Black Panther (2018) - Phase 3/18

Başlatan dean, 28 Ekim, 2014, 20:33:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sakızlı Ohannes Paşa

Bilgi için teşekkürler. Sonda kesin bir plot twist gelir. Kötü adamlığı bırakır vs. ;D Artık Marvel filmlerinin işleyişi kestirilebiliyor. Ancak Infinity War için bunu da izlemek gerekecek tabi.

Pulluk

Oyunculuklar, müzikler ve yönetmenlik açısından çok başarılı buldum. Tarz olarak ise diğer Marvel filmlerinden oldukça farklı bir yerde duruyor ve özellikle Wakanda tasviri mükemmel olmuş. (8,5/10)
Hayallerine giden yol kutuplardan bile geçse vazgeçme!

dean

Black Panther           Spoiler'lı Eleştiri



  Black Panther'in Marvel Cinematic Universe'de ki geçmişine bakarsak ilk Easter Egg'in Iron Man filmine kadar gittiğini görüyoruz. Hatırlanacak olursa o filmde Captain America'nın kalkanı kısa süreli kendisine yer bulmuştu. İşte o kalkan sadece Black Panther'in Kralı olduğu Wakanda'da çıkan Vibranium'dan yapılmış bir kalkan. İkinci Iron Man filminde ise harita üzerinde Afrika'da belirtilen bir nokta vardı. Orası da Wakanda'ydı. Avengers: Age of Ultron'a geldiğimizde ise hem Wakanda adını duyduk hem de Vibranium'un kullanıldığını gördük. Aynı zamanda Black Panther filminde daha fazla gördüğümüz Ulysses Klaue karakteri ile karşılaşmıştık. Captain America: Civil War'da ise kralımızla tanışma şerefine eriştik ve az da olsa Wakanda'ya bir bakış attık. Tabi ki Everett Ross'da evrene dahil oldu.

  Black Panther filmi için muazzam bir Wakanda filmi diyebilirim. Wakanda üzerine kurgusal bir belgesel olsa eminim filmi izleyen herkes çok büyük bir heyecanla izleyecektir. Genel olarak filmin eleştirilerinde Wakanda'nın çok beğenildiğini görebiliyoruz. Gerçekten Wakanda harika olmuş. Görsel olarak güzelliğinin yanı sıra kültürel anlamda da Wakanda çok ön planda. Yaşayışları, kültürleri, kabileleri ve taht'ın herkes için ne anlama geldiği seyirciye çok başarılı şekilde verilmiş. Wakanda'nın tarihinin anlatıldığı başlangıç çok hoştu. Beş farklı kabilenin tanıtılışı ve onların her birinin kendisine ait özelliklerinin olması Wakanda'yı çok daha üç boyutlu hale getirmiş.



  Benzer şekilde film Wakanda'nın niye Dünya'ya kapalı olduğunu, teknolojik açıdan nasıl bu hale geldiklerini ve Vibranium'un ne derece önemli olduğunu asla aceleye getirmeden, filmin tamamına yayarak, neden sonuç ilişkisi içerisinde anlatıyor. Örnek vermek gerekirse ilk Thor filmi Asgard'ı, Krallık sorumluluğunu ve Asgard'ın Nine Realms açısından neden bu kadar önemli olduğunu Black Panther kadar başarılı anlatamamıştı.

  Wakanda'nın diğer ülkelerle olan ilişkisi ve diğer ülkelerdeki siyahilerin başına gelen olaylara ilgisiz kalması ise filmin ciddi anlamda politik alt metnini oluşturuyor. Filmde bir çok karakter bundan etkilenmiş ve etkilenmeye devam ediyor. Zaten ana villain Killmonger'ın motivasyonunu bu oluşturuyor. Irkçılık ile alakalı söylemlerin göze sokulmadan bu kadar başarılı anlatılması çok önemli. Film bu konuda harika bir iş çıkarmış. Özellikle bir süper kahraman filminde böyle bir alt metin işlemek gerçekten takdir edilesi bir durum.



  Karakterlere gelmeden önce filmin alt metni ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Killmonger'ın filmin sonunda T'Challa'nın kendisini iyileştirmesini teklif ettiğinde "Neden ? Beni esir edin diye mi ? Beni denize gömün. Atalarımın gemilerden atladığı gibi" şeklinde bir karşılığı oluyor. İşte o noktada filmin gerçekten neden diğerlerinden ayrıldığını, bütün karakterlerin ne derece güzel yazıldığını ve politik alt metninin ne derece sağlam olduğunu anlıyorsunuz. Hakeza, T'Challa'nın değişimi Afrika'da değil babasının amcasını öldürdüğü noktada başlatması da tesadüf değil. Tam olarak Killmonger'ın doğduğu yere gitmesi kesinlikle filmin baştan sona başarısını işaret ediyor. Bu süreçte T'Challa'nın önce Wakanda'yı kapalı tutmak istemesi ama filmin sonlarına doğru fikir değiştirmesi neredeyse hiç aksamadan işleniyor.

  Film ana hatlarıyla babasının ölümü ardından T'Challa'nın Krallık sorumluluğunu üstlenmesi ve bunu hakketme yolculuğunu anlatıyor. T'Challa çok tecrübesiz bir kral. Bunun için hayatı boyunca eğitilmiş olmasına rağmen halen babasından ayrı hareket etmeye tam hazır değil. Kendisini bulmaya başlamışken babasına olan inancının sarsılması ise T'Challa'yı resmen ortadan ikiye bölüyor. Sırların ortaya çıkması ile kırılgan hale geliyor. Babasının hareketinin vicdan azabı zaten Killmonger'ın meydan okumasını kabul etmesine sebep oluyor. Bu vicdan azabı ve huzursuzluk özgüvenini etkiliyor. Kendisini yenilmiş olarak buluyor. Fiziksel ve mental olarak hazır olduğunda ise tekrar Kral olarak kendisini ispat etmesi gerekiyor. Açıkçası bu yolculuğu ben çok beğendim. Filmde harika işliyor. T'Challa'yı bir çok yönden tanıma şansını bize veriyor. Wakanda'nın gücünün niye T'Challa gibi bir adamın elinde olması gerektiğini bize çok net gösteriyor.
 
  Filmde karakterlerin çok başarılı yazıldığını tekrar tekrar belirtmek lazım. Zayıf karakter ve oyunculuk neredeyse hiç yok. Shuri, Okoye ve Nakia filmin en ön plana çıkan yan karakterleri. Bunlar film boyu Wakanda ve Krala olan sadakatleri ile test ediliyorlar. En değerli olan şey ise karakterlerin bu süreçte hala motivasyonlarından çıkmamaları, değişen karakterlerin ise bir mantığa oturması.



  T'Challa ve kız kardeşi Shuri'nin ilişkisi filmde en merak ettiğim unsurlardan biriydi. Bu ilişkinin kesinlikle işlemesi lazımdı. Gönül rahatlığıyla bunun sınıfı geçtiğini söylemeliyim. Shuri, Wakanda'nın teknoloji dâhisi. On beş yaşında olmasına rağmen bütün teknoloji biriminin başı. Kendisini James Bond filmlerindeki Q'ya benzetmek çok olası. Zaten T'Challa'ya yeni teknolojileri tanıtması, görev için gerekli malzemeleri vermesi, karakterlerin soluğu gazinoda alması, üstelik baş karakterimize yardım eden bir Amerikalı ajan olması tesadüf olamayacak kadar James Bond filmlerini andırıyor.

  Nakia, kahramanımızın eski kız arkadaşı. Wakanda'nın dışarıdaki ajanlarından biri. Dışarıya çıkan tüm Wakandalılar gibi Wakanda dışındaki siyahilerin yaşayışından memnun değil. Bu konuda Wakanda'nın bir hareket yapması gerektiğine inanıyor. Killmonger dışında film boyu full iyi olan bir karakterden de böyle bir motivasyon görmek bence çok önemliydi. Wakanda'nın dışarıya açılmasını mantıklı hale getirdi. Sadece kötü karakterin değil bir çok kişi için bunun bir gereklilik olduğunu gösterdi.

  Okoye'de filmin güçlü karakterlerinden. Wakanda'ya ve Kral'a olan sadakati hayranlık uyandırıyor. Filmde kişilik olarak en oturmuş karakterlerden biriydi. Bu sarsılmaya başladığı zamanda yine motivasyonunu kaybetmeden en mantıklı kararları almayı bildi. Üstelik sevdiği kişiye karşı olsa bile.



  Black Panther filmi çizgi romanlardan çok sayıda element kullanıyor. Bunları film evrenine uygun hale getirmek için bazı değişiklikler yapılmış. Bunların bazılar kafamda soru işareti bıraksa da genel olarak beğendim. Örnek verirsek M'Baku nam-ı diğer Man-Ape çizgi romanlarda full performans villan olan bir karakter. Filmde onu villain olarak görmekten çok uzağız. Avengers: Infinity War fragmanından gördüğümüz kadarıyla Thanos'un ordusu ile yapılan savaşta da kahramanlarımızın yanında yer alacak. Bu saatten sonra M'Baku çizgi romanlardaki gibi bir villan olmayacaktır. Devam filmlerinde böyle bir fikir varsa karaktere muazzam bir motivasyon vermeleri lazım. Zira bu filmdeki M'Baku son derece villanlıktan uzak bir karakterdi.

  Bir diğer önemli villain ise Ulysses Klaue. Çizgi romanlarda Klaw ismini taşır ve T'Challa'nın babası T'Chaka'nın asıl katilidir. Black Panther'in ise belki de en önemli kötü adamıdır. Filmde bu kadar çabuk ölmesine şaşırdım. Belli ki Marvel, Klaue'yu sonrası için düşünmüyor. O yüzden eldekini incelemek lazım. Filmin ilk yarısına villan olarak Klaue hakim. Karakteri beğendim. En azından uzun süredir Wakanda'nın düşmanı olması ve T'Chaka'nın da onun peşinden belli bir süre koşmuş olması beni tatmin etti. Ölümü, Killmonger'ın Wakanda'ya girmesi açısından gerekli olduğu için (ki sınır kabilesi şefi W'Kabi için Klaue çok önemli bir karakter.) filmde son derece işlevsel hale geldi.

  Killmonger gerçekten çok iyi yazılmış bir karakter. Üstelik filme ağırlığını ikinci yarısında koyuyor. Kısa sürede empati yapılabilecek ve neredeyse hak verilebilecek hale geliyor. Zaten filmin sonuna bakarsak Killmonger'ın amacına tam olmasada ulaşabildiğini görüyoruz. Wakanda'yı Dünya'a açmayı başarıyor. En değerli villain karakterler genelde bu filmlerde kendi pencerelerinden haklı olan ve baş karakteri değiştirmeyi başaran villanlar oluyor. Killmonger'ın da bunlardan biri olduğunu ben rahatlıkla söyleyebilirim. Filmin alt metninin vücut bulmuş hali Killmonger. Irkçılığı çokça hissetmiş bir karakter. Wakanda'nın bunu değiştirebileceği ama değiştirmediğini bildiği içinde hayatı boyunca hırslanmış. Resmen patlamaya hazır bir bomba.



  Killmonger'ın çizgi romanlarla kesiştiği ve ayrıldığı bazı noktalar var. Wakanda dışında yetişmesi, yüksek derece eğitim alması gibi özellikleri kesişen noktalar. Yalnız aile içerisinden olması MCU'ya ait bir özellik. Aile içerisinden olması bana biraz White Wolf'u da hatırlattı. Hatta Killmonger'ın sınır kabilesini kendisine çekmesi. Bu kabilenin savaşçılarının erkek olması da Hatut Zeraze andırdı. Filmin dramatik yapısının güçlenmesi açısından Killmonger'ın T'Challa'nın kuzeni olması önemliydi. Bu filmde kesinlikle işlemiş. Zaten T'Chaka ve kardeşi N'Jobu yani Killmonger'ın babası arasında geçen olay filmin en önemli anlarından biri diyebiliriz.

  Filmin yönetmeni Ryan Coogler'ı daha önce Fruitvale Station ve Creed gibi iki güzel filmden tanıyoruz. Coogler bir çok açıdan harika bir iş çıkarmış. Özellikle filmin alt metni konusunda başka bir yönetmen bu kadar başarılı olabilir miydi ? Fruitvale Station filmini düşünerek konuşursam orası meçhul demek istiyorum. Coogler beni sadece Black Panther ile Killmonger'ın son karşılaşmalarına biraz üzdü o kadar. Onun dışında her anlamda etkileyici bir film ortaya koymuş.



  Fragmanlar rap ağırlık bir müzikle karşımıza çıkmıştı. Daha sonra Kendrick Lamar'ın filmin albümünü yapacağı açıklanınca Afrika'da geçen bir filmin müziklerinin rap ağırlıklı olması tartışılmıştı. Yalnız korkulan başa gelmedi. Film müzik anlamında ciddi şekilde Afrika'dan besleniyor. Lamar'ın sahneye çıktığı anlarsa ise film ile o kadar uyumlu ki kesinlikle olumsuz bir imaj oluşturmuyor. Aksine heyecanı daha da arttırıyor. Müzik anlamında Black Panther'in en başarılı MCU filmlerinden biri olduğunu söylemek mümkün.

  Black Panther, Marvel Cinematic Universe'ü de ciddi şekilde etkileyecektir. Zira filmin sonunda alınan Dünya'a açılıyoruz kararı son derece önem arz ediyor. Iron Man, Ant-man, Avengers filmlerinde teknolojinin ileri düzeyde kullanıldığı gördük. Lakin bu teknolojiler Wakanda ile asla yarışamayacak seviyedeydi. Wakanda teknolojik açıdan MCU'ya çok şey katacak.  Tabi özellikle Dünya gezegeni için konuşuyorum. Aksi halde Guardians of the Galaxy ve Thor filmlerinde de çok yüksek teknolojiler gördük.



  Marvel'ın Black Panther'i bu kadar kendi ayakları üzerinde duran bir film olarak tasarlamasından çok hoşlandım. Hemen sırada Avengers: Infinity War olduğu için ona hazırlık olsun diye yapılmamış. Belli ki Black Panther'i evren içerisinde çok önemli hale getirecekler. Bunun için harika ve ayrıntılı bir origin hazırlanmış. Zaten filmi izlerken Infinity War'u düşünmüyorsunuz bile. Onunla ilgili yapılan bir eklenti filmin havasını bile bozabilirdi. Devam filmlerinde daha fazla MCU ile ilgili element kullanılacağını düşünüyorum. Ama bu filmde stand-alone hareket etmek en mantıklı hareket olmuş. Zaten Infinity War'da bolca Wakanda ve Avengers etkileşimi göreceğiz.

  Devam filmlerinde ne yöne gidecekleri büyük bir merak konusu benim için. Şu an bakıldığında Klaue ve Killmonger denklemden çıktı. Kötü olamayacak şekilde bir M'Baku var. After Credits sahnede Bucky'e White Wolf denmesi ve White Wolf'u andıran elementlerin Killmonger'a eklenmesi o ihtimali de ortadan biraz kaldırıyor. Çizgi romanlarda Reginald Hudlin döneminden itibaren Niganda baya Wakanda'nın başını ağrıtan bir ülke olmuştu. belki o işlenebilir. Böylece filmin politik tavrı korunabilir. Civil War'da Zemo hayatta kalmıştı. Belki onun dönüşü olabilir. Ama onun motivasyonu Wakanda üzerine değil. Disney-Fox anlaşması sorunsuz tamamlanırsa Doom War hikayesi bir seçenek olabilir. Christopher Priest dönemi Mephisto'nun çıkması, Achebe karakteri, belki Necropolis'in tanıtılması ile daha mistik alanlara girilebilir. Yalnız bana en mantıklı gelen şey elbette Namor. Kral'a karşı bir Kral çıkarmak. Hem de Marvel'ın en çılgın Krallarından birini çıkarmak mükemmel bir seçecek olabilir. Coogler'ın elinde Atlantis kültürünün de harika tanıtılacağına eminim. Üstelik Namor'u ilk önce villain olarak tanımak seyirci açısından da bence güzel olacaktır. Wakanda ve Atlantis'in kültürel anlamda da karşılaşması seyir zevkini çok yükseğe çıkarabilir. Ellerinde çok seçenek var. En doğru hikayeleri seçeceklerine eminim.



  Sözün özü Black Panther son derece başarılı bir çizgi roman uyarlaması. Sadece aksiyonuyla ve görsel efektiyle değil. Söyleyeceği çok sözü olduğu içinde başarılı. Politik duruşuyla da başarılı. Çok doğru zamanda, doğru konulara değinen, sadece türü sevenleri değil bir çok sinema severi kendisine çekebilecek bir film.

9.5/10

(Ekşi sözlükteki yazımdan alıntıdır.)

hanac

Mükemmel bir yazı olmuş Dean. Bu arada bende filmi izledim ve oldukça beğendim.

Konusu çok iyi idi ve gereksiz espriler yoktu. Tek bir karaktere odaklanan filmleri daha çok seviyorum.


lemazmatik

Wakanda tasviri harikaydı filmin; ancak zayıf kötüleriyle ünlü MCU'nun en kötü yazılan en dandik villain ı olmuş Killmonger. 2 gün geçti filmi izlememin üzerinden hâlâ daha bu hıyarın amacı neydi sorusuna cevap veremiyorum. Babasının ölümünden T'Challa'nın babasını ve dolaylı yoldan T'Challa'yı sorumlu tutmasında sorun yok. Babası siyahiler tarafından öldürülmesine rağmen bu beyaz nefreti ve soykırım merakının sebebi ne? Babasız büyüyen her siyahi beyaz ırka soykırım yapma arzusuyla yanıp tutuşuyor mu? Filmin ana fikri bu mu? Tarlayı yaktırması apayrı fiyasko tamam güç yozlaştırır ancak elde ettiğin ilk saniyede de değil yahu. Sınır kabilesinin Wakanda'ya ihanetinin sebebi de hiç yeterli işlenmemiş.

dean

  Killmonger'ın motivasyonunu biraz açmak lazım. Onun beyninde dolaşmak lazım. Killmonger'ın ana motivasyonu beyaz nefreti değil. Wakanda nefreti. Çünkü Wakanda'nın yüzyıllar boyunca bu kadar kuvvetine rağmen, kendi ülkelerinin dışındaki siyahileri koruyup kollamamasına, siyahiler köle olarak alınıp satılırken Wakanda'nın yüzünü çevirmiş olmasına kızgın. Killmonger Wakanda'nın güzellikleri kendisine anlatıla anlatıla büyüyor. Lakin sokağa Oakland'a iniyor. Oakland yaşaması çok zor bir şehirdir. Black Panther Party (gerçek hayatta) merkezidir. Orada çatışma, şu bu eksik olmaz. Killmonger sebepler ve sonuçlar olarak bakıyor işe. Evet beyazlar siyahilere yüzyıllarca eziyet etti. Ama buna sebep olan Wakanda'nın dışa açılmaması ve bu gidişe dur dememesi. Killmonger beyazlardan 3 nefret ediyorsa Wakanda'dan 10 nefret ediyor.

  Wakanda çok gelenekçi bir yapıya sahip, dışa asla açılmıyor. Lakin dikkat edilecek çok önemli bir unsur var. Wakanda'nın dışına çıkan ya da orada büyüyen iyi ya da kötü olsun herkes Wakanda'nın bu içe kapanık yaşantısından memnun değil. Dünyadaki siyahi ırkın Wakanda tarafından kollanması gerektiğini düşünüyor. İyilerinden böyle düşünmesi Killmonger'ın dümdüz bir kötü olma ihtimalini ortadan kaldırıyor.

  Heart-Shape Herb'ü yakmasının sebebi ise gücün yozlaştırması değil. Killmonger'ın Wakanda geleneklerinden nefret etmesi. Kendisi Wakanda geleneklerine çok hakim ve bu gelenekleri kendi çıkarı için kullanıyor. Ama saygı duymuyor. Babasının ölümünün de sorumlusu olarak yine Wakanda'yı ve bu gelenekleri suçluyor. Başa geçen Black Panther'e düello teklif edilebiliyor. Kral olan Black Panther'de yine geleneklerine bağlı olduğu için bu düello'yu kabul etmek zorunda. Lakin Killmonger'ın bu geleneklere de saygısı yok. O yüzden de Wakanda'nın en kutsal geleneğini anında yok ediyor. Yani Heart-Shape Herb'ün yakılması tepkisel bir şey değil. Karakteri daha da tamamlayan bir unsur.

  American Gods dizisinde bir sahne vardı. Flashback yapılıyor. Siyahiler gemilerle Afrika'dan Amerika'ya getiriliyor. Orada ilk kez N-word'ü duyuyorlar. Onun ne demek olduğunu bilmiyorlar. Birbirlerine bakıyorlar ne demek bu diye düşünüyorlar. Hayatlarında beyaz adam bile görmemişler. Irk farkının bile ne demek olduğunu bilmiyorlar. Yani African olmak ile african-american olmak arasında dağlar kadar fark var. Bu pencereden bakıldığında Killmonger, Marvel'ın şu ana kadar bize sunduğu en muazzam villain. Joker'den bu yana ise bir çizgi roman uyarlamasındaki en komple villain.

pizagor

Killmonger'ı filmden çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor. Filmi sürükleyen Killmonger rolündeki Michael B. Jordan'ın performansı ve bu karakterin motivasyonu. T'Challa'yı oynayan Chadwick Boseman'ın ise karaktere karizma katamadığını, kendi adını taşıyan bir filmde gölgede kaldığını düşünüyorum.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


dean

  Artık Blu-ray'i çıktığına göre Black Panther'in muazzam gişe başarısı hakkında bi'şeyler yazabiliriz. Film Kuzey America'da 696 milyon dolar, yabancı ülkelerde 645 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 342 milyon dolar kazandı. Bu eşine benzerine pek rastlayamayacağımız bir durum. Yabancı ülkelerdeki gişe bir yana Kuzey America'daki gişe ayrı incelenmesi gereken bir rakam. Zira bu rakam filmin The Avengers'dan bile fazla izlendiğini gösteriyor. Black Panther resmi olarak America'da en fazla izlenmiş çizgi roman uyarlaması film. Önünde ise sadece Titanic ve Star Wars: The Force Awakens var.

  Black Panther bence muazzam bir filmdi. Genel MCU'yu sevmemin dışında Black Panther türü içerisinde bence kusursuza yakın bir film. Lakin gişe rakamlarından bahsettiğimiz zaman filmin kültürel anlamda neler ifade ettiğine de bakmak durumundayız. Black Panther'in kesinlikle Siyahi toplumun en fazla ihtiyaç duyduğu marka olduğunu söylemek mümkün.

Belli bir süredir entertainment camiada bir diversity uğraşı var. Senelerdir bu uğraşın doğru ama uygulanışının yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Beyaz karakteri alıp onu siyah yapmak diversity değildir. Esas diversity Black Panther gibi bir film çekebilmektir. Yani siyahi yazarların yazdığı, siyahi yönetmenin çektiği, siyahi kadronun toplandığı bir film yapmaktır. Yani fırsat eşitliği yaratmaktır. İşte bunu yaparsanız ve filminizde kaliteliyse kısa sürede ikona dönüşebilirsiniz.

  Benzer şekilde kadın karakterlerle ilgili film yaparken de bu geçerli. Bakınız Wonder Woman başarısı. Sırada gelecek olan Captain Marvel. Hakeza Ms. Marvel filmi yapıldığında Müslüman bir yazarla, Müslüman bir yönetmenle, Müslüman bir kadro ile çalışılırsa benzeri bir başarı tekrar edecektir.

Animvader

Alıntı YapArtık Blu-ray'i çıktığına göre Black Panther'in muazzam gişe başarısı hakkında bi'şeyler yazabiliriz. Film Kuzey America'da 696 milyon dolar, yabancı ülkelerde 645 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 342 milyon dolar kazandı. Bu eşine benzerine pek rastlayamayacağımız bir durum. Yabancı ülkelerdeki gişe bir yana Kuzey America'daki gişe ayrı incelenmesi gereken bir rakam. Zira bu rakam filmin The Avengers'dan bile fazla izlendiğini gösteriyor. Black Panther resmi olarak America'da en fazla izlenmiş çizgi roman uyarlaması film. Önünde ise sadece Titanic ve Star Wars: The Force Awakens var.

Black Panther'in başarısını gölgelemek istemiyorum ve toplam gişenin ne kadarına tekabül ediyordur bilmiyorum ama Amerika'daki siyahi dernekler, aktivistler, ünlü kişiler vs. baya baya bu filme öğrencileri, gençleri bedavaya götürdüler. Yoksa zaten genelde bu tür filmlerin diğer ülkelerdeki gişesi Amerika'yı geçiyor her zaman.

dean

Alıntı yapılan: Animvader - 16 Mayıs, 2018, 18:35:57
Black Panther'in başarısını gölgelemek istemiyorum ve toplam gişenin ne kadarına tekabül ediyordur bilmiyorum ama Amerika'daki siyahi dernekler, aktivistler, ünlü kişiler vs. baya baya bu filme öğrencileri, gençleri bedavaya götürdüler. Yoksa zaten genelde bu tür filmlerin diğer ülkelerdeki gişesi Amerika'yı geçiyor her zaman.

  Evet ne güzel oldu işte. Böylece ekonomik durumu iyi olmayan bir çok siyahi çocuk filmi izleme şansını buldu. Black Panter'in kültürel anlamdaki önemi bu zaten.

Nightrain

Gelmiş geçmiş en overrated süper kahraman filmi. Bu kadar çok yankı uyandırmasının sebebi: filmin kadrosunun %90'nını siyahi oyuncuların oluşturmasıdır. Efektleri gördükten sonra bir miktar kusmuş bile olabilirim.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

worldman

Bu filmin yarısını halen izleyemedim.Bir kaç defa denedim ama itkilenme başarısız oldu.Çizgi düşlerin çıkardığı cildi de yarıda bıraktım.Hiçbirşekilde hikayesi ile beni etkilemedi diyebilirim netice olarak :-X

dean

Alıntı yapılan: Nightrain - 09 Ekim, 2018, 17:08:05
Gelmiş geçmiş en overrated süper kahraman filmi. Bu kadar çok yankı uyandırmasının sebebi: filmin kadrosunun %90'nını siyahi oyuncuların oluşturmasıdır.


dean

  Black Panther başarısına devam ediyor. Bir süper kahraman filmi ilk kez en iyi drama film dalında Altın Küreye aday oldu. 2017 yılının Altın Küresinde Deadpool, en iyi müzikal ya da komedi dalında aday olup bu kapıyı aralamıştı. Black Panther ise drama dalında aday olarak kapıyı sonuna kadar açtı.



  Süper kahraman filmlerini artık bu şekilde görmek çok güzel. Geçen senede Logan en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar adayı olarak muazzam bir iş çıkarmıştı. Black Panther'in bu adaylığı Oscar içinde bir göz kırpma. Bir süper kahraman filminin en iyi film dalında Oscar'a aday olmasına hiç olmadığımız kadar bu sene yakınız.

ZGeralt

Bir arkadaşımın ısrarı sonucu henüz dün izledim filmi.  Bir daha asla o arkadaşımın tavsiye ettiği bir filmi dikkate almayacağım, çünkü film zevklerimiz çok farklı :)

Önce filmde beğendiğim noktaları anlatayım. İlk olarak Killmonger; motivasyonu anlamlı ve iyi işlenmiş bir villain. Wakanda'ya olan öfkesi hem babasını kaybetmesine hem de bir siyahi olarak asırlardır siyahilerin yaşadıklarına seyirci kalınmasına dayanıyor. Hem kendi içinde hem de film evreni içinde tutarlı. Oyuncu Micheal B. Jordan'da iyi bir performans göstermiş, canlandırdığı karaktere "inanabiliyoruz", benim ilk baktığım şey bu oluyor oyunculukta. Oyunculuktan bahsetmişken pek fazla sahnesi olmasa da Klaue rolünde Andy Serkis'i de beğendim.

Sinema sektörünün geldiği noktada bol cgi kullanımı bazı imkansız sahnelerin çekilmesine imkan tanıyor elbette ancak bu kadar büyük stüdyoların "iyi gözüken" cgi kullanmalarını övmeli miyiz emin olamadım. Zira bu iş verdiğin parayla doğru orantılı gibi ve belki de video oyunları ile çok haşır neşir olduğumdan neler yapabildiklerini görünce filmlerdeki kullanımı beni fazla etkilemiyor ama hadi şöyle ifade edeyim, cgi sahneleri güzel, göze batan bir şeye rastlamadım. Bu bağlamda yaratılan Wakanda iyi duruyor. Sanırım başka "iyi" diyebileceğim hiç bir şey yok filmde. Aksiyon sahneleri de bence vasat.

Başrol oyuncusu, Chadwick Boseman son yıllarda izlediğim en kötü başrol performanslarından birini ortaya koymuş. Kız kardeşini oynayan Leitia Wright keza çok kötü, kötü gençlik filmleri performansı, kalan oyunculara en fazla vasat diyebilirim.

Filmdeki diyaloglar zaman zaman bana "cringe" yaşattı ( Türkçesi nasıl doğru ifade edilir bilemedim). O kadar yavan, o kadar kör göze parmak hissi verdi. Filmin senaryosu da sorunlu, çok fazla  Black Panther çizgi romanı okumamış olduğumdan bu konuda fazla yorum yapmayacağım ama Wakanda fikrinin kendisi bile sorunlu bana kalırsa. Ama bunu "veri" kabul edip devam ediyorum.

CIA ajanı sahneleri  "biraz da iyi beyaz adam koyalım" demek için mi var ? Killmonger'în "Güneşi Gördüm" filmi tadındaki ölümü, göğsünde koca bir hançer saplanmış adamı asansörle dağın tepesine taşıyıp orada  "güzel" bir ölüm sahnesi yaşatması , en hafif tabirle "çiğ" diyebilirim. Sonunda "seni iyileştirebiliriz aslında" diye sorması Black Panther'ın, tamam düşmanına hak verdiği noktalar var ve kuzeni ama en azından Black Panter onu göğsünde saplı halde duran bir hançer varken güneşin doğuşunu izlemeye çıkarmasaydı da doğrudan tedavi etmeye götürmeye yeltenseydi,o zaman Killmonger hayır esir olmak istemiyorum diyip canına kıysaydı, çok uzattım birazcık mantık barındırsaydı keşke bu sahneler.
Tepelerinde uçan savaş gemileri varken kılıçlar,mızraklar ve gergedanlarla bir meydan savaşı sahnesi var ki (İnfinity War'da da vardı bu) herhalde LOTR'dan sonra bütün fantastik filmlere koyma kararı alındı, üstelik bahsettiğim sahneler güzel bile değil geçtim manasızlığını.

Filmde bir çok yerde ırkçılığa, siyahların çektiklerine gönderme var. Filmin temel çatışma konusu Wakanda'nın kabileci (sınırlarına dayanmış mültecileri almıyorlar misal) ve gelenekçi tutumu üzerine ve sonunda bu değişiyor. Wakanda dünya sahnesine çıkıyor, bunu da öncelikle Amerika'da bir mahallede yardım merkezi benzeri bir şey kurarak yapıyorlar, üstelik bunu dünyanın en fakir, temiz içme suyuna ve temel gıdalara ulaşımı en kısıtlı, bitmek bilmeyen iç savaşlarla ve darbelerle dolu coğrafyası yanı başlarında dururken yapıyorlar.

Çok uzatmayacağım filmin politik alt metnini bir süper kahraman filmi için bile zayıf buldum. Bana daha çok siyahlara "özgüven pompalanmasını" amaçlayan bir gaz alma filmi gibi geldi. Wakanda fikrinde o kadar çok eleştirilecek nokta var, film bunların hiç birine dokunmuyor. Soylu aile fikri (aristokrasi) olumlanıyor bir yandan da ayrımcılık kötüdür falan denmeye çalışılıyor... Bana komik geldi. Yine de "diversity" olacaksa böyle olsun, bir siyah hikayesi anlatsın. Bu açıdan olumlu.

Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyeyim, her filmin politik alt metni olmak zorunda değil, ama sen bana bunu veriyorsan iki şeye bakarım, ne diyorsun ve nasıl diyorsun. İkisi için de seçimler çok kötü bence.
Toparlamak gerekirse, izlerken sıkıldığım ve dikkatimi toparlamakta zorlandığım bir film oldu, İMBD puanları bütün süper kahraman filmlerinde yüksek zaten ama bunda fazlaca yüksek geldi bana.

Dean arkadaşın puanını gördüm, beğenisi ile ilgili herhangi bir şey söylemeyeceğim zira birine bu filmi beğenemezsin demek bence saçmalık . Ancak 9.5 puan vermesi ilgili sadece şunu merak ediyorum, sinema tarihine geçmiş filmlere kaç puan veriyorsunuz acaba ? Yani misal The Godfather, Rear Window, Bisiklet Hırsızları, Citizen Kane , Guguk Kuşu vb. filmlere kaç puan veriyorsunuz? Yoksa bu filmleri beğenmiyor musunuz? İnanın sadece merak ettiğimden soruyorum, hiç bir eleştiri amacım yok. Bu film sizin için The Godfather'dan iyi bir filmse de problem değil, sadece puanlama mantığınızı anlamaya çalışıyorum.

Neyse güncel İMBD Puanı 7.4/10 benim puanım ise 4.7/ 10.

Sevgiler, saygılar.