Türkiye'de basılan çizgiromanlar ne kadar orjinal ?

Başlatan altay1944, 06 Mart, 2012, 21:47:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

altay1944




önceleri o kadar da umursamazdım ama teknoloji geliştikçe Türkiyede çok beğenerek okuduğum çizgiroman kahramanlarının orjinallerini bulma hastalığı başladı bende.Geçenlerde tüm Hal FOSTER külliyatını topladım.Ülkemizde yayınlanmış örnekleri ile karşılaştırdım ,çizimler pek örtüşmedi.Ozaman şöyle bir soru geldi aklıma .Acaba bu kahramanların maceraları değişik baskı formatlarının ülkemizle uyuşmaması yüzünden bir kopya yöntemine mi baş vuruldu?Benzer örneği (bulunca eklerim)bilka yıllar önce örümcek adam ve maskeli kadın serilerinde kullanmıştı ki bu sayılarda kopyalama çok göze çarpıyordu.Yukarıda iki aynı(!) örneği inceleyin kulelerin farklı olduğunu göreceksiniz.Biri orjinal bir Türk baskı.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

s.b

Aynı resmin tekrar çizilme işi bizde de olabiliyor. Mesela, zannediyorum Karaoğlan'da veya Tolga'da aslı bulunamadığı veya baskıya uygun olmadığı için tekrar çizimler yapılmıştı. Aynı şey sizin gösterdiğiniz içinde geçerlidir zannediyorum. Böylesine eski eserlerin zamanında digital numuneleri alınamadığından dolayı sorunlar yaşanabiliyor.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

yunusmeyra

1937 yılına ait (şubat ayında başlayan seri haftada bir renkli ve büyük boy olarak gazetelerde basılmış "king features" tarafından dağıtımı yapılmıştır..)bu örnek sayfanın orjinal  edisyonundan kopyaladığım aynı sayfayı alıyorum..dikkatli bakılırsa sayfa panel ölçüleri ve desenlerde bir çok farklılık (ayrıntılar,taramalar,figürler,renkler..) görülecektir.. "prince vailant" bizde "aslan prens","kahraman prens" adıyla bir çok dergi ve gazetede yayınlanmış bir "destan"..ancak tam bir gazete yaprağı boyunda ve orjinale en sadık baskılar yeni sabah gazetesinde yayınlanmıştır..bu yayınların her birinde kopyalamalar olduğu kadar,siyah beyaz filmler üzerine az sayıda ve yeni renkleri yeniden uygulamanın getirdiği ayrıntı ve ince çizgilerin yitimi kusurlarıda sık rastlanan kusurlardandır..ayrıca çocuk dergilerinde panellere müdahelelerin sıklığıda sözkonusudur..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

alfa yayınları 1980 senesinde conan yayınına başlayıp ,cep boy ve  "66 sayı" süren ilk seriyi yayınlamıştı.. peşinden büyük boy ve "86 sayı" süren diğer bir seriyi yayınlayacaktı..sonra "22 sayı" süren bir dizi (tam maceralı cep dizisi!) ile   yayın faaliyetine farklı ebat,cilt ve boyutlarla devam eden "alfa yayınları" ,1983 yılında "renkli cep dizisi" adıyla "15 sayı" sürecek bir yayın gerçekleştirir...

sunuş yazısında şöyle denmektedir:
" Conan'ın değerli okurları, merhaba!
  Elinizde tuttuğunuz,yeni Conan renkli cep dizimizi beğendiğinizi umuyoruz."Renkli Conan" konusunda sizlerden gelen binlerce istek mektubu karşısında ,değerli okurlarımızın bu isteğine uymak bizler için bir görev ve zorunluluk olmuştur artık.
  Bu amacı gerçekleştirmek için, yayınevimiz sizlere renkli Conan'ı verecek özel bir ekip kurdu,yoğun bir çalışmanın sonunda ilk renkli sayımızı sizlere sunduk.Bunu diğer yayınlarımızın izleyeceğini de müjdelemek istiyoruz. Herşeyin geliştiği ülkemizde çizgi romanların da gelişmek zorunda olduğu inancındayız.
  Başka çizgi roman dergilerinin cesaret edemeyeceği bir fiyatla karşınızdayız üstelik. Aynı sayfa sayılı siyah beyaz dergilerin fiyatına böyle renkli bir dergiyi yayınlayabilmemizi de Conan'ı yüksek bir satış düzeyine eriştiren sizlere borçluyuz.Doğaldır ki, tiraj ve satış arttıkça birim maliyet düşmektedir.Yoksa,daha az satışı olan başka bir çizgi romanı renkli olarak basmak Türkiye koşullarında olanaksızdır.
  Bu dizimizde, Conan'ın krallık maceralarını da yayınlamaya başlıyoruz. Akilonya Kralı Conan'ın,karısı Zenobya ve oğlu Prens Conn ile yaşadığı maceraları da en az Barbar Conan kadar seveceğinizden eminiz.
  İki hafta sonra rengarenk sayfalarda yine buluşmak üzere hoşçakalın
!"
gelelim bizim konumuza :sunuşta ki cümlede  "...yayınevimiz sizlere renkli Conan'ı verecek özel bir ekip kurdu,yoğun bir çalışmanın sonunda ilk renkli sayımızı sizlere sunduk.Bunu diğer yayınlarımızın izleyeceğini de müjdelemek istiyoruz." deniyor ya,gerçekten "alfa yayınları" o zaman aslında bir "kopya!" ekibi kuruyor..orjinal seriden alınan sayfalar değişik kolajlar ve "hayalet çizerlere" yaptırılan
kopyalarla ,üstelik sayfa sayısı da nerdeyse 2 katına çıkartılarak (aralara hayali yani orjinal sayfalarda olamayan kolaj "karelerde" eklenerek) yayınlanıyor..evet macera renkli,ancak orjinal renkleri
yerine "alfa" nın zevkine göre daha sınırlı bir renk skalası ile renklendiriliyor ve 17 sayfalık orjinal öyküden ( conan the barbarian-sayı 114-"the shadow of beast") 32 sayfalık bir yayın ( "canavarın gölgesi") çıkartılıyor  :-X



"alfa" bu kadarla bırakmıyor yeni seriye katkısını!!! bahsettiğimiz maceranın devamına bu sefer "arkası var"lı bir diğer conan macerası eklemiştir..
ancak bu seferde orjinal çizimler korunmuş ancak sayfa kareleri (panelleri..) sayfa sayısını artırmak amaçlı yeniden kurgulanmış,daha az ve büyük kareli çoğunluk "2 bantlı" sayfalar oluşturulmuştur..
"kral conan" adlı bu maceranın orjinali ise "savage sword of conan" serisinde 10.sayı olarak yayınlanan "conan the conqueror" isimli roy thomas-john buscema imzalı maceradır   :-X  :-X

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

pizagor

O dönemlerde günahsız yayıncı yoktur herhalde. 2 bant Zagor sayfaları, panelleriyle oynanmış küçük boy Red Kit'ler, karelerinin yeniden düzenlenmiş halleriyle Tenten öyküleri, Bilka'nın cambazlıkları vs. Teşekkürler yunusmeyra.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


s.b

Öyle ise en orijinal sayılar günümüzde yayınlanan çizgi romanlar diyebiliriz.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

kalidor

Vayy be teşekkurler Yunusmeyra. Ben de Conanperver diye dolaşıyorum. Bu 15'lik renkli seri koleksiyonumda var. Renklendirmeler hakkaten kötü. Ama panel oyunlarını ve hsyalet çizerleri bilmiyordum açıkçasi. Vay len vay...
Crom! Ölüleri Say...

yunusmeyra

Alıntı yapılan: s.b - 30 Ekim, 2013, 23:13:23
Öyle ise en orijinal sayılar günümüzde yayınlanan çizgi romanlar diyebiliriz.
çoğunluk böyle diyebiliriz,Sami hocam..conan'ları özellikle klasik conan (lal'in yayınlayıp 10.ciltte yarım kalan ve orjinali "conan the barbarian" olan seri..) ve "savage sword of conan" (yani marmara çizgi'nin yayını..) serisinin yayınının bitirilmesi bu açıdan önemli..aslında bir çok koleksiyoner ve "conan" sevdalısında olan listelerde ;conan'ın 1970-2000 arası  külliyatının önemli bir bölümünün yayınlandığı işaretlidir ancak ne o yayınları artık düzgün bir şekilde tamamlayabilirsiniz ne de tamamlasanız okumak istersiniz..çünkü insanda okuma zevkini kıracak kadar karışık yayınlanmışlardır..ancak o zaman "deliler" gibi okumadık mı ve şimdi o derme çatma fasikülleri görünce içimiz hoplamıyor mu? evet,ancak bu seneler öncenin anılarıyla yüklü bir heyecan..yoksa gerçekten "conan"'ı orjinal sırasıyla okumak lazım..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR