, The Bad, The Inhuman
- Uncanny X-Men, Volume 4: Vs. S.H.I.E.L.D.
- Uncanny X-Men, Volume 5: The Omega Mutant
- Uncanny X-Men, Volume 6: Storyville

Nemo

Dean, yazılarını zevkle okuyorum. Eski sayıları toplamaya çabalıyorum. Bitirince oturup okuyacagım. Senin de bu yazıların bana hem bilgi veriyor hem heves. Teşekürler :)
Özel Alfa Ajanı

dean

Alıntı yapılan: Nemo - 27 Ocak, 2018, 13:05:35
Dean, yazılarını zevkle okuyorum. Eski sayıları toplamaya çabalıyorum. Bitirince oturup okuyacagım. Senin de bu yazıların bana hem bilgi veriyor hem heves. Teşekürler :)

  Ne demek. Asıl ben teşekkür ederim güzel sözlerin için. Okudukça paylaşmaya çalışıyorum. X-Men çok keyifli.

rumar80

 Asıl sihirli cümle son söylenen :
X-men arada sallansa da okuması çok keyifli bir seridir.

dean

  Güncele yetiştiğim için artık daha yavaş okuyorum X-Men çizgi romanlarını. All-New, All-Different dönemi X-Men çizgi romanlarını okudum. Gold ve Blue başlayana kadar geldim. Zaten serilerin son ciltleri Inhumans vs. X-Men tie-in sayıları.

  Bu dönemki maceralar X-Men'in en zayıf maceraları olabilir. Üç title'dan da keyif almadım. İçlerinden belki Extraordinary X-Men zorla okunacak seviyede. O da dönemi atlamamak adına okunursa okunur. Bendis'ten sonra All-New X-Men acınacak hale düşmüş. Dennis Hopeless saç baş yoldurttu heyecansız anlatımıyla. Spesifik olarak Apocalypse Wars hikayelerini merak ediyordum. Onlarda müthiş bir hayal kırıklığı yarattı. Bundan sonra Gold ve Blue'ya geçeceğim. Onlar hakkında biraz daha olumlu şeyler duyuyorum. Bakalım.



- Uncanny X-Men: Superior, Volume 1: Survival of the Fittest
- Uncanny X-Men: Superior, Volume 2: Apocalypse Wars
- Uncanny X-Men: Superior, Volume 3: Waking From the Dream
- Uncanny X-Men: Superior, Volume 4: IvX
- All-New X-Men: Inevitable, Volume 1: Ghosts Of Cyclops
- All-New X-Men: Inevitable, Volume 2: Apocalypse Wars
- All-New X-Men: Inevitable, Volume 3: Hell Hath So Much Fury
- All-New X-Men: Inevitable, Volume 4: IvX
- Extraordinary X-Men, Volume 1: X-Haven
- Extraordinary X-Men, Volume 2: Apocalypse Wars
- Extraordinary X-Men, Volume 3: Kingdoms Fall
- Extraordinary X-Men, Volume 4: IvX

rumar80

 Gold ve Blue bence iyi, ayrıca astonishing de iyi sayılır. Ben düzenli fasikül olarak okuyorum. Yeni fasiküller bugün geldi. Ayrıca resurrection of Jean Grey de başladı ki bu bizi X-men red serisine götürecek.

Nemo

Yine eline saglik Dean.

benim bir sorum olacak: internetten mi okuyorsun yoksa albumlerimi aldin?
Ben albumleri biriktirmeye cabaliyorum. Olmeden once biriktirebilirsem senin gibi oturup sirali okumak istiyorum.
Özel Alfa Ajanı

dean

Alıntı yapılan: Nemo - 28 Şubat, 2018, 13:52:49
Yine eline saglik Dean.

benim bir sorum olacak: internetten mi okuyorsun yoksa albumlerimi aldin?
Ben albumleri biriktirmeye cabaliyorum. Olmeden once biriktirebilirsem senin gibi oturup sirali okumak istiyorum.

  Duruma göre değişiyor. Bazları Türkçe var. Bazıları İngilizce var. Bazılarını internetten okuyorum. Bazı hikayeleri arkadaşlar aldım okudum.

rumar80

 Yeni dönemi fasikül olarak takip ediyorum

Nomad

Ultimate okumaları yapıyorum. (Breh breh)
Arkabahçe nin bastığı ulti x-men ve ulti spider man i dönüşümlü okuyorum.
Serileri çok beğendim.
Ulti spider Bendis in yazarlığı (ki çok sevmem), Mark Bagley in efsane çizimleri ile beni benden aldı.
Keza ulti x-men de Mark Millar yazar ve Kubert çizer olarak yine muhteşem başladı.
Ha niye buraya yazıyorum.
Konularını bulamadım.
Bulabilsem konu altlarına birşeyler karalayacaktım. Uzun uzun övecektim.
Spider 4 cilt, x-men 3 cilt olarak basıldı sanırım Arkabahçe tarafından.
Devamı gelmedi.
Geldi de ben mi bilmiyorum?
Ecnebi diyarlarda kaç fasikül çıktı bu seriler. Nasıl edinirim.
Olmadı ingilizce omnibus ları falan var mı, uyguna bulunur mu?
Yine olmadı hiçbir yayınevi niçin bu serilerin devamını, hatta tamamını basmayı düşünmez.
Seri iyi başladı, sonra gazı kaçtı gibi yorumlar okumuştum bir zamanlar.
Aslı astarı var mı?
Kafamda deli sorular...