Ceylan Yayınlarından Bugüne yayınevleri ve Zagor Tarihçesi

Başlatan DAMPYR, 21 Ekim, 2011, 20:40:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DAMPYR

CEYLAN YAYINLARI

Zagor, Türk çizgi roman tarihinde sembol bir yayın olarak elden ele dolaşmıştır. Çizgi roman yayınlamaya karar veren yayınevlerinin ilk aklına gelen çizgi roman Zagor'dur desek pek yanlış olmaz sanırım.
Ülkemizde Zagor'a sahip çıkarak yayınlama cesaretini gösteren ilk yayınevi olan Ceylan yayınları, adını 1950 'li yılların ünlü çizgi roman dergisi Ceylan'dan almıştır. Kadrosunda başgösteren sorunlar yüzünden kapanma tehlikesi geçiren dergi, daha sonra Tekdal kardeşler ve Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) kurduğu aynı adlı yayınevinde tekrar yayın hayatına devam etmiştir. Böylece dergide, Mehmet Tekdal, Şahap Ayhan, Özcan Eralp, Vehip Sinan gibi ünlü yerli çizerlerin eserlerinin yayınına devam edilerek günümüzün çok değerli koleksiyon dizilerinden birisi oluşturulmuştur. 1950'li yılların ortasından itibaren, Türkiye'nin bağımsız dergi formatında yayınlanan ilk süper çizgi romanları Tommiks, Teksas ve Kinovva'nın, Ceylan yayınları tarafından yayınına başlanmıştır. İtalyan çizgi roman grubu EsseGesse'nin yarattığı Capitan Miki, ve II Grande Blek Samim Utkun tarafından verilen isimleriyle Tommiks ve Teksas, bu gün yaşları 30'un üstünde olan tüm çizgi roman okuyucularının istisnasız tanıyıp sevdiği hatta bazılarının çizgi romana onlarla başladığı dergiler olarak, 40 yılı aşkın bir süredir hâlâ ilgi odağı olmaya devam etmektedirler.
Daha sonra Kinowa dergisinin içinde, sonraki 45 yıllık dönemde ülkemizin en popüler çizgi romanlarından biri olacak olan Teksin yayınına başlandı. Adaletin koruyucusu bu sert ve acımasız kovboyun maceraları, kısa zamanda bağımsız dergi olarak yayınlandı. Orijinali gibi jenerik sayfası ve detaylı künye bilgileriyle Teks, daima örnek bir edisyon olarak Türk çizgi roman tarihindeki yerini aldı. Sayfa altlarında sayı numaralan ve orijinal sayfa numaralan gibi detaylara çok dikkat ederek örnek bir yayıncılık anlayışı geliştiren Ceylan, daha sonraki yıllarda 30 sayı kadar Zagor yayınladı. Ardından Mandrake, Tim, Süperman, Batman gibi denemelere giriştiyse de bunlarda pek başarılı olamadı. Ana dizileri Tommiks, Teksas, Teks ve Kinowa'nın dışında yine bir italyan çizgi romanı, Kit Taylor'la uzun bir süre daha yayınına devam ederek, italyan western çizgi romanlarının Türkiye temsilcisi gibi çalıştı. 1980'lerin sonunda da sessizce kapandı gitti... Eserleri bugün de koleksiyoncularca aranan Ceylan yayınlarının Türk çizgi romancılığına olan hizmetlerini şükranla anıyoruz. Teşekkürler Erdoğan Egeli ve arkadaşları.

TAY YAYINLARI


Çizgi roman yayınevleri, yayınladıkları kimi kahramanlarıyla özdeşleşmişlerdir. Örneğin Alfa Conan'la, Ceylan Tommiks-Teksas'la, Tay'da Zagor'la birlikte anılır. Olağanüstü güzellikte kapak tasarımlarıyla ve inatçı yayın politikasıyla, ülkemizde Zagor'a en uzun süre sahip çıkan yayınevi olma unvanı, hala Tay Yayınları' ndadır.
Tay Yayınları'na, Türkiye çizgi roman piyasasında ilk kez 1969 yılında Tom Braks'la rastlıyoruz. Yayınevinin ikinci atağı, yine Tom Braks dergilerindeki reklamlarla duyurduğu, Zagor olacaktır. 1973 yılından itibaren, adları Tay'la birlikte anılacak olan Gordon, Mandrake ve Kızılmaske'yi de yayın yelpazesine katan yayınevi, sürekli artan bir başarı grafiğini yakaladı. Daha sonra 1975-1980 yılları arasında, her biri değişik ekollerin sembolleri olan Bonanza, Yüzbaşı Volkan, Mister NO, çizgi romanlarının yayınını gerçekleştirdi. Haftalık ve 15 günlük yayın periyodundan hiç taviz vermeyen bu cesur yayınevi, sık sık eldeki malzemenin tükenmesi riskiyle karşı karşıya kalmışsa da, macera tekrarlarına giderek, rafları çizgi romansız bırakmadı. Ayrıca yapılan tekrarlar sayesinde, çok sonraki yılların okuyucu ve koleksiyoncuları herhangi bir macerayı birden hızla seride bulabilme imkanına kavuştu. İade alınan dergiler de, 3'er 4'er birleştirilerek, Albüm, Cilt gibi isimler altında yeniden piyasaya sürüldü.
1979 yılı sonrasında Alaska(Ken Parker), Atlantis(Martin Mystere), Judas, Jeriko, Jil, Şerif, Karaoğlan, Tommiks, Teksas serileriyle yoluna devam eden yayınevini, 1990 başlarındaki çizgi roman pazarındaki daralma, sıkıntıya soktu. Nihayet bir süre sonra, okul öncesi çocuk eğitimi yayınlarına yönelerek çizçi roman yayıncılığına son verdi. Türkiye'de çizgi romanın vitrinini güzelleştiren bir kuruluş olarak çizgi roman tarihindeki yerini alan
Tay Yayınları, sahibi Sezen Yalçıner'in tercihiyle, Aslan ya da Yücel imzalı çizerlere zaman zaman orijinalini aşan güzellikte kapaklar yaptırmak suretiyle, çizgi romanı geniş kitlelere sevdirdi. Ay Barka'nm, Zagor, Mister NO, Gordon gibi çizgi romanlar için yaptığı çevirilerle bize özgü "canına yandığı'mlı, vay canına'lı, lanet olsun'lu" bir çizgi roman dili oluştu. Bu yüzden olsa gerek günümüzde yayınlanan çizgi romanlardaki kimi deyimler okuyuculara tuhaf gelmekte, zor alışılmaktadır.

ECEM YAYINLARI

1994 yılında Tay Yayınları bir yandan Zagor Büyük Albüm dizisine devam ederken diğer yandan, Ecem Yayınları ismi altında 8 sayı ve 4 cilt Zagor yayınlamıştır. 8 sayıda yer alan maceralar Türkiye'de hiç yayınlan sayıdan sonra çıkan ilk 3 cilte 8 sayının tekrarı yer almaktaydı. 3 ciltte 7 ve 8. sayıların tekaraı ve meçhul Ziyaretçi adlı yeni bir hikaye yer almaktaydı. 4. ciltte ise 129. sayıda Meçhul ziyaretçi adlı maceranın bitimi ile Rapid City adlı daha önce Tay yayınları logosu altında yayınlanmış bir macera yayınlandı.

DE AD YAYINCILIK

1996 yılında AD (Daha sonra adı DE olacaktır.) yayıncılık, Nathan Never ve Dylan Dog isimli iki süper fumettinin yayınına başlayarak çizgi romanların yeniden hayata dönmesini sağladı. Yayın yelpazesine, Zagor, Teks ve Martin Mystere'yi de katan yayınevi, 2000 yılında çizgi roman yayınına son verdi.

AKSOY YAYINCILIK


1999 yılının Temmuz ayında Mister No ve Kaptan Swing ile çizgi roman yayınına başlayan Aksoy Yayıncılık AD yayıncılık çizgi roman yayınını bıraktıktan sonra   Zagor, Teks ve Martin Mystere serilerinin yayınını kaldıkları yerden sürdürdü. Mayıs 2001 yılında Zagor 12. sayıda (Bu 12 sayı dergilerin orjinal  ebatlarından büyük şekilde yayınlanmıştı) yayınına ara verdikten sonra Mart 2002 yılında 3 sayı daha Zagor (Zagor'un son 3 sayısı orjinal ebatlarında yayınlandı) çıkardıktan sonra kapandı. Çizgi roman yayınlamaya başladığında genel yayın yönetmenliğinde Yalvaç Ural vardı. yayınlarına ara verdirildikten sonra Genel yayın yönetmenliğine daha önce Sorumlu müdür görevinde bulunan Tekin Ergün geçti.Yayınlarına ara verdiği dönemden sonra Aksoy ayrıca Tommiks, Teksas, Kinowa gibi klasikleri yayınlamayı da ihmal etmedi. 

MACERAPEREST ÇİZGİLER

Çizgi roman'ın artık gazete bayilerindeki raflarından çekildiği bir dönemde Maceraperest büyük bir cesaret göstererek kitapevlerinin raflarını yavaş yavaş Tex ile doldurmaya başladı. İlk başlarda düzensiz aralıklarla Büyük boy 200'ün üzerinde sayfa sayısı ile çizgi roman albümlerini yanına daha sonra 400-500 sayfa civarında sayfa sayısı ile Efsanevi maceraların yayına başladı. Ve 2001 yılında İtalya'da 40. yılını kutlayan Zagor'un anasına ilk efsanevi macerasını yayınladı. Bu sayı daha sonra 2. baskısını da yaptı. Efsanevi Zagor içinde İtalya'da Speciale adıyla yayınlanan dergilerin 4 sayısı bulunuyordu. 12. speciale sayısını 3 Efsanevi macera dizisinde yayınladıktan sonra Temmuz 2004'de İtalya'da Maxi Zagor adı verilen dizinin yayınına Zagor Efsanevi Maceralar 4. sayıda başladı. Yayınevinin çıkardığı Zagor sayılarının çevirilerini ve dizi danışmanlığını Zeynep Akkuş yapmaktadır. Üniversite öğretim görevlisi görevi yanında Maceraperest Çizgiler'in sorumluluğunu üzerinde  taşıyan Zeynep Akkuş'un en sevdiği çizgi roman yayınevinin sahibi Raşit Çavaş gibi Tex'tir.

LÂL KİTAP


Türkiye'de Zagor'u günümüzde yayınlayan yayınevi ise Lâl Kitap'tır. Kendileri de çizgi roman okuru olan Bahadır - Ayşe Zaimoğlu tarafından 2002 Mart ayında kurulan yayınevi ilk olarak Zagor ve Martin Mystere ile yayına başlamış daha sonra Mister No, Karaoğlan, Türkiye'de yayınlandığı zamanlarda arada atlanan sayıların yer aldığı Zagor özel Seri ve Martin Özel Seri, Nathan Never ve Conan'ı aylık olarak yayınlamaktadır. Ayrıca Atilla adlı avrupa çizgi romanı ile Conan the Barbarina'ın yeniden renklendirilmiş cildleri olan Conan Klasik Maceralar dizilerini de belirli aralıklarla yayınlamaktadır. Lâl Kitap okuyucu ile olan diyaloğu ve yayınlarının da göstermiş olduğu özen ile bir çok yayınevinin örnek alması gereken bir yayınevidir.


DAMPYR


Türkiye'de Zagor 1962 yılında beri bir çok yayınevi tarafından yayınlanmıştır. 1962 yılında günümüze kadar neredeyse aralıksız olarak ülkemizde yayınlanmaktadır. Aşağıda Zagor'u ülkemizde yayınlamış olan yayınevlerini görebilirsiniz:
    Ceylan Yayınları - 1962
   Tay Yayınları - 1970
   Ecem Yayınları  - 1994
   DE (AD) Yayıncılık - 1996
   Aksoy Yayıncılık - 2000
   Maceraperest Çizgiler - 2000
   Lâl Kitap - 2002

Resimli Romandan alınmıştır.... ;)

hanac

Alıntı yapılan: JAVA 30.000 - 21 Ekim, 2011, 20:52:52
Resimli Romandan alınmıştır.... ;)

Dostum alıntı yaptığın yeri yazman çok iyi olmuş.

Umarım bize kızmazlar  :)

DAMPYR

Alıntı yapılan: hanac - 21 Ekim, 2011, 21:02:26
Alıntı yapılan: JAVA 30.000 - 21 Ekim, 2011, 20:52:52
Resimli Romandan alınmıştır.... ;)

Dostum alıntı yaptığın yeri yazman çok iyi olmuş.

Umarım bize kızmazlar  :)

Kızacaklarını sanmıyorum onlarda Kardeş Forum Sayılırlar.Bu bilgiler herkeze açık..... :)

drfuhrer


drfuhrer

bu arada ''conan the barbarina'' yeni bir yayın galiba ;D

caretta

Sevgili Java,
    Tebrik ederim.İnşallah Teks ve Swing'i de yazarsın.Ben 'Çizgi Roman Yayıncıları'na Vefa 'diye yeni bir konu
açmıştım.İşte vefa!Acaba bu yayıncılar ne şimdilerde ne yapıyorlar?Çizgi Roman'dan kazandıkları deve yüküyle(!)
paraları mı yiyorlar?Şaka bir yana bu yayıncıları ben de saygıyla anıyorum.Bir de 1970'de çıkan Süper Teks'leri
kim çevirmişti acaba?
Selamlar-Caretta.

caretta

Arkadaşlar Zagor'la ilgili 2 sorum var:Birincisi bu ay çıkan 121.sayı Lal Zagor orijinal 509.
Parantez içinde Zenith 560 yazıyor.Bu 51 sayılık fark nedir?İkinci sorum Zagor'un gömleğindeki amblemin hikayesi macerası hangi maceradadır?Ülkemizde ne zaman yayınlanacak?

hanac

Alıntı yapılan: caretta - 13 Nisan, 2012, 21:03:46
Arkadaşlar Zagor'la ilgili 2 sorum var:Birincisi bu ay çıkan 121.sayı Lal Zagor orijinal 509.
Parantez içinde Zenith 560 yazıyor.Bu 51 sayılık fark nedir?İkinci sorum Zagor'un gömleğindeki amblemin hikayesi macerası hangi maceradadır?Ülkemizde ne zaman yayınlanacak?

Zagor önce tek bant olarak yayınlanmış. 1961-1965 arası.

Sonra 98 sayılık olarak bunları 1. sayıdan başlatarakn ciltlemişler.

Yani ilk 51 sayı sonra tekrar basılmış.

FerdiFon

Alıntı yapılan: caretta - 13 Nisan, 2012, 21:03:46
Arkadaşlar Zagor'la ilgili 2 sorum var:Birincisi bu ay çıkan 121.sayı Lal Zagor orijinal 509.
Parantez içinde Zenith 560 yazıyor.Bu 51 sayılık fark nedir?İkinci sorum Zagor'un gömleğindeki amblemin hikayesi macerası hangi maceradadır?Ülkemizde ne zaman yayınlanacak?


1.Sorunun Cevabı Benim Kanımca Şu An İtalyada  Yayınlanan Aylık Periotta Zagor 560. Sayı Yayınlandı  Bizde İse Orjinal 509.Sayı Yayınlandı   Yanı Aradaki  51 Sayılık Fark Bundan Kaynaklanıyor  .
2.Sorunun Cevabıda Ülkemizde  2005 Yılında Yayınlanan Special Efsanevi Zagor Maceraları Albümündeki İlk Macera Olan  ( Darkwood  Yıl Sıfır  )  Macerasında  Geniş Kapsamlı Anlatılıyor ,Bildiğiniz Gibi Amblemin Şekli  Doğan Güneşe Aksi Vuran Bir Kartal Resmi  ,Maceranın  Yazarı  Biz Zagorcuların Çok Sevdiği Aynı Zamanda Ülkemizede Gelen Moreno Burattini  Çizeri İse Efsanevi Çizerimiz  Zagor'un  Karakter Yaratıcısı Galliano Ferri  ...
Aynı Zamanda Zagor'un Daha Önce Çıkmış Olan Bir Macerasındada  Kostümünün Sullivan  Ailesi  Tarafından  Hayata Geçirilmesinin Bir Macerasıda Yayınlanmıştı  ...

alan ford

Orijinal sayilarla yeniden basimlar arasinda sayilar neden farklidir?

Zagor'un ilk maceralari 1961-1970 yillari arasinda strip formatinda yayimlanmisti. 1965 yilinin Temmuz ayindan itibaren bu maceralar "Zenith Gigante" dizisinin 52. sayisindan baslayarak yeniden yayimlanir. Zenith dizisinde yeniden basilan maceralar tamamlandiktan sonra sira yeni maceralara gelir. Bu yüzden Zenith'in 52. sayisi, Zagor'un ve TuttoZagor'un 1. sayisina denk düsmektedir.

ubc fumetti sitesinden alıntıdır. Daniele Alfonso tarafından yazılmış, Zeynep Akkuş tarafından çevrilmiştir. Oldu olacak linki vereyim.  :)

http://www.ubcfumetti.com/zg/faq_tu.htm
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

kedidiro

Alıntı yapılan: Kızılmaske - 21 Ekim, 2011, 20:40:08


TAY YAYINLARI


Çizgi roman yayınevleri, yayınladıkları kimi kahramanlarıyla özdeşleşmişlerdir. Örneğin Alfa Conan'la, Ceylan Tommiks-Teksas'la, Tay'da Zagor'la birlikte anılır. Olağanüstü güzellikte kapak tasarımlarıyla ve inatçı yayın politikasıyla, ülkemizde Zagor'a en uzun süre sahip çıkan yayınevi olma unvanı, hala Tay Yayınları' ndadır.
Tay Yayınları'na, Türkiye çizgi roman piyasasında ilk kez 1969 yılında Tom Braks'la rastlıyoruz. Yayınevinin ikinci atağı, yine Tom Braks dergilerindeki reklamlarla duyurduğu, Zagor olacaktır. 1973 yılından itibaren, adları Tay'la birlikte anılacak olan Gordon, Mandrake ve Kızılmaske'yi de yayın yelpazesine katan yayınevi, sürekli artan bir başarı grafiğini yakaladı. Daha sonra 1975-1980 yılları arasında, her biri değişik ekollerin sembolleri olan Bonanza, Yüzbaşı Volkan, Mister NO, çizgi romanlarının yayınını gerçekleştirdi. Haftalık ve 15 günlük yayın periyodundan hiç taviz vermeyen bu cesur yayınevi, sık sık eldeki malzemenin tükenmesi riskiyle karşı karşıya kalmışsa da, macera tekrarlarına giderek, rafları çizgi romansız bırakmadı. Ayrıca yapılan tekrarlar sayesinde, çok sonraki yılların okuyucu ve koleksiyoncuları herhangi bir macerayı birden hızla seride bulabilme imkanına kavuştu. İade alınan dergiler de, 3'er 4'er birleştirilerek, Albüm, Cilt gibi isimler altında yeniden piyasaya sürüldü.
1979 yılı sonrasında Alaska(Ken Parker), Atlantis(Martin Mystere), Judas, Jeriko, Jil, Şerif, Karaoğlan, Tommiks, Teksas serileriyle yoluna devam eden yayınevini, 1990 başlarındaki çizgi roman pazarındaki daralma, sıkıntıya soktu. Nihayet bir süre sonra, okul öncesi çocuk eğitimi yayınlarına yönelerek çizçi roman yayıncılığına son verdi. Türkiye'de çizgi romanın vitrinini güzelleştiren bir kuruluş olarak çizgi roman tarihindeki yerini alan
Tay Yayınları, sahibi Sezen Yalçıner'in tercihiyle, Aslan ya da Yücel imzalı çizerlere zaman zaman orijinalini aşan güzellikte kapaklar yaptırmak suretiyle, çizgi romanı geniş kitlelere sevdirdi. Ay Barka'nm, Zagor, Mister NO, Gordon gibi çizgi romanlar için yaptığı çevirilerle bize özgü "canına yandığı'mlı, vay canına'lı, lanet olsun'lu" bir çizgi roman dili oluştu. Bu yüzden olsa gerek günümüzde yayınlanan çizgi romanlardaki kimi deyimler okuyuculara tuhaf gelmekte, zor alışılmaktadır.



çizgi roman rüyalarında bahsettiğim yeni bulunmuş hazinemin önemli kısmı burada bahsedilen 1973 ve sonrasına ait zagorlardan oluşuyor da ilgili dostlara bir sorum olacak bu seri toplam kaç sayı çıktı? fasikül olarak... ve aynı dönemden tom braks kaç sayıydı. bilgi verirseniz sevinirim. teşekkürler, selamlar

korsanmurat

Çizgi roman dünyasına emeği geçen vede bize okumayı seven bu yayın evlerini ve insanları şükranla anıyoruz ve de iyiki varmışsınız diyorum emeklerine sağlık