Lazarus Ledd

Başlatan hanac, 03 Eylül, 2010, 13:59:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

LAZARUS LEDD

Bu çizgi roman ile ilgili  http://www.lazarusledd.com/about.htm linkinde ingilizce bir tanitim bulabildim.

Burada çogunlukla bu linkten faydalandim ve biraz da kendimce eklemeler yaptim.

Lazarus Ledd iki yillik bir ön hazirliktan sonra Star Comics tarafindan 1993 yilinda yayinlanmaya baslandi.

2006 yilinda yayin sona erene kadar 151 sayi ve 23 speciale yayinlandi.

Serinin yaraticisi Ade Capone.



Ade Capone tanidik bir isim; 1986-1993 yillari arasinda Zagor'un 19 sayisinin, Martin'in 2 sayisinin ve Mister No'nun 3 sayisinin yazarligini yapti.

Lazarus'un yayini sona erdikten sonra tekrar Zagor yazmaya basladi. Mesela Maxi Zagor 2009 macerasinin senaryosu ona aittir.

Lazarus Ledd'e geri dönecek olursak; bu dizi günümüz zamaninda ve gerçekliginde yer almaktadir.

Fakat bölümler çogu zaman fantastik egilimler tasimaktadir, cutting-edge teknoloji ve siber bilim kurgu ortamlara bel baglamaktadir.

Siber-kültüre çok merakli olan Ade Capone böylece ileri cutting-edge boyutu hikayelerine katabilmektedir, TV de buyuk basarilar kazanmis olan X-Files dan 24 e kadar olan bir cok dizi ile ayni damardan beslenmektedir.

Ayni zamanda yazar, hepimizin tecrübe ettigi günlük detaylara, küçük dramlara ve eglencelere de dikkat ederek; hikayelere gerçek hayat hissi vermektedir.

Bazilari LL'i tek bir tür'e baglamak yerine bir çok türün kesisimi olan bir çizgi roman olarak tanimlamaktadirlar.

Bazilari ise Amerikan aksiyon-macera tarzi TV serileri ile mukayese etmektedir; hikayeyi anlatma sekli, diyaloglarin kullanimi ve çizimlerindeki enerji ile neredeyse kagit üzerinde bir film.

Bu nedenle simdi Italya'nin en çok bilinen genç yazarlarinin ve çizerlerinin profesyonel kariyerlerine LL ile baslamalari bir rastlanti degildir. 

Ade Capone, bu sinematik hisse ilave olarak meshur sarki sözlerinden (U2 dan Dire Straits'e, Metallica'dan Freddy Mercury'e) alintilar yaparak yazdigi hikayelerin içine yerlestirmektedir.

Alintilar sadece müzik ile sinirli degildir; pop kültürün genis araliginda meshur reklam billboard lari ve kisilikler arka planda gözükmekte; baska çizgi romanlar, romanlar ve filmler zikredilmektedir – tabii kisisel özelliklerden taviz verilmeden.

 

O aslinda Ronald Gordon olmaliydi : Bir asker, Amerikan ordusundaki gizli özel kuvvetlere bagli bir üye.

Simdi 30 lu yaslarinin basinda; aldatmalarla ve ihanetlerle dolu bir geçmisi arkasinda birakarak ismini, yüzünü ve hayatini degistirdi.

Siradan bir taksi soförü olarak normal bir hayat sürmek isteyen bu adam geçmisinden kurtulamiyor ve Mr. Garrett adli esrarengiz kisinin önderligindeki gizli bir organizasyon tarafindan tekrar faaliyete zorlaniyor.

Onlara suç ile olan mücadelelerinde yardimci olurken sivil kiyafetlerine ragmen tekrar asker oluyor ve serbest gazeteci olarak is bularak gerçek kimligini gizliyordu.

Maceraya olan suzuzlugu ve siradan bir hayata olan arzusu arasinda bölünerek, kismen ortaya çikmis bir geçmis ve kesinlikle tehlikeden ayrilamayan bir gelecek arasinda Lazarus yeni milenyum için somutlasan bir karakter oluyor: ne bir kahraman ne de bir anti-kahraman.

Lazarus'un kuskulari bizim kuskularimiz oluyor çünkü oturdugu kurgusal baglaminin disinda o kesinlikle bizden biri.

Her yastaki okurlar arasinda kült statüsüne ulasan bir basariya ulasmasinin nedeni de budur.

Lazarus'un dikkate deger özelliklerinden biri de Italyan çizgi romanlari içinde arastirmalarinda internet'i kullanan ilk karakter olmasidir. (Bu konuda dünya daki ilklerden biridir ayni zamanda).
1993 yilindaki birinci sayidan beri bunu uygulamaktadir.



BAHADIR

Çizgisell olarak baktigimizda (Çünkü konularini tabi ki bilmiyorum.) Star Comics'in   Bonelliden asagi kalir hiç bir yani olmadigi kanisindayim...

[IMG]http://i53.tinypic.com/vyxo9j.jpg[/img]

[IMG]http://i55.tinypic.com/xqm24n.jpg[/img]

Su ana kadar sadece 2 sayisini 94 yilinda çikmis Sergio Anelli adli bir sahsin çizmis oldugu (Çizgilerini hiç sevmedim 8. sayi  Betsy Blues adli hikayeyi ve hemen ardindan

[IMG]http://i54.tinypic.com/2czeikl.jpg[/img]

[IMG]http://i55.tinypic.com/wksiz6.jpg[/img]

çizgilerini ve kapagini harika buldugum Fabio Pezzi adli sahsin çizdigi "Fratelli In Armi" 9. sayiyi inceledim...Ve su kaniya vardim...Yillardir Bonelli olayina niye kisilip kaldik merak ediyorum...Hala da ayniyiz...

Iste Baba bonelliler zaten Lal ve Oglak tarafindan kapatildi,yeni mini serileride 1001 roman kapatti...Yayinlayacak baska bir tane bile Italyan Fumetti kalmadi...

http://www.starcomics.com/sfoglia.php#

Yukaridaki sayfadan önizlemelerine ve sifirinci sayilarin tamamina ulasabileceginiz linkler mevcut...Bana gerçekten harika göründüler...Hepsi birbirinden güzel ama Nemrod adli serinin kapaklarina vuruldum...

Sevgiyle kalin...

V


Diabolik,Corto Maltese,Alan Ford,Valentina,Druuna , Manara'nin çalismalari vs.,Bonelli tarzindan farkli fumettiler'de var ama
ülkemizde tutanlar klasik Bonelli ekolünden ibaret.Corto denginde kaç tane çizgi roman sayabiliriz.?Erotik çizgi romanin üç üstadi
Crepax,Serpieri ve Manara,üçüde Italyan.Diaboligi yeni yeni taniyoruz.Bonelli disinda tutmus Swing,Teksas ve Tommiks'imiz var.Bunlar da zaten tarz olarakBonelli'nin klasik yayinlariyla ayni formattalar.Alan Ford yayinlansa tutar mi sizce?Bence tutmaz.Bonelli'nin klasik formati  disindaki yeni serilerini bile Türk okuru henüz benimseyemedi.(Dampyr,Nathan,Dylan,Julia vs. fumettiler bir Zagor kadar tutulur,satilir mi bir gün bu topraklarda.)Okurun sadece Bonelli olsun çamurdan olsun takintisi yok yani.Klasik Bonelli formundaki yayinlari seviyor ,aliyor,el üstünde tutuyor Türk okuru..




"İstemem,eksik olsun.."

darkwood

Fumettilerin yerini doldurmaz, fakat degisik çizgiromanlari incelemek gerçekten gerçekten hos bir merak. Bu kitaplarda birgün bir yayinevi tarafindan  basilip Türkçe olarak pekala karsimiza çikabilir.. Bu yüzden biraz bilgilenmek iyi oldu.. :)
Darkwood Sakinleri..

altay1944

151 sayı ve 23 speciale ...Ama çok garip 33 arkadaştan kimse (ben dahil önceliklerim vardı) lazarus ledd'e oy vermemiş.Oysa inceleme şansım oldu ve en az nathan never tadında bir çizgiromandır.İlginç 0 oy...Sanırım gene tanıtım eksikliği diyeceğim.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

alan ford

Alıntı yapılan: V - 04 Eylül, 2010, 01:07:07

.Alan Ford yayinlansa tutar mi sizce?Bence tutmaz.Bonelli'nin klasik formati  disindaki yeni serilerini bile Türk okuru henüz benimseyemedi.(Dampyr,Nathan,Dylan,Julia vs. fumettiler bir Zagor kadar tutulur,satilir mi bir gün bu topraklarda.)Okurun sadece Bonelli olsun çamurdan olsun takintisi yok yani.Klasik Bonelli formundaki yayinlari seviyor ,aliyor,el üstünde tutuyor Türk okuru..





  Bence tutar  ;) Bu arad Alan Ford İtalya'dan daha çok eski Yugoslavya topraklarında tutulur , sevilir. Balkan filmlerinde her an karşınıza çıkabilir. Hani hatırlatmak gibi olmasın ama balkanlar ve Türkiye'nin çizgi roman zevkleri de çok benzer :D
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

V

Edirne'de tutar kesin ;) , zaten Balkan Yarımadası' nda..
"İstemem,eksik olsun.."