Ödüllü "Çizgi Roman Dergileri" Konusu

Başlatan rumar80, 15 Şubat, 2011, 21:25:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

    Çocukluğumuzda çizgi romanlar dışında bizi farklı diyarlara götüren bir diğer dost ta çizgi roman dergileriydi. Sizin için çizgi roman dergilerinin yeri nedir? Günümüzde bu görevi yapmaya çalışan hipnoz dergisi hakkında görüşleriniz nelerdir?
    28 Şubat akşamına kadar yorum yapacak üç üyemize Hipnoz dergisi tam takım (1'den 7'ye) verilecektir.

Tarkan Kurt

Çocukluğumda çizgi roman dergileri benim için çok önemliydi. Tercüman Çocuk ve Milliyet Çocuk hiç aksatmadan senelerce evimize girdi. Tabi o zamanlar bu dergiler haftalık olarak yayınlanıyordu. Yanılmıyorsam Tercüman Çocuk Cuma günleri, Milliyet Çocuk ise Pazartesi günleri çıkıyordu. Gazete bayisine gitmemize bile gerek kalmıyordu. Mahallemizde her gün bisikletle dolaşan bir gazeteci vardı ve çıktığı günlerde bu dergileri bize getirirdi. Bu dergilerde yayınlanan çizgi kahramanların maceralarını takip etmekte dergiler haftalık olduğu için gayet kolay oluyordu. Artık böyle haftalık dergiler çıkarmak zor. O eski günleri geri getirmek pek mümkün olmasa gerek.

rumar80

   Sevgili Eyyüp Bey, o güzel anılarınız yanında bu ayki konu sponsorumuz olan Hipnoz hakkındaki görüşlerinizi de alabilir miyiz? Eksikleri var mı? Varsa neler?

kedidiro

      başka bir vesileyle de belirtmiştim benim çizgi romana başlamam milliyet çocuk dergilerinin ortasında verilen tam macera dünya klasiklerinin çizgi roman uyarlamalarıyla başladı.okumayı öğrenir öğrenmez öğretmenimizin elimizden tutup götürdüğü ilçe kütüphanesinin öyle sadık bir müdavimi idim ki görevliler diğer çocukların çıkmasına izin vermedikleri üst kattaki çocuk dergisi ciltlerini önüme açtılar.böylece sadece milliyet çocuk'u değil doğan kardeş'i,yaman'ı ve tercüman çocuk'u da önümde buldum...şimşek santrofor kai, tarzan,larry yuma, tunga ve daha sonraları thorgal hayatıma böyle girdi...kısa ömürlü hürriyet çocuk'u ve orda tanıştığım tilki vezir'i de anmalıyım...tüm çocukluğum boyunca çok çizgi romanım oldu ama o dönemde sadece çocuk dergilerine para verdim.çizgi romanlarımı değiş tokuş yaparak çoğaltabiliyordum ama uzun süre hem milliyet çocuk'u ,hem tercüman çocuk'u harçlıklarımdan almaya devam ettim.
     günümüz dergilerine ve özellikle de hipnoz'a gelirsek; yılda ancak bir iki kez yapabildiğim istanbul seyahatlerimde doğan kardeş'i cilt olarak alıyorum...bir kaç kerede nasıl olduysa bayide rodeo strip isimli dergiyi görüp almışlığım vardır.tabii ki bir düzenden bahsetmem mümkün değil.hipnoz'u ise özellikle foruma üye olduktan sonra duydum.biraz internetten araştırdım ama daha hiç kağıt üzerinde görmedim.yaklaşık üçyüzbin nüfusu olduğu halde manisa'nın da büyük bit taşra kasabası olduğunu söyleyebiliriz dostlar...hipnoz'u böyle bir kültür ortamında inatla çıkarmaya devam eden yayın ekibini kutluyor,uzun bir ömür diliyorum 

hanac

Çizgi roman dergilerinin yoğun olarak çıktığı dönemde Türkiye de değildim.

O yüzden eski dergiler hakkında fazla fikrim yok.

Günümüze gelirsek;

Doğan Kardeş ve Hipnoz bu sınıfa girebilecek yayınlar.

Yeni çıkan Heavy Metal ve çıkacak olan 1001 Roman dergi ile iyi bir çeşitlilik olşuyor.

Tek tek değerlendirirsem;

Doğan Kardeş Çıkan bütün sayılarını aldım ama sadece ilk 10 sayısını okudum.
Frankofon ağrlıklı bir dergi, kaliteli baskısı ve düzenli yayın periyodu ile beğeniyorum.
Yayınının bitebilececeği söylentisi hiç bitmiyor.

Hipnoz İlk 5 sayısı çok düzensiz aralıklarla yayınlandı. Yakın zamanda 6. ve 7. sayılarda birarada çıkacakmış. İyi haber.
İstikametini tam bulamamış diye düşünüyorum. Frankofon, Fumetti, Türk çr leri karışık yayınlıyor, ama bazı yayınlar çok yetersiz.
Türk çr ler tercih edilmeli ve genç yeteneklere daha fazla şans verilmeli (Dorukhan buna çok iyi bir örnek)
Tabii olmazsa olmaz düzenli bir yayın periyodu.

Heavy Metal Her sayısında 2 tam macera (48er sayfa) ile diğerlerinden ayrılıyor. Belki bu sınıfa alınması bile doğru değil.
Sanki biraz daha yetişkinlere yönelik gibi. Fiyatı nedeniyle yayın periyodu çok uzayacaktır.

gamlıbaykuş

Eski çizgi roman dergileri deyince benim aklıma hep Milliyet Çocuk gelir hemen hemen tamamı galiba kitaplıkta kilitli bir dolapta bulunurdu. Amcamın mı halamın mıydı emin değilim. Bazen o dolabın anahtarı elime geçtiğinde tek tek bütün sayıları incelerdim o kadar hoşuma giderdi ki anlatamam o zamanlar okumam yazmam olmadığı için okuyamadık tabi ki; ama çok güzel bir içeriğe sahip olduğunu hatırlıyorum. Sonra ne olduysa yitip gitti. Eski 1001 romanı çok merak ediyorum şimdileri ama sahaflarda ateş pahası. Yenisine kısmet diyorum ama bu düzensiz yayın anlayışıyla o da zor gibi ve Hipnoz Dergisi ne yalan söyleyeyim hiç denk getiripte okuyamadım. Ah ah herşey eskiden daha güzelmiş...
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

Tarkan Kurt

Alıntı yapılan: rumar80 - 15 Şubat, 2011, 22:16:32
   Sevgili Eyyüp Bey, o güzel anılarınız yanında bu ayki konu sponsorumuz olan Hipnoz hakkındaki görüşlerinizi de alabilir miyiz? Eksikleri var mı? Varsa neler?

Hipnoz'u değerlendirmem mümkün değil, çünkü hiç okumadım :-\ ama yaysat aracılığıyla dağıtıldığını ve pek düzenli bir yayın periyodu olmadığını biliyorum. Muhakkakki iyi niyetli bir çalışma ama bu tür dergilerin uzun vadede çıkması kolay değil.

t0lga41

Çizgi roman , mahallede akranları olmayan bir çocuk için en büyük ARKADAŞ oluyor.İşte o benim.Milliyet Çocuk en sevdiğim arkadaşımdı.Dedem getirsinde okuyim diye gün sayardım.O günlerde sabretmeyi öğrendim heralde neyse.
Hipnoz ile ilgili görüşümü bildirmek isterdim ama okumadığım için haksızlık olur.

altay1944

Cocuk dergileri adı üzerinde çocuk dergisiydi .İlk okuduğumuz bizi bırakın çizgiromanı okuma ile ilk tanıştıran yayınlardı.Teknoloji ve zamana yenik düşselerde üstlendikleri bu misyon bile takdire değer.Şimdi çıkanları doğan kardeş,hipnoz...Dağıtım sorunu sanırım henüz okumadım.Bahadır beyle iletişime geçtim en azından bir tanıtım sayısı paylaşın diye ama sonuç gelmedi .Devamını dilemekten başka yapacak bir şey gelmiyor elimden.1001 in çıkarmayı düşündüğü dergiyi yeni duydum .Umurım uzun soluklu olur.Ama Anadoluya inemeyen hiç bir dergi yaşayamaz.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

pizagor

Hipnoz dergisinde yer alan bazı bölümlerin gerek çizim gerekse hikaye yönünden bir miktar geri kaldığını düşünüyorum. Tamam özellikle Zagor olmak üzere KM ciltlerinin ilk sayıları da yavan geliyordu ama bunların halihzırda aç kurtlar gibi bekleyen bir okur grubu vardı. Hipnoz'da ise tüm karakterlerle ilk defa karşılaştığımız için geçmiş kokulu senaryolar ve çizimler sebebiyle arzuladığım sıcaklığı yakalayamadım. Hipnoz'a bir diğer eleştirim de fazlaca western barındırması... Bir modernleşme hareketiyle birlikte ideal çizgiroman ve yazı oranıyla, amatör ruhuyla, iddiasız sunum şekliyle türünün çok iyi bir örneği olur... diye düşünüyorum
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


kültürelgüncel

Sanırım bu konu hakkında pek fazla bilgim yok. İçinde çizgi roman barındıran okuduğum tek dergi Miço'ydu. O zamanlar fazlasıyla küçüktüm.

Şu yeni çizgi roman dergilerinden geç haberim olduğundan, ne zaman almaya niyetlensem hep maceranın öncesini okumadan nasıl anlarım diye vazgeçtim. O yüzden Hipnoz ve Doğan Kardeş hakkında yorum yapamayacağım. :(

hanac

Cevaplardan birçok üyenin Hipnozu okumadığı anlaşılıyor.

İlhan arkadaşımız bana yayın tarihlerini yolladı.

1. sayı Haziran 2009
2. sayı Temmuz 2009
3.sayı Eylül 2009
4. sayı Temmuz 2010
5. sayı Kasım 2010
6. sayı çıkacak
7. sayı çıkacak

Bir ara yayın bitti diye üzülüyorduk ama İlhan arkadaşımız işi toparlamayı başardı.

Umarım bundan sonra istikrarlı bir şekilde devam ederler.

hanac

Özgür aşağıdaki mesajda Doğan Kardeş'in Mart sayısı ile beraber sona ereceğini duyurdu.

http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,2258.msg17335.html#msg17335

Hipnoz ise 6. ve 7. sayıları çıkaracağını duyurdu.

1001 Roman Dergisi de yayına başlarsa Doğan Kardeşin açığını hissetmeyiz.

Underfined

Aslında benimde çizgi romanla tanışmam Çocuk Dergileri sayesinde oldu.Bizim zamanımızın en popüler dergileri Miço,Mk,Havuç ve Türkiye Çocuk idi..İçlerinden bir çoğu hala aklımda.Tilki Vezir olsun,Demiryolu çocukları olsun en sevdiğim çizgi romandılar.Aslında bu saydıklarım tamamen çizgi roman dergisi değil ama benim çizgi roman okuyabldiğim tek dergiler bunlardı...

V


Benim çizgi roman dergileri arasında en çok sevdiklerimden bir tanesi
Ceylan Yayınları tarafından ilk sayısı 22 ocak 1966 yılında yayınlanan
ve aralıksız 159 hafta devam edip 3 Şubat 1969'da sonlanan Ceylan
2. seridir.Bu seri full 16 sayfalık çizgi roman dergisi formatındadır.





Ceylan'ın 3. serisi ise 2. serinin hemen bitiminden sonra 17 Şubat 1969'da
yayınlanmaya başlamış ve 28 Temmuz 1970 yılında çıkan 76. sayısı ile sona ermiştir.



Derginin en önemli kahramanlarından birisi "Robot Ali" dir.




Derginin başat kahramanı "Örümcek Adam" ağ fışkırtan özel bir tabancaya sahip
,acımasız bir karakterdir.



İngiliz kökenli çizgi romanlara ağırlık veren dergi,1001 Roman'la birlikte Türk çizgi roman
dergiciliğinde  yeri doldurulamamış yayınlar olarak unutulmazlar arasına girmişlerdir..

"İstemem,eksik olsun.."