2014 yılında okuduğumuz kitaplar

Başlatan tommikser, 29 Mart, 2014, 09:56:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gamlıbaykuş

Alıntı yapılan: tommikser - 13 Nisan, 2014, 15:52:33
Merakla bekliyorum.Bu arada eve nasıl soktun ;D

Benim hanımla bir anlaşmam var o sınırsız elbise alma hakkina ben de sınırsız kitap ve çizgi roman alma hakkına sahibim :)
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

alan ford

  Barış Müstecaplıoğlu ile Ferri'nin geldiği kitap fuarında tanışma fırsatım olmuştu. O da salondaydı meraklısına not düşeyim. Özellikle ilk kitap Korkak ve Canavar şahanedir. Şahsi düşüncem kendini biraz daha serbest bıraksa ve "politik doğruluk" diye tabir edebileceğim şeye  çok takılmasa çok daha şahane olacağıdır.  Bu arada başka Felsefe Sözlüğü bulamadın mı alacak yahu  :D
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

tommikser

Neden abi Orhan hocanın nesi var ki ???

alan ford

  Bence yazdığı bir Felsefe Sözlüğü değil , Orhan Hançerlioğlu'nun felsefi terimler hakkında ne düşündüğü kitabı. Bir çok maddede kendi kişisel görüşlerini paylaşmış ki bence bir sözlükte hiç olmaması gereken bir şey , benim için fazla öztürkçeci ve yanlış hatırlamıyorsam felsefeciler yok sözlükte. Gerçi olması şart değil ama evde tek sözlük varsa olsa daha iyi oluyor
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

tommikser

O kadar derinlemesine bilmiyorum ama felsefe sözlüğü istiyordum daha iyisi varsa öğrenmek isterim.

alan ford

Alıntı yapılan: tommikser - 13 Nisan, 2014, 21:19:29
O kadar derinlemesine bilmiyorum ama felsefe sözlüğü istiyordum daha iyisi varsa öğrenmek isterim.

  Ben Ahmet Cevizci'nin sözlüğünü kullanıyorum  ve bana hayli hayli yetiyor. Birde Abdülbaki Güçlü, Erkan Uzun , Serkan Uzun  ve Ümit Hüsrev'in hazırladıkları bir sözlük var. Zamanında beğenildiğini hatırlıyorum ama inceleme fırsatım olmadı. Bulabilirsen Ahmet Cevizci'nin bu baskısını  tavsiye ederim , bende daha eski ve daha az kapsamlı bir baskısı var ve hatta bende bu baskıya geçmek istiyorum

                                                 
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

gamlıbaykuş

Alıntı yapılan: tommikser - 13 Nisan, 2014, 15:09:13
Bu arada sen neler aldın?

Benim liste de şöyle:

Serçe - Mary Doria Russell (Altın Madalyon itkisi ile alınmıştır)
Coraline - Neil Gaiman
Karanlığın Ötesinde - Bahadır İçel
Kızıl Vaiz - Orkun Uçar
Kırklar Diyarı - Şebnem Pişkin
Tılsım-ı Kudret - Göktuğ Canbaba
Büyücüler Deresi - Kemal Abdulla
Cihatopya - Bahadır İçel
Kan Muskaları (3 cilt) - Hamit Çağlar Özdağ
Kaderler Tableti - Mehmet Mollaosmanoğlu
Cin Tarikatı - Uğur Ziya Şimşek
Kutsal Adalet - Mehmet Mollaosmanoğlu
Sır Bekçileri - Mustafa Karnas
Kıyamet - Zafer Avşar
Yitik Öyküler Kitabı - M. İhsan Tatari
Siyahlı Kadın - Susan Hill
Boğayı Öldür " Herkesin Bir Yıldızı Vardır" - Mehmet Mollaosmanoğlu
Yerdeniz (Tek Cilt) (Altın Madalyon itkisi ile alınmıştır) - Ursula K. Le Guin
Mahzen - Tolga Aydoğan
İns-ü Cin Krallığı - Murat Aydın
Başka Öyküler - Bahadır İçel
İşeyen Atmaca (Bu kitabın adını çok sevdim, nick mi yapsam acaba)
İsyan Öyküleri - Hamit Çağlar Özdağ
Atahunalp Urumgatlı' nın Amel Defteri - Mehmet Mollaosmanoğlu
Fatih'in Kahramanı Kara Büyü - Tolga Karanlıkoğlu
Anadolu Korku Öyküleri 1,2
İllet - Serdar Yıldız
Albatros Süvarisi - Soner Canözer
Cennet Ayracı - Mehmet Mollaosmanoğlu
Tanrı'nın Üvey Evlatları - Bahadır İçel

Yazmak bile eziyetken bakalım okuması nasıl olacak :)
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

tommikser

Ben bu amel defteri olanı merak ettim :D

V

Anadolu Korku Öyküleri 1,2

Son siparişimde ben de aldım bunları..
"İstemem,eksik olsun.."

yunusmeyra

Alıntı yapılan: tommikser - 13 Nisan, 2014, 20:59:28
Neden abi Orhan hocanın nesi var ki ???
aslında Orhan hoca'nında,Cevizci hoca'nında hiç bir şeyi yok  ;) bunların ikiside ve daha farklı yerli ve yabancı yazarların sözlükleri de; okuma yelpazesine ve hızına göre ,ayrıca felsefede neyi anlamaya çalıştığımıza,ne yönde yürüdüğümüze v.s. olarak her daim tekrar tekrar ele alınacaktır..aynı maddeler anlaşılmayacak (evet ,anlaşılmak için bakılan sözlüklerde- ki eğer bu bir felsefe sözlüğü ise sık sık- yaşanacaktır bu ikilemler.. ) "bir de diğer sözlüğe,ansiklopediye bakayım ,bir de bu konuda yazılmış müstakil bir metni okuyayım" diye saatler ve günler harcanacaktır..hatta daha kapsamlı bir başvuru kaynağı için Hançerlioğlu'nun 9 cilt ve Cevizci'nin 6 cilt (sanırım tamamlanınca 15 cilt olacak..)  olan felsefe ansiklopedileride edinilecektir  ::) yoksa ,zaten yeni baskı bir meydan larousse takımıda binlerce felsefe maddesini kısa ve "likit" verir..ancak yetmez  ???  zaten sözkonusu felsefeyse hiç yetmez  ;D

  Hançerlioğlu eski dil ve alfabeyede hakimiyeti ile osmanlıca ,(bazen arapça ve farsça kökenlerede göndermelerle..) bunun yanında frenkçe karşılıklarıda, "terim" karşılığı olarak koyar.. evet Doğa'nın dediği gibi sözlükteki maddeler öztürkçe akımının zirvede olduğu veya şöyle söyleyelim ;yazarın öztürkçe ile bir felsefe dili ,bu topraklarda felsefe terimlerine özgün karşılıklar oluşturma kaygıları ile hareket ettiği yıllarda 1970'te yayınlanmış ve 21. baskıyı yapmıştır (2013 tarihinde..) bu dil, okumada diğer okunan felsefe metinlerindeki dille senkronize edilemediğinde güçlükler yaratmaktadır.. zaten felsefe terimlerini okumanın, felsefe okumanın kendisi bambaşka kavramlarla düşünmek ve kendine has dili öğrenmekle olacağından her halükarda "kolay" değildir.. yani çoğu zaman bir terimi anlamak için onlarca terimi ziyaret etmek uzun uzun düşünmek gerekecektir..aynı şey Cevizci'nin tarihleri,sözlükleri içinde geçerlidir..
 
  uzunca bir süre hem çevirmen hem editör olarak çalışan Aziz yardımlı'nın çevirdiği felsefe metinlerini (idea yayınları) alın mesela; bambaşka ve ilk başta zorlayan bir dille karşılaşırsınız (hegel ve kant metinleri..)..her zaman yeni karşılaştığımız felsefe metinlerini anlamak için bir çok farklı yazarın felsefe sözlüğünü karıştırmak gerekecektir..  yine okunan metinle ilgili başka başka makale ve düşünce tarihleri,ansiklopedileri karıştırmak gerekecektir.. sonuçta her düşünce ve felsefe tarihi metni-ansiklopedisi ve her felsefe sözlüğü , yazar veya yazar gruplarının "prizmasından" kırılmaları ve subjektif yorumları içerir.. aynı şey ,araştırdığınızda görürsünüz ki "sosyoloji" sözlükleri içinde "psikoloji" sözlükleri içinde geçerlidir..  ::)
 
   nietzsche'nin hakkında yazılmış metinlerden veya bizzat kendi kitaplarından kafamıza takılan bir kavramı sözlükten aradığımızı varsayalım..aynı terim için tüm bir "nietzsche" külliyatını okusanızda sözlükten ilgili terimin karşılığını bulup "tamam işte,bu anlamda kullanılmış" diye sevinip havalara fırlasanızda bir başka felsefecinin,sözlüğün ve hatta örneğimizdeki kişi "nietzsche" nin özellikle "kendisinin" farklı metinlerde ,farklı anlamları aynı "terime" "tanıma" yüklediği görülebilecektir..

  felsefe okumak tüm bir insanlık düşünce tarihinde sorulmuş "felsefi" sorulara verilmiş yanıtların merak edilmesi,yeniden yeniden ele alınması ve yeni yanıtlar yeni tanımlamalar getirilmesi faaliyetidir.. aslında en başta, "felsefe" teriminin tek ve tüm çağrışımlarını toparlayan bir karşılığının ortaya konamayışı ile başlasak ve "felsefe" tam da burada başlar desek ukalalık mı etmiş oluruz  ;)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

ercoktay

Ben de sonunda bir kitabı bitirebildim :)

Gazeteci Mustafa Hoş'un yazdığı Abluka adlı kitabı okudum. Kitap yakın tarihte hükümetin medyayı nasıl bir bir ele geçirdiğinin hikayesi.

Yazar Türkiye'nin ilk televizyoncu gazetecilerinden ve 24 televizyonun kuran adam.

Okurken insan ülkesi için bir daha üzülüyor :(


kalidor

Alıntı yapılan: V - 14 Nisan, 2014, 00:13:19
Anadolu Korku Öyküleri 1,2

Son siparişimde ben de aldım bunları..

Birincisini uzun süre önce okumuştum ve içindeki bazı öyküler özellikle "Kuyu" öyküsü iyiydi. 2. de elimin altında bugün yarın başlayacağım inşallah. Anadolu Korku Öyküleri tadında Deli gücük Öykülerini barındıran Murat Başekim'in DG'sini de okumanızı öneririm.  Hele bir Deli Gücük'ün orjinini anlatan inli cinli köy öyküsü var ki aman aman akıllara zarar  :o http://www.okuryazar.tv/murat-basekim-dg.html
Crom! Ölüleri Say...

gamlıbaykuş

Fatih (kalidor) yazınca aklıma geldi şimdi, Murat Başekim' in DG' sini de sipariş verecektim unutmuşum canım sıkıldı bak simdi  :(
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

kalidor

Ekrem aldığın kitaplar genel olarak fantastik, bilim-kurgu türüne ait Türkçe romanlar ve öykü kitapları galiba. Başarılı örnekleri şüphesiz var ama ben birkaç kez sadece kapağına ve kapak arkasına aldanarak bu türde kitaplar almıştım. Tam bir hayalkırıklığı diyebilirim.
Crom! Ölüleri Say...

gamlıbaykuş

Alıntı yapılan: kalidor - 14 Nisan, 2014, 12:07:25
Ekrem aldığın kitaplar genel olarak fantastik, bilim-kurgu türüne ait Türkçe romanlar ve öykü kitapları galiba. Başarılı örnekleri şüphesiz var ama ben birkaç kez sadece kapağına ve kapak arkasına aldanarak bu türde kitaplar almıştım. Tam bir hayalkırıklığı diyebilirim.

Bu konuda kesinlikle haklısın Fatih, bazı kitaplar ile ilgili benim de ciddi korkularım var ; amam baktım fiyatlar güzel bir gazla sipariş verdim. Okuduklarımı elimden geldiğince yorumlayacağım.
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...