OT - Epsilon

Başlatan hanac, 19 Şubat, 2024, 15:13:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

OT



"Rüzgârda savrulup üzerine basılsa bile tekrar ayağa kalkan ot... Belki de bacağınızı hafifçe okşar ve size çekinerek bir selam verir."

Ot, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon Ordusu için seks köleliğine zorlanan Lee Okson'un zorlu yaşamını anlatan savaş karşıtı güçlü bir çizgi roman...

Koreli bir kadının gerçek hayat hikâyesine dayanan bu eser, savaşın vahşetinin kadınların hayatlarını nasıl altüst ettiğini belgeliyor ve bu işgalin Kore halkına yaşattığı yoğun acıları da gözler önüne seriyor. Siyah mürekkeple yapılmış çizimler ise tüm duyguları yüreğinizde hissettirmeyi başarıyor.

Ot, savaşın korkunç bedelini ve barışın önemini vurgulayan, dönüm noktası niteliğinde bir çizgi roman. Üzerine basılsa dahi daima ayağa kalkmayı başaran, ilerlemeye ve kendi hayatlarını yaşamaya çalışan kadınların hikâyesi...
 

Yayın Tarihi: Şubat 2024
Sayfa Sayısı: 484
Cilt Tipi: Şömizli Sert Kapak
Kağıt Cinsi: 3. Hamur
Boyut: 15 x 21,5 cm
Fiyat: 395 ₺

KenParker

Konusu ilgi çekici. Sanırım çizim tarzı manga şeklinde. Bu mangalardan sağlam grafik romanlar seçilip yayınlansa da okusak.
Şömizli sert kapak. Hmmm.

ferzan

    Şayet bu eseri Epsilon değil de Baobab ya da Flaneur veyahut da Karakarga falan basmış olsaydı daha dikkat çekici olabilirdi. Epsilon basınca kimsenin haberi dahi olmadığına eminim. Ben bile forumdaki listelerde görmesem haberdar olamazdım.

    500 sayfaya yakın ve sert kapaklı bu siyah beyaz, ikinci hamur kağıda basılı sağlam edisyonu almak geçen haftasonuna, elime ulaşması hafta ortasına ve okuması da bu sabaha nasip oldu. Anneler gününe denk gelmesi münasebetiyle de anlamlı bir tesadüf oldu.

    2017 çıkışlı Kore menşeili (Grass adıyla İngilizcesi yayınlanmıştı) bu eser, yine birinci elden dinlenmiş acı bir hikayeydi. Yer yer duygulandırdı ama okurunu yüksek bir yerden bırakmak ve perişan etmek gibi bir kaygısı yoktu. Hatta bir noktada sanki çok düz ve sıradan bir şey anlatıyormuşcasına odağı çok hafif dağılır gibi bile oldu ama genel itibariyle kaliteli bir 480 sayfa okuttu. Çizer kadın, kendini ve çizgi romanına konu olan yaşlı kadınla olan görüşmelerini de anlatısına dahil ettiğinden olsa gerek, duygusuna yeterince giremediğim tek tük yerler oldu. Buna rağmen tepeden tırnağa esaslı bir grafik roman desek ve türün benzer içerikte diğer anlatıları arasında göstersek, kitaplığımızda onlarla birlikte sergilesek kesinlikle abes kaçmaz. Meraklısını pişman etmeyeceğine eminim.

    Bir "Uçma Sanatı", "Kırık Kanat" "Maus" ya da "Yalınayak Gen" ağırlığında değil. "Tavşan Yılı"na göre de az daha soğukkanlı ve ketum bir eser diyebilirim. Çok duygulu ve destansı bir grafik roman olabilecekken, çizerinin ele alış biçiminden ötürü sadece kayda değer, ibretlik ve makul oranda güçlü bir eser olabilmiş gibi hissettirdi. Ama dediğim gibi, diğerlerinin yanına rahatlıkla konabilir.

    Yalnız anlattığı şey, tam da son paragrafın başında saydığım eserlere yaraşacak kadar önemli ve ağır bir konu ama yazar-çizeri nasıl becerdiyse eseri onlar kadar ağır ve yoğun bir şekilde hissettiremeyip daha normal vermeyi becermiş. Bir parça yoğunluk ve ağırlık iyi gidebilirdi böyle önemli bir konu için. En nihayetinde daha adet bile görmemişken askerlere peşkeş çekilen aç ve sefil bırakılmış kızların birer "comfort lady" olarak tarihe geçişlerindeki insanlık utancını tokat gibi vurabilmesini ve okurken daha fazla rahatsız edip utandırmasını isterdim. Sanırım buna engel olan şey, aralıklarla çizerin günümüzü gösterip kitaba konu olan yaşlı kadınla diyaloglarına yer vermesi oldu. Bunları daha kısa bir şekilde anlatı bittiğinde görmek, ana kurguya paralel olarak görmekten daha etkileyici olabilirdi. Yoksa duygusal anlamda mazoşist değilim kesinlikle.

    Ama alınır mı derseniz, durduğunuz kabahat derim. Cidden ıskalanırsa yazık olabilir.

    Not: Manga kategorisinde bir eser değil. Bağımsız bir grafik roman.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com