Barbar Conan'ın Marvel Macerası

Başlatan kalidor, 17 Haziran, 2014, 10:11:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kalidor

İlk defa 1970 yılında çizgiromana aktarılan Conan döneminin ve günümüzün DC comics ile en büyük çizgiroman yayıncısı olan Marvel Comics tarafından okuyucuyla tanıştırılmıştı. Taytlı, pelerinli, mutant, üstün ahlak timsali süper kahramanlardan sonra doğaüstü güçleri olmayan, uçup zıplamayan, kariyerine hırsızlık ile başlayan, kadın ve şarap gibi zaafları olan eski çağlardan bir anti-kahraman okuyucu üzerinde bir nevi şok etkisi yapmış, ABD'de de ve dünyada okuyucular tarafından çok beğenilmişti. Bu beğeni de 30 yıl iki uzun ve bir kaç kısa yan seri ile çizgiroman dünyasında kendine yer buldu. Ayrıca Conan'ın (SSOC) comic-book olarak değil de magazin formatında yayınlanması da 1970'lerde önceki yıllara göre nispeten azalsa da comic code sansüründen etkilenmesini engellemişti.

Marvel'in 1970'lerden 90'ların ilk yarısına kadar yayınladığı iki ana Conan serisi:

Conan the Barbarian (1970 - 1993) - 275 sayı (renkli)
Savage Sword of Conan the Barbarian ( 1974 - 1995) - 235 sayı (siyah-beyaz)

Bu iki ana seri dışında
King Conan / Conan the King (1980 - 1989) - 55 sayı ve
Conan the Advanturer (1994-1995) - 14 sayı

serilerini de sayabiliriz.

Marvel Comics'te yayınlanan Conan serilerini kronolojik ve daha derli toplu sıralarsak ise:



Satışları iyice düşen Conan için Marvel 1998 -2000 yılları arasında üçer fasiküllük 6 Conan albümü daha çıkardı. Hatta bunlardan birisi için yıllar sonra ( Altın Kaplı Ölüm - Death Covered in Gold)  Roy Thomas ve John "Big" Buscema tekrar biraraya geldiler. Bu albüm aynı zamanda John Buscema'nın vefatından önce görev yaptığı son Conan çizgiromanı da oldu. Bu albümün diğer ilginç bir yönü ise Buscema'nın çizim yanında çinlemesini de bizzat kendisinin yaptığı bir Conan albümü olamasaydı. Yıllarca Ernie Chan ve Alfred Alcala gibi üstatlarla çalışan ve biz ne kadar hayran kalsak da kendisine göre çizimlerini mahvettiklerini söyleyen Buscema böylece son çalışmasında da olsa çinilemeyi kendisi yapabilmiştir.

Conan the Barbarian Volume:1 olarak bilinen bu seriyi Lal Kitap 2000'lerin ilk yarısında ülkemizde de yayınladı. Öykü ve bazı albümlerdeki  çizimleri sebebiyle zayıf bir seri olarak akıllarda kalan diziyi sahaflardan veya internetten set olarak halen oldukça makul bir fiyata bulabilirsiniz.

Bu seride yer alan albümler ise:

Örümceklerin Tanrısı - Lord of the Spiders (1998)
Kan Nehri - River of Blood (1998)
Styrm'in Dönüşü - Return of Styrm (1998)
Kızıl Kılıç - Scarlet Sword (1998–1999)
Altın Kaplı Ölüm - Death Covered in Gold (1999)
Ateş & İblis - Flame and the Fiend (2000)

Ateş & İblis adlı öyküyle Conan'ın 30 yıllık Marvel macerası noktalanmış ve yayın haklarını alan Dark Horse ile 2003 yılında yeni bir başlangıca kadar 3 yıllık bir ara verilmiştir. Conan'ın halen devam etmekte olan Dark Horse macerası ise başka bir yazının konusu olsun.

Bu seriden hemen önce yayınlanan ama format olarak öncesi gibi duran 2 albüm ise ne hikmetse ülkemizde yayınlanmamıştır.

Ormanın Avcısı - Stalker of the Woods (1997)
Yağmacı - The Usurper (1997–1998)

http://barbarconan.blogspot.com.tr/
Crom! Ölüleri Say...

kalidor

Buscema'nın son Conan'ı Altın Kaplı Ölüm'den bazı paneller:






Strym'in Dönüşü



[/img]


Kan Nehri



Örümceklerin Tanrısı




Kızıl Kılıç:


Crom! Ölüleri Say...

hanac

1 Ocak 2019 da Conan'ın Marvel macerası tekrar başlıyor...

Jason Aaron, Mahmud Asrar ve Esad Ribic üçlüsü ile.


rumar80

 Ribic kapak çizeri olacak.
  Aaron en sevdiğim yazarlardan. Bakalım Conan için neler planlıyor.  Mahmud Asrar iyi bir çizer ama burada nasıl olacak merakla bekliyorum.

worldman

Umarım ülkemizde de bir an önce basılır.

Harun Ça

Esad Ribic kapakları çok güzel ve kendine çekiyor. Aaron'un da çok iyi hikayeler yazacağı konusunda herkes hem fikirdir. En merak ettiğim nokta Asrar'ın nasıl çizecegi. İlerleyen zamanlarda örnekler görmeye başlarız.

pizagor

DC'nin Black Label hamlesi ve Marvel'ın Conan'a tekrar kucak açması son dönemde comics adına beni heyecanlandıranlar. Aaron'ın Conan yorumunun Roy Thomas'ı bile aşacağını düşünüyorum. Sadece Asrar'ın çizgisinin, referansı her zaman Big John olacak Conan'a nasıl gideceği bir soru işareti. Sanıyorum çizgi olarak Conan bundan böyle Cary Nord'a daha yakın duracak.

Acaba diyorum Marmara Çizgi devreye girmiş midir, eşzamanlı bir fasikül yayını ya da daha da güzeli ve doyurucusu, düzenli bir şekilde iki ayda bir, iki fasikülün birleştirildiği bir yayın düşünür mü? Yayıncının bir an önce devreye girmesi ve bizleri aydınlatması mühim çünkü artık öyle bir döneme girdik ki orijinalini edindiğimiz kitapların Türkçelerine ne parasal ne de mekansal kaynak aktaramaz haldeyiz. Lal bunu yapabilmişti 51 sayı boyunca, Marmara Çizgi'de neden olmasın? 
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


Nightrain

Alıntı yapılan: pizagor - 25 Ağustos, 2018, 10:46:40
Acaba diyorum Marmara Çizgi devreye girmiş midir, eşzamanlı bir fasikül yayını ya da daha da güzeli ve doyurucusu, düzenli bir şekilde iki ayda bir, iki fasikülün birleştirildiği bir yayın düşünür mü?

Bunu çok istiyorum. Umarım olur. Mahmud Asrar'lı Conan'ı okumayı çok isterim.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

gamlıbaykuş

Yeni dönem Conan, umarım Türkiye' de es geçilmez. Jason Aaron kalitesi ortada, Asrar ne yapar bilmiyorum. Fasikül güzel olabilir diye düşünüyorum ama olsun da nasıl olursa olsun modundayım.
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

kalidor

Heyecan verici, müthiş bir haber. Aaron'un yazarlığı zaten bekleniyordu. Conan 15 sene sonra Marvel'a geri döndü. Dizi haklarinin da Amazon tarafindan alındığını hatırlatalım.  İyi  bir sinema  filmiyle  de beraber önümüzdeki yillarda yeni bir barbar furyasi baslayabilir.
Crom! Ölüleri Say...

rumar80

 Ben de bu Conan serisinin ülkemizde basılmasını çok isterim. Ama son dönemdeki kur oranları vs. firmaları ne kadar zorlar ve devam edebilirler işte bu soru isareti

hanac


pizagor

İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


ferzan

    Aylar önce Jason Aaron, İnstagram üzerinden eski Conan romanlarını paylaştığında yüreğimiz hop etmişti...Kendi içimde bir geri sayıma bile başlamıştım ben...Jason Aaron zaten en sevdiğim comics yazarlarından biriyken, yaratmış olduğu Scalped, The Goddamned, Southern Bastards özgün serilerinin yanısıra Marvel 'a yaptığı katkılarla (Thor, Doctor Strange, Star Wars vs.) hali hazırda gönlümdeki yerini iyice sağlamlaştıracak Conan ile birlikte...

    Thor ''God of Thunder'' ın ilk iki cildindeki Godbutcher ve Godbomb bölümlerini okurken (bizde Marmara Çizgi ilk cildini yayınladı) sıklıkla kendime demiştim, bu adam yakaladığı bu kadim atmosfer ve anlatım ile Conan yazsa kim bilir nasıl olur diye...Çok değil, bir yıl kadar sonra önce Instagram 'dan çıtlattı, dün itibariyle de ilan etti...

    Tek korkum, Dark Horse 'taki gibi fazla güncellenmiş ya da klasik dönemdekinden daha farklı, daha yumuşak görüntülü bir barbar resmedilmesi yönünde...Öte yandan Mahmud Asrar 'ın nasıl bir klasik Conan hayranı olduğunu hatırladığımda korkumdan arınır gibi oluyorum...Umarım görsel olarak son derece etkili, barbar ve Conan gibi sert bir Conan resmedilir...Mahmud Asrar iyi bir X-Men ve Avengers çizeriydi, umarım Conan 'ın hakkını da verecektir...Esad Ribic de sevdiğim bir sanatçı, kapakları yapacak olması harika ama umuyorum ki yukarıdaki gibi Conan 'dan ziyade daha uygar yüzlü bir genç savaşçı sureti resmetmez seri başladığında...Dark Horse 'taki gibi olmamasından kastım bu...Cary Nord 'lu 51'lik seri kadar olsa bile kabulümdür ama daha aşağısı hayal kırıklığı olacak benim için...

    Bir Conan sever olarak umutluyum, Ocak 2019 'u ve ilk önizleme sayfalarını merakla bekleyeceğim...Herşey bir yana, Jason Aaron ve Mahmud Asrar isimlerini Conan başlığı altında görmek bile rüya gibi...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

hanac

Alıntı yapılan: Saki - 25 Ağustos, 2018, 15:33:34
Şimdi yani Conan Dark Horse'den tamamen mi Marvel'e dönüyor?

Döndü döndü  :)