2012 Ağustos Ayı Ödüllü Yarışması - BAĞDAT'IN ASLANLARI

Başlatan hanac, 01 Ağustos, 2012, 16:32:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercoktay

Bende orijinali varken destek amaçlı Türkçesini de almıştım. Güzel bir kitap fakat öyle abartıldığı gibi watchmen'e rakip filan değil.

Hayvanların gözünden savaşın acımasızlığını anlatan bir çizgiroman. Savaşın dehşetini Joe Sacco'nun Goradzesi ve Siperlerdeydik'i daha acımasız olarak anlatıyor.

hanac


yunusmeyra

25-30 ağustos arası yazacağız galiba..bu arada yok mu okuyan  ;)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

BAHADIR

Zamanında okumuştuk...Bu başlığı her görüşümde "Dur tekrar bir okuyayım belki algılarım değişmiştir" diyorum ama içerik olarak bakınca pek fazla bir derinlik olmadığı için açıkçası elime tekrar alasım gelmiyor...O dönemden "Killing Joke" yada Death'i tekrar etmek daha keyifli olur diye düşünüyorum...

Ama ilk kez okuyacaklar için diyecek bir şey yok, sonuçta çizgiroman ve okunamayacak kadar kötü değil... :)

konyalıconan

Bağdat'ın aslanları kısa olmakla birlikte oldukça hoş bir eser. İşlenen konunun çok daha derinleştirilebileceğini düşünüyorum fakat keyif alarak okudum. Kitabın tamamında benzer tonların kullanılmış olması görsel anlamda hikaye ile bütünleşmenizi sağlıyor. Zira seçilen turuncu-sarı ağırılıklı renkler de hem hikayenin geçtiği mekana hem de işlenen temeya uygun sıcak renkler. Eserde vahşi bir hayvanın gözünden kendisinden çok daha vahşi olan insan işlendiği ölçüde "esaret-özgürlük" konularına da yer verilmiş. Hatta bu konularda motto olabilecek birkaç söz de var. Bunların yanısıra yapmış olduğu tüm uluslararası operasyonları "Özgürlük Dağıtmak" olarak nitelendiren Amerikaya karşı bir anti-propaganda da içermekte. Çünkü özgürleştirilen(yada öyle söylenen) Iraklıların gözünden hayatın nasıl olduğunu kabaca özetliyor diyebiliriz. Bağdatın aslanlarından daha etkileyici olduğunu düşündüğüm benzer özellikteki çr'lar olamasına karşın gerçek hayattan konuların işlendiği az sayıdaki çizgiromadan bir ve bunu bir fabl şeklinde yapmış. Bence bu anlamda da okunmaya değer bir çr.

Henüz usta bir biriktirici olmamakla birlikte, forumdaki tüm ustalara ve dostlara tavsiye ederim. Bence güzel olmuş :)

Erimozen

Aslinda hayvanlarin basindan gecen olaylar bana La fontaine masallari gibi gelsede bu sefer karsima cikanin konusu fena carpti. En azindan konusu bile beni 2 kere dusunmeye itti. "Vahsi" kavramindaki ironi ayrica hosuma gitti. Ve evet geriye sadece okumak kaldi. Black Sad i de okumaya heveslenmistim ama bunu kesinlikle okumaliyim.

hanac

Bu hafta sonu Bağdat'ın Aslanları'nı okudum.

Açıkçası biraz hayalkırıklığına uğradım, daha iyi bekliyordum.

Tamam bir başyapıt değil ama vasatın üstü diyebiliriz.

Konyalıconan'a katılıyorum, savaşı daha etkileyici anlatan epey çr mevcut.

Mesela Irak halkını hiç göremiyoruz, boş bir şehir olarak tasvir edilmiş Bağdat.

Aslanlar arası çekişme de pek hoşuma gitmedi.

Galiba beklentimi biraz yüksek tutumuşum yoksa keyifle okunan bir çr.

Bu vesile ile İzmir Baykuş Kitap'a da teşekkürler sayesinde bunu, Öldüren Şaka'yı ve Ölüm: Yaşamaının Ağır Bedeli'ni okuduk.

alan ford

 Bu kitabı yeni okudum ben de. Konusu ve çizimleriyle eli yüzü düzgün bir kitap. Bence aslanlar arası çekişmeler de iyi olmuş. Farklı düşüncelere sahip olup yine de birlikte hareket edebileceğimizi gösteriyor. 2009'da tahminen 1000 adet basılıp hala bulunabilen bir kitaba overrated demek haksızlık.

Son dönemde Yalınayak Gen, Siperlerdeydik , Güvenli Bölge gibi başyapıtları okuyunca bu biraz hafif kalıyor derseniz hemfikirim ama.

kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

sinançalık

Alışılmış tarzın dışında, fantastik yandan çok biraz mesaj vermeye dayalı bir ç.romandı...

HacıGeraltEmmi

Okuyalı çok uzun bir süre oldu. Savaşın (çıkaranların) merhametsizliği, tarafların çelişkileri ve benzerlikleri hayvanlar üzerinden asıl vahşi hayvanın adına insanoğlu denen yaratık olduğu gerçeği çok güzel işlenmiş. Okurken aslan ailesi yerine küçük bir ıraklı aile varmış gibi okuyun, anlatılan acıların binlerce fazlasını yaşadılar, halende yaşıyorlar. "Demokrasilerde ölen insan sayısı Savaşlarda ölenlerden kat be kat fazla" diye düşündüğümü hatırlıyorum okurken. Sahi; Demokrasi geldikten sonra Bağdat daha bir güzel mi acaba şimdi :'(

Erimozen

Veee. Cok memnun kalmadim. Ama Designer73 adli uyeninde dedigi gibi olayi hayvanlarin degilde Irak'li bir ailenin gozunden dusununce gercekten okunmaya deger birseyler cikiyor ortaya.Verdigi mesaja gelince oldukca yerinde olmus.Sonucta asil vahsi olanlar onlar olamaz degil mi?. Black Sad e geldi sira. Bi bulabilirsem okuyacagim. Umarim ayni hayal kirikligini yasamam :)

maradonazafer

Çizimlerini ve konusunu çok iyi bulduğum bir solukta okuduğum bir kitaptı.

Büşra

Çizimler güzeldi. Renk tonları iyiydi. Bağdat'ın kendine has duruşu güzel yansıtılmıştı. Fakat hayvanların başından geçen bir olay olması biraz eksik bırakmıştı konuyu.Aslanların arasındaki çekişmede hoşuma gitti. İyi bir eserdi ama arşivde olmasaydı en azından benim peşinde koşacağım bir eser değildi. Tabiki okumak isteyenlere tavsiye ederim çünkü pek güncel olmasada yakınlarda yaşanmış bir dramı bir vahşeti konu alıyor.

kedidiro

    öncelikle evet, siperlerdeydik'i, goradze'yi veya yalınayak gen'i okumuş bir çizgi roman severi savaşın vahşeti ve anlamsızlığı noktasında onlar kadar sarsmıyor doğru. ancak bunun sebebi olayların aslanların gözünden anlatılıyor olmasının empati kurmayı güçleştirmesi olmalı.
    yoksa hikayenin de çizimlerin de zayıf olduğunu söyleyemeyiz. hatta bazı sayfaların tablo güzelliğinde çizimlerle dolu olduğunu düşünüyorum.( bağdat'ın kılıç tutan eller heykelli kapılarından girişleri veya sondaki kızıl ufuğu görüşleri gibi...) hikayede çok güzel bence. gerçekten yaşanmış bir olayın yazarına verdiği fikir ve sonrasında savaşı bir de hayvanat bahçesinin konforunda yaşamaya alışmış, avlanma ve vahşi doğada varolma içgüdülerini değilse de alışkanlıklarını kaybetmiş aslanların gözünden anlatılması gayet başarılı. insanın çok az gösterilmesi de bence yerinde ve doğru bir tercih. gerçi bu başta bahsettiğim empati sorununu ve eserin hakettiği ilgiyi görememesi sonucunu doğuruyor olsa da...
   son tahlilde ise bu değerli eserin türkiye'deki yayıncısını çizgi roman yayınlamaktan vazgeçirecek kadar büyük zarara sokmuş olmasını anlamam mümkün değil... bu ilgisizliği kesinlikle hak etmiyor. ben bağdat'ın aslanları'nı okumuş olmaktan, kütüphanemde bulundurmaktan mutluyum. muhabbetlerde sırası geldiğinde tavsiye etmeye de devam edeceğim. ülkemde de savaş karşıtı filmlerin, edebiyat ürünlerinin, çizgi romanların üretilmesini bekleyerek...

hanac

Şu ana kadar yorum yapanlar (13 kişi)

rumar80, ercoktay, Bahadır, konyalıconan, Erimozen, hanac, alan ford, sinançalık, designer73

maradonazafer, Büşra, kedidiro, Bezgin Bekir

Beklediklerimiz (7 kişi)

pizagor, gunessemerci, Nic39, carnage, pearl jam, darkwood, yunusmeyra