Kızılmaske Sohbet Odası

Başlatan V, 21 Ekim, 2010, 23:12:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

V


Ahmet Bey(FerdiFon),tarafindan facebook sayfamiza eklenen Phantom'a hangi ülkede,hangi isim verilmis yazisi asagidadir..

Malumunuz oldugu üzere Kizilmaske (Phantom) dünya çapinda basari kazanmis ve pek çok ülke ve dilde farkli isimlerle yayimlanmis bir çizgi roman. Iste yayincilarin Kizilmaskemize verdikleri isimler:

1. Fantomen (Isveç)
2. Fantomet (Norveç ve D...animarka)
3. Mustanaamio (Finlandiya; Kara Maske)
4. L'Uomo Mascherato (Italya; Maskeli Adam)
5. El Hombre Enmascarado (Ispanya; Maskeli Adam)
6. Fantasma (Brazilya, Portekiz, Meksica, Arjantin, Venezuela)
7. Le Fantôme (Fransa, Kanada)
8. Fantoom (Hollanda)
9. Fantom (Yugoslavya)
10. Kizilmaske (Türkiye) (*)
11. Phantomas (Israil)
12. Bethala (Hindistan, Kannada dili; Hayalet)
13. Betal (Hindistan; Fantom veya Hayalet)
14. Aranyadeb (Hindistan, Bengal dili; Tanri'nin Ormani)
15. Bera-Na-Liva (Fiji)
"İstemem,eksik olsun.."

johnyfreak


FerdiFon



Tüm  Çizgi Roman Severlerin  Bildigi  Gibi   Kizlmaske ( The Phantom )  Dünyada Pek  Çok  Ülkede Yayimlandi  Ve  Gayet  Basari  Sagladi Yayimlandigi  Ülkelerde
En Uzun Süreli Yayin Rekoru 64 Yil ile Isveç'e Aittir.Isveç'te Christmas Albums Tarafindan 1944'ten Beri Yayinlanmaktadir. Almanya'da Kizilmaske Hethke Verlag Tarafindan 1976 Yilinda Yayinlanmaya Baslamis Ve Halen Devam Etmektedir. Peki Bu Karakterin Çesitli  Ülkelerde Ve  Çesitli  Dillerde Yayimlandiginda  Hangi  Isim Ile Aniliyor  Bunlari  Biliyormusunuz?


1. Fantomen (Isveç)
2. Fantomet (Norveç ve Danimarka)
3. Mustanaamio (Finlandiya; Kara Maske)
4. L'Uomo Mascherato (Italya; Maskeli Adam)
5. El Hombre Enmascarado (Ispanya; Maskeli Adam)
6. Fantasma (Brazilya, Portekiz, Meksica, Arjantin, Venezuela)
7. Le Fantôme (Fransa, Kanada)
8. Fantoom (Hollanda)
9. Fantom (Yugoslavya)
10. Kizilmaske (Türkiye) (*)
11. Phantomas (Israil)
12. Bethala (Hindistan, Kannada dili; Hayalet)
13. Betal (Hindistan; Fantom veya Hayalet)
14. Aranyadeb (Hindistan, Bengal dili; Tanri'nin Ormani)
15. Bera-Na-Liva (Fiji)

V

Ahmet Bey,genisletilmis bir açiklama girmissiniz,tesekkürler..
"İstemem,eksik olsun.."

FerdiFon

Saolun  Engin Kardesim Bu  Anektodlar  Bizler Için Önemli  Diye  Düsünüyorum  Diger Karakterlerinde Arastirilmasi  Gerek  Aslinda Pek  Çok  Ülkede Çizgi Roman  Yayini  Devam  Etmekte  Zagor  Mandrake  Tex  Ve Bunun  Gibi  Diger  Kahramanlarin  Isimlerininde Bir Çalismasini  Yapmak  Gerek  Insallah Genis  Kapsamli  Bir Liste  Hazirlarim  Ve Sizlere Sunarim.Istanbul'da Görüsmek  Üzere Engin Kardesim ...

hanac

Hindistan'dan Kızılmaske ile ilgili bir site.

http://www.deepwoods.tk/

HacıGeraltEmmi

Sanırım en güzel ismi bizimkiler uydurmuşlar. Fantom'un kostüm rengini de değiştirmişler böylelikle.  ;D

FerdiFon

11 Kaplan Olunca Fantom Çareyi Kaçmakta Buluyor  ;D  ;D  ;D



HacıGeraltEmmi


FerdiFon

Bir Kaplan Fazla Olunca  ;D  ;D  ;D

guantanamo

Ahmet abi burası bizim sögütlük deyilmi abi

DAMPYR

Kızılmaske, İngilizce 'The Phantom', 17 Şubat 1936'da gazete stripi olarak Lee Falk tarafından yaratılmıştı. Çizgi roman dünyasının 'ilk özel kostümlü' kahramanıdır.
Lee Falk 28 Nisan 1911'de St. Louis-Missouri, ABD'de doğmuş ve 13 Mart 1999'da New York'ta ölmüştür. Falk aynı zamanda Mandrake'nin de yaratıcısıdır.
Phantom ilk olarak siyah-beyaz olark basılmıştır. Ama bazı ülkelerde baskı renklendirilmiştir. Daha sonra orijinal baskıda kostümü mor olarak renklendirilse de, daha önce kırmızı renk kostümü tercih etmiş yayıncılar maceraları bu renkle yayınlamaya devam ettiler.


Fantom
Konu başlıkları 
1 Efsanenin başlangıcı
2 Kızılmaske
3 Karakterler
4 Kızılmaske'nin Türkiye'deki yayın hayatı
Efsanenin başlangıcı

400 yıl önce gemisi korsanların saldırısına uğrayan genç bir adam, Bengali sahillerinin ıssız bir köşesinde karaya çıktı. Onu pigmeler bulur ve iyileştirir. Genç adam, babasının katilinin kafatası üstüne yemin eder: Bütün hayatımı korsanlık, haksızlık ve zalimlikle savaşmaya adıyorum. Oğullarım da benim yolumdan gidecek...


Tüm denizciler ve yerliler Kızılmaske'yi ölümsüz sanmakta ve hatta ondan 'Ölümsüz Ruh' diye bahsetmektedirler. Adı ormanda bir efsanedir ve bu efsaneyle ilgili olarak
Sadece ormanda Fantom diye seslenin. O sizi bulur!
Fantom on kaplan gücündedir...
Fantom herkesle anladığı dilden konuşur... rivayetleri vardır.
Kızılmaske

Bengali Ormanı'nın derinliklerinde yaşamaktadır. Asıl adı Kit Walker'dır. Kimselerin yerini bilip bulamadığı Kafatası Mağarası'nda yaşayan Fantom, rüzgâr gibi koşan atı Kahraman ve sadık kurdu Şeytan ile kimsenin karşı koymaya cesaret edemediği yenilmez bir üçlü oluşturmuştur. Çok hızlı hareket etme, bir anda ortaya çıkıp bir anda ortadan kaybolabilme, kim olduğunun bilinememesi gibi özelliklere sahiptir.
İki adet yüzüğü vardır, iki elinin orta parmaklarına takmıştır onları. Birisine yumruk attığı zaman, bu yüzükler kötü adamın çenesinde asla çıkmayan kurukafa işaretleri bırakır. Kızılmaske bir bölgeye bu kurukafa işaretini bırakmışsa, o bölge Kızılmaske'nin koruması altında demektir.
Mowitan Bengali ülkesinin başkentidir. Kızılmaske'nin dinlenmek için gittiği yer ise Eden Adası'dır. Bu ada bütün hayvanların barış ve huzur içinde yaşamakta olduğu bir adadır.
Kızılmaske Diana Palmer ile evlidir ve ikiz çocukları vardır.
Karakterler

Başkan Luaga: Bengali devlet başkanı
Başkan Goranda: Komşu ülke Ivory-Lana'nın devlet başkanı
Diana Palmer: Kızılmaske'nin eşi
Bayan Tagama: Tomm ve Reks'in öğretmenidir
Tomm ve Reks: Kızılmaske'nin yetiştirdiği gençler
Kızılmaske'nin Türkiye'deki yayın hayatı

Kızılmaske Türk okuruyla 1939 yılında tanıştı. Çocuk Sesi ve Afacan dergilerinin birleşmesinden oluşan yeni dergide yayımlanmaya başlanan Kızılmaske'ye verilmiş olan ad Dev Adamdı. 1940'ların başlarından itibaren 1001 Roman Dergisi'nde de yayımlandı; bu maceraların dördü (ABD'deki orijinal yayın tarihleri: 1938-1940'lar) daha sonra 1965'te, Bilge Şakraks'ın çıkarttığı Red Kit dergisinde dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Ayrıca eski 1001 Roman'ın yayıncısı olan Tahsin Demiray'ın 1952-53 yılları arasında yayımladığı (her dört sayfasından ikisi renkli olarak basılan) Haftalık Albümlerde Maskeli Süvari ve Mandrake'nin yanı sıra zaman zaman Kızılmaske'nin de maceraları yer aldı.
Kızılmaske'nin bağımsız bir dergi olarak okuyucuya sunulduğu ilk tarih 1968'dir.
Tay Yayınları'nın 13 Ağustos 1973'te yayınlamaya başladığı seri, Türk çizgi roman okuruna Kızılmaske'yi yaygın olarak tanıtıp sevdirecek seri oldu. Bu seri, 1970'ler ve 1980'ler boyunca devam etti.
Kızılmaske

Her şey 400 yıl önce başladı. Gemisi korsanların saldırısına uğrayan genç bir adam, Bengali sahillerinin ıssız bir köşesinde karaya çıktı. Onu pigmeler buldu ve iyileştirdi. Genç adam, babasının katilinin kafatası üstüne yemin etti: "Bütün hayatımı korsanlık, haksızlık ve zalimlikle savaşmaya adıyorum. Oğullarım da benim yolumdan gidecek..." Aradan yüzyıllar geçti... O ölümsüzdü, ona Ölümsüz Ruh, Fantom (Hayalet) demektedirler. Aslında babadan oğula geçen bir gelenek idi. Yüzyıllar önce ilk Fantom'un ettiği yemin bu gün 21. Fantom, ormanın derinliklerinde kafa tası mağarasında yaşamakta, atı Kahraman ve sadık kurdu Şeytanla kimsenin karşı koymaya cesaret edemediği yenilmez bir savaşçı olmuştur.

Hikayeler 21. Fantom'un çevresinde dönerken, Kafatası mağarasında yer alan atalarının hikayeleri de fantom öykileri içinde yer almaktaydı.

İlk kez 17 Şubat 1936'da gazete stripi olarak okurlarına merhaba diyen çizgi roman dünyasının 'ilk özel kostümlü' kahramanı, Lee Falk tarafından yaratılmıştı. Falk, ressam Ray Moore ile beraber 'The Phantom'u (seri ülkemizde yayınlanırken önceleri Kızıl Hayalet, sonraları ise Kızılmaske adını almıştır.) hazırlamıştır.

Yayınları'nın dergisinde önce ABD'deki gazete bantı halinde yayımlanmakta olan maceralar bir-iki yıl geriden takip edilerek Türk okurlara sunulurken Türkiye'deki haftalık derginin periyodu için doğal olarak kısa sürede yetersiz kalınca, geriye dönük olarak 1960'lardaki maceraların da yayımlanmasına başvurulur, hatta bazen McCoy imzalı maceralara kadar geriye uzanılır; bu arada ABD'de yeni maceralar biriktikçe bunlar da arada yayma konulur. Yine Cantek tarafından, Tay Yayınları'nda yerli çizer Özcan Eralp'in çizdiği Kızılmaske maceralarının da yayımlanmış olduğunun kaydediliyor. Tay Yayınları'nın dergisinde bir ara (no. 61 vd.) Süpermen'in dolgu malzemesi olarak kullanılmış olduğunu da eklemek gerekli. Öte yandan yine Tay Yayınlan'nın 1975'te yayımlamaya başladığı Bonanza dergisinde ise Kızılmaske İstanbul'da: Zümrüdü Hançer başlıklı bir Kızılmaske macerası dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır.

Türkiye'de 3 adet de Kızılmaske filmi çevrilmiştir: "Kızılmaske (Yönetmen. Tolgay Ziyal / 1968), Kızılmaske (Yönetmen: Çetin inanç / 1968) ve Kızılmcıskenin intikamı (Yönetmen: Cavit Yörüklü / 1971). ilk iki filmin çekim tarihinin, Kızılmaske'nm bağımsız bir dergi olarak yayımlanmaya başlamasıyla aynı zamana denk gelmesine dikkat çekilebilir. Ziyal'ın filminde Kızılmaske'yi İsmet Erten, Narda'yı ise Nebahat Çehre canlandırmıştı. inanç'ın filminde başrolde İrfan Atasoy, Kızılmaske'nin İntikamı'nda ise Levent Çakır vardı.

DAMPYR

Evet bu habere bende şaşırdım.Fhantom Wiki nin verdiği bu habere göre Kızılmaske isveçte 1944 noelde bir başlamıış bugüne kadar aralıksız sürüyormuş.aşağıda ilk yayınlanan kapak resmiyle son yayınlanan kapak resmini aşağıya koydum.vay anasını diyorum ben..... :o 8) ;)

superzagor

Özcan Eralp, İsveç üretimi FANTOMEN (Kızılmaske) çizgi romanın gerçek ustalarında biridir.

1991'de Eralp'in son Fantom hikâyesi basılmıştır. 20 yıldan fazla Fantomen'e (Phantom/Kızılmaske) emeği geçmiş olan Eralp, İsveç'te Fantomen (Phantom/Kızıl Maske) maceralarına çok önemli katkılarda bulunmuştur.

Bir Türk Fantomen (Phantom/Kızılmaske) çizeri olarak, konusu Türkiye'de geçen: "Fantomen İstanbul'da" macerasını hazırlamıştır.

İsveç Fantomen dergisine hazırladığı maceralar, Türkiye'de,orijinal adı PHANTOM olan Fantomen'i, KIZILMASKE adıyla yayımlayan Tay Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

DAMPYR

Sizce Kızılmaske'nin en sevdiğiniz macerası nedir ?

Benim yıllar önce okuduğum altın sahille ilgili aklımda kalan bir macerası vardı.

Bir gemi kazasından kurtulan bir haydutun altın sahille vurması, kızılmaskenin yardımıyla şehre döndükten sonra ayakkabısının içinde kalan sarı kumun altın olduğunu anlayıp tekrar helikopterle o sahile dönüp sahildeki kumları torbalara doldurup çalmak istemesiyle ilgiliydi.

Şimdi adını hatırlamadığım o macera henüz klasiklerde yayınlanmadı... :D ;) :)