Black Panther (2018) - Phase 3/18

Başlatan dean, 28 Ekim, 2014, 20:33:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dean

Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 03:32:19
Dean arkadaşın puanını gördüm, beğenisi ile ilgili herhangi bir şey söylemeyeceğim zira birine bu filmi beğenemezsin demek bence saçmalık . Ancak 9.5 puan vermesi ilgili sadece şunu merak ediyorum, sinema tarihine geçmiş filmlere kaç puan veriyorsunuz acaba ? Yani misal The Godfather, Rear Window, Bisiklet Hırsızları, Citizen Kane , Guguk Kuşu vb. filmlere kaç puan veriyorsunuz? Yoksa bu filmleri beğenmiyor musunuz? İnanın sadece merak ettiğimden soruyorum, hiç bir eleştiri amacım yok. Bu film sizin için The Godfather'dan iyi bir filmse de problem değil, sadece puanlama mantığınızı anlamaya çalışıyorum.

  Bu puanlama mantığı konusu gerek filmlerde, gerek çizgi romanlarda gerekse de kitaplarda çok karşılaştığım bir soru oluyor. Öncelikle ben filmlere puan verirken filmi hangi stüdyonun çektiğine, hangi yapımcının, hangi yönetmenin, hangi yazarın, hangi görüntü yönetmeninin filmin arkasında olduğuna, filmin amacının ne olduğuna bakarım. Potansiyel kuvvetine ve bunu ne kadar gerçekleştirdiğine bakarım. Şimdi yukarıda sayılan filmlerle Black Panther amaç olarak ve sinemada sanatı ifade etmek açısından aynı misyona mı sahipler ? 200 milyon dolar bütçeli bir blockbuster olan Black Panther ile amacı sanat yapmak olan Bicycle Thieves aynı kefeye koyulacak filmler değiller. İkisini kıyaslamak bile haksızlık olur.

  Şöyle bir örnek vereyim geçtiğimiz sene vizyona giren Skyscraper filmi bence harika bir filmdi. Zira film bütün beklentilerimi karşılamıştı; Sınırsız aksiyon ve popcorn eğlencesi. Zaten filmin yapımcılarının sana vadettiği bu. Adam bu amaçla çekiyor filmi. Amaç yerine getirildiyse benim için görev başarıyla tamamlanmıştır. Tam puanı veririm. Ama bu filmin Citizen Kane'den daha iyi olduğu anlamına gelmiyor ki. İkisinin var olma amacı farklı.

  Bu mantıkla Black Panther'de amacını fersah fersah yerine getiren bir film. Öncelikle bu film blockbuster süper kahraman filmi olarak yola çıkıyor. Bunu layıkıyla yerine getiriyor. Alt metin olarak bir süper kahraman filmi adına çok güçlü buluyorum. (Bu arada yardım merkezinin Oakland'da açılma sebebi babasının kardeşini orada öldürmesi ve Killmonger'ın tam o noktada Wakanda'lılar tarafından terk edilmesi. Yani onları onurlandırıyor.) Film özellikle Amerika'da kültürel bir fenomene dönüştü. Siyahilerin çoğuklukta olduğu fakir mahallelerde ünlüler sinema kapattı çoçuklar filmi görsün diye. Bunlara sadece bir süper kahraman filmi olarak bakamam ben. Çünkü bundan fazlası haline geldi. Hikayesini ve karakterlerini çok iyi buluyorum. (Ajan sadece beyaz diye konulmadı. Everett Rose çizgi romalarda da çok önemli bir Black Panther karakteridir. Wakanda'nın Dünya ile bağını oluşturan bir elçidir.) Müzikleri beğendim. Sinematografik olarak çok iyi buldum. Villian'a bayıldım. Bu bağlamda tam puan vermekten çekinmiyorum. Zira dediğim gibi bu filmi ben sadece kendi türevleri içerisinde kıyaslıyorum. The Godfather ile kıyaslama ihtiyacı duymuyorum.

 

ZGeralt

Alıntı YapZira dediğim gibi bu filmi ben sadece kendi türevleri içerisinde kıyaslıyorum. The Godfather ile kıyaslama ihtiyacı duymuyorum.

Ben de böyle düşündüğünüzü tahmin ediyordum, yine de sormak ihtiyacı hissettim. Çünkü bu foruma girip tavsiyeleri/eleştirileri okuyup ciddiye alıyorum ve bana farklı bakış açısı katabileceğini düşündüğüm yazılara denk geliyorum.

Elbette her filmin belli bir amacı ve belli bir hedef kitlesi oluyor. "Sanat filmi" ifadesini beğenmesem de neyin kastedildiğini anlayabiliyorum. Ancak daha önce başka bir sinema konusunda da tartışmıştım, ben toplam üretimin çok küçük bir kısmını oluşturan ve gösterime girmeyen ve/veya belirli festivaller kapsamında gösterime giren filmler dışında kalan her filmi "ticari bir ürün" olarak görüyorum, aslında benim görmem önemli değil gerçekte bu.

Gösterime giren her film bilet parası talep ediyor, DVD-Blu ray için bir fiyat var, streaming servisler keza paralı.(Türkiye ve benzeri ülkelerde ki korsan izlemeyi kapsam dışında tutuyorum). Dolayısı ile bir ürün satışı/kiralanması gerçekleşiyor. Ve bunda küçük bütçeli filmlerin de büyük bütçeli filmlerin de nihai amacının en azından maliyeti karşılayabilmesi olduğu aşikar.

( http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,9472.msg201307.html#msg201307  bu başlıkta "sanatın finansmanı" vb konulardaki görüşlerimi yazmıştım, tekrar etmek istemiyorum)

O yüzden anlattığı hikayenin derinliği, sanatsal bakış açısı, gişeye oynaması vb. farketmeksizin aynı mecralardan temin edilebilen ve izleyiciden parasını / zamanını talep eden ürünler. Sonuçta her seçim gibi bunun da bir "fırsat maliyeti" mevcut. Nereye bağlayacağım :) O yüzden elbette vadettiği ve gerçekleşen değerlendirilmesi kesinlikle doğru bir bakış açısı ama "benim için" yeterli değil. Ben bunu filmi -kendimce- değerlendirirken kriterlerden biri olarak ele alıyorum ve evet önemli bir kriter kesinlikle. Filmin ne anlatmaya çalıştığı, nasıl anlattığı, teknik detaylar, oyunculuk, müzik, vs. hepsi tek tek etki ediyor.
Ve ben eğer ki bir filme puan veriyorsam, yani işin içine matematiksel bir değer koyuyorsam burada kendime bir referans noktası belirliyorum. 9 ve üzeri puan verdiğim kabaca 15 film var. Bunları referans noktası kabul ederek değerlendirme yapıyorum. Mesela Batman: Kara Şövalye filmine 8.5 puan vermişim, veya Logan filmine 7.5 . Yani Batman filmi bir kaç ufak detayı daha iyi kotarabilseydi, benim gözümde Baba filminin yer aldığı klasmanda yer alabilecek bir filmdi, bir süper kahraman filmi olmasına rağmen. Yani demem o ki, Black Panther benim açımdan vadettiğini de başaramayan bir film olduğu için düşük puan aldı, yoksa mesele "ciddi ciddi filmler dururken böyle filmlere yüksek puanlar verilmez" meselesi değil.

Sizin yaklaşımınız her puanın "kendi türü içinde" bir değerlendirmeye tabi olduğu yönünde yanlış anlamıyorsam. Aramızdaki bakış açışı farklılığı bu sanırım.

Alıntı YapBu arada yardım merkezinin Oakland'da açılma sebebi babasının kardeşini orada öldürmesi ve Killmonger'ın tam o noktada Wakanda'lılar tarafından terk edilmesi. Yani onları onurlandırıyor

Evet bu filmde çok açık ifade ediliyor, benim de eleştirdiğim nokta bu. Soylu ailenin onurlandırılması, film boyunca Wakanda'ya yapılan "eleştirilerin" sonucunda film bize yine "soyluların onurlandırılmasını" gösteriyor. Burada Afrika'da büyük yatırımlar veya yardım kampanyaları düzenlenmesini  vb. göstermeyi tercih etmiyor.

Alıntı YapFilm özellikle Amerika'da kültürel bir fenomene dönüştü. Siyahilerin çoğuklukta olduğu fakir mahallelerde ünlüler sinema kapattı çoçuklar filmi görsün diye. Bunlara sadece bir süper kahraman filmi olarak bakamam ben. Çünkü bundan fazlası haline geldi.

Aynen öyle, çünkü hiç bir risk almadan, gerçek ve üzerine düşündürücü hiç bir sonuç çıkarmadan bir "alt metin" varmış gibi yapıyor. Fakir mahallelerde ünlüler neden "Mudbound", "Beasts of no nation","Blood Diamond" vb. filmler için salonlar kapatmadılar (en azından benim haberim olmadı). Ben yine "siyahi kahraman üzerinden siyahilerin gazının alınması" havasından başka bir şey alamadım filmden maalesef. Hatta kendi açımdan keşke fazla politik alt-metin işlerine girmeseydi diye düşündüm, varmış gibi yapmasından ziyade hiç olmamasını tercih ederim. Bu "yarım yamalaklık" hissi beni çok soğutan bir detay.

Neyse, benim açımdan keyifli bir tartışma oluyor :) Sizin, özellikle süper kahraman filmlerine dair, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çok farklı bakış açılarına sahip olsak da, kendi bakış açınızın altını doldurabiliyorsunuz. Bu açıdan teşekkür etmek isterim.

Saygılar, sevgiler...

dean

Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 12:33:15
Evet bu filmde çok açık ifade ediliyor, benim de eleştirdiğim nokta bu. Soylu ailenin onurlandırılması, film boyunca Wakanda'ya yapılan "eleştirilerin" sonucunda film bize yine "soyluların onurlandırılmasını" gösteriyor. Burada Afrika'da büyük yatırımlar veya yardım kampanyaları düzenlenmesini  vb. göstermeyi tercih etmiyor.

  Ben bu noktayı soyluların onurlandırılması olarak görmüyorum. Zira Killmonger ne kadar kan olarak soylu olsa da afrikalı-amerikan olarak yetişen ve sokaktan gelen bir karakter. Diğer taraftan T'Challa babasının yaptığı eylem yüzünden babası adına müthiş bir vicdan azabı duyuyor. Hatta en başından Killmonger ile düello'yu içten içe yenileceğini bilerek kabul ediyor. Babası ile yaptığı son konuşma ile de ondan daha farklı bir kral olacağını, onun yolunu takip etmeyeceğini söylüyor. Bütün bunları düşündüğümüzde filmi başladığı noktada bitirmek, filmi başlatan karakterlerin ateşinin yandığı yere gitmek ve onu söndürmek bence muazzam bir çemberi kapama tercihi. Afrika'daki yatırımı göstermek için ikinci ve üçüncü filmler var. Hakeza birleşmiş milletlerde yaptığı konuşma zaten Wakanda teknolojisinin Dünya'ya sunulduğunu gösteriyor. Bu film için kişisel meseleleri kapatmak bence daha doğru bir tercih. Zaten ikinci filmin mülteciler alt metni ile hareket edeceği tahmin ediliyor.

Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 12:33:15
Aynen öyle, çünkü hiç bir risk almadan, gerçek ve üzerine düşündürücü hiç bir sonuç çıkarmadan bir "alt metin" varmış gibi yapıyor. Fakir mahallelerde ünlüler neden "Mudbound", "Beasts of no nation","Blood Diamond" vb. filmler için salonlar kapatmadılar (en azından benim haberim olmadı). Ben yine "siyahi kahraman üzerinden siyahilerin gazının alınması" havasından başka bir şey alamadım filmden maalesef. Hatta kendi açımdan keşke fazla politik alt-metin işlerine girmeseydi diye düşündüm, varmış gibi yapmasından ziyade hiç olmamasını tercih ederim. Bu "yarım yamalaklık" hissi beni çok soğutan bir detay.

  O filmler için tabi ki sinema kapatıp çocukları götüremezlerdi çünkü Mudbound +15, Beasts of No Nation ve Blood Diamond'da R Rated filmlerdi. Çocukların izlemesi için müsait değillerdi. Bununla birlikte Blood Diamond'ı izleyen bir insan Solomon Vandy cosplay'i dolaşmaz. Black Panther gibi bir film yapıldığında ise artık senelerce senelerce sarışın, mavi gözlü, Amerikalı başrol kahraman görmüş siyahi kız ve erkek çocukları kendisine benzeyen kahramanları idolleştirmeye başlayabilir. Bunu göz ardı edilmemesi gereken bir kültürel etki olarak görüyorum. Böyle bir başlangıç ise Beasts of No Nation ile yapılmaz. Ulaşılabilirliği en fazla olan filmlerle yapılır. Alt Metin yoğunluğu olarak tatmin etmemiş olabilir. Ona bi'şey diyemem ama sosyal anlamda bir süper kahraman filminde gördüğümüz en derin alt metnin bu filmde olduğunu düşünüyorum.

Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 12:33:15
Neyse, benim açımdan keyifli bir tartışma oluyor  Sizin, özellikle süper kahraman filmlerine dair, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çok farklı bakış açılarına sahip olsak da, kendi bakış açınızın altını doldurabiliyorsunuz. Bu açıdan teşekkür etmek isterim.

  Ben teşekkür ederim. Benim açımdan keyifli bir tartışma oluyor.

ZGeralt

Alıntı YapO filmler için tabi ki sinema kapatıp çocukları götüremezlerdi çünkü Mudbound +15, Beasts of No Nation ve Blood Diamond'da R Rated filmlerdi. Çocukların izlemesi için müsait değillerdi. Bununla birlikte Blood Diamond'ı izleyen bir insan Solomon Vandy cosplay'i dolaşmaz. Black Panther gibi bir film yapıldığında ise artık senelerce senelerce sarışın, mavi gözlü, Amerikalı başrol kahraman görmüş siyahi kız ve erkek çocukları kendisine benzeyen kahramanları idolleştirmeye başlayabilir. Bunu göz ardı edilmemesi gereken bir kültürel etki olarak görüyorum. Böyle bir başlangıç ise Beasts of No Nation ile yapılmaz. Ulaşılabilirliği en fazla olan filmlerle yapılır. Alt Metin yoğunluğu olarak tatmin etmemiş olabilir. Ona bi'şey diyemem ama sosyal anlamda bir süper kahraman filminde gördüğümüz en derin alt metnin bu filmde olduğunu düşünüyorum.

Heh aynen öyle , inanın küçümser gibi algılanmasın diye yazdıklarımın bir kısmını silmiştim, çünkü filmdeki alt metnin çocukların kavrayabileceği bir seviyede olduğunu düşünüyorum. Böyle olunca da beni tatmin etmiyor maalesef.  Mudbound'u çocuklar izleyemez belki ama gençler izleyebilir. Ama evet bir marketing ögesi barındırmadığı için kitleselleşmesini beklemek hayalperestlik oluyor, sizin bakış açınızı anlıyorum ve daha önce de bahsettim, diversity olacaksa böyle olsun. O konuda bir itirazım yok.

Alt-metin derinliği konusunda Batman : Kara Şövalye ve her ne kadar  çizgi romandaki halinden çok uzakta olsa da Civil War bu anlamda daha çok beğendiğim süper kahraman filmleri.  Hatta yanlarına İnfinity War'ı da koyabilirim.

Son olarak tekrar üzerinde durmak istediğim bir konu var, hatta bir dilek diyelim.Buradan Hollywood stüdyolarına sesleniyorum :)
Artık şu "meydan savaşı" konseptinden lütfen vazgeçilsin. Gerçek Dünya'da en son Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan bu olay - onda da çoğu siper savaşıydı aslında - böyle uzayda gezen uçan kaçan filmlerde çok sakil duruyor. Gülesim geliyor gerçekten, yine mi meydan savaşı çıktı diye :) Filmin inandırıcılığı gidiyor, film gözümde küçülüyor.

dean

  Black Panther en iyi film dahil 7 dalda Oscar adayı. All Hail the King !


ZGeralt

Öncelikle gözün aydın sevgili dean :)

Black Panther'in " en iyi film" dalında aday gösterilmesi sosyal medyada takip edebildiğim kadarıyla baya bir tartışma konusu oldu. Ben Oscar'ın bu kadar ciddiye alınmaması gerektiğini düşünüyorum açıkçası, elbette tartışılsın , konuşalım üzerine ama Twitter'da kazan kaldıran sinefillere rastgeldim, abartmaya gerek yok :)

Oscar'lar çoğunlukla endüstrinin çıkarları ile örtüşen, dönemin hassasiyetlerini gözeten bir ödül töreni olmuştur. Doğruyu söylemek gerekirse Hurt Locker filminin en iyi film ödülünü alması sonrasında bu konuda zerre şüphem de kalmadı zira ömrü hayatımda izlediğim en vasat savaş filmlerinden biriydi kesinlikle ve hastalıklı bir bakış açısını yüceltiyordu. Tonlarca klişe barındırması da cabası.

Black Panther'in adaylığı ile ilgili olarak,  bir filmi iyi yapan en temel alanların hiçbirinde adaylığı yok bu filmin .
Ne başrol ne yardımcı rollerde oyunculuk adaylığı yok, senaryoda yok, yönetmenlikte yok, kurguda yok, sinematografide yok. Yani bütün bu alanlarda işini daha iyi yapmış filmler var Akademi'ye göre. Ama Black Panther en iyi filme aday ?

Black Panter'in diğer adaylıkları film müziği, ses efekti, ses kurgusu, kostüm tasarımı gibi alanlarda. Bu alanlarda diyecek pek bir şeyim yok zira mesela  ses kurgusu hakkında hiçbir fikre sahip değilim ve bu yüzden herhangi bir ayrıma varmam imkansız.

Yani bir filmi iyi yapan en temel unsurların hiçbirinde adaylık olmadan nasıl "en iyi adayı" olunabilir , bunun tek mantıklı açıklaması "politik" bir karar olduğudur bana kalırsa ve özellikle Trump'ın seçilmesinden sonra tekrardan harlanan ırkçılık meselesi ve Amerika'nın gün geçtikçe daha çok ısınan bir kazana dönüşmesi bunda önemli  nedenler gibi duruyor. Bunlar bizim coğrafyamıza uzak konular ve bizim buralarda çok başka dertlerimiz olduğu için bu meselenin öneminin tam manasıyla anlayamıyor olabiliriz ve bu çok normal.

Neyse, bari ne biliyim en iyi kurgu veya en iyi yardımcı erkek oyuncu adaylığı falan verilseymiş bu filme, sırf " en iyi film adaylığının" inandırıcı olması adına , ya da ben en azından öyle yapardım :) Ve bence Infinity War bu filmden hemen her anlamda çok daha iyi bir süper kahraman filmi. Politik gündem Infinity War'ın hakkını yiyor sanki. Neyse orasını da Amerikalılar düşünsün artık. 

En iyi film adayları arasında The Favourite,  BlacKkKlansman ve Vice'ı izlemedim. Üçünü de izleyip kendimce adaylar arasında bir yorum yapabilirim ama izlediklerim kadarıyla Roma bu ödülü hakkediyor gibi geliyor bana. Çünkü her ne kadar eleştirilerim olsa da Roma anılan diğer yapımların fersah fersah önünde duruyor  birçok açıdan.

dean

Alıntı yapılan: ZGeralt - 23 Ocak, 2019, 11:08:15
Öncelikle gözün aydın sevgili dean :)

  Teşekkürler :)

Alıntı yapılan: ZGeralt - 23 Ocak, 2019, 11:08:15
  Yani bir filmi iyi yapan en temel unsurların hiçbirinde adaylık olmadan nasıl "en iyi adayı" olunabilir , bunun tek mantıklı açıklaması "politik" bir karar olduğudur bana kalırsa ve özellikle Trump'ın seçilmesinden sonra tekrardan harlanan ırkçılık meselesi ve Amerika'nın gün geçtikçe daha çok ısınan bir kazana dönüşmesi bunda önemli  nedenler gibi duruyor. Bunlar bizim coğrafyamıza uzak konular ve bizim buralarda çok başka dertlerimiz olduğu için bu meselenin öneminin tam manasıyla anlayamıyor olabiliriz ve bu çok normal.

  Black Panther'in politik ve sosyal anlamda neden önemli olduğunu film vizyona girdiğinden beri anlatmaya çalışıyorum. Herkes zaten işin politik yönünün farkında. Politik olması bir sorun yaratmıyor açıkçası. Ama bu filmleri "siyahi oldukları için aday oldular ya da politik sebeplerle aday oldular" şekilde ayırmak istemiyorum. Oscar adaylığı farkındalık yaratmaya sebep oluyorsa bunda herhangi bir sorun görmüyorum. Süper kahraman filmleri adına bunlardan bir tanesinin en sonunda en iyi filme aday olması. Tamamen kapalı zannedilen bu kapının açılması süper kahraman filmlerine gönül bağı olanlar için en önemli nokta.

Alıntı yapılan: ZGeralt - 23 Ocak, 2019, 11:08:15
Black Panther'in adaylığı ile ilgili olarak,  bir filmi iyi yapan en temel alanların hiçbirinde adaylığı yok bu filmin .
Ne başrol ne yardımcı rollerde oyunculuk adaylığı yok, senaryoda yok, yönetmenlikte yok, kurguda yok, sinematografide yok. Yani bütün bu alanlarda işini daha iyi yapmış filmler var Akademi'ye göre. Ama Black Panther en iyi filme aday ?

  Makyaj ve Saç dalı 3 aday, en iyi film dışındaki her şey 5 aday, en iyi film 10'a kadar çıkma opsiyonu var. Sebep bu.

Nightrain

Bir kere Roma varken bu filme "En İyi Film" ödülünü verirlerse, tabuta son çiviyi çakmış olurlar. Ödül alacağı tek kategori "En İyi Makyaj/Kostüm" olabilir. Onun dışında geçiniz.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

dean

  Black Panther, Oscar'dan üç ödülle döndü. En İyi Müzik, En İyi Prodüksiyon Dizaynı ve En İyi Kostüm Ödüllerini kazandı.


hanac

Black Panther'i de yeniden izledim. İlk izlediğimde beğenmiştim.

Ama MCU bütünlüğü içinde biraz altlarda yer alacak benim için.

Notum 6.25/10

dayıcomics

Black Panther, Lion King'in değişik versiyonu zaten o da Hamlet'ten almıştı. Filmin en büyük eksisi Michael B. Jordan'ın Killmonger olarak harcanması. T'Challa rolü baştan ona gitse, MCU kış askeri ile rekabet edebilecek bir film kazanmış olurdu. Killmonger her sahnede eziyor Panther'imizi. ben filmi izlerken bir ara Killmonger kazansa da şu sümüklü T'Challa'dan kurtulsak bile dedim  ;D