Gordon - Büyülü Çizgi

Başlatan mandrake66, 05 Şubat, 2014, 18:55:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sipruu

merhaba bu hafta sonuna çıkar mı acaba?

DAMPYR

Alıntı yapılan: altay1944 - 25 Mart, 2014, 09:35:30
Kapak gerçekten güzel ama keşke bir yayın sadece kapak zoruna alınsa idi...Bence öncelik okunabilirlik olmalı.Bir yerlerde (internette) bu çizimlerin gerçek boyutlarını gördüm.Çizer bunları kesinlikle küçücük boyutlar için çizmemiş.Eğer küçültülürse korkunç kalite bozukluğuna uğruyor.Kızılmaskeyi açıkca söyleyeyim baskı boyutu yüzünden sevmedim.Aldım mı aldım ..Ama içime sinmedi.Umarım gordon daha büyük boyutta basılır.Hem okunası hem saklanası olur...
sevgi  &   saygıyla
İletiyi düzenle
Kızılmaskede ilk sayılarında garip gelmişti ama daha sonradan alıştık Gordonunda böyle olacağından eminim hemen karar vermiyelim.... ::) ??? 8)

tommikser

Kitabın arkasındaki yazı arkadaşlar.

Uzayın Derinliklerinde

Çizgi roman dünyasının en çok bilinen kahramanlarından biri olan Flash Gordon, 7 Ocak 1934 tarihinde Amerika'da basılan New York World gazetesinin "pazar ilavesi"nde (sunday pages) renkli ve haftalık olarak yayınlanmaya başlar. Yale Üniversitesi mezunu, ünlü bir polo oyuncusu, atletik yapılı, sarışın Flash Gordon belki ilk bilim-kurgu çizgi romanı değildir fakat yıllar içinde, bu türün en bilinen karakterlerinden biri olarak kendine yer edinir.Yayınlanan ilk pazar sayfasında Flash Gordon'un uzun soluklu yayın macerası, insanların panik halinde olduğu bir yolcu uçağının içinde otururken başlar. Bir meteor yağmuru sonrası isabet alan uçaktan Gordon, yardım ettiği Daleile birlikte paraşütle atlar. Gordon ve Dale bir gözlemevinin bulunduğu alana inerler ve işte burada çılgın bilimadamı Dr. Hans Zarkov ortaya çıkar. Dünya bir kıyametin eşiğindedir ve bu bilim adamı bir roket tasarlayıp inşa etmiştir. Dr. Zarkov dünyayı kurtarmak istemektedir. Silah zoruyla Gordon ve Dale Arden'i rokete bindirir ve Mongo gezegenine gitmek üzere gökyüzüne doğru yükselirler. İşte ünlü Flash Gordon çizgi romanı bu karelerden oluşan Alex Raymond çizimleri ile Mongo gezegeninde "Zalim Ming"e ve birbirinden korkunç canavarlara karşı uzun yıllar sürecek olan destansı maceralarına başlar. Gordon uzun soluklu yayın hayatında kimi zaman Mongo gezegeninde Ming'e ve vahşi canavarlara karşı savaşır, kimi zaman Skorpi'lerle uzayın sonsuz derinliklerinde, ölümcül bir mücadeleye girişir. Flash Gordon çizimleri arasında birbirinden çekici kadınlar, farklı ortamlarda yaşayan vahşi canavarlar, mitolojik yaratıklar birbiri ardından kareleri süsler. Kısaca Flash Gordon, çizgi roman dünyasının fenomenlerinden biridir.
(Arka Kapaktan)

DAMPYR

Bu konu Flaş Gordon dizisiyle aynı onuda soluksuz seyretmiştim.Peki kitap oradanmı başlıyor acaba... ??? 8) :o

rumar80

  Gordon'a çok ısınmazsak da ilk sayıyı aldım. Standart bir çizgi romandan farklı, biraz Kara Murat tarzında. Okuyunca detaylara gireriz.

doktor1881

ideefixeden şipariş ettim bakalım ne zaman gelir İlk önce okunacak kitap ::) okuyunca fikrimi tekrar yazarım

tommikser

Arkadaşlar ilk sayı elime geçti ve maalesef büyük bir hayal kırıklığı yaşadım umarım siz benden farklı düşünürsünüz.

Diğer sayılar da ilk sayı gibi olursa Gordan'un devamı sıkıntı olabilir gibime geliyor.

Çizimler gerçekten çok iyi ama konu anlatımı düşündüğümden çok farkı.

Alın bakalım siz nasıl düşünüyorsunuz.

s.b

Ben kitabı görmedim. Fakat en eski maceralarından yayınlamaya başladılarsa böyle olmuş olabilir. Tam koleksiyonluk yani.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

İlyas Erkul

Alıntı yapılan: tommikser - 07 Nisan, 2014, 23:43:46
Arkadaşlar ilk sayı elime geçti ve maalesef büyük bir hayal kırıklığı yaşadım umarım siz benden farklı düşünürsünüz.Diğer sayılar da ilk sayı gibi olursa Gordan'un devamı sıkıntı olabilir gibime geliyor.Çizimler gerçekten çok iyi ama konu anlatımı düşündüğümden çok farkı.Alın bakalım siz nasıl düşünüyorsunuz.
Dostum mc raboy un 1948 çizimlerinden başladığımız için ilk 2 cilt anlatım ağırlıklı olacak 3 den itibaren aksiyon ağırlıklı devam...

tommikser

Koleksiyonluk olduğu kesin.Dediğim gibi çizgiler de enfes ama biraz roman okur gibi okuyacağız.İlk iki sayı dişimizi sıkmamız gerekiyor desenize :D

İlyas Erkul

Bu arada eğer yanlış bilmiyorsam bastıklarımız daha önce yayınlanmadı...

labirent

Alan arkadaşlar kitabın sayfalarından koysalar da biz de merakımızı gidersek fena olmaz yani.

Jedmau


yunusmeyra


balonlu ve balonsuz dönemden 4 adet Raboy ayrıntısı..
"çizgili hayat kılavuzunda" (2002-iletişim yayınları-levent cantek editörlüğünde bir çok çizgi roman sevdalısının yazılarından oluşan bir derlemedir..) çıkan bir "flash gordon" inceleme yazısında rahmetli Sadi Konuralp ( vefat-2003) ; Raboy ve onun çizdiği "gordon" stripleri için şu değerlendirmeyi yapar (ki bu yazı 2004 senesinde çıkan "serüven" dergisinin eki olarak verilen "flash gordon- Türkiye'de yayınlanan maceralar listesi" adlı kapsamlı ancak vefatıyla yarım kalan çalışmasının da önsözünde kullanılmıştır..)

"1948'de Gordon'un pazar maceralarının çizim işi Mac Raboy'a geçti. Daha önceleri Captain Marvel, Jr. ile Green Lama'yı çizmiş bulunan Raboy'un çizimleri belki de tüm Gordon çizimleri arasında en soğuk görünüşlü ama bir o kadar da etkileyicidir. Aşırı taramalar, kemiksi yüzler, Raboy'un çizimlerinde hemen farkedilen unsurlardır. Bu arada Gordon yavaş yavaş Mongo gezegenine gidip gelmekten kurtulur ve daha çok kendisini uzay araştırmalarına verir. Bu araştırmalarda genellikle deneme pilotu olarak görev alır. Kimi zaman da özel kişiler tarafından pilot olarak kiralanır. Ayrıca Raboy'un maceralarında Gordon'un pipo içtiğini, ortalıkta bir "entel" gibi dolaştığını da görmekteyiz. Yukarıda da belirtildiği gibi ilk macerada zaten onun bir Yale mezunu olduğu, sıradan bir kişi olmadığı çizgi romanda ısrarla belirtilmiştir. Maceralarda yavaş yavaş bilim-kurguya doğru bir kayış gözlenir. Bu arada Raymond karelerinde göze çarpan olay akış hızı/resim akış hızı farklılığının yeni Gordon maceralarında dengeli bir şekle girdiğini de ekleyelim."


  ve evet, İlyas'ın yayınladığı maceralar Raboy'un 48 yılında ilk çizmeye başladığı  "balon yazısız-altyazılı" formatta hazırlanan "pazar günleri yayınlanan" maceralarıdır.. Sadi Konuralp yukarıda bahsi geçen "gordon macera kılavuzu"nda ; ülkemizde yayınlanan gordon maceraları ile ilgili listeleme çalışmalarını yapmış orjinal maceralar ile karşılaştırmıştır.. gordon yayını,1935 gibi erken ve orjinal gordon yayınına müteakip  bir şekilde , ülkemizde "çocuk sesi" ve peşi sıra "afacan çocuk sesi" dergilerinde başlamış,"büyük ateş" ve "çocuk haftası" gibi çocuk dergileri ile "hürriyet" ve "yeni istanbul" gibi günlük gazetelerde devam etmiştir.. 1971 yılında fasikül tarzında sayılar olarak "süper gordon" adıyla,sonra "tay yayınlarında" 73 yılında fasikül ve peşi sıra cilt olarak yayınlanmıştır.. sonraları farklı bir kaç seri olarak yine "tay yayınlarından"  yayınlanmıştır.. bu maceraların ( tay yayınları yayını olan gordon'lar..) içerisinde Raboy çizimi maceralar vardır..daha çok tay yayınaları 1. ve 2. serisinde gözümüze çarpan maceralardır bunlar ve genelde "sunday pages" denilen listelerin 70 no'lu olanların yukarısındaki maceralar yayınlanmıştır.. bunlarda Raboy'un 1967 yılına kadar yani neredeyse öldüğü yıla kadar olan son maceralarından örnekler yayınlandığını gösterir.. ( sunday pages: pazar sayfaları denilen bu maceralar aslında alex raymond ile başlar..yukarıda bahsettiğimiz liste ve no'lar; alex raymond ile başlayan ,sonrasınada pazar maceralarını çizen austin briggs 'in çizdikleri ve peşinden Raboy'un (sonrasında dan barry çizecektir..) çizdikleri maceraları gösteren listelemenin "no"larıdır..)


HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

alan ford

  Tarkan teşekkürler bilgiler için bu arada Sadi Konuralp da ne kadar erken ve ne kadar büyük bir kayıptır. Zaman zaman bizim de oturup çay içtiğimiz bir yerde saçma sapan bir olay sonucu aramızdan erken ayrıldı. Çok değerli bir araştırmacıydı. Mekanı cennet olsun :'(
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir