Dynamite sunar: Warlord of Mars

Başlatan hanac, 07 Ağustos, 2010, 10:22:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

Bizde daha çok Tarzan ile taninan Edgar Rice Burroughs'un eserini Dynamite yeniden yorumluyor.

Ekim 2010 da yeni seriye basliyor.


hanac

Bu eser degisik dönemlerde çizgi romana uyarlanmistir.

Bunlardan biride 1977-79 yillari arasinda Marvel tarafindan yayinlanan 28 sayilik "John Carter, Warlord of Mars" serisidir.

Ernie Chan, Sal Buscema gibi çizerlerinde görev aldigi bu seri daha sonra 1977, 1978 ve 1979 yilligi olarak 3 albümde toplandi.



ümitkr

COMICS ALEMİNDE MARS

Çizgi roman dünyası hemen her malzemeden yararlanmayı bilmektedir. Fantastik alemler, gerçekçi dünya, ruhsal evrenler ve tabii bilimkurgusal düzlem.
Bilimkurgunun en çok kullanılan kısmı da uzaylı istilacılar ve illa ki MARS gezegeni.

Marslı istilacılar ilk kez bilimkurgunun babası H. G. WELLS tarafından 1898'de kaleme alınan "WAR of the WORLDS" romanıyla dünyamızı istilaya gelmişlerdir.
Geliş o geliş, bir kez istilanın tadını alan Marslılar zamanla daimi istilacılarımızdan olmuşlardır. Sinema, ucuz bilimkurgu romanları, dizi filmler ve çizgi romanlar hep konuk etmiştir bu istilacıları.
Büyük usta yazar Edgar Rice Burroughs'un 1940 tarihli "John Carter of Mars" serisi de farklı bir bakış açısıyla da olsa bunlardan biridir mesela (2009'da filmi çekilecekmiş).



Eser radyo oyununa da uyarlandı. Orson Welles'in 1938 yılında yaptığı radyo oyununda ilgi çekmek için çok değişik bir taktik uygulandı. Radyo kanalının normal program akışı içerisine sahte haber bültenleri yerleştirilerek uzaylı saldırısının başladığı bildirildi. Bunun üzerine ABD'de ülke çapında bir panik meydana geldi ve gerçek dışı haber bültenlerini gerçek sanan milyonlarca insan sokaklara döküldü.

Çizgi romanla tanışma ise şu şekilde olmuştur: Albert Lewis Kanter'ın en büyük hayali dünya klasiklerini çizgi romana uyarlamaktı. 1941 senesinde bu hayalini Alexander Dumas'ın "Üç Silahşörler"i ile ulaşmıştı. İşte bu hayalin gerçekleşmesi Wells'in eserinin de çizilmesi yolunda ilk adım oldu. 1955 yılında serinin 124. kitabı olarak "Gezegenler Savaşıyor" romanı çizgi roman olarak vücut buldu (Classics Illustrated #124: The War Of The Worlds (1955) sonra da defalarca çizilmekten kurtulamadı.
Bu ilk çizimler ve orijinal eser daha sonra Marvel yayınevi tarafından yeni çizer ve yazarın yorumuyla okurlara sunulmuştur. 1976 senesinde Christopher Claremont'un senaryoları Yong Montano tarafından çizgiye aktarıldı (Marvel Classic Comics #14: The War Of The Worlds (1976).
1960'lı yıllarda ilk kez çizgi romana taşınan bu Mars istilası yine bu yıllarda bugün yaygın bir şekilde kullanılan çizgi roman Marslısı tasarımının oturduğu yıllardır. Ama işin komiği 1962 yılında yerleşen başarılı tasarım çizgi roman sayesinde değil de sakız sayesinde ortaya çıkmıştır. "The Topps Company" adlı firma "Mars Attacks" adıyla piyasaya sürdüğü sakızın içine kart çizdirmiştir. Len Brown ve Woody Gelman tarafından çizilen kartlar pulp-comic ressamı Norm Saunders tarafından boyanmıştır ve neredeyse o günden beri de o halleriyle kullanılmaktadır.


Marslı istilası defalarca tek başına serilere konu olabilmiştir.


Comics aleminde Marslılar çok kullanılmıştır. DC comics ilginç bir şekilde Marslıdan dost üretmiştir. İlk kez Detective Comics 255. sayıda okuyucuyla tanışan Martian Manhunter J'ON J'ONZZ işte bu dünya sever kahramandır. Justice League of America grubunun bir üyesi olan bu marslı şekil değiştirebilmekte, uçabilmekte, telepati yapmakta, akıl okuyabilmekte ve olağanüstü gücüyle neredeyse Süpermen'e kafa tutabilmektedir. Felsefeye meraklı bu marslının iki düşmanı vardır: Onu yaralayan ve öldürebilen ateşle beyaz kötü marslılar.

Marvel comics kendi evreninde yakın gezegenlerden uzak durmayı, uzak yeni gezegenler üretmeyi tercih etmiştir. Ancak geleneğin dışına çıkamayan Marvel konusu 31. yy.'da geçen "GUARDIANS of the GALAXY" adlı seride dünyayı illa Marslılara istila ettirmiştir. Marslılar dünyayı istila ederken kahramanlar karşı koyarlar ancak olay bu ya yenilirler. Bu olaylar da alternatif bir gelecekte gerçekleşmiştir (ilk ortaya çıkışları Marvel Superheroes vol. 1 sayı 18 – Ocak 1969 / kendi serileri 1990).

IMAGE comics de MARS ATTACKS adıyla yayınladığı kısa seride kendi süper kahramanlarıyla Marslıları kapıştırmıştır (1996).

Yakın zamanda ülkemizde yayınlanan bir çizgi roman dergisinde de Mars istilası konu edilmişti. Yakın zamanda "izinsiz eser kullanımı alışkanlığı "edinen fanzin bir dergi grubunun çalışması olarak ulusal bir yayında sunulan ve altına "kendi eserleri" olarak grubun sanatçıları (!) tarafından imza atılan çalışma, telif ödenmeksizin kullanılan hikayesi bir yana yine telif ödenmeden uzaylı tasarımlarının birebir kullanıldığı bir çizgi roman serisi idi.

Sinema da ise ilk kez 1953'de uyarlanan roman Byron Haskins imzasını taşırken 1996'da Tim Burton imzalı "Mars Attacks" filmi ve Steven Spielberg imzalı "War of the Worlds" en bilinen iki uyarlamadır. Bunların dışında da elbette onlarca Kızıl gezegen, Uzaylı istilacılari Mars istilası v.s. filmi çekilmiştir.

Evet, çizgi roman ve sinema bir yana bugünlerde Mars yine gündemde. Ama bu sefer sanatsal olmayan bir yolla. Gezegene gönderilen uydular ve araçlar ilginç insansı objelerin fotoğrafını çekmişler. Kim bilir belki de Marsta yaşam vardır gerçekten ve bugün yarın ziyaretimize gelirler.


Marsta İnsan Yüzü.Cuma, 20 Ekim 2006


NASA'yı şaşkına çeviren fotoğraf
hurriyet.com.tr 23 Ocak 2008
Uzay aracının Mars'tan geçtiği şaşırtıcı fotoğrafta, sanki öylesine dolaşan "çıplak yaratık", bir tepeceğe tırmanmış ve oturuyormuş gibi görülüyor. Sipirit'in geçtiği fotoğrafları 4 yıldır en ince ayrıntısına kadar inceleyen uzmanlar, fotoğraflardan birisinde küçük yeşil bir "yaratık"ın olduğunu farketti. Görüntüde insan fizyonomisini de andıran "yaratık", dağlık alanda yürüyüp, tepciklerden birisindeki kayanın üzerine oturmuş gibi görünüyor. Gayet rahatmış gibi bir pozisyonda kameralara görüntüsü yasıyan "yaratık"ın kolu, iki ayağından birisinin üzerindeymiş gibi algılanıyor. Görüntülere kuşkuyla yaklaşanlar, objektiflere yansıyan bu görüntünün, sadece eski bir kaya oluşumu olabileceği görüşünde ısrarlı. Mars'tan daha önce de benzer resimlerin geldiğini ama daha sonra onların gezegenin yüzey şekillerine ait olduğunun anlaşıldığını belirten uzmanlar temkinli olmak gerektiğini söylüyorlar. İngiliz Dailymail'in haberine göre uzun süredir fotoğrafları inceleyen uzmanlardan biri görüntüyle ilgili olarak, "Bu fotoğraf çok şaşırtıcı. Mars'ta çıplak bir "yaratığın" gezindiğini görünce gözlerime inanamadım" dedi.
NASA'nın Mars'a gönderdiği Sipirit adlı keşif aracı şimdilerde yeni görevini sürdürüyor. Sipirit keşif aracı, 5 yıl önce gönderilmişti.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/8077868.asp?gid=180&sz=47493




Neyse gelsinler biz dünyamızı savunmaya hazırız!
Çizim: Duane Adams / JOHN CARTER OF MARS