Çizgiroman Dağıtım Sorunu Üzerine

Başlatan darkwood, 20 Kasım, 2010, 15:18:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darkwood

Kitaplarin dagitim imkanlarinin kisitliligini :( düsündügümüz zaman özellikle Istanbul ve birkaç büyük sehir disindaki arkadaslarimizin çizgiromanlara ulasmasi gerçekten çok zor oluyor. Daha önce Adapazarin da yasarken "bu arada memleketimide ögrendiniz :)" ayni seyler benimde basimdan geçtiginden biliyordum. Yeni çikan çizgiroman görecegim diye hergün bütün gazete bayilerini arsinlardim. Ayda bir iki tane yeni kitap belki bulurdum. Simdi çizgiromanin merkezinde  Üsküdar-Kadiköy de oldugumdan bu konuda çok sansliyim. Forumumuzdaki yönetici arkadaslarimiz ve yayinevi temsilcileri ile  her çikan yeni yayini takip edip çizgiroman adina güzel olan ne varsa paylasmaya gayret ediyoruz. 
Fakat bu da yeterli degil forumlardan hatta internetten bir haber, binlerce çizgiroman sever var. Onlara ancak yayin ile ulasmak mümkün. Çizgiroman severlere ulasmadan, yayinevlerinin kitaplarimiz satilmiyor veya satis adetleri maliyetleri kurtarmiyor diye sevilen birçok çizgiromanin yayinini yarim birakma gibi bazi lüksleri bence olmamali.
Gönül isterki Istanbul TÜYAP Kitap fuari gibi her yil, yurdun bölgesel olarak merkezi sehirlerinde fuarlar yapilsa, kitapseverler doya doya kitaplari inceleyip, satin alma sanslarinsa sahip olsalar.
Yayinevlerine bu konuda çok is düsüyor. Tek bir yayinevi için bu isin maliyeti çok fazla. Fakat el ele verirlerse, onlar için çok düsük bir maliyetle güzel bir dagitim agi kurup çizgiromanlari yurdun her kösesine ulastirabilirler. Bunu basarabilirlerse su anda sattiklarinin kat kat fazlasi çizgiroman satis rakamlarina ulasirlar. Bu sekilde emeklerinin hakkini fazlasi ile alirlar. Kazançlı alişveriş baski kalitesini ve ürün çeşitliliginide beraberinde getirecektir. Baski adetleri çoğalinca ürün basinda maliyet düşeceğinden, biz çizgiroman severler içinde daha ucuza çok daha fazla çizgiroman satin alma imkanı ortaya çikacaktir. Yani bu işten herkes karlı çikacaktır.
Bunun en güzel örnegini de zaten NTV yayınlarında yaşadık.  Çizgiroman Dünya Klasikleri yayin serisini cesaretle çikardilar. Medya ve dagitim gücünü kullanarak, kaliteli yayinlari çok hesapli fiyatlar ile  yüzlerce satiş noktasina ulastirip, binlerce kitap satışı yaptılar.
Yayinevlerinin çizgiromanlar haricindeki şeyleri bir kenara koyup tanıtım ve dagitim için el ele verip birer adım atması hiç o kadar zor bir mesele değil. Kitaplarinizin ücretsiz reklami ve tanitimi ise yine bizden, bu arada yeni çikan yayinlarinizdan tanitim amaçli birer adet numune formumuz için ayirmayi unutmayin.  :D

Selamlar,
Mesut Korkmaz
Darkwood Sakinleri..

emre ozdamarlar

Her tatilde ailemi ziyarete Mugla'ya giderim. Mugla'da cizgi roman satan mekan sayisi "0". (Otogarda cok sinirli sayida cizgi roman satan gazete bayiisini saymiyorum)
Bu sehirde cizgi roman okuyacak insan var midir? Illa ki vardir. Peki bu insanlar internet ile cok hasir nesir degilse cizgi roman alabilir mi? Alamaz.

Simdi Mesut Abi'nin mesajini okuyunca aklima bir fikir geldi, belki biraz ucuk bir fikir ama paylasayim. Mugla'da bir tatilde Besiktas'in otobusunu görmustum, forma, atki, sapka gibi kulubun lisansli urunlerini satiyorlardi. Simdi Besiktas buyuk sirket tabii, basar parayi otobusu gezdirir sehir sehir Anadolu'da.

Amma velakin neden cizgi roman yayinevleri birlesip böyle bir olaya girmiyorlar? Tum Anadolu'ya otobus gezdirmeye gerek yok. Kucuk pikap tarzi arabalar ile baslanabilir (veya Renault Kangoo tipi mini van), Turkiye'de is gucu ucuz. Tut 2 eleman, kirala bir araba (leasing vb.) Istanbul icinde basla tanitima git mahallelere kur seyyar tezgahi, sat cizgi romani, icabinda senelik abonelikleri. Yani mahallelerden önce, örnegin universitelerde, ardindan liselerde birer tanitim gunu yapilmali mesela.

Istanbul icinde baslanir, sonra yavas yavas Istanbul disina cikilir. Isler iyi gidiyorsa calisilan cografya daha da genisletilir. Neden olmasin diyorum, hedefleri yuksek tutmakta her zaman fayda vardir.





Tarkan Kurt

Bence Dogru çözüm çizgiroman basan yayinevlerinin birleserek her sehirde sehrin büyüklügü ile orantili sayida çizgiroman evi açmalaridir. Bu sekilde isletmeciligin riskleri tüm yayinevlerince paylasilmis ve tüm üretilen yayinlarin anadoluya ulasmasi saglanmis olur. Bu çizgiroman evleri zamanla Remzi ya da Inkilap kitabevleri gibi marka haline de gelebilirler. Hatta bu çizgiroman evlerinin adi bile hazir. "ALTIN MADALYON"  ;D

hanac

Alıntı yapılan: Tarkan Kurt - 20 Kasım, 2010, 18:12:55
Bence dogru çözüm çizgiroman basan yayinevlerinin birleserek her sehirde sehrin büyüklügü ile orantili sayida çizgiroman evi açmalaridir.

Arkadaslar bugün Fuat Bey'e ugrayinca bunu da konustuk.

En kisa zamanda bir Çizgiroman Dernegi kuruluyor.

Sanirim ilk ele alacaklari konulardan biri de bu olacaktir.

alan ford

 Bir çok yayinevi gazete bayilerinde satis olayina sicak bakmiyor. Yay-Sat sagolsun zaten sicak bakanin da parasi yetmiyor. Daha önce de yazmistim tasradaki kitapçilar çizgi romana bulasmak istemiyorlar pek. Zaten çogu ilçede hatta ilde dahi dogru düzgün kitapçi yok. Olanlar ya kirtasiyecilikle birlikte yürütüyor isi ya da  sadece çok satan ( ve araya karismis korsan) kitaplarla. Bu durumda yaygin bir dagitimin yapilabilmesi için tek seçenek gazete bayileri.
Yay-Sat'in  fahis fiyat uygulamasindan muzdarip takip ettigim dergiler de var. Post Ekspress bunlardan biri. Dergi yaz basinda genel dagitim agindan çikti ve okuyucularin da yardimiyla gazete bayileriyle iletisim kurup dergiyi kendi dagitmaya basladi. Hala aksayan bir kaç nokta var ama gittikçe yayginlasiyor dagitim. Çizgi roman yayimlayan( özellikle düzenli periyotlarla) yayinevleri için de en makul çözüm bu gibi geliyor bana.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

darkwood

Alıntı yapılan: hanac - 20 Kasım, 2010, 19:07:58
Arkadaslar bugün Fuat Bey'e ugrayinca bunu da konustuk.
En kisa zamanda bir Çizgiroman Dernegi kuruluyor.
Sanirim ilk ele alacaklari konulardan biri de bu olacaktir.

Çizgiroman dernegi, çizgiroman yayincilarinin bir araya gelip ortak hareket etmesi için güzel bir olay gibi görünüyor. Umarim degerli yayincilar bu olaya sahip çikarlar ve gerçekten Aktif olarak çalisacak böyle bir kurum olusturulur.

Alıntı yapılan: alan ford - 20 Kasım, 2010, 19:24:03
Bir çok yayinevi gazete bayilerinde satis olayina sicak bakmiyor. Yay-Sat sagolsun zaten sicak bakanin da parasi yetmiyor.
Yay-Sat'in  fahis fiyat uygulamasindan muzdarip takip ettigim dergiler de var. Post Ekspress bunlardan biri. Dergi yaz basinda genel dagitim agindan çikti ve okuyucularin da yardimiyla gazete bayileriyle iletisim kurup dergiyi kendi dagitmaya basladi. Hala aksayan bir kaç nokta var ama gittikçe yayginlasiyor dagitim. Çizgi roman yayimlayan( özellikle düzenli periyotlarla) yayinevleri için de en makul çözüm bu gibi geliyor bana.
Yay-sat konusu ise gerçekten yayincilarin ve dolayisiyla bizim cebimizi yakan bir kurum. Buna alternatif yeni dagitim kanallarina çok acil ihtiyaç var. Bence bu problemi elbirligi ile çözmek yayincilarin ilk isi olmali.

Çizgiroman evleride uygulanabilirse güzel bir fikir olabilir.
Darkwood Sakinleri..

Lami Tiryaki

Valla Mesut kardesim en can alici noktadan yaklasmissin olaya. Ancak burada iin püf noktasini olusturan "yayinevleri ya da çizgi roman yayinlayan kisilerin biraraya gelerek sorunlarini çözmeye çalisacaklari" gerçegi maalesef gititkçe bir ütopyaya dönüsüyor. Çizgi roman saticilarinda oldugu gibi çizgi roman yayincilari arasinda da müthis yikici bir rekabet var. Isin ilginç yani rekabet ettikleri ürünlerin hiç birinin birbiriyle ayni olmamasina ragmen bu rekabeti sürdürüyor olmalari. Piyasada degisik markada bir sürü sabun üreticisi var. Ancak hepsi de ayni malzemeyi üretiyorlar. Özellikleri kalitesi vs farkli olsa da ayni malzemeyi. Ve o üreticilerin sabun deterjan üreticileri dernegi gibi bir sürü ortak olusumlari var ve resmi ve sivil toplum platformlarinda pek çok yerde mücadele ediyorlar sorunlarini çözmeye çalisiyorlar. Yayincilarda durum farkli. Diger tür yayincilarda durum nedir bilmiyorum ama çizgi roman yayincilarinin bu tür olusumlari destekleyecek girsimlerde bulunmadigi bir gerçek. Rekabet unsuru olacak ortak noktalari çizgi roman olmasina ragmen hiç biri bir digerinin yayinladigini yayinlayamiyor. Yani her birinin kendine özel piyasasi var ve bu piyasanin genislemesi ortak hareket etmeleriyle saglanabilecekken... Evet ne yazikki en çok ve özenle kaçindiklari durum da bu. Ironik ama böyle.

Selamlar
Lami

s.b

Çizgiromancilar birbirinin ayagini kaydirmak için sürekli olarak muz kabugu ve sabunla geziyorlar gibi sanki.
Tabi ki hepsi böyle degil.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

emre ozdamarlar

Su an var olan cizgi roman dernegine (http://www.cizgiromandernegi.org.tr/) uye olan veya ne tarz aktiviteler yaptiklarindan haberi olan var mi aramizda?

s.b

Bu siteye daha önce ulasmistim. Ama üye olmak için ve aidat ödemek gerekiyordu. Simdi siz yazinca tekrar girdim ve gördüm ki bir degisiklik yok gene parali üyelik.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

rumar80

   Bu dernegin Fuat Bey'den duydugumuz kadari ile sadece 18 üyesi varmis. Fuat Bey'in planladigi dernek için detaylari tam bilmiyoruz, ama birey olarak biz de katilabilecegiz, ayrica her türlü yayinevleri katilabilirmis (hatta Misel Bey katilacakmis)
   Detaylar, amaçlar, planlar zamanla belli olur. Biz de daha iyi anlar, ögrenir görüs bildiririz.

darkwood

Alıntı yapılan: Lami Tiryaki - 21 Kasım, 2010, 18:35:40
Valla Mesut kardesim en can alici noktadan yaklasmissin olaya. Ancak burada iin püf noktasini olusturan "yayinevleri ya da çizgi roman yayinlayan kisilerin biraraya gelerek sorunlarini çözmeye çalisacaklari" gerçegi maalesef gititkçe bir ütopyaya dönüsüyor. Çizgi roman saticilarinda oldugu gibi çizgi roman yayincilari arasinda da müthis yikici bir rekabet var. Isin ilginç yani rekabet ettikleri ürünlerin hiç birinin birbiriyle ayni olmamasina ragmen bu rekabeti sürdürüyor olmalari. Piyasada degisik markada bir sürü sabun üreticisi var. Ancak hepsi de ayni malzemeyi üretiyorlar. Özellikleri kalitesi vs farkli olsa da ayni malzemeyi. Ve o üreticilerin sabun deterjan üreticileri dernegi gibi bir sürü ortak olusumlari var ve resmi ve sivil toplum platformlarinda pek çok yerde mücadele ediyorlar sorunlarini çözmeye çalisiyorlar. Yayincilarda durum farkli. Diger tür yayincilarda durum nedir bilmiyorum ama çizgi roman yayincilarinin bu tür olusumlari destekleyecek girsimlerde bulunmadigi bir gerçek. Rekabet unsuru olacak ortak noktalari çizgi roman olmasina ragmen hiç biri bir digerinin yayinladigini yayinlayamiyor. Yani her birinin kendine özel piyasasi var ve bu piyasanin genislemesi ortak hareket etmeleriyle saglanabilecekken... Evet ne yazikki en çok ve özenle kaçindiklari durum da bu. Ironik ama böyle.

Selamlar
Lami

Sevgili Lami düsüncelerini paylasiyorum.
Çizgiroman ile ilgili Yayinevi ve yayincilik konusunda, özellikle son 2 yilda çizgiroman piyasasinda çok önemli gelismeler oldu. Bu isi gerçekten çok ciddiye alarak çalismalara baslayan gelecegi görüp buna göre adim atan yayinevi sahipleri var. Emeklerinin hakkini almak için  satislarini arttirma çabasi içindeler, birbirlerine çelme takmayi degil biraraya gelerek sorunlari nasil asariz bunun planlamasini yapiyorlar. Bu olusumun disinda kalmayi tercih edenler ise oldugu yerde saymaya mahkum olacaklarini is isten geçmeden umarim farkederler.
Yoksa anadoludaki çizgiroman okuyuculari, çizgiroman yerine sabun almaya devam edeceklerdir.
Darkwood Sakinleri..

alan ford

 Sadece çizgi romancılar değil diğer yayınevleri de bu dağıtım probleminden şikayetçi anladığım kadarıyla. Punto bu amaçla yayınevlerinin birleşmesiyle kurulmuş bir dağıtım şirketi mesela. İletişim, Metis , İnkılap gibi büyük yayınevlerinin birleşmesiyle kuruldu. Her ilde ya da bölgede bir kitapçıyla anlaşıp kitapları bunlar aracılığıyla dağıtıyorlar. Yayınevi elinde kalan kitapları da güzel indirimlerle buradan satıyor. Bu çizgi romancılar içinde uygulanabilir bir yöntem gibi geliyor bana.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

altay1944

Sanırım abesle iştigal olacak ama gördüğüm kadarı ile bir çizgiroman çıkarmayı düşünün yayınevi ilk olarak istanbul okuyucusunu hedef alıyor ...nede olsa istanbul oldukça büyük bir ülke-şehir...10 milyonluk şehirden 300-500 okuyucu nasıl olsa çıkar diye hesaplar yapıyor(!)Dağıtım olayına gelince yıllar önce dağıtım sorunları yaşanınca Türkiye gazetesi kendi dağıtım ağını kurdu .Sonraları zaman gazetesi aynı yolu izledi.Günümüzde 2 haneli köye kadar dağıtım olayını başarıyla yapıyorlar.(Eğer öküz altında buza aramazsanız yapıldığını göstermek için verdim örneği...)Çizgiroman derneği bu tür bir dağıtım ağı kurabilir(mi)..Böylelikle Anadolu çizgiromanla tanışır.Ben çözümü internet alışveriş ile yapıyorum ama keşke görsem ,incelesem, dokunsam çok daha farklı olurdu.Henüz teknoloji ile tanışmamış veya ulaşamamış yerlerdeki okuyucularda haberdar olmuş olur...
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

tunaorhun

Alıntı yapılan: altay1944 - 01 Temmuz, 2011, 10:19:39
Sanırım abesle iştigal olacak ama gördüğüm kadarı ile bir çizgiroman çıkarmayı düşünün yayınevi ilk olarak istanbul okuyucusunu hedef alıyor ...nede olsa istanbul oldukça büyük bir ülke-şehir...10 milyonluk şehirden 300-500 okuyucu nasıl olsa çıkar diye hesaplar yapıyor(!)Dağıtım olayına gelince yıllar önce dağıtım sorunları yaşanınca Türkiye gazetesi kendi dağıtım ağını kurdu .Sonraları zaman gazetesi aynı yolu izledi.Günümüzde 2 haneli köye kadar dağıtım olayını başarıyla yapıyorlar.(Eğer öküz altında buza aramazsanız yapıldığını göstermek için verdim örneği...)Çizgiroman derneği bu tür bir dağıtım ağı kurabilir(mi)..Böylelikle Anadolu çizgiromanla tanışır.Ben çözümü internet alışveriş ile yapıyorum ama keşke görsem ,incelesem, dokunsam çok daha farklı olurdu.Henüz teknoloji ile tanışmamış veya ulaşamamış yerlerdeki okuyucularda haberdar olmuş olur...

Zaman Gazetesi bedava dağıtılıyor.