Üyelerimizin Yas Profili

Başlatan Kagan, 10 Ekim, 2010, 11:18:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kafkaesk

21-30 arasi seçenegini isaretledim. 28'im 29'undan gün almayi sürdürüyorum.
okumayi ilk ögrendigim günden beri çizgi romanla hasir nesirim. çocuklugum daha çok belçika ve italya çr'leriyle geçti ama son 10 senedir amerikan agirlikli okudugumu kabul etmeliyim. yaklasik 7 senedir çizgi roman sattigimi da hesaba katarsak benim bildigim/gördügüm okur yas ortalamasi 25-35 arasi.

Berkdinho

   1994 dogumluyum 10 Kasim'da 15'i bitirip 16'ya geçecegim.
The Right Man When Things Go Wrong

V

Oylarin tamami 16-50 yaslari arasindan geliyor ki(bunlarin yas ortalamasi 30-35 arasi),bu sonuç ülkemizdeki yaygin kanaatin aksine,çizgi roman okurlarinin çogunlukla çocuklardan degil,gençlerden ve orta yaslilardan olusmakta oldugunu ispatliyor.
 Sevgili Kagan'in bu anketleri Türkiye'de çizgi roman okurunun genel olarak profilinin çikartilmasi açisindan benim bildigim tek sinirli(Altin Madalyon'la sinirli oldugu için) çalisma.Ben yayinci olsam kesinlikle bu okur istek ve profillerini içeren anketleri dikkate alirdim ki alanlar da var zaten.
"İstemem,eksik olsun.."

darkwood

Alıntı yapılan: judas2099 - 10 Ekim, 2010, 17:20:01
Oylarin tamami 16-50 yaslari arasindan geliyor ki(bunlarin yas ortalamasi 30-35 arasi),bu sonuç ülkemizdeki yaygin kanaatin aksine,çizgi roman okurlarinin çogunlukla çocuklardan degil,gençlerden ve orta yaslilardan olusmakta oldugunu ispatliyor.
 Sevgili Kagan'in bu anketleri Türkiye'de çizgi roman okurunun genel olarak profilinin çikartilmasi açisindan benim bildigim tek sinirli(Altin Madalyon'la sinirli oldugu için) çalisma.Ben yayinci olsam kesinlikle bu okur istek ve profillerini içeren anketleri dikkate alirdim ki alanlar da var zaten.
Formumuz ile sinirli bu ankete göre 35-40 yas arasi grup agirlikli olarak çizgiroman okuyor gibi görünüyor.
Özellikle 30 yas sonrasi grubunu olusturan "bizimde içinde bulundugumuz grup :)" çizgiroman severlerin daha ilkokul çaginda kitap okumaya basladigi bir gerçek. Yani bu anket 30-35 sene önce yapilsaydi sonuçlar çok farkli olurdu. Tabiki o zamanki sartlar ile bu günkü kosullar arasinda daglar kadar fark var. Simdiki çocukluk ve gençlik çaginda bulunan yeni nesil içindeki kardeslerimiz için bilgisayar, chat, bilg.oyunlari, tv. sinema, cep telefonu gibi birçok mesgale ne yazikki okumanin önüne geçiyor. Yeni nesil içinde çizgiroman okuyan grup tabiki var. Fakat bu okuma aliskanliklarini edinirken bizler gibi evlerinde veya çevrelerinde gerçekten çizgiromana deger veren büyükleri yoksa, bu saydigim faktörler çizgiroman okuma konusunda bu yeni nesli yönlendiriyor. Yayinevleri bunlari takip ediyor kendileri için karli olacak daha çok kisa ömürlü çocuklara yönelik çizgiromanlara yatirim yapiyorlar. Bu yas grubunun okuyacagi kitaplar kisa vadeli oldugundan, sürekli yeni gelen nesil için üretilen yeni karakterler ve yeni kahramanlari takip edip kitap basma zorunlulugu ise isin ayri bir yönü.

Yine ankette görülen gerçek çizgiroman okuma yas araligindaki çogunluk ise Dampyr'i Gordon'u Mandrake, Kizilmaskeyi v.s.  istiyoruz diye feryat ederken bunu görmezlikten gelip günü kurtaracak yayinlara agirlik veriyorlar. Gerçek okurun istedigi çizgiromanlari çikarsalar, medya güçleri ile bunlarin reklamini yapip bu yeni yas grubunuda gerçek çizgiroman ile tanistirsalar,  uzun vadede çok daha fazla kazanacaklarinin maalesef farkinda degiller.
Darkwood Sakinleri..

kafkaesk

gereksiz bir tartismaya yol açmisim gerçi ben burada çizgi roman ile ilgili her mevzu hakkinda tartisabilmeyi isterdim.
yine de gereksiz bulunduysa gereksizdir.

tommikser

Sanirim genç eskisi olacam yakinda.Yasim 29.1981 yilinin sicak bir yaz gecesi persembeyi cumaya baglayan gece gecenin karanligina haykirmisim.Arada bir gene isyankar bir sekilde gene de bagiririm.

Lami Tiryaki

Alıntı yapılan: kafkaesk - 11 Ekim, 2010, 00:38:43
Alıntı YapYine ankette görülen gerçek çizgiroman okuma yas araligindaki çogunluk ise Dampyr'i Gordon'u Mandrake, Kizilmaskeyi v.s.  istiyoruz diye feryat ederken bunu görmezlikten gelip günü kurtaracak yayinlara agirlik veriyorlar. Gerçek okurun istedigi çizgiromanlari çikarsalar, medya güçleri ile bunlarin reklamini yapip bu yeni yas grubunuda gerçek çizgiroman ile tanistirsalar,  uzun vadede çok daha fazla kazanacaklarinin maalesef farkinda degiller.

bu konuyu baska bir baslikta etraflica tartismak isterim zira durum düsündügünüz gibi degil. özellikle su "gerçek okur" ve "gerçek çizgi roman" konulari merakimi cezbetti. ah tabii bir de su "medya güçleri".
ben size birinci elden bir istatistik vereyim.
çocuklar dedigimiz 16 yas ve alti suan agirlikli olarak manga okuyor. yüzdelik dilime vurursam %65 manga %25 amerikan %8 frankofon %2 italyan diyebilirim gönül rahatligiyla.
17 ve 31 yas araligi %70 amerikan,bagimsiz ve manga %30 italyan-frankofon
31 ve üstü %70 italyan,frankofon ve bagimsiz %30 amerikan

bagimsiz diye adlandirdigim japon, amerikan ve avrupa bagimsizlarindan haberdar dahi olmayan çok büyük bir kitle de var.
türk çizgi romanlarini bu yüzdelik dilime koymadim zira çok farkli bir kategoride incelenmeli diye düsünüyorum.

hal böyleyken kadiköy'den alisveris yapan %80'i 35 hatta 40 yas üstü kitlenin kafasindaki "gerçek çizgi roman" ve "gerçek okur" kavrami tamamen kendi içinde tutarli.
kadiköy'de amerikan çizgi romanlari, bagimsiz çizgi romanlar ve manga satilmiyor çünkü. asil orada uzun vadede çok güzel sonuçlar alinabilecek bir yenilenmeye gidilmeli bence.

ben de son 7 senedir çalistigim iki magazadaki deneyimlerime göre konusacak olsam "su italyan çizgi romanlari artik basilmasin yahu ne gerek var zaten satmiyor" diyebilirdim ama bu söz konusu bile olamaz. ortalama 600 kisi de olsa italyan çizgi romanlarini okuyan bir kitle var bu ülkede. ayrica türkiye'deki tüm çizgi roman okurlarinin katilimcisi oldugu bir forum da degil altin madalyon (keske olsa). o yüzden buradaki anketlerden çikacak sonucu türkiye geneline vurmak büyük hata olacaktir.
bence dampyr de basilsin batman de ancak dampyr (ister uzun vadeli düsünün ister kisa) 600 satarken, batman minimum 1500 satacaktir. bu böyledir. bu sayilara göre "batman gerçek çizgi romandir dampyr degil" demek ne kadar dogru olur?

genelleme yaparken objektif bakalim derim. subjektif baktigimiz zaman "bence laurel & hardy de yeniden basilmali!" diyen en az 300 kisi bulabilirim çünkü :)


not: uzun süredir hem çizgi romanci-müsteri iliskisi hem de bir abi-kardes iliskisi içerisinde her tür çizgi roman ve yayinevi üzerine sohbet edip dertlesebildigim ve bundan büyük keyif aldigim sevgili riza umar da bu konuda bana büyük oranda katilacaktir eminim. kendisi su saydigim hiçbir yüzdelik dilime koyamayacagim istisnalardandir ayrica :)

Dostum yukarida bahsettigin istatistikler için 1. elden demissin merak ettim, kaynagini açiklarsan sevinirim. Bu tür konular biraz görecelidir. 16 yas ve alti için yapilan degerlendirme gerçekçi görünüyor. Bu konuda bizzat yaptigim teshislerim de vardir. Yillarca sadece Manga okumayi sevdigi ve diger çizgi romanlari reddettigi için türkçe çizgi roman okumayi reddeden bir çok genç arkadas tanimistim(o siralarda Türkiye'de manga yayinlanmiyordu henüz). Manga'nin ne oldugunu da tartismak lazim. Eger Bakugan vb çocuk dergilerini manga kabul edersek tirajlari için olaganüstü büyük bir satis rakamindan sözedebiliriz. Yok yetiskin-alt yas grubu Manga'lari kasdediyorsak bunlarin tükrçe yayin sayisi hala limitlidir. Bu da gerçekçi bir gösterge degildir. Bizim çocuklugumuzun gözde yayinlari(bu günün Mangalari gibi) Tommiks Teksas'ti. Bizler büyüdük hala Tommiks Teksas okuyoruz aliyoruz sahafiyesini besliyoruz. Oysa günümüzün Bakugan'inin veya çocuklara hitap eden Manga'larin(Tilsim vb) okurlari büyüdüklerinde hala bu yayinlari takip ediyor olacaklar mi? Günümüzde bu tür yayinlarin bir sahafiyesi olusmus mu? Ben göremiyorum açikçasi. Etrafimda gördügüm kadariyla yetiskinlige geçen çocuklarin çogu birakin manga'yi filan çizgi orman okumayi birakiyorlar. Üzücü ama maalesef böyle. Teknolojik gelismeleri ve mangalarin sahfiyesinin olusmadigini gözönüne alirsak bir daha dönüste zor görünüyor. 

Türkiye'deki çizgi roman okur profilini çikarmak için Türkçe yayinlanan çizgi romanlari baz almak gerekir. Yurt disindan yayin getirtip okuyan arkadaslari bu tür istatistiklere dahil edemeyiz çünkü o tür satislar Türkiye çizgi roman piyasasinin disinda kalir. Burada kasdedilen yurtiçinde dönen türkçe sirkülasyondur. Bu konuda benim de ilk elden verilerim var. 2002-2004 yillarinda Lalkitap'la çalisirken en çok tiraji olan yayinin Martin Mystere oldugunu biliyorum. Satis adedide 600 degildi. Tam 5000'di. Hem aylik seri hem özel seri olarak 5000'di. Arkasindan gelen Zagor hem aylikta hem özel seride 4500 civarindaydi. Simdilerde bu rakamlar degismis olabilir. Ama 5000 kisilik bir alim gücü 600'e düsmüs olamaz. Benim bildigim Lalkitap aninda birakir o yayinlari. Yayini sirasinda 300-500'lere düsen Tommiks Teksas'lar hala canavar gibi satiyor ve Hasim Öz bunlardan hala iyi para kazaniyor. Arada kalan yayinlar Teks, Büyülü Rüzgar, Mister No vb 1000-3000 arasi tirajlara ulasiyorlar, aksi takidrde yayinlarina devam etmeleri mümkün degildir. Yazida bahsi edilen 600 sayisi belki çikan tüm çizgili yayinlari alabilen bir kilteyi temsil ediyor olabilir, mantiklidir. Ama Fumetti okuru olarak 600 kisiden bahsetmek yanlistir. Piyasanin ortalama 1000-3000 tirajlarla ayakta kaldigini düsünürsek. En istikrarli ve çok yayin grubunda da Italyan'lari görüyorsak piyasada 3000 civarinda saglam fumetti okuru var demektir. Yazida bahsi edilen istatistiklerin kesin dogru kabul edilmesi gereken kismi fumetti okurlarinin agirlikli olarak 30 yas üstü kimselerden olustugudur. Para sahibi olan kitle de bunlar oldugu ve piyasa bu insanlarin üzerinden döndügü için bu rakami 3000'in üzerinde bile düsünebiliriz. Ben büyük yayinevlerinin özel bir çizgi roman satis profili olusturduklarini hiç görmedim. Hiç bir edebiyat kitap eki vb yayinda çizgi roman satis rakamlarinin açiklandigini görmedim. Çünkü çizgi roman özel bir satis politikasi ve tiraj istatistigine dahil degildir. Maalesef hala çocuk isi gereksiz yayin kategorisindedir. O nedenle YKY, Inkilap gibi bir iki istisnanin disinda yerli piyasayi sürükleyen çizgi roman yayincilari bellidir ve lokomotifi de Kadiköy'dür. Keske bu is daha sektörel daha yaygin olsaydi. Keske benim yukarida anlattigim gibi degil de ulusal bir sistematigi olan bir endüstri olsaydi. Ama yok iste. Lokal bir sektördür ve böyle gidecek gbi görünüyor. Ne yalan söyleyeyim ben isin bu özelligini seviyorum. Çok fazla büyüyüp reklama bogulmus mankenlere bulasmis avam kültürün eline düsmüs bir sektör olacagina böyle elit bir grubun zevki olmasi daha çok hosuma gidiyor. Gelecek için büyük umutlar vaadetmese de...

Selamlar
Lami   


karga

Alıntı yapılan: Lami Tiryaki - 11 Ekim, 2010, 13:15:32
Türkiye'deki çizgi roman okur profilini çikarmak için Türkçe yayinlanan çizgi romanlari baz almak gerekir. Yurt disindan yayin getirtip okuyan arkadaslari bu tür istatistiklere dahil edemeyiz çünkü o tür satislar Türkiye çizgi roman piyasasinin disinda kalir.

Türkiye'deki çizgiroman okur profili üzerine arastirma yapilirken bir neden sadece "Türkçe yayinlanan çizgi romanlar" diye bi kisitlama yapilsin ki? Okurlarin orjinal çizgiromana ulasabilecegi bir çok magaza ve internet sitesi bulunuyor ve isteyen buralardan da alabiliyor yayinlari. Arkabahçenin yayinladigi V for vendetta'yi okuyan biri diger Alan Moore kitaplarini türkçe bulamadigi için veya orjinal dilinde alan moore okumak istedigi için Gon veya gerekliseylerden aldigi zaman Türk çizgi roman okuru kategorisinde çikmis mi sayilmali? 16-40 yas arasi ingilizce amerikan veya manga okuyan çok kisi var istanbulda. Eger bu kitleyi çikardigimizda geriye kadiköy piyasasi kaliyor ve orda da fumettinin agirligi var. iki tarafi birbirinden ayirdigimizda saglikli bir sonuç alamayiz bu basliktaki bir arastirmada. Ayrica türkçe çizgi roman'da bahsediyorsak penguen ve uykusuz türü yayinlari da eklememiz lazim. Dünya'nin baska yerinde bu kadar çeviri yayinlar üzerine çizgi roman kültürün oldugu baska bir ülke yoktur sanirsam.

Merak ettigimiz konu "Türkçe çizgi roman satis profili" mi "Türkiye'de çizgi roman okur profili" mi? Buna karar vermeliyiz önce.

hanac

Alıntı yapılan: KG - 11 Ekim, 2010, 14:13:54
Türkiye'deki çizgiroman okur profili üzerine arastirma yapilirken bir neden sadece "Türkçe yayinlanan çizgi romanlar" diye bi kisitlama yapilsin ki ?
Okurlarin orjinal çizgiromana ulasabilecegi bir çok magaza ve internet sitesi bulunuyor ve isteyen buralardan da alabiliyor yayinlari
.

ÇR profilini çikaracaksak TR deki bir magazadan veya satis sitesinden (13gezegen mesela) alinan yabanci dildeki çr leri de dikkate almaliyiz.

Penguen ve Uykusuzu ise tamamen farkli bir kategori olarak ele almak lazim.

Yani olayi 3 baslik altinda incelemeliyiz,

1. TR de basilan ve satilan her türlü çr
2. Yurtdisindan getirtilen çr ler
3. Penguen, ukusuz tarzi yayinlar

Ama bence bu tartismaya baska bir baslik altinda devam edelim,

http://www.altinmadalyon.com/smf/index.php/topic,1788.0.html

Carnage


kalidor

28'den gün aliyorum. En kritik yasi geçirdik ;) (bkz. 4. Murat, 1. Ahmed, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joblin, Kurt Cobain, Jeff Buckley)   :D
Crom! Ölüleri Say...

rumar80

   Artik kimse seni tutamaz, örneklerindekiler gibi bahtsiz olma. Mutlu, huzurlu, saglikli bir hayat sür. Sevgiler

s.b

Bizim yıllar öncesi cizgiroman okumaya başladığımız yaşta kimse yok mu? Şu foruma girip te ben 9-10 yaşındayım diyecek bir evladımızın olmaması çok üzücü. Ama bir bilgisayar oyunu olsa veya konsol oyunları bir sürü çocuk atlardı "ben varım" diye.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

a5555

Alla alla ,bir tek benmiyim anketde 50 üstü,valla çok şaşırdım,halbuki Altanın dükkana gelen yığınla benle yaşıt  çizgiroman sever vardı,onlarda yazsalarda tek kalmasam.

Sinan Başak