Ödüllü Ağustos 2011 konusu

Başlatan rumar80, 15 Ağustos, 2011, 21:35:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

    Eveet arkadaşlar Ağustos'un ortasına geldik. Yeni bir konu açma yeni ödül verme zamanı.
    Konumuz basit: İlk okuduğunuz çizgi roman hangisi?
    Haydi bakalım anılarda yolculuk başlasın. Bakalım neler okuyacağız

rumar80

   Geleneği bozmayalım.
   Okuduğum ilk çizgi roman Kızılmaskedir. Daha önce de yazdığım gibi okumayı öğrenmeme yardım eden çizgi romanların başında gelir Kızılmaske.
   Konusunu ilk hatırladığım çizgi romanlar ise iki adettir
   İlki binbirsuratın Tommiks ile ilk karşılaşması ikincisi ise Zagor'un kurt adam macerasıdır. Bursa'ya yaptığımız bir gezide Uludağ inişi gittiğimiz evde evin sahibi vermişti. Nasıl etkilemişti anlatamam.
  Ya siz?
  Sizi hangisi etkiledi?

hanac

İlk okuduğum çizgiroman Greystorm idi.  :)

Şaka bir tarafa, ben Almanya da büyüdüm.

Yaz tatili için istanbula gelmiştik, halamın oğlu bir poşet dolası çizgiroman verdi.

Tommiks, Teksas, Mister No, Zagor, Conan, Yüzbaşı Volkan falan vardı.

Ama ilk hangisini okudum hatırlamıyorum

Şimdi düşündümde, Asteriks de okumuş olabilirim.

Umar,

Bu çekiliş için senin sponsorluğunda Yalınayak Gen serisini vermeyi öneriyorum.

Ne dersin ?

rumar80

   O zaman Yazı bitirirken sağlam bir hediye de vermiş olalım:
  Konumuza yorum yazıp anısını paylaşan bir üyemize tam takım Yalınayak Gen hediye edilecektir.
  Kolay gele
  Böyle itki dostlar başına

Berkdinho

   Benim okuduğum ilk çizgi roman Tommiks'dir.Milliyet'in 20 sayı olarak verdiği serinin 4,5,6,7 ve 12 numaralı sayılarını okumuştum.Tommiks'ten intikam almak için onun yerine geçen kızın olduğu maceranın sonundan itibaren El Mistero macerası ve benim en sevdiğim Tommiks macerası olan Demir Sakal macerasıdır.En Sevilen Tommiks Maceraları diye bir başlık olsaydı bunu yazardım.Okuduğum ilk maceralardan olması dolayısı ile mi bilmiyorum bu maceraların her biri benim için çok önemli ve güzel maceralardır.Demir Sakal macerası ise bence çok sıkı bir maceradır.Demir Sakal, kardeşi Leonardo, tırsak vali ( Ya da belediye başkanı), merhum bir Nevada Ranceri'nin babası ( Ve ölene kadar Tommiks'e yardım etmesi) aklımda kalan karakterlerdir.Ayrıca Ölüm Adası'ndaki dev gorile karşı verilen zorlu mücadele ve adanın yok olması macerayı Tommiks maceralarında fazla görülmeyen fantastik unsurların da bulunduğu bir macera haline getiriyor.En son olarak da Salasso'nun kayıkçı teknesi ve lokomotiften oluşturduğu '' Yedi Denizlerin Belası '' macerayı renkli bir havaya sokmaktadır.
The Right Man When Things Go Wrong

NIC

Ben daha okuma yazma öğrenmeden dayılarımın çrlarının resimlerine bakardım.Ananemlerin üst katındaki oda dayılarımın çrları,kasetleri,çizimleri,bayan resimleri ;D ile doluydu ve oraya gitmeye bayılırdım,halen o günleri hatırlayınca göğsüme sanki bir fil oturur efkarlanırım.Tam hatırlamıyorum ama sanırım Proteo isimli bir çrdı benim ilk okuduğum,Tam çr gibi değilde böyle ansiklopedi tadında bir şeydi,yahu yoksa conanmıydı,zagorda olabilir bilemedim şimdi :-\

Proteo;

hanac

Alıntı yapılan: Berkdinho - 15 Ağustos, 2011, 21:58:28
Demir Sakal macerası ise bence çok sıkı bir maceradır.Demir Sakal, kardeşi Leonardo, tırsak vali ( Ya da belediye başkanı), merhum bir Nevada Ranceri'nin babası ( Ve ölene kadar Tommiks'e yardım etmesi) aklımda kalan karakterlerdir.Ayrıca Ölüm Adası'ndaki dev gorile karşı verilen zorlu mücadele ve adanın yok olması macerayı Tommiks maceralarında fazla görülmeyen fantastik unsurların da bulunduğu bir macera haline getiriyor.En son olarak da Salasso'nun kayıkçı teknesi ve lokomotiften oluşturduğu '' Yedi Denizlerin Belası '' macerayı renkli bir havaya sokmaktadır.

Berk iyi hatırlattın, gerçekten süper bir maceradır.

Hemen bulup okumak istiyorum.

HOZ sağolsun, Tommiks'in bütün essegesse külliyatı elimde mevcuttur.  :)

s.b

İlkokula giderken çr hayatım başladı. İlk okuduğum çr Tommiks'tir. O zamanlardan aklımda kalan en güzel macerası ise binbir surat ve Tommiks'in yıllık izine çıktığı sivil macerası idi.
Tommiks okumaya başladıktan birkaç gün sonra Teksas'ı elime almıştım. Onda da unutamadığım macera ilk macerasıdır. Yani yetim Rodi'yi yanına aldığı macera. Birde Çelik Blek'in Ölümü adlı macerayı hiç unutamam. Bu macerayı okurken ağlamıştım. Çocukluk işte.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

alan ford

  Şimdi ben tam hatırlamıyorum desem ayıp olacak. Ama hafıza-i beşer nisyan ile malulmuş. Ne yapayım. Aklımda kalanlardan bir demet sunayım.  Edgar Alan Poe'nun Altın Böcek hikayesini hatırlıyorum mesela . Bir misafirlikte elime geçmişti. Ansiklopedik bir cildin içinde okumayı yeni söken bir çocuk için " çizgili harikalar diyarı". Cildin ismi neydi falan hiç hatırlamıyorum. Ama futbolla ilgili bir çizgi roman da vardı içinde. Bir iki kitap uyarlamasıda. Aklımda bir Poe kalmış. ( Kafatasından sallandırılan böcek büyüledi sanırım beni)  Gönlümün fantastik edebiyata meyledeceği o zamanlardan belliymiş daha. 
 
Sonra aynı evde Bir Atlantis fasikülü. Hangi macera hatırlamıyorum ama dalgıç kıyafetleriyle Martin ve 30000 yaşındaki Java hala aklımda. Geçmişin Sırları' nda böyle bir sahne var ama Bermuda Şeytan Üçgeni'nde de var. Sanırım okuduğum bu ikincisiydi.

Sonra kabak çiçeği gibi açılma dönemi. Burhaniye'de ki Kırtasiyeci Ali'de çizgi romanların keşfedilmesi.  Annemim sürekli muhalefeti, ama bir yandan Swing okuması , Babamın biraz gönülsüz (o da annemin zoruyla)  muhalefeti ve istisnasız hepsini okuması falan filan işte.

  Son olarak yukarıdaki çizgi romanlarla tanışmama vesile olan  ,  yıllar sonra kendi kıymetli kitaplığından Yarışan Karikatürler, Tan Oral ve Tonguç kitaplarını "Sen çizgi romana meraklısın , al bunları , ilgini çekebilir" diyerek çıkartıp hediye eden Celal Tuna'yı tekrar rahmetle anmak boynumun borcudur.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

ferzan

    İlk okuduğum,daha doğrusu okuyamadığım,resimlerine 100lerce kez bakıp okumayı söker sökmez bir 100 kere daha hatim ettiğim ilk çizgiroman ''Hızır Bey - Saint Jean Korsanları'na Karşı'' macerası idi...1986-1991 tarihli bir sürü Türkiye Çocuk dergilerinin içindeki diğer yerli çizgiromanlar da cabası.Fasikül olarak ilk okuduklarım,Meydan Gazetesi'nin verdiği Zagor - Mesaj 1 ve 3'tü...Sonrasında Milliyet'in hediyesi olan 9 ufak Red-Kit fasikülü,biraz daha sonra hangi gazetenin verdiğini anımsayamadığım 32 sayfalık Mister No - Pantanal'e Yolculuk 2 (fasiküldeki adı başkaydı ama hatırlayamadım),1995'te Sabah'ın verdiği ve hacı dayımın bir bana,bir de diğer dayımın oğluna olmak suretiyle ikişer adet aldığı saman kağıda basılı 16 sayfalık Todd McFarlane'li Spider-Man fasiküllerinden biri ve biraz daha sonra babaannemlerde bulduğum 2 adet Batman-Şovalye'nin Düşüşü fasikülü.İlginç olan nokta,babaannemden çıkmış olması.Bu yüzden unutamadım sanırım... :)
    Bunlar haricinde ergenliğimin bitiminde,koleksiyona başlama kararı almamdan evvel çizgiroman açlığımı gideren Milliyet Kardeş,Türkiye Çocuk,Buggs Bunny,Şirinler ve Heidi dergileri de susuzluğumu gideriyordu.
    İlk biriktirdiğim gazete çizgiromanı Karaoğlan - Hind Yıldızı,ilk aldığım ve biriktirmeye başladığım seri Kral Conan 4 - Tranicos'un Hazinesi ve ilk satın aldığım yerli çizgiroman ise Karaoğlan - Ban'ı Çiçek (Leman) idi...
    Çok yanlış bir yarışma konusu olmuş,uyuyan devim uyandı,girer çıkar yazarım ben bu başlığa.Yıl yıl,ay ay hepsi hatırımda... :)
    Yukarıda belirtmeyi unuttum,bir de Tommiks fasikülü olacak ilklerim arasında...Tamam,başka yazmayacağım...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

haysat

Güzel bir konu,düşüneni tebrik etmek lazım.
7,8 yaşlarında Giresun'da köyde kalıyorduk ve ben hastalanmıştım.
Çocukluğun verdiği mızmızlanmalar ve yaramazlıklar hat safhada idi.Bir akşam babam elinde 2 tane kitapla geldi.Bak bunları sana aldım dediğini ve sayfaları karıştırarak bana uzattığını hatırlıyorum.
Kitapların birisi,Tommiks diğeri Jeriko idi.Önce ikisininde sayfalarını gelişi güzel baktıktan sonra Tommiks'te karar kılarak bir solukta okumuştum.
Belkide çocuk  karekter olarak gördüğüm için kendime daha yakın hissetmiştim.Jeriko ise daha farklı gelmişti.
Ve sonuç olarak,

Sağol baba beni çizgi romanla tanıştırıp,hayatıma böyle kahramanlar kazandırdığın için.

Sağol Tommiks,sağol Jeriko çizgi roman hayatıma sizlerle başlayıp bana kendinizi sevdirdiğiniz için(nefrette edebilirdim)
HİÇBİRİNİZ ANLAMAMIŞSINIZ
BENİ SİZİN YANINIZA HAPSETMEDİLER
SİZİ BENİM YANIMA HAPSETTİLER !

poe

Milliyet çocukla öğrendim zaten okumayı-yazmayı. özellikle de karl may'ın hikayelerinden yapılan çizgi romanlara bayılırdım. o zamanlar televizyonda bonanza gibi bir dizinin de olduğunu , her pazar bir john vayne filminin de tek kanallı tvlerde yayınlandığını düşünürseniz ne harika günler yaşadığımızı anlarsınız.

şimdilerde ne karl may'ın hikayelerinden uyarlama çizg romanlar var nede bonanza. olsada zaten o eski tadı alamayız...

Mister NO

Henüz okula gitmediğim yıllarda 5 yaşındayken (başlamama 1 sene kala)ışıklar içinde yatsın babam bana "Teksas Tommiks alalım mı sana okuyalım mı?" diye sorup nasıl bir şey olduklarını anlatmıştı.Ben de isterim deyince evimizin yanındaki bakkaldan her hafta Teksas-Tommiks almaya başlamıştık.Bazen tek başıma gider alırdım.Bir çeşit abonelik gibiydi.Bakkal sattığı sayıya göre getiriyordu sanırım.Eve gidince annem,babam,teyzem sıkılmaz bana bu kitapları tekrar tekrar okurlardı.Ben okuma bilmediğim halde yazılanları ezberler zamandan tasarruf edip bana kısaltarak okuyanları"orda şöyle yazıyordu"diye uyarırdım.Misafirliğe gelenler şaşırır hayret ederlerdi bu duruma. :D Okula gidip de okumayı öğrenince ise bu kitapları okuyarak okuma sevgimi geliştirdim.Yine sevgili babam Milliyet Çocuk çıkınca da "ister misin?" diye sormuştu.Her hafta düzenli onu da okumaya başlamıştım.Şanslı bir çocukmuşum.Ders kitaplarının içinde gizli gizli çizgi roman okumadım.(Babamlar öyle okurlarmış gençliklerinde).Teşekkürler sevgili babam bana çizgi romanı ve okumayı sevdirdiğin için...

kültürelgüncel

İlk okuduğum çizgi roman Tommiks macerasıydı galiba. Zaten bir çizgi romansever olan babamın elinden almıştım. Ardından Teks, Asteriks, Red Kit, Zagor, Kaptan Swing,... şeklinde sıralandı okuduklarım.

Lami Abi(Tiryaki), bir yazısında "Önemli olan ilk okuduğun çizgi roman değil, ikinci okuduğun. Çünkü ikinci okuduğun kitabı kendin belirlemişsindir." gibisinden bir şeyler demişti yanlış hatırlamıyorsam. Ama ben bu sözün tersine onlarca çizgi roman okuduktan sonra nihayet aradığımı bulabilmiştim.

Bir gün bir gazete bayiinde Aksoy'un ikili paketlerinden birine rastladım. Babamın "Evdekileri oku önce" demesine karşın "Alalım" diye diretince amacıma ulaştım. Doğrusunu söyleyeyim; yalnızca kapaktaki "Atlantis" yazısı için almak istemiştim onu.

Paketin içinde Martin Mystere 1. ve 10. sayılar vardı. "Çıldıran Kent" ve "Orfeo'nun Yüzü"  Lal Kitap'ın MM'a el attığını öğrenseye kadar defalarca okuduğum sayılar oldu bunlar. Her ikisi de yarım(iki kitaplık maceranın ikinci kitabı) olmasına rağmen hem de...

Yalnız bir şeye dikkat ettiniz mi? Çoğu kişi Tommiks'le başlamış çr okumaya.

yalcinerol345

İlkokul 1.sınıfta okuma yazma öğrenince çarşıda bir tezgahta macera romanlarının satıldığını görmüş ve okudukça bunlardan bir hayli almıştım.Bu romanlardan 10 civarında okuduktan sonra bir gün gazeteciyi gördüm.İçeri girince, duvarda, sürüyle, kapaklarında süper resimlerin olduğu çizgiromanları gördüm.Param sadece birine yettiği için en beğendiğim kapak olan Kızılmaske'yi aldım.Böylece kimsenin yardımı olmadan çizgiromanı böyle keşfettim.Okuyuş o okuyuş, yaklaşık 40 senedir aynı hevesle okumaya devam.Hem de tür ve çeşit ayırmadan.