RAKAR

Başlatan Mister NO, 24 Temmuz, 2011, 01:13:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mister NO

RAKAR


İlk kez 1960'ların ilk yarısında Zembla dergisinin 60. sayısında ortaya çıkan Rakar, Fransız yayıncı Marcel Navarro'nun sahibi olduğu Editions Lug için bizzat Marcel'in kendisi tarafından yaratılmıştır. Onun da desteğiyle senarist Franco Frescura ve çizer Ivo Pavone'nin işbirliğinde hazırlanan heyecanlı serüvenleri okuyucuyla buluşmuştur. Rakar, macera temposu yüksek maceralarına suratını açıkta bırakan maskesi ve vücudunu tamamen kapatan kostümüyle Vahşi Batı atmosferinde adaleti ve düzeni korumaya çalışmaktadır. Rakar görünümüne bürünen kişi aslında Sioux kızılderililerinin Lakota kolunun şefidir. Ve suçlulara karşı verdiği mücadelelerde Fransız asıllı Briton PiquefouiIIe/Kap-kaç ve Pawnee Casanova adlı kızılderili arkadaşları ona eşlik etmektedir. Rakar, oldukça düzensiz yayın periyodu izleyen bir dolgu çizgiroman başlığı olmasının getirdiği tüm dezavantajlara karşın Zembla dergisinin 109. sayısında yeniden okurların huzuruna çıkmış ve aynı derginin 154-173. sayıları arasında sürekli olarak kendisine yer bulmuştur. Bunun yanı sıra 180-181 ve 220-223 numaralı sayılar arasındaki tüm Zembla dergilerinde konuk olmayı da başarmıştır. Macera koleksiyonunu Special-Zembla serisinin 23-28, 31-32, 37, 41 ve 47. sayılarında geliştirmesine rağmen daha ileri gidememiştir.
Rakar'ın Türkiye serüveni 3 Mart 1970'den itibaren ise Bilge Şakrak'ın çıkardığı Dago/Altın Kanat adlı dergideki görünümüyle başlamıştır. Bu ilk ortaya çıkıştan dört yıl sonra, 2 Temmuz 1974 tarihinden itibarense yayıncı Şakrak tararından haftalık fasiküller halinde kendi başlığındaki bağımsız dergiyle okuyucuya sunulan Rakar, sonradan 8 cilt halinde yenilenen maceralarında belinin iki yanına astığı ve çok seri kullandığı silahlarının da yardımıyla New York'dan Vahşi Batı'ya uzanan bir coğrafyada suçlularla mücadeleye girişmiştir. Hatta bir ara kendi adının tersten okunuşu (ki o da Rakar'dır) ve kostümünün beyaz renkli olanını kullanan bir düşmanla bile savaşmak durumunda kalmıştır. Seri aynı yılın 10 Aralık tarihli 24. sayısında sona ermesine karşın 1980 yılında Nil Yayınevi'nce tekrar basılmıştır. Rakar'ın son kez Türkçe konuşması ise yine Şakrak tarafından Kasım 1983'de yayına giren küçük boy Viking serisi sayfalarında olmuştur.

Bu eski dostu da tekrar raflarda görmek güzel olurdu:))

Mister NO

Sevgili gunessemerci için  ;)

tommikser

Dostum çooook sağol.Ama gerçekten çok ilginç bir tercih o yüzden tebrik ederim.İsmini duydum ama hiç okumadım.Yayınlansa senin için kesin alırım ;D

Mister NO

RAKAR'dan Kapaklar ve Çizimler



























HacıGeraltEmmi

Çakma Kızılmaske bu yahu ;D ;D ;D

rumar80

   Ama ormanda "Fantom'un yüzünü gören ölür" derler. Bu elemanın yüzü ortada.  ;)

FerdiFon

Alıntı yapılan: designer73 - 23 Ocak, 2012, 21:53:41
Çakma Kızılmaske bu yahu ;D ;D ;D

Aynı Fikirde Olup  80'li Yılların Başlarında Sinema Önlerinde Bir Çok Kez Görüpte Almamışımdır  Ve Hakkında Hiçbir Bilgi Sahibide Olmamıştım  , Şimdi Okudum Bir Kızılderili Şefi Olduğunu .
Madem Kostüm Giyiyor Neden Yüzü Ortada Tam Bir Muamma Bu Karakter ...

s.b

Çocukken okumuştum Rakar'ı. Ne yalan söyleyeyim, pek beğenmemiştim.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

labirent

Yakınınızda okuyacak hiç bir çizgi roman bulamazsanız o zaman Rakar 'ı  okuyabilirsiniz  ;D

aa

İlginç bir karakter. Çocukken hiç duymamıştım. Demek ki daha bilmediğimiz kahramanlar da var.....
Esse Gesse Hayranı...

Mister NO

Alıntı yapılan: designer73 - 23 Ocak, 2012, 21:53:41
Çakma Kızılmaske bu yahu ;D ;D ;D


Yapılan yorumlardan RAKAR'ın gerçekten de pek tanınmadığı anlaşılıyor. ;)

Kapak çizimlerinde kırmızı bir kıyafetle gördüğümüz Rakar'ın kıyafeti aslında SİYAH'tır.

Yayınevleri takdir eder yayınlar ya da yayınlamaz,okurlar sever ya da sevmez bilemem. :(

Rakar hakkında biraz daha bilgi vermek istedim.

Rakar Dakota Karadağlar(Karatepeler)da yaşayan Siyu'ların(Sioux) şefi Büyük Kardeş isimli bir kızılderilidir.

Kendi kabilesi de onun RAKAR olduğunu bilmemektedir.Saçlarını da kapatan siyah renkli bir kıyafet giyer.

Suçlulara karşı verdiği mücadelelerde Kara Ok isimli atı,Fransız asıllı Briton PiquefouiIIe/Kap-kaç ve Pawnee Casanova adlı kızılderili arkadaşları ona eşlik etmektedir.Gerçek kimliğini ve yaşadığı yeri bu arkadaşları da bilmez.

Kendisini "Adaletçi" Rakar olarak tanıtır ve imza olarak da "R"yi kullanır.

Kızılmaske'deki gibi ilkel insanlara adaleti,hukuku getiren büyük beyaz adam figürü maceralarında görülmez.

Yoksul,zayıf haksızlığa uğrayanların yanında yer alan Rakar'ın maceralarında karşımıza çıkan kötü karakterler ise gerçekten ilginçtir.

New York'un yoksul bölgelerinde yaşayanların evlerini her türlü baskı ile alarak gökdelenler yapmaya çalışan bir inşaatçı,(tanıdık geldi mi?)

Çipeva kızılderililerini haksız yere suçlayarak topraklarından sürmeye çalışan hükümet görevlileri,

Suç çeteleri kuran polis şefleri,

Senatörlerle iş birliği yaparak suçsuz insanları suçlu gösterip ülkeye huzur getirdiğini iddia ederek kasasını dolduran özel dedektiflik şirketleri,

ABD Başkan adaylarının seçim kazanmak için kışkırttıkları kızılderilileri çıkar birliği yaptıkları kale komutanlarına  katlettirmesi,

Som altından bir hazineyi ele geçirmek için kurdukları barajla  kızılderililerin kuraklıktan yok olmasına yol açan bir çete,

Tren yolu inşaatında can güvenliği olmadan(iş kazalarında ölenler vardır) 14 saat çalışan işçilere liderlik yaparak grev kararı alınmasını sağlayan bir kişi şirket sahibinin kurduğu komplo sonucu idama mahkum edilir.Bu kararın alınmasında hakim ve vali de işbirlikçidir.

Özellikle "Cehennemden Gelen Adam" isimli macerası ayrı bir ilgiyi haketmektedir.

Salvador'da bir ABD şirketi için çok ağır şartlarda çalışan köylülerin isyanı,ABD tarafından desteklenen Salvadorlu bir general tarafından bastırılır.İşin içinde şirket sahibi ve ABD konsolosu da vardır.Konsolosun raporları ile ABD donanması generali yakalamayı bahane ederek Salvador'a çıkmaya çalışır.Generali yakalayarak onu ABD Konsolosu ve askerlerine teslim eden Rakar ABD'nin asker çıkarma  planlarını engellemeye çalışır.Buna rağmen asker çıkarmaya çalışan ABD donanması ile savaşır ve maceranın bir yerinde "Birleşik Devletler'e karşı savaşımızı ilan ettik"der.
Yine finalde Rakar ABD bayrağına ateş ederek onu taşıyan sopadan vurarak bayrağı yere düşürür./Bu sahnede bayrağa asıl ateş eden bir köylüdür ancak silahının eski olmasından dolayı sonuç alamaması üzerine Rakar genç köylünün alaya alınmaması için hızla onun yerine ateş eder)

Bir çok eksiği olabilir belki ancak yine de RAKAR ilginç bir kahraman.Okunmayı ve tanınmayı hakediyor.  :D

V

Sevgili Mister No sağol.Pavone'nin çizimlerini beğenen birisi olarak ben Rakar'ı sevmiştim.Mister No'nun da ima ettiği gibi kostüm giymiş Teks gibidir Rakar.Fasiküllerini bulmak zor ve çokta pahalılar.Tam HOZ'luk bir seri bence.
"İstemem,eksik olsun.."

Peyami

Açıkçası hiç okumadığım bir ÇR ama sevgili Mister No'nun son bilgilendirmelerinden sonra hikayelerin yabana atılır olmadığı anlaşılıyor.

yunusmeyra

yaşanan olaylarda yoksullardan ve ezilenlerden yana tavır koyan,senaryo örgüsü basit olduğu oranda  ,iktidarı ve zenginlikleri paylaşanlara muhalif tavrıyla hafızalarımızdadır..
"R "
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

Mister NO