DRUUNA - Paolo Eleuteri Serpieri

Başlatan nacho_grande, 28 Mart, 2011, 21:52:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nacho_grande

Büyük hayranı olduğum büyük üstad Paolo Eleuteri Serpieri' nin, senelerce western teması üzerine çalıştıktan sonra, 40 yaşın olgun çizgileriyle yaratmış olduğu bayan kahramanı Druuna... Evet, çizimler yer yer müstehcen ötesi olmakla beraber, mükemmel hikaye kurgusu, kusursuz anatomi, mekan, kaos ve o eşsiz tarama tekniğini seyretmekten, ben şahsen çizimlere o gözle bakamıyorum. Bir çok Avrupalı çizeri beğenmeme rağmen, "Hangi çizer olmak isterdin?" sorusuna yanıt olarak -tereddütsüz- vereceğim 1-2 ustadan biridir.

Serpieri hakkında bilgi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paolo_Eleuteri_Serpieri

Druuna hikayeleri:
Morbus gravis (1985)
Druuna (1987)
Creatura (1990)
Carnivora (1992)
Mandragora (1995)
Aphrodisia (1997)
The Forgotten Planet (2000)
Clone (2003)

hanac

Türkiye'de kaç tane albüm yayınlandı ?

Ben 1 tane hatırlıyorum.

alan ford

 İthaki yayınları Creatura albümünü yayımlamıştı 1999'da. Şimdilerde baskısı bulunmuyor.Yayımlandıktan hemen sonra hakkında dava da açılmıştı ahlaka mugayır diye.

Birde kesin emin olmamakla birlikte 90'ların başında bir erkek dergisinde yayımlandı diye hatırlıyorum. Kuvvetle muhtemel Playboy ama Penthouse da olabilir. Bu konuda emin değilim ama.

kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

nacho_grande

Türkiye'de İthaki Yayınları  tarafından bir hikayesi basıldı.



V

90'lı yıllarda "Üff" mizah dergisinde sansürlü olarak yayınlanmıştı.
"İstemem,eksik olsun.."

Lami Tiryaki

İsmini hatırlayamadım ama Fırt mizah dergisinin verdiği çizgi roman ilavesinde de Druuna yayınlanmıştı. Bu arada İthaki versiyonunda da iki karede ufak bir iki sansür var. Druuna'nın erotik görüntüleri ister istemez ön plana çıkıyor olsa da, çizimlere arka planda muhteşem fantastik bilim kurgu senaryolar eşlik eder. Bilim kurgu sevenler için okuması ayrı bir zevktir.

Selamlar
Lami

nikopol

Druuna, ben bildim bileli Turkiyeli cizgi roman okurlarinin dilindedir. Bunda Druuna'nin "kiskirtici" bir eser olmasinin yaninda, Turkcedeki yayininin kendine ozgulugunun de payi var. Yukaridaki iletilerden anliyoruz ki Druuna cesitli sureli yayinlarin icerisinde/yaninda boy gosteriyor. Bu acidan album olarak cikmis olsa ulasabileceginden cok daha kalabalik ve heterojen bir kitle tarafindan biliniyor. Ithaki'den tek cildinin (3. sayi!) yayinlanmasi, bu yayina dava acilmasi, Druuna'nun (ve Ithaki'nin o donem cikardigi diger cizgi romanlarin) telifine dair donen rivayetler, Turkiye'deki Druuna mitosunun dallanip budaklanmasina yol aciyor.

Eskiden BDtheque sitesindeki dusuk notuna bakip (5 uzerinden 2.5) 80'li yillarin kosullari icerisinde, cinsellikle on plana cikmis, oykusu zayif bir cizgi roman oldugunu tahmin ederdim. Yakin zamanda Heavy Metal'den cikan Morbus Gravis I ve II ciltlerini okudum (orijinalinde bu ciltler Morbus Gravis ve Druuna isimlerine sahipler) ve tahminimde yanildigimi anladim. En azindan ilk iki cilt itibariyle, Druuna'nin oykusu ve kurgusuyla da basarili bir eser oldugunu soyleyebilirim. Hatta ben fazlasiyla Matrix tadi aldim.

Ilk iki cildin konusu, spoiler uyarisiyla, soyle: Druuna'yi odasinda (tabii ki yariciplak) "gecmis"i anlatan kitaplar okurken buluruz. Okudugu metinlerde, yesille kapli bir dunyadan soz edilmektedir. Druuna, bu metinleri ciddiye alamaz. Onun yasadigi dunya, metalin, mutasyonun ve sistemi idare eden rahiplerin dunyasidir. Druuna, kisa sure icerisinde yasadigi sehrin aslinda bir uzay gemisi oldugunu ogrenir. Hicbir sey gorundugu gibi degildir ve uzay gemisini idare etmekte olan bilgisayar programi, geminin sonunu planlamaktadir. Druuna, bir yandan insanligi yok olmaktan kurtarmak icin anabilgisayarla mucadele ederken, bir yandan da icerisinde yer aldigi geminin gecmisini ogrenir.

Ciltler, sadece ciplakliga ya da cinsellige degil, cinsel siddete de yer veriyor. Ki anladigim kadariyla Heavy Metal, eserleri kismen sansurleyerek yayinlamis.

Turkiye'nin bugunku sartlarini dusundugumuzde Druuna'yi yakin zamanda, 1 Nisan sakalari haricinde, Turkcede gorecegimizi sanmiyorum. Ama son cildi (Anima) bu sene yayinlanan, sketchbook'lariyla, bilgisayar oyunuyla ve tabii yayinlanan 9 albumuyle kultlesmis bu erotik/pornografik/bilim-kurgu eserinin Turkcede de bulunmasi, memleketin cizgi roman cevrelerindeki (ve an itibariyle benim de parcasi oldugum) bitmez tukenmez Druuna geyigini bitirmesiyle de guzel olurdu.