Ödüllü Fumetti Konusu

Başlatan rumar80, 16 Nisan, 2011, 00:29:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

Bugüne kadar ödüllü konularımızda frankofon, comics, çizgi roman dergileri hakkında neler yazdık neler.

Şimdi sıra birçok arkadaşımızın favorisinde:

Korkudan bilim kurguya, western'den polisiye'ye ülkemizde birçok fumetti okundu.

Sorum şu:

SİZCE İDEAL BİR FUMETTİ NASIL OLMALIDIR ? NASIL BİR FUMETTİ OKUMAK İSTERSİNİZ ?

16 Nisan 30 Nisan tarihleri arasında yazılarınızı bekliyoruz.

Sevgiler

hanac

Ödül var mı ?

Ödül var ise katılacağım, 1-2 fumetti okumuşluğum vardır.  :)

rumar80

 Konunun adından da anlaşılacağı gibi ödül var. Hem de ne ödül:
Bir üyemize Prestij yayınlarından........
DURANGO 1-2
Evet!!! Sevgili İlhan sağolsun fırından yeni çıkmış dergi veriyoruz.
  Katılacak mısın şimdi?

rumar80

   Bu biraz da "en sevdiğiniz fumetti hangisi?" sorusunun farklı bir şekilde sunulması. Burada adlardan çok türe yönelik bir soru içindeyiz.
   Benim için ideal fumettinin mutlaka bir ana konusu olmalı. Aralıklarla konuya göndermeler yapılıp unutturulmamalı. Çizgi romanda uygun dozda gizem ve korkunun yeri olduğuna inanıyorum. Aşırı kanlı olmadan bir gerilim filmi gibi rahat oturmamıza izin vermeyecek şekilde heyecanı ayakta tutmalı.
   Yardımcı karakterlerinin mutlaka bir arka öyküsü olmalı. Ama bir seferde bahsedilmeyip bazen o hikayelere dönülebilmeli. Maceralar büyük öykünün bölümleri olduğu için çok uzun olmamalı, ama 98 sayfada bitmesi için de çabucak geçiştirilmemeli
   Son olarak her ne kadar tarihi öyküleri sevsem de benim fumettim günümüzde geçmeli.
   Benim fumettim bu. Sizin ki?

kültürelgüncel

"İdeal bir fumetti nasıl olmalı?" sorusuna gelmeden önce bize çizgi romanı sevdiren birkaçını inceleyelim.

Teksas ve Tommiks mesela ilk akla gelen. Maceralarını okurken eski lezzeti alamıyorum. Belki de artık eskisi kadar iyi değiller.

Kaptan Swing önce saydığım ikisinden farklı. Hem kurgusu daha güzel, hem de Gamlı Baykuş ile Puik'in "tatlı" çekişmesi var o sayfalarda.

Serseri pilot Mister No'yu okurken ilginç/keşfedilmemiş yerler görme isteği beni benden alıyor. Çizimleri biraz daha iyi olsa... Ama olmuyor.

Gelelim, favorim Martin Mystere'e... Onu bu kadar sevmemin nedenleri her macerada birçok tarihi/mitolojik bilgiye rastlamamız. Ve Sevgili Marty Amca'mızın gerçekte olmayacak yorumlarına bizi inandıracak kadar geveze olması.

Başka... Başka... Yakın zamanda okuduğum tek sayılık "Gözler ve Karanlık" çok hoşuma gitmişti. Tam bir film havasındaydı.

Genel bir değerlendirme yaparsam. Çizimleri iyi olsun... Konusu klişe olmasın. Senarist biraz daha kafa yorsun... Film tadında olsun... Bunlar da çok genel oldu... Özele geçelim o zaman... Westernlerde Kızılderili soykırımı haklı gösterilmeye çalışılmasın... (Hepsi yapıyor demiyorum, ama yapan var.)

Durango'yu henüz okumadım. Forumdaki yorumlardan sonra bugün almayı düşünüyordum. Ama ben de "Ya ben kazanırsam" düşüncesiyle daha sonraya erteliyorum almayı. (Ne yalan söyleyeyim.)

rumar80

   Kağan, öncelikle dönmene sevindiğimi belirtmek isterim.
   Benim için de zaman şartı yoktur. İyi bir fumetti her zaman okunur bugün, yarın ya da geçmiş te geçse de. Ayrıca senin dediğin gibi çıkmış olan ve çıkacak fumettilerin büyük bir çoğunluğunu okudum ya da okuyacağım.
   Favorime gelince.....Belli olmuştur ama.
   DAMPYR

alan ford

  Hım zor soru.

  İtalya'daki baskıları görmedim ama Türkiyedeki gibilirse eğer, renkli olmasınlar. Siyah beyaz iyidir. ( Özellikle Bonelli için söylüyorum. Misal Corto'ların renklilerini görmedim hiç )

  Eh kahraman tam kahraman gibi olmasın , arada dayak yesin  falan ;) Aylık yayınlaması da şart değil, baktın senaristler o ay çıkartamadı adam gibi bir şeyler , ya da çizer pek beğenmedi çizdiklerini , acelesi yok, beklerim. Geç olsun iyi olsun.

  Farklı coğrafyalarda gezsin , dünyanın dört bir yanında dolaşsın, ( uzay da olur) ezilenlerin yanında olsun, birde kötüleri mutlaka çok zeki ve güçlü olsun. Dozunda da bir mizah olmazsa olmaz olsun.

  Eh şair'in dediğinden uyarlayalım, en güzel fumetti henüz yazılmamış olandır. Ne olursa olsun eski göz ağrılarımızda her daim yanımızda olsun.

 
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

HacıGeraltEmmi

Hmm... Şöyle bir düşündüm hangi fumettide neyi seviyorum diye. Western olmasını, gerçekte olmamış olsa bile bir beyazın kızılderililerin tarafında olmasını, Teks ile Carson'un diyaloglarını seviyorum mesela. Binbir tehlikeyle karşılaşsalar bile süregelen dostluklarını, onca karmaşanın içerisinde biftek + patates+ bira ve arasıra elmalı turta aşklarını seviyorum. Adaleti sağlamak için hiç üşenmeden at sırtında taa Meksika'ya gidiş dönüşlerini, kötülerin gözünün yaşına bakmadan onlar kadar kötü olabilmelerini seviyorum. Beyaz saçlının baba+oğul ikilisinin şakalarına gösterdiği babacan tavrını, Tiger'ın müthiş iz sürme yeteneğini, yeri gelince hayalet gibi kaybolma ustalığını, dörtlünün uzun yolculuklarda at sırtında veya mola verdiklerinde ateşin başındaki muhabbetlerini seviyorum. Bazen eski uygarlıkların gizemlerinde kaybolmalarını, politikacılardan ve sahte kanun adamlarından hazetmemelerini, Carson'un centilmenliğini, çok lazım değilse(!) kötü adama yaralamak için değil öldürmek için kurşun sıkmalarını seviyorum. Senaristlerinin ve çizerlerinin ustalıklarını da eklersem galiba ben Teks'i Teks olduğu için seviyorum.  :D

Bir de serseri pilotumuz var ayrı bir sevdiğim. Onun en çok isyanını seviyorum. Düzenin karmaşasından nerede olursa olsun uzak durmaya çalışmasını, beladan uzak durmaya çalışsada haksızlık karşısında belanın içine bodoslama dalma cesaretini, barmenlerle olan dalaşını, borçlarını, pırpırını, amazon ormanlarını, farklı iki cepheden iki insanın en sıkı dostlar olabilmesini, kavgada dayak yiyebiliyor olmasını, kahramanlık taslamamasını, vefalı bir dost olmasını, müzik, dans ve kadınlara olan sevgisini(!), senarist ve çizerlerinin iyi olmalarını seviyorum.

Böylelikle iyi bir fumettide senarist ve çizer iyi olsun, hikaye düzgün kurgulansın, biraz mizah, biraz entrika, biraz gizem unsurları bulunsun, westen (ki bence italyanların en iyi becerdiği alan bu) tercihim olsa da farklı zamanlarda geçen maceraları da hic acımadan okurum diyorum.

darkwood

Sevgili dostumuz Kagan, değerli katılımlarını ve güzel paylaşımlarını özlemeye başlamıştık. Aramızda seni tekrar görmek çok güzel, tekrardan hoşgeldin.  :)
Gelelim Fumetti konumuza  bunu cevaplamak her baba yiğidin harcı değil.
Hepsi bir başka güzel, Zagor, Teks, Mister No, Martn Mystere, Dampyr, Teksas, Tommiks, Swing, Tom Braks, Greystorm ... hepsinin keyfi bir başka.
Uzun uzun düşünmek lazım. Hmmmmmmm  :-\
Darkwood Sakinleri..

baytekin

İdeal bir fumetti... Bence yayınlanacak bir fumetti ülkemiz koşullarına uygun olmalı. Genel okuyucu beklentilerine uygun bir tercih ile orijinal formatında basılması uygun olur. Hem kapaklar güme gitmez hem de orijinal format hacim itibariyle bütçeyi zorlamaz. Tür olarak Türk okuyucusunun beklentilerini karşılayabilecek fumettiler kanımca, korku, gizem western ve bilimkurgu temalı olanlardır. Ama şu anda eski westernleri saymazsak yayınlanabilecek bir fumetti-western kaldığını da zannetmiyorum.

baytekin

Sevgili Kagan, "yayınlanacak fumetti-western" kalmadı derken bizdeki yayını gayet de başarılı bir şekilde devam eden fumett-westernleri kastetmedim. Yakası açılmadık başka fumetti-western kalmadığını düşünüyorum. Henüz yayınlanmamış başka örnekler varsa da  bizde tutma şansı az olan örneklerdir. Bunu söylemek istiyorum. Ama kaliteli bir edisyonla basılabilecek geçmişte yayınlanmış bazı örnekler günümüzde de tutabilir. Örneğin kaliteli basım tam maceralı bir Judas serisi niye tutmasın? Ben çok ekstra örnekler dışında(varsa) fumetti-westernlere pek şans tanımıyorum. Hani ileride Büyülü Rüzgar gibi sıradışı bir western çıkarsa o başka...

baytekin

Haşim Bey'in çizgiroman aşığı bir insan olduğunu bilmeyen yoktur. Çıkardığı fumettilerden iyi para kazndığı da her zaman konuşuluyor. Dolayısıyla mali bir yorgunluk değil belki ama psikolojik bir yorgunluk neticesinde yayınevini kapatma kararı aldığını tahmin ediyorum. Hatta ona kapattı demeylim de nadasa bırakmış olsun. Bir gün döneceğini umut ediyorum.

hennessy

Aranızda bu konuda en acimi olarak bişiyler bende karalayım okuduğum kadarı ile

*Kaptan Swing gibi olmalı aşkı bety si mister bilöf ü ile gamlı baykuşu ile hem öndeki karakterin iyi olması arkadaki karakterlerin hiç çizgisini bozmadan kaliteli olarak kalması. Çizgisinden hiç şaşmayan macera anlayışı ve kitabı elinizi aldığınız zaman bazen hiç bırakmama hissi.

-Martin Mystere benim için en idial Fumetti benim gibi gizemi seven geçmişi seven geleceği araştırmayı seven bir karater. Kafamdaki hayalleri gerçeğe eviren ve olsa idi böyle olur sorusuna esaslı cevap veren hikayeleri ile kara adamları ile java sı ile okuduğum 21 klasik eser 5 özel eser 3 büyük eser kitapları ile en favori fumettimdir  Ne indi onun gibi olabilir nede başkası hakketten nasıl hala hakkını verecek bir filmi yok ona bile üzülürüm.

-Mister No bizim gibi sanki canlı kanlı insandır içer efkarlanır parasız kalır kavga eder bazen dayak yer bazen döver isyanları vardır kadını sever bizim gibi hayat mücadelesi verir bazen bir depo benzine çalışır bazende insanlar için hakketten çok sevdiğim bir karakterdir Batman den sonra gördüğüm en insan karakter mister nodur.

-Teks üzülerek söylüyorum kızıldereleri kötü gösteren bir karaterdir bence.Ve 2 kalsik kitabında da gördüğüm kadarı ile herşeyi ya silah ile çözen yada kavga ile bitiren adamdır.Benim karakterim böyle olmamalıdır...............

Benim fumettim tenten gibi olmalı araştıracak cesur olacak kaptan haddock gibi kafasına estiğini yapacak Mister No gu insan olacak Martin gibi araştıracak zaten onun için bu karakterler bana yatkındır. Kavga silah ile adam öldürmek kolaydır esas ola cesaret tir.............
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

baytekin

Alıntı yapılan: hennessy - 17 Nisan, 2011, 20:29:27
Aranızda bu konuda en acimi olarak bişiyler bende karalayım okuduğum kadarı ile
...
-Teks üzülerek söylüyorum kızıldereleri kötü gösteren bir karaterdir bence.Ve 2 kalsik kitabında da gördüğüm kadarı ile herşeyi ya silah ile çözen yada kavga ile bitiren adamdır.Benim karakterim böyle olmamalıdır...............
...
Sevgili dostum, Tex hakkında yanıldığını üzülerek görüyorum. Tex, tam aksine bulunabilecek en iyi kızılderili hakları savunucusudur. Hatta bir çizgiroman karakterine nobel barış ödülü verilecek olsa en güçlü aday Tex olurdu. Yeterince Tex okumadığını düşünüyorum. Adam zaten Navajo yerlilerinin reisi "Gece Kartalı" namı ile meşhur bir kişidir :)

yalcinerol345

Alıntı yapılan: hennessy - 17 Nisan, 2011, 20:29:27
.

-Teks üzülerek söylüyorum kızıldereleri kötü gösteren bir karaterdir bence.Ve 2 kalsik kitabında da gördüğüm kadarı ile herşeyi ya silah ile çözen yada kavga ile bitiren adamdır.Benim karakterim böyle olmamalıdır...............