"Storm" (Kaptan Erok) Basılsa Kimler Okur?

Başlatan yunusmeyra, 17 Kasım, 2014, 11:50:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yunusmeyra

Geçmişte forumumuzda açtığımız başlıklar arasında, içeriğinin cazibesiyle sık sık "serbest uçuş" yapıp, fikir beyan ettiğimiz konulardan biridir:
"Hangi çizgi roman basılsın ?" ...

Hatta  "hangi fumetti..", "hangi comics...", "hangi frankofon.." vs  gibi daha özel ilgi alanlarını kapsayan başlıklarda da fikir beyan etmişliğimiz var.. Neler istemedik ki bu başlıklarda: "çocukluğumuzun tüm yarım kalan harika serileri tamamlansın!" mı istemedik,
"en ünlü comics veya frankofonları basacak yayınevi için kampanyalar" mı düzenlemedik.. ilgili başlıkları, okumayanlara tavsiye ederim..

Gerçekten zaman içinde bu çizgi romanlardan bazılarının yayınlandığını görmüşlüğümüz var çok şükür..
Öncelikle bizimle aynı rüyaları görmüş olan yayıncılara sevgiler.. bunlardan biri "Storm" çizgi romanıydı; diğer isteklerimize-yayınlansın hayallerimize göre ismi daha az geçmişti şüphesiz..

Ancak yaşı bugün 40'ın üzerinde olup 83-84 yıllarında bir şekilde bulvar gazetesi ve onun "bulvar dergi" ekiyle tanışanların " ödülü" gibi olmuştu "storm" çizgi romanı.. Tabii biz onu "storm" olarak değil , "gökler hakimi kaptan erok" olarak tanımıştık...

Zaten çizgi roman ağırlıklı bir ekti bu ve diğer çizgi romanlar hepimizin az çok tanıdığı karakterlerdi: "tarkan", "asteriks", "mucit macit" ve "conan".. Bir de film fotoramanı  vardı dergide..ancak ilk sayıdan itibaren dergiyi tasarlayanlar bile tanıtımda "aslan payını " storm"a yani "erok"a ayırmışlardı. Şöyle ilan ediliyordu ilk sayıda (12 şubat 1984) :

" Bütün dünyada soluk soluğa okunan çizgi roman!" 


                                 
"Bulvar dergi" peşinden "bulvar tatil eki" ve "asteriks" gibi adlarla bulvar ve tercüman gazetelerinin eklerinde "storm"a yer verildi..
5 ayrı macera yayınından bahsedilse de, bunlar farklı adlarla yayınlanan 3 maceranın varyasyonlarıdır bildiğim kadarıyla:

1- "Çıldıran Dünya"
2- "Son Nöbetçi"
3- Ve sanırım yarım kalan "Çöl Halkı" maceraları.. (bunlar orijinal serinin de ilk 3 macerasıdır..)

Bu maceraların bazılarınında sayfa atlanarak ve eksikli yayınlandığını söylüyor bazı koleksiyonerler..


                                   
Storm, "kaptan erok" olurken  en yakın yoldaşı ve sevgilisi "kızıl saçlı afet-ember","selin" ismini alacaktı..
Storm'un isminin "erok" olması, flash gordon'un "baytekin" olması gibiydi muhakkak.. Belli ki "storm" sıfatlı karakterin orijinal ismi "grek" gereksiz (!) bulunmuştu.. Siyah beyaz basılı "fumettiler" alışık olan, conan'ı kah yerli renklendirme, kah siyah beyaz okuyan, frankofon ülkelerin renkli albüm üretimlerini çocuk dergilerinde okuyan bizler için, kötü ve samanlı bir kağıda basılsa da,"storm" ilaç gibi gelmişti..

İllüstre resimlerle tasarlanmış panel ve sayfalar, maceranın akışında metinleri okumasanız dahi sizi "sarıyor" bambaşka alemlere götürüyordu.. yarattığı alternatif dünya ve evrenlerde nefessiz kalıyordunuz.. Dediğim gibi gazete kağıdına basılıp, renkler ve çizgilerin netliği çok şey kaybetsede çok farklı bir çizgi romanla karşı karşıya olduğumuzu anlamıştık..

Seneler sonra farklı dillerde basılmış "Storm" albümlerini ve macera çeşitliliğini gördükçe, koleksiyoncularla sohbetlerde ve  internetteki imkanlarla serinin dünya çapında haklı bir üne sahip olduğunu keşfettikçe, "Storm" yayınlansın hislerimiz depreşiyordu..

Bizi on'lu yaşların ilk yarısında "yakalamış" bu çizgi romanı tüm çizgi roman severlerinde tanımasını, okumasını istiyorduk ..
Ve bu yazıyı yazanın ölçüsüz "övgülerinden" anlayacağınız gibi hala istiyoruz..

Bugün 17 kasım.. Bugüne tarihlenen olağan ve olağandışı pek çok olay vardır muhakkak.. Ancak  bugün ,ayrıca bize olağanüstü hayal gücü ve fırçasıyla "storm" u hediye eden don lawrence'in de doğum günü..

1928 londra doğumlu usta.. 3 çocuklu bir ailenin son üyesi..  Nazi almanya'sıyla savaşa giren ve oldukça zor yıllar geçiren ingiltere'de, pek de mutlu ve varsıl geçmeyen bir çocukluk yaşıyor.. Sanat okulunda ilk önemli eğitimini alsa da ;hayal ve ilgisi, geçim derdi ve "yeteneği" onu, ingiltere'de 1.dünya savaşı öncesinden beri belli bir geçmişi olan çizgi roman magazinlerine yönlendiriyor ..

Bazı önemsiz ilk dönem çalışamaları peşinden o dönem ingiltere'de de moda olan "süper hero" ekolünün dergilerinde çalışıyor..
Amerika'daki "captain marvel" fenomeninin bir İngiliz kopyası olan "marvelman" ve "marvelman family" gibi dergilerin çizer kadrosuna katılıyor.. 54-58 yılları arasında "süper"leri çiziyor anlayacağınız.. "captain martin" ve "captain universe" isimlerini duyuyoruz bu yıllarıyla ilgili notlarda..

Peşinden western üretimleri geliyor: "wells fargo", "pony express" vs vs.. İngiliz çizgi roman ekolünde oldukça önemli yer tutan tarihi macera ve fantastik macera içeriklerinde serilere yöneliyor: zip, lion ve fleetway dergi ve yayınevleri için çalıştığı bu yıllarda "Olac the gladiator" (ilginçtir 1967 lerde sanırım bu seriden maceralar bizde "kaplan" çizgi roman dergisinde görülüyor..), "king the Viking", "moroc the mighty" serileri,sanatını geniş kitlelerle paylaştığı işler oluyor.



1965 yılında kendini ustalar sınıfına yazdıran "meşhur" serine başladığı yıl: "trigan empire" adlı efsane, tarihi ve fantastik kurgu içeriğine sahip, bir nevi "paralel bir fantastik evrende geçen roma imparatorluğu efsanesi.."

Mike butterworth gibi ingiliz çizgi romanının usta yazarıyla işbirliği onu 1976 yılına kadar bu seriyi çizmeye taşıyor.. Panellerdeki illüstre "lezzet" , ayrıntılar ve olağanüstü "düşgücü" çizgi roman severleri kendine aşık ediyor..

Serinin asıl açılımı "the rise and fall of the trigan empire"...seri İngiliz "ranger" ve "look& learn" dergilerinde devam ediyor..Bugün bu maceralar 12 ciltte yayınlanmış durumda..



Bu arada Lawrence, bir çok dergi ve gazeteye illüstrasyonları ile katkıda bulunmuş.. Yetişkin ve erkek dergilerindeki "erotik" içerikli çizimleri bugünde özel albümlerde tolpanmış durumda..

Don Lawrence usta'nın çok az sayfasına imza attığı "fireball xl 5" adlı serinin bir macerası, daha doğrusu 5 sayfası ; 1968 "ateştop serisi" olarak bilinen doğan kardeş dergisi sayfalarında bizlere ulaşıyor (95-99. Sayılar ve aslında bu serinin baş çizeri mike noble'dir ve ingiltere'de çok ünlüdür.. )

76 yılında illüstrasyon ve çizim çalışmaları için Lawrence,hollanda'da yeni bi başlangıç yapıyor.. 76-77 yılında hazırlık ve ön çalışmalarını yaptığı bu seri tam bir "usta"lık zirvesi: "Storm!"


                                     
Eppo adlı çizgi roman magazin dergisinde haftalık olarak çizilen sayfalarıyla "Storm", kısa sürede "fan"larını da yaratarak 1979 senesinde "albüm"olarak piyasaya çıkıyor.. ilk macera ve baskı:"storm-de laatste vechter" bizde bulvar dergide "çıldıran dünya" adıyla yayınlanan, ingilizce baskılardaki ismiyle "the deep world".. İlk maceranın yazarı pilip "saul" dunn..


                         
Sonradan seriye dahil olan yazarlar: aslında en başta projenin fikir babalarından martin lodewijk, kelvin goshell, dick matena, vince warnham ve bazı maceralarda Don Lawrence'in bizzat kendisi.. Usta Don Lawrence, 2000'lere kadar tam 22 albüm tutan maceraları haftalık farklı çizgi roman magazinlerinde üretiyor.. Bugün wiki kayıtları asistanlarının da çizdikleriyle 25 albümden bahsediyor..


                                                       
Diziden sayfalar Amerika ve dünyanın ünlü çizgi roman magazini "heavy metal" dergisinde de 97 ve 99 da yer buluyor.. Hollanda'nın peşinden İngiltere, fransa, ispanya, almanya, finlandiya, danimarka, eski yugoslavya, yunanistan , portekiz, polonya ,endonezya "efsane"ye ev sahipliği yapıyor..

Storm, her yaştan çizgi roman okurunun ve fantastik - bilim kurgu içerikli kurgudan hoşlananların "keşfetmekten" ve kütüphanelerine kazanmaktan mutluluk duyduğu serilerin en önemlilerinden.. Donald Southam Lawrence, hayatının son yıllarında katarakt ve başka önemli sağlık sorunlarıyla mücadelesini ve çizgi roman sanatındaki yolculuğunu, aralık 2003'te doğduğu şehir londra'da noktalıyor..





Son bir not: Acaba geçtiğimiz günlerde, imzasız bir sohbette geçen "dedikodu" doğru mu ? Ve "storm"u hakkettiği şekilde yayınlayacak bir yayınevi gerçekten çalışmalara başlamış ve telifleri dahi almış mı ?!
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

hanac

Mükemmel bir tanıtım olmuş Tarkan. Emeğine sağlık.

Cevabımı vereyim; BEN OKURUM

Not: Resimleri hizliresim sitesine yüklemişsin. Ama 6 ay içinde site bu resimleri kaldıracak ve resimler kaybolacak.

En iyisi resimleri facebook sayfamıza yüklemen ve oradaki adresi kullanman.

Nemo

Tercuman'in verdigi Asteriks eklerinin arkasinda okumustum ben ilk kez. Cok sevmistim. Amsterdam'da cizgiroman dukkaninda albumlerini gorunce cok mutlu olmustum. Kucukken okudugum maceranin bas kismi yoktu. Boylece yillar sonar merakimi gidermis oldum.
Ben de okurum!
Özel Alfa Ajanı

V

Teşekkürler Tarkan. Türkçe bir seriyi umarım görürüz. Ben de Almanca birkaç sayısı var. Hakkaten
şimdiye kadar neden tam seri yayınlanmadı diye düşünüyor insan.
"İstemem,eksik olsun.."

hanac

Alıntı yapılan: V - 17 Kasım, 2014, 12:38:41
Ben de Almanca birkaç sayısı var.

Almanca olduğuna emin misin ?

Hollandaca olmasın  :)

kalidor

Mükemmel, hakkını vererek ve tanıtımdan öte hislerini anlattığın bu yazı için teşekkür ederim Tarkan Abi. 80'leri doludizgin yaşayan kuşaktan olmadığım için abimlerden kalma Tercüman Çocuk dergilerinde Erok'u hayal meyal hatırlıyorum. Çocukluk olsa gerek o zaman bu fantastik çizimlerden korkardım :) Bir Conanperver olarak Erok'u bayıla bayıla okurum. Ama yayınlanacaksa da hakkını vererek yayınlanmasını isterim. Küçültülmüş ebatla, birleştirilmiş ciltlerle felan önümüze gelmesin. Eğer mümkün değilse de koleksiyonerlerden ön talep ve hatta bir miktar para toplanıp sayılı olarak" collector edition" yapılırsa da harika olur.
Crom! Ölüleri Say...

gamlıbaykuş

Güzel çizimlere sahip. Ben okurum, yayınlanırsa tabi :)
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

hanac

Şu resmin güzelliğine bakar mısınız ?


doktor1881

çok emek vermişsiniz Tarkan bey elinize sağlık okumak bile ayrı zevkti ben 3 adet alır 2 tanesini hediye ederdim

abselemon

Çok güzel bir tanıtım olmuş. Bulvar gazetesinde yayınlandığı için bu da bir eksik seri. Ülkemizde o kadar çok yayınlanması gereken eser var ki, hangi birini sayayım? Umarım bu seri de bir gün hakkı ile sıralı listesi, iyi kalitede baskısı ile kütüphanelerimizde bir tam tkım olarak yer alır.

yunusmeyra

Teşekkür ve destekleriniz için sağolun..bu seri için paylaşımlarımız devam edecek..
Ülkemiz çizgi roman okurları olarak fransız,ingiliz,ispanyol ve tabii "hintli"  ;D ve diğer ülke ve tarzların
önemli örnekleriyle tanışmamızın zamanıdır artık  :)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

MAGICO70

Ben de kesinlikle alırım.83 -84 yılında ben de Bulvar gazetesinin eklerinde ilk defa okumuştum.Ve o yıllardan beri yayınlanmasını beklediğim çizgi romanlardan biridir .O yıllarda Bulvar gazetesinin ek olarak verdiği bir de çizgi roman ansiklopedisi vardı .ilk cildi Uzay başlıklıydı.150-160 sayfalık bir bilim kurgu çizgi romanı vardı.Onu da hayal meyal hatırlıyorum.Ansiklopediyi ciltleştirip yıllarca okumuştum.Erok un olduğu çizgi roman ekini de uzun yıllar saklayıp okumuştum. Albüm olarak yaınlanırsa hemen alırım.Bu arada Luc Orient -buddy longway-Bob Morane yi de yayınlayan bir yayınevi çıksa keşke .Yayınlamasını beklediğim nostaljik frankofonlardan diğerleri de bunlardır. Yayınlasalar hemen alrım.

hanac


alan ford

  Kesin alırım. Bu arada gerçekten çok güzel bir tanıtım olmuş. Çocuk dergileri ve gazete ekleri bizim eve pek girmediğinden hiç oku(ya)madım ben bu seriyi. Umarım isimsiz dedikodular doğrudur da en kısa sürede okuruz . Ve ne olur bu şahane çizimleri ufak boyutlara mahkum etmesinler.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

can amca

Ben almam herhalde. Çünkü Almanca'ya çevrilmiş olan tüm sayıları var bende.