Arka Kapaklar

Başlatan Lami Tiryaki, 07 Ocak, 2011, 08:57:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lami Tiryaki

Bu aralar koleksiyonumdaki kapakları tarayıp arşivliyorum. Bu arşivi yaparken önleri ayrı arkaları ayrı klasörlere alıyorum. Arka kapakları birarada inceleyince müthiş bir akademik veri tabanı çıkıyor ortaya. Fiyatlar, dönem yeni sayı reklamları filan derken önemli bir belgesel veri tabanı oluşturmuş durumdayım. Hangi dönemde hangi serinin başladığı hangi sayı için alternatif kapak çalışıldığını görmek ilginç.

Tekofset Süpermen, Zembla ve Swing gibi bazı serilerde yayınevlerinin okurlara verdiği hediye kampanyalarından bahsediliyor. Ne kadar güzel faaliyetler yapılmış zamanında. Mesela Zembla dergileri okurlara bisikletler hediye etmiş. Her verdikleri hediyeyi noter huzurunda fotoğraflarla belgeleyip arka kapaklarda haber yapmışlar. Tekofset Süpermen radyolar, televizyonlar vermiş. Ne kadar renkli dönemler geçmiş hep arka kapaklardan öğreniyorsunuz.

Selamlar
Lami

tommikser

Lami abi dün hakan abinin yolladığı Örümceklere ağzım sulana sulana bakarken Bilka'nın yaptığı şeyleri görünce ben de çok şaşırdım. Bir sürü güzel hediye vermişler.

Bunun dışında karşılaştığım bir bilgi çok hoşuma gitti. En kısa zamanda burada paylaşacağım. Derginin o zaman için fiyatı artmış. Bu artışın nedenleri kalem kalem sıralanmış.

Hepsinin fiyatı karşısına yazılmış. Okuyucuya bu kadar güzel bir bilgi mi verilir ? Hatırladığım 160 liralık derginin tercümesinin 3 lira karton kapak maliyetinin 7 lira olduğu. Personel gideri 12,5 lira diye gidiyor.

Lami Tiryaki

Güneş dostum maalesef yayınevi-okur ilişkileri o yıllardan bu güne geriye gitti. Bilka, Alfa gibi yayınevlerinin okur iletişim belgeleri, mektuplar, amatör çizimler vs biraraya getirildiğinde bir dönemin okur profili ortaya çıkarılabilir rahatlıkla. Bu gün kitaplara basit bir sunuş yazısını çok görenlere karşın eski dönemlerde okur mektupları için bazan sayının 5-6 sayfası bile ayrılırdı. Düşünüyorum da bu günün teknolojisi ve olanakları o dönem emektarlarının elinde olsaymış olay çok farklı olurmuş....

Bilka ciltleri bir nostalji kaynağı kıymetini bilmek lazım. Sendeki ciltler sayı mı cilt mi bilmiyorum. Sayıların bir de cilltlenmiş halleri vardır Süper Cilt adı altında. O ciltlerin bazılarında sayılarda olmayan maceralar da mevcut. Hani gaza gelip "bulaştık Bilka'ya Süpermenlere de gireyim" dersen o serinin de tamamı iki tekrardan oluşuyor, serinin yaklaşık yarısını aldığında tüm maceralara sahip olabiliyorsun.

Bilka da mücevher değerine girmeden önce toplamak lazım bu sayıları.

Selamlar
Lami

tommikser

Lami abi sanırım kendime yeni bir misyon belirledim ki hanımım Bilka örümcekleri görünce oda işin ciddiyetini anlayıp yanımda bulundu.

Elimden geldiince bütçemi sarsmadan iyi bir koleksiyoner olmaya çalışacağım. Aslında sen iyi bilirsin.

Bugün bana birisi Süpermen'lerin hepsini-ciltleri- iyi bir fiyata vereceğini söyledi daha konuşmadım. Ama Bilka gerçekten önemli ve de gerekli.

Bende ince seri var. Hakan abinin yolladığı 186 lık serinin 105 i yakın bir zamanda-yaza kadar hedefim- hepsini tamamlamak.

Son dönem zaten tamamlanma aşamasına yakın. Geçmiş dönem kaybolmadan yakalamak lazım.

rumar80

   Alfa yayınları ve Rahmetli ali Recan'ın serilerinde hep okuyucu köşesi olur, okuyucu mektuplarına cevap verilirdi. Ayrıca ne zaman Bilka ya da Alfa'yı arasam birileri telefona cevap verir ve detaylı bilgilendirme yapardı.
  Şimdi maalesef kitaplar içinde böyle birşey bulmak imkansız.

 Bu arada aman Lami, Süpermen deme, Güneş Cumartesi Kadıköy'ü boşaltır.  ;D

Lami Tiryaki

Güneş yukarıda da anlattığım gibi gerek Örümcek gerek Siüpermen'lerde çok sayıda terkar macera var ve eğer hepsini koleksiyon yapacağım demiyorsan bütçeni biraz rahatlatabilirsin. İstersen bendekilerle sınırlı şekliyle sana liste yollayabilirim. Alacağın sayılar azalabilir.

Selamlar
Lami 

tommikser

Yok Umar abim, ben o kadar almam ama alacaklarımız zaten arttı baksana. Yeni 10 sayı çıktı neredeyse.

Olur Lami abi, sen bana macera bazlı yollarsan daha iyi olur.

emre ozdamarlar

Lami Abi, arka kapaklara ait cok fazla dosya vardir elinde buyuk ihtimal ama bunlari bi yere yuklesek cok guzel olur. Altin Madalyon'da alanimiz sınırlı ise, flickr, blogspot gibi servisleri kullanabiliriz mesela.  Bu tarz bir seyi tek basina yapman zor ama 4-5 kisi birlesirsek hallederiz kisa surede. Her turlu yardima hazirim aklinda bir proje varsa. Benim de cok hosuma gidiyor cunku eski dergilerde o yillarin sosyal hayatina dair izler görmek.

Lami Tiryaki

Emre ön kapakları seri seri ayırıyorum. Arka kapakları ise her bir çizgi roman için tek bir klasör yapıyorum. Bu nedenle arka kapaklar daha derli toplu duruyor. DVD'ye çekip ya da flash'a yükleyip bir şeyler yapabiliriz. Biraz daha biriksinler de bakayım. Çok zaman alıyor, günde 5 tane yapabiliyorum ancak. Şimdilerde Zagor'a başladım.

Selamlar
Lami


emre ozdamarlar

Tamamdir abi, dedigim gibi göreve hazirim, aklinda olsun :)

Selamlar.

V

Arka kapak denilince aklıma geldi, Ceylan Yayınlarının 1976 yılında "Çıkmamış Maceralar" Teksas isinli serisi ön kapakları Yücel'e,

arka kapakları ise Samim Utkun'a hazırlatılmış harika bir seri bence. Elimde tamamı yok ama böylesi çift kapaklı seriler gerçekten hoş oluyor..
"İstemem,eksik olsun.."

Lami Tiryaki

Engin bahsettiğin seri sadece 13 sayı çıkmış bir seri ve kapaklarını hatırlayamadım. Elinde örnek varsa koyar mısın?

İki yıl önce 1974'te başlanan 400'e yakın sayılık içinde pek çok frankofon da barındıran en uzun soluklu seri çocukluğumda gazete bayilerinde yetiştiğim ilk seridir. Seri oval kapaklarla başlayıp sonra 114. sayıda önü-arkası farklı kapaklar şekline dönmüştür. Oval ilk kapakların hem önü hem arkası Samim Utkun çizimleridir ve sadece bakmak insanı sarhoş etmeye yeter. Usta bu seri için yeni kapaklar mı çizmiştir yoksa önceki dönemden Kahraman Tommiks ve Hey Teksas'taki kapaklar tekrar mı kullanılmıştır bilmiyorum araştırmak lazım.

Yücel, Aslan Şükür'den de önce çizgi romanın hakim kapak illüstratörü olarak görünüyor. Tay'ın ilk dönem tüm Tom Braks ve Zagor kapakları ustanın elinden çıkmıştır ve Aslan Şükür sanki ilk dönem Zagor kapakları hazırlarken Yücel çizimlerinden esinlenmiş gibi geliyor bana. Ayrıca Yalçın Dağlı'yı da unutmamak lazım tabii çizdiği Venüs'leri hatırlamak yeter...

Selamlar
Lami

V

Seri 22 sayı çıkmış görünüyor Lami.Bende altısı cilt içerisinde olmak üzere toplam 10 sayı var.Cilt içerisindeki 22. sayının sonunda
"Tatilde tekrar buluşalım" ibaresiyle seri bitirilmiş.

Taramam şu an mümkün değil ama fotoları ekliyorum.

4,5,7 ve 9.sayıların birarada yer aldığı ön kapak fotoları.Ön kapaklar Yücel'e ait..



Arka kapaklar ise benim daha çok sevdiğim Samim Utkun'a ait..











Yine 1974 yılına ait Asan Şükür imzalı Gordon kapağı ve aynı yıla ait Haldun Sevel'in Ustura Kemal'i..





"İstemem,eksik olsun.."

Gambit

Tay - 1. seri Gordon koleksiyonumdan (104'luk kurusluk fasikul serisi) 4 adet arka kapak.

Bu fotoyu Ocak ayinda mi ne cekmistim, bugun gorunce dosyalarin arasinda paylasayim dedim

guzel nostalji



darkwood

Özellikle Teksasların Samim Utkun çizimli ve arka kapaklarında posterler bulunan serisi benimde çok beğendiğim bir seridir. Fasiküllerin nostaljik görüntüsünü görmek ise ayrı bir keyif, bu güzel paylaşımlar için teşekkürler..
Darkwood Sakinleri..