Altın Madalyon

Çizgi Roman Üzerine Genel Paylaşımlar => Çizgi Roman Muhabbetleri => Konuyu başlatan: darkwood - 28 Eylül, 2009, 12:39:01

Başlık: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: darkwood - 28 Eylül, 2009, 12:39:01
Çok çok uzun yillar önce, pire berberken, daha bilgisayar, internet, cep telefonun icat edilmedigi 1975-76 li yillarindayken,
büyük abilerimizin ellerinde sürekli elden ele dolasan kitaplar varmis.
Bu kitaplarin adi ÇIZGIROMAN mis içlerinde çesit çesit kahramanlar ve maceralar varmis.
Birde O zamanlar 7-8 yasinda bizim gibi merakli çocuklar varmis.
Su kitaplardan birine bir bakayim dedim, bakis o bakis yil 2009 hala elimden birakamadim. Keyifle okumaya devam ediyorum.
O zamanki klasik sinema önü kitap takaslari ile degisik çizgiromanlari okuma firsati buluyorduk. Bazen çeki yapar kitap alir veya satardik.
Bazi arkadaslarimizda kitaplarin üstüne para attirir, para hangi kitabin üzerinde kalirsa o kitabi verirdi. Gazete bayilerinin önünden her gün geçer yeni çizgiromanlar geldimi diye heyacanla incelerdik. Sifir kitaplari almakta her baba yigidin harci degildi. Fiyat olarak bayagi pahali idi. Kedi ciger misali disaridan kapaklarini inceler giderdik.
O zaman alip okuyamadigimiz kitaplarin acisini simdi çikarmaya çalisiyoruz.
Günümüzde dünyayi oturdugumuz yere sanal olarak getiren bilgisayar ve net sayesinde, çizgiromanlarda artik ayagimiza kadar geldi..
Türkiye ve bütün dünyadaki çizgiromanlari tanimak, paylasim yapmak, kitap almak satmak veya takas yapmak için internet gerçekten bir nimet. Ne mutlu bu güzellikler için neti kullanana ve bunlari tesvik edene..
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Lami Tiryaki - 28 Eylül, 2009, 13:43:15
   
   
   1968 Ankara dogumluyum. 15 yil Urfa'da(o zamanlar Sanli degildi henüz), 9 yil Ankara'da yasadim. 1994'ten bu yana da Kocaeli'nde yasiyorum. Ülkemin her cografyasinda ömrümün bir parçasi yatiyor yani. Vatanseverligim Yüzbasi Volkan'dan, maceraperestligim En Kahraman Ridvan'dan, asaletim Kara Murat'tan, gözüpekligim Tarkan'dan gelir.

   9 yasinda çiçegi burnunda ilkokul 3. sinif ögrencisiyken, sinif arkadasim Abdullah Dag'in çantama koydugu bir adet Zagor cildi sayesinde, önce Tommiks-Teksas'la(yaa... Biz o zamanlar çizgi romanlari böyle isimlendiriyorduk) sonra Zagor ve ezeli düsmani Büyücü Kandraks'la tanistim. O gün bu gündür Kandraks'in geceleri penceremden beni gözledigini ve güzel Margie'yi günün birinde kurban edecegini söyleyerek sirittigina inanirim.

   Çocukluk yillarim boyunca Urfa'nin "iki film birden" oynatan sinemalarinin karsisinda Tommiks-Teksas tezgahi isletirken, bir yandan da "Milli Piyango'culuk" yaptim. Çekilis-ve tabii para-karsiligi insanlara hediyeler dagittim. Sonra büyüdüm, Orta Dogu Teknik Üniversitesi'ni bitirdim. Gordon'un Dale'sini, Zagor'un Frida'sini, Tommiks'in Suzi'sini hiç unutmadim. Çizgi romanlardan kurulu bir dünyayi, hayatimin her bir kösesine, zihnimin derinliklerine isledim. Onlar bensiz, ben onlarsiz olamadim. 2002-2004 yillari arasinda ülkenin güzide yayinevlerinden biri tarafindan yayini süren Zagor ve Martin Mystere çizgi romanlarinin dizi danismanligini ve sunus yazilarinin yazarligini yaptim. O yillarda Drunky Duck'in getirdigi Posta Kutusu mektuplarini ve Martin Mystere dizisinin Gizem Avcisi yazilarini yazip güzel günler yasadim. Sonra onlari birakip okuyucu olmanin keyfini sürmeye devam ettim. Bir daha yayinevlerine dizi danismanligi, editör falan filan olmamaya karar verdim. Ama virüs bulasmis bir kere, kurtulamiyor insan. Memlekette Tommiks-Teksas yayinlamaya cesaret eden her çilgin Türk hemen yanimda bitiveriyordu. "Lami, bu is sensiz olmaz" diye diye isin yayin boyutunda kalmami saglayan bir dolu can dostum oldu. Bir tek sartla bu ise gönüllü olarak devam ettim. Amatör ruhla çalisacagiz. Cafcafli yayinevleri havasinda olmayacagiz. Ne yaraticiligimizi kisitlayacagiz ne hevesimizi. Aramiza haramileri almayacagiz!

   Önce Ümit Kaptan geldi. Yaraticisi sevgili Hakan Karabey'le Ankara çetesinin eski mekani Anarres'te projeyi yaptik çattik hala yayindayiz. Ben projenin editoryal tarafindayken, Hakan ve Aykan Sever, mutfaginda çalistilar. Ne çikardiysak ortaya, gurur duyduk. Kolay degil, Yüzbasi Volkan'dan sonra yayinlanan ilk çagdas yerli ve süreli çizgi romanimiz ve hala bu ünvanini korumakta. Arkasindan Hipnoz geldi. Bir baska çizgi roman savasçisi Ilhan Yilmaz'in karma çizgi roman dergisi projesi Hipnoz'un editoryal tarafini severek üstlendim. Ülkemde çizgi romanin hem yayginlasmasi hem de elit bir kesimin zevki olmamasi yani "ucuzlamasi" için elimden ne geliyorsa yapiyorum.

   Çizgi romanlardan, bilim kurgu'dan, nostaljiden, tehlikeli kimyasallardan, çevre faaliyetlerinden, gezip görmeden ve tabii ki esimden kurulu muhtesem bir hayatim var. Yasamayi ve çizgi romanperver çilgin Türkleri çok seviyorum.

Selamlar
Lami
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Alperen - 28 Eylül, 2009, 20:41:45
Ilkokul birdeydim. Bir Savci cocugu yeni okuma yazma ogrenmis olan bana, futbol oynamaya giderken bir Geronimo cizgi romani emanet etti.

Ben de icine baktim, hem resim hem de yazi vardi. Yeni okuma ogrenmis bir cocuk icin inanilmazdi.
Daha sonra benden buyuk olan bu savci cocugu (ismi Hakan'di) bana pek cok cizgiroman okumaya verdi. Babasinin buyuk bir koleksiyonu vardi.

Renkli Karaoglan albumleri, ciltlenmis Superman, Kinova, Tommiks, Teksas, ve Yzb. Volkan albumleri. Wonderland'da gezinmek gibi bir seydi.
Sonra bayram paralarimla  Buffola Bill, Uzay Yolu, Rakar, Zagor almaya basladim. Orumcek adam, atlantis, Red Sonja, ve Conan ile duzenli cizgiroman toplamaya basladim.

Mahalle mahalle cizgiroman degismek icin gezmeye. Orta 2 de tesaduf eseri Hanac ile cizgiroman degisirken tanistik.
O zamandan (1986'dan) beri arkadasiz. Yasasin Cizgiroman Arkadasligi ! Kahrolsun okumamazlik. Nice okumali gunlere.

Note: Hanac, gumus yilimizda arkadasligimizin artik bana bir seri hediye edersin. Heheheheheh
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: ontario70 - 29 Eylül, 2009, 02:52:56
Benim çocuklugum Batman'da geçti. Ilkokul ikinci sinifta iken çarsiya gitmistik ablamla. Sene 1978. O zamanlar oralar çok güzeldi. Çarsida bir sekilde fiyati 3 Lira olan bir Mister No fasikülü satin aldim. Ama simdi hangi macerasi oldugunu hatirlamiyorum. Sonra Kizilmaske, Mandrake derken biraz biraz okumaya basladim. Ilerki yasantimda kazandigim okuma aliskanliginda çizgi romanlarin hele de Jerry Drake'in  (Mister No) payi çok büyük. Izmire gelince eski kitapçi Nevzati tanidik. Bütün biriktirdigmiz paralarla ondan çizgi roaman alirdik. Bazan bizi dükkana sokmazdi. Parayi verirdik. Içerden bir tane seçer getirirdi. Ne çikarsa bahtina artik. Bir zaman önce vefat ettigini ögrendim. Allaha rahmet eylesin.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: hanac - 29 Eylül, 2009, 12:08:36
Benim çocuklugum Almanyada geçti. 1971 Almanya dogumluyum.

Okumayi ögrendikten sonra orada yaygin olarak satilan Disney kitaplarini almaya basladim.

Ilkokul 3. sinifta iken istanbula tatile geldik, halamin oglu 1 torba dolusu çizgi roman verdi bana.

Almanyaya dönünce bu çr leri 1 yil boyunca 3 er 4 er defa okudum.

Her türlü çr den 1 er 2 ser sayi vardi.

Zagor, Mister No, Conan, Kizilmaske, Tommiks, Teksas vs.

Ertesi yil yine 1 torba dolusu aldim ayrica kendimde almaya baslamistim.

Halamin oglu çr okumayi birakti ve büyüdü.  :)

Ben ise her tatilde bulabildiklerimi almanyaya götürdüm, orada ise Asterix, Dörtgöz ve Dazlak, Tenten vs. satin aldim.

1985 yilinda kesin dönüs yaptik Tekirdaga, orada Resat (Alperen) ile tanistim.

Üniversiteye baslamamla birlikte 90 li yillarda çr piyasasi durdu ve bende yillarca ara verdim.

Sonra askerlik dönüsü 1997 de tekrar piyasada canlanma olmasi ile birlikte eski sevgilime geri döndüm.

Her türlü çizgi romani okurum ama favorim fumettidir.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: hanac - 29 Eylül, 2009, 13:39:13
Önemli bir konuyu yazmayi unutmusum.

Babam çizgi roman okumama asla kizmadi ve karismadi.

Harçliklarimi çr ye yatirdigimi biliyordu ama kendisi de okudugu için bir sey demezdi.

Bu bakimdan çok sansli idim.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Alperen - 30 Eylül, 2009, 21:25:59
Benim babam da benim Conan ve Mister No'larimi okuyordu  :D.
Ben de harcliklarimi biriktirip satin aliyordum. Ne gunlerdi be.Bayilere gidip o hafta cikan Orumcek Adam, Silver Surfer, Conan ya da Mister No'yu satin alama zevki. Bekleme heyecani. Ben kaciyorum. Zagorlanicam biraz. Hosca kalin!
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: mzumrut - 05 Ekim, 2009, 20:48:37
1960 Istanbul dogumluyum babam insaat isçisiydi ve asla anlamazdi top oynamami yada çizgi roman okumami, ona göre sadece ders çalismam gerekirdi. Ama komsumuzun oglunun daha o zaman da ciddi bir arsivi ve babasi tarafindan ciltlenmis (yada ciltlestirilmis) özellikle teksas tommiks seri çizgi romanlari vardi, ders çalisicagim o benden daha çaliskan diyerek onlarin evine gider çizgi romanlarini okurdum
saygilarimla
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: kahraman_hero - 09 Ekim, 2009, 11:49:24
Ilk çizgi roman okudugum zamani hatirlamiyorum. Amma Bir ilkokul ögretmenin çoçugu olarak kardesimle ben, babamin ve diger ögretmenlerimizin bizlerden roman, öykü kitaplarini okumamizi ve bunlarin özetlerini, yorumlamamizi beklerken bu kitaplarin arasinda, yemek yerken dahi, çizgi roman okumanin zevkini simdi bile hiç bir seyde bulamiyorum.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: pizagor - 12 Ekim, 2009, 09:12:45
Çizgiroman ilk askimdi...

Tam hatirlayamiyorum, okula daha baslamamistim ya da okumayi yeni ögreniyordum, bir bayram ziyareti sirasinda amcam bana bir Asteriks albümü hediye etmisti. Ama ne Asteriks... Kervan Yayinlari'ndan çikan, Halit Kivanç'in çevirisini yaptigi, kalin kapakli, renkli, güzel mi güzel bir kitap. Tabi o zamanlar sadece kitap odakliyim. Isin Kervan Yayinlari kismiyla, Goscinny ile, Uderzo ile ilgilenmiyorum, çevirmen aslinda Halit Kivanç degilmis de ismini kullanmislar, yok yok oymus mevzulari umrumda degil. Varsa yoksa o yuvarlak, koca burunlu sevimli karakterler, Asteriks, o zamanki (ve hep hatirlamak istedigim) adiyla Hopdediks, Dertsiziks, Toptoriks, Hokus Pokus...

Amcam bana Asteriks vermeye devam etti, ben de bunlari biriktirmeye ve yanlarina yenilerini eklemeye. O günlerden fazla çizgiromanim kalmamistir ama o Asteriks'ler hala durur koleksiyonumda.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: s.b - 15 Ekim, 2009, 13:18:25
Ben çr okumaya 9-10 yaslarinda, mahallemizin bakkali Mustafa Amcadan satin alarak basladim.
Malum o zamanlar bakkallar revaçtaydi. Eve ne lazimsa bakkala gidilirdi. Gazetelerin yaninda duran kapaginda kovboy resmi olan kitaplar dikkatimi çekerdi.
Bir gün utana sikila "Mustafa Amca sunlara bakabilir miyim" dedim. Henüz çr demesini bilmedigimden sunlar diyorum.
O da sagolsun "hangisini istiyorsan geç yanlarina bak" dedi. Bakis o bakis. Hala devam ediyorum bakmaya.
Rahmetli Anacigim çok kizardi bana. Ama Rahmetli Babamda hiç kizmazdi ve harçlik vermeye devam ederdi. Divanin altina içi çr dolu bavullari yerlestirirdim. Anacigim oralari temizlerken çok söylenirdi.
Adedini bilmiyorum ama, inanin çok fazla çr m vardi. Çogunu daha sonralari sobada yaktim. Bazilarini da isteyen arkadaslarima vermistim.
Tabi o çocukluk dönemimden sonra, çr tekrarlari, askerlik ve evlilik derken uzunca bir süre çr den ayri kaldim. 4 sene kadar önce tesadüfen çr yayinlandigini ögrendim.
Eh iste böyle benim çr hikayem
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: pizagor - 17 Ekim, 2009, 18:34:28
Geçenlerde yegenime ilk çizgiromanini hediye ettim, Red Kit'in Papatya Kasabasi'ni...

Yegenim dediysem daha 17 aylik, dogal olarak kitabi aldi, sayfalarini çevirdi, çevirirken kapagini yirtti, sayfalarini burusturdu. Bir de agzina falan soktu...

Kitap hasat oldu ama olsun, çizgiroman denen meret onun sünger gibi emen beyninde de bir yer etti ya bu bana yeter...

Annesi "Abi, kendine benzeteceksin çocugu" gibi birseyler geveledi ama eylemlerim sürecek!

:)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Carnage - 21 Ekim, 2009, 17:23:50
Comics alemine dalisim Bilka'nin Örümcek Adamlari ile oldu. 1996 yiliydi. Okuldan eve dönerken çizgi filmine hayran oldugum Spiderman'in çizgiromanini gördüm. Bilka Super Seri 114 idi. O günden beri çizgiroman askim hiç azalmadi.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: emre - 18 Ocak, 2011, 00:38:38
İlk denilince aklıma Jurassic Park geliyor. Kötü bir anısı var maalesef. Başkasına Ödünç kitap verirken iki kere düşünmek gerektiğini öğretmişti bana. Çocukluk işte arkadaşa verdik geri gelmedi...
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: yunusmeyra - 19 Ağustos, 2011, 17:02:49
aslında ağustos ayı yarışma konusunuda ilgilendirse bu başlık altında daha iyi duracak sanırım..
Karikatürist Akdağ Saydut'un uzunca bir süre önce sitesinde yayınlanmış ve kendiside karikatürist olan Erdoğan Bozok'a ait olan bir söyleşisinde çizgi romana nasıl başladığınıda anlatmakta...
http://www.mizahvecizgi.com/ustalar_sag.php?subaction=showfull&id=1203192558&archive=&start_from=&ucat=38&
(http://www.mizahvecizgi.com/ustalar_sag.php?subaction=showfull&id=1203192558&archive=&start_from=&ucat=38&)
önce kısaca Erdoğan Bozok'u tanıyalım:
Erdoğan Bozok 1932 doğumlu. Sanatçının karikatür serüveni, ilk çalışmalarının Doğan Kardeş çocuk dergisinde yayımlanması ile başladı. Daha sonra karikatürleri Dünya, Milliyet, Bizim Gazete, Akbaba, Çivi, Çarşaf, 2000'e Doğru, gazete ve dergilerinde yayımlandı. Sergiler açtı. Uluslar arası yarışmalara katıldı. Kazandığı ödüllerden en önemlisi "Altın Ezop"tur (Gabrova/Bulgaristan-Büyük ödül, 1973). Bir karikatürü 1985 yılında Belçika'da yayımlanan "25 yılın en iyi 60 karikatürü" albümüne alındı.
Daha önce "Çizgiler, Modern Çağ ve Rastgele" isimli üç kitabı yayımlanmıştır Erdoğan Bozok çeşitli dönemlerde Karikatürcüler Derneği yönetiminde görev almış, 1992'de de Başkanlık yapmıştır.                                             
ERDOĞAN BOZOK ANLATIYOR...

Resimli Roman Yayıncılığımızdan Anılar...

İLK RESİMLİ ROMANLA TANIŞMA
İlk resimli roman ile tanışmam "Küçük Ayı Ruper'in Maceraları ile olmuştu. Demek ki, 1937-38 yılları... Komşumuz Şayan Abla'nın verdiği, ÇOCUK (belki de ÇOCUK SESİ) dergilerinde görmüştüm.
Resimli karelerin altındaki yazılar hikayeyi anlatıyordu. Olayın bütün kahramanları, giysileri  ve kullandıkları eşyaları ile tıpkı insanlar gibi yaşayan hayvancıklar idi. Henüz okumayı öğrenmemiştim, ama ne gam... Olayı resimlerden rahatça çıkarabiliyordum. Küçük Ayı Ruper bir balona biniyor... Daha doğrusu beraber biniyorduk... Tüm macerayı onun yanında imişim gibi, nefes nefese yaşıyordum.
Bu ve daha sonra çocukluk ve gençlik dönemlerimde gördüğüm resimli romanların tümü yabancı çizerlerin işi idi.

AKLIMDA KALAN DERGİLER
Sonraları, ben YAVRUTÜRK, ağabeylerim BİNBİR ROMAN okurları olmuştuk.
Türkiye Yayınevi'nin yayınladığı bu iki dergi ve daha sonra çıkardığı ÇOCUK HAFTASI, sanırım, ülkemizde yayınlanan en uzun soluklu çocuk yayınları idi.

Bu dergilerin arada özel sayıları da çıkardı.
Daha büyük yaştaki çocuklar için yayınlanan BİNBİR ROMAN, yabancı kaynaklı resimli romanlarla doluydu.

Kızıl Maske, Sihirbazlar Kralı Mandrake (uşağı Abdullah), İki İzci Tim İle Sarp (Tim'in kara kaplanı), Baytekin, Brik Bradford...


Brik Bradford ve arkadaşları istenildiği zaman küçülen, istenildiği zaman büyüyen bir küre içine girerler, bu acayip araçla akıl almaz yolculuklara çıkarlardı.

YAVRUTÜRK'te her hafta Çetin Kaptan'ın Maceraları'nda resimli hikaye "Cambazlıktan alınca boyunun ölçüsünü, Çetin terzi olmuştu hemen ertesi günü" diye başlar, kahramanımız her hafta değişik meslekte karşımıza çıkardı.
YAVRUTÜRK'ten sonra çıkarılan ÇOCUK HAFTASI'nda, o zamanın Babıali'deki en güçlü ressamı Sururi Gümen'in çizgileri yer alırdı. Sururi, renkli kapak karikatüründen başka, iç sayfalarda "Uzun Kılıçlı Kahraman", "Sarı Efe", gibi dizi romanları resimlerdi. Arka sayfadaki Nasrettin Hoca tiplemesi de onundu.
Düşünüyorum da, çocuk yayıncılığı hedef alınan kitlenin ruh sağlığı, terbiye ve eğitimini gözeten bir uzmanlık işidir de. Var mıydı bu yayınevlerinde böyle kadrolar? Sanırım yoktu. Ama meslek etiğinden kaynaklanan bir özeni, hikayesinden şiirine, resimli romanına kadar hissedebiliyordunuz. Bu belki de yazarların çoğunun maarif kökenli olmasından böyleydi.
BİNBİR ROMAN ve benzerlerinde vurdulu kırdılı konular çoğunlukta idi. Ama, kahramanlar hep toplum düşmanı kötülere karşı, adalet savaşçıları idiler. Haklı ve doğru olan daima kazanır, suçlu kesin olarak cezasını görürdü.
1950'lere doğru, bu tarz çocuk dergilerinde bir tükenme, erime başladı. Değişen zamana, istemlere ayak uyduramamak mı? Bilemiyorum... Yine o sıralarda, Şevket Rado'nun hazırladığı, Yapı ve Kredi Bankası'nın sponsorluğunu yaptığı DOĞAN KARDEŞ dergisinin çocuk yayıncılığımızda, kuşkusuz, çok önemli bir yeri vardır. Bu dergide, Selma Emiroğlu'nun sevimli çizgileri ile hazırladığı "Karakedi'nin Maceraları" çok seviliyordu.
YAVRUTÜRK, ÇOCUK HAFTASI, BİNBİR ROMAN artık çıkmaz olmuştu. DOĞAN KARDEŞ dergisi de belli, kısıtlı bir yaş grubuna seslenebiliyordu.
Oysa, çocuk yayınları piyasasında okur sayısı çığ gibi büyüyor, piyasadaki bu boşluk yayıncı olsun, olmasın çok kişinin iştahını kabartıyordu.

KAĞIT KARABORSASI VE ÇOCUK DERGİCİLİĞİ
Demokrat Parti'nin yönettiği yıllar. İktidar muhalefet ilişkileri son derece gergin. Eleştirilerden yılgın hükümet , basına gözdağı vermek için, bir kağıt sınırlaması getirmiş. Büyük gazeteler, gerçek ihtiyaç sahipleri kağıtsızlık yüzünden yanıp tutuşurken bazı açıkgözlere gün doğmuştu. Adamını bulan kendisine kağıt tahsisi çıkartıyor, bunun pek az bir bölümünü yayın (!) işinde kullanıp gerisini karaborsaya sürüyordu. Hiç riski olmayan tatlı bir Pazar kurulmuştu. Cağaloğlu'nda, her han kapısında sırt hamalları bekleşirdi. Kağıda gereksinimi olan siparişini bu hamallara verirdi. Devir değişip, furya sona erdikten sonra, çoğu hamalın ya matbaa kurduğunu, ya da büyük kağıt mağazaları açtığını gördüm.
Devletten tahsis koparmanın en kolay, en pratik yolu ise çocuk dergisi çıkarmaktı.

AYDINGER ÜZERİNE KOPYA, KLİŞE, OFSET TEKNİĞİ, PİSTOLE ...
Çocuk dergisi nasıl çıkar? Kağıdın olunca iş kolay... Alırsın Avrupa'dan en son gelen "comics" çizgi romanlardan birkaç tane, bir rulo aydınger kağıdı... Balonlardaki yazıları tercüme ettirirsin. Bir "kopya ressamı" bulursun. Bu kopya ressamlığı olayı o dönemin teknik yoksulluğundan kaynaklanan bir zanaattı diyebiliriz. Yabancı dergiler renkli baskılı idi. Ressam aydınger kağıdını renkli resimler üzerine koyar, konturları siyah çini mürekkebiyle çizerdi. Balonların Türkçe çevirisi de yazıldıktan sonra bu resimler klişeciye verilirdi. Artin ve Dikran ustaları asit ve kurşun kokuları ile anımsıyorum.
Sonraları ofset tekniği ile tanışıldı. Daha ekonomik ve daha pratik olduğu için hemen benimsendi. En önemlisi aynı serüvenler, zaman içinde, tekrar tekrar kullanıldığından filmleri saklamak klişeleri saklamaktan çok daha kolaydı. Bu sistemde, aydıngere çizilen resimler filme alınıyor, filmden çinko plakalara aktarılıyordu. Ressamlar zemin tramlama tekniği renklendirme işlemini çinko üzerinde yaparlardı. Her renk için ayrı bir çinko kalıp hazırlamak gerekirdi. Daha sonraları İstanbul'a gelip yerleşen Karlotto Pietro ismindeki bir İtalyan ressam, ofset baskıda tram yerine pistole tekniğini tanıtmıştı. Bu teknikle yapılan renklendirmeler resme daha bir canlılık ve hareket veriyordu. Mehmet Tekdal da bu tekniğin başarılılarındandı. Bizim müessesede ben resimleri çizerken Turhan Şimga pistole kullanıyordu.
Evet... Bu sıralarda (1950 başlarında), Hamit Şendur'un Çocuk Yayınları Müessesesi'nde Turhan Şimga'nın yamağı olarak çalışmaya başlamıştım. Güzel Sanatlar Akademisi'ne girmiştim. Böylece piyasa deneyimimin artacağını umuyor ve seviniyordum. Oysa daha ilk günden önüme bırakılan yabancı resimli romanları aydınger üzerine kopyalamaya başlamıştım. Benden başka Göçmen Hayri (Önder), Erol Kandiyar, Şemsi Güner gibi anımsadığım isimler de bizde kopyacı olarak zaman zaman çalışmışlardı. Piyasanın diğer kopyacı ressamları olarak Sabahattin Yılmaz, ağabeyi Fuat, Orhan Doğu'yu anımsıyorum. Kısacası, o dönemde resim ve karikatür hevesi ile Babıali'ye uğrayıp da kopya işine bulaşmamış kimse yoktudiyebilirim.
Nezih Dündar balonların yazımında usta idi. Samim Utkun, Cemal Dündar kapak resimleri çizerlerdi. Samim Utkun, 2001 yılında aramızda ayrıldı. Ceylan Yayınlarında uzun yıllar çalışan Utkun daha çok kapakları ve illüstrasyonları ile tanınıyordu. Ceylan yayınlarında kaligrafiden pikaja varıncaya kadar birçok işte çalıştı.
Diğer dergilerden de kopya işleri alırdım. Vakvaka Kardeş'in maceralarını, balon yazılarını da ben uydurarak kopyalamıştım. Harçlıklarını çıkarmak için eli çizmeye yatkın çoğu mahalle arkadaşıma kopya yaptırmıştım. Bunların arasında Prof. Dr. Yılmaz Akalın'ı sayabilirim. Kopya yapanlar için en büyük güçlük kaliteli aydınger kağıdı edinebilmekti.  O yıllardaki ithalat rejimi dolayısıyla, yerli -yağlı mumlu kağıtlarla yetinmek zorunda kalır, gözlerimizi perişan ederdik.
TOMMİKS, RED KİT, TENTEN VE DİĞERLERİ
Çalıştığım yayınevi Yavrutürk, Binbir Roman benzeri dergiler çıkarıyordu... TOMURCUK, ARMAĞAN gibi... O sırada Erdoğan Egeli (Ceylan Yayınları)'nin çıkardığı TOM MİKS okuyucu sayısında büyük bir patlama yapmıştı. Ceylan Yayınlarının Tommiks'i... Daha sonra TEKSAS çıkmaya başladı.

Bunu ZAGOR vs izledi. Eh biz de TENTEN'i bulmuştuk.Yabancı yayınların satıldığı kitapevlerinde tabi..

Tenten'in Maceraları yayınlanmaya başladı ve tutuldu da. İlginç bir anımı aktarayım... Alaaddin Kral, İtalya'dan PEKOS BIL'in yayın hakkını satın almıştı. Bir sabah duvarların PEKOS BİL afişleri ile süslendiğini görünce, hemen harekete geçmiş ve PEKOŞ BİL (Pek hoş Bil anlamında) dergisini bayilere vermiştik.
Bir çizgi roman kahramanına istediğiniz ismi verebiliyordunuz. Daha sonraları yayınlanan Adnan Şakrak'ın sahibi olduğu RED KİD de böyle uydurma bir isimdi. Bütün dünyada LUCKY LUKE adıyla bilinen kahraman, ülkemizde RED KİD adıyla ünlendi.



Ferit Öngören 1960'larda TENTEN'in maceralarını özgün olarak çizmeye başlamıştı. Yani serüvendeki orijinal tipleri almış, tümüyle kendi hazırladığı kurguya uygun olaylara sokmuştu. Tenten Türkiye'ye geliyor, İstanbul'da Küçükçekmece'de haydutları kovalıyor vs... Her hafta bilmem kaç sayfa çizmek kolay değil. Ferit Öngören bunalmış ve hazırladığı senaryoya göre, serüvendeki kızı balkondan düşürerek olayı noktalamış. Rastlantıya bakın ki aynı gün "komşularının kızı da balkondan atlayarak" hayatına son vermiş. Olayı bana anlatan Ferit Öngören'e "İyiki  Tenten'in maceralarını bitirmek için daha büyük facialar düşünmemişsin" dedim.

Erdoğan Bozok

ÖNEMLİ NOT:yazıda geçen ve sitedeki orjinal metinde varolan görselleri bir kolaj yapıp ekliyorum..
(http://i53.tinypic.com/j8fzug.jpg)

Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Mister NO - 14 Eylül, 2011, 10:46:51
Henüz okula gitmediğim yıllarda 5 yaşındayken (başlamama 1 sene kala)ışıklar içinde yatsın babam bana "Teksas Tommiks alalım mı sana okuyalım mı?" diye sorup nasıl bir şey olduklarını anlatmıştı.Ben de isterim deyince evimizin yanındaki bakkaldan her hafta Teksas-Tommiks almaya başlamıştık.Bazen tek başıma gider alırdım.Bir çeşit abonelik gibiydi.Bakkal sattığı sayıya göre getiriyordu sanırım.Eve gidince annem,babam,teyzem sıkılmaz bana bu kitapları tekrar tekrar okurlardı.Ben okuma bilmediğim halde yazılanları ezberler zamandan tasarruf edip bana kısaltarak okuyanları"orda şöyle yazıyordu"diye uyarırdım.Misafirliğe gelenler şaşırır hayret ederlerdi bu duruma.  Okula gidip de okumayı öğrenince ise bu kitapları okuyarak okuma sevgimi geliştirdim.Yine sevgili babam Milliyet Çocuk çıkınca da "ister misin?" diye sormuştu.Her hafta düzenli onu da okumaya başlamıştım.Red Kit,Larry Yuma ile tanışmıştım bu sayede.Yine o yıllarda Zagor,Kaptan Swing ve Mister No da evimizin yakınındaki bakkaldan (Amigo Yaşar) arada alıp okuduğum çizgi romanlar olmuştu.Kısa bir süre önce öğrendim hayatımın ilk çizgi romanlarını aldığım bakkal Yaşar Amca'yı kaybettiğimizi.Çocukluğuma ait bir şeylerin daha kaybolduğunu düşündüm ister istemez.Huzur içinde yatsın kendisi. :'(
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: yunusmeyra - 24 Eylül, 2011, 15:37:34
küçük yaşlarda çizgi romanlarla ilgili anılarımızın bir tarafında hep"amigo yaşar" gibi bayiler,kitapçılar,mahalle bakkalları,kırtasiyeciler vardır..allah rahmet eylesin..
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: guantanamo - 24 Eylül, 2011, 20:26:58
Henüz ilk okula bile başlamamıştım her çarşamba sabahları
Kula isimli tonton bakkal amcamız vardı 
Sabah ekmek ya da her hangi gıda ihtiyacı alırken çarşamba günlerini
Sabırsızlıkla beklerdim çarşamba günleri KARA MURAT ve TARKAN çıkardı
Okumayı bilmiyordum babam okuduktan sonra onları itinayla saklardım
Benim ilk tanıştıgım çr kahramanları TARKAN ve KARA MURAT olmuştur.

İlk okula başladıgım zamanlar bakkalın önünden okula giderken arkadaşlarla
Saatlarce aval aval çr lara bakardık o günler hala aklımda ben o yıllara altın yıllar diyorum
ne çr lar yoktu ki o sinema önlerinde takaslar satın alma satma hatta yere dizilen çr ların
Üzerine para atıyorsun üzerinde para kalırsa kitap senin oluyor konmaz ise kaybetiyorsun

sahi birde merak etmişimdir o günlerde sekiz yaşlarında dokuz on yaşlarında çocuktuk
ZAGOR dan tut CONAN'a kadar bir çok çizgi romanı okurduk şimdi o yaşlarda bir çocukta çr okudugunu göre bilir misiniz ?
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: s.b - 03 Eylül, 2013, 15:32:22
Hadi bakalım çizgiroman okumaya nasıl başladınız?
Size ne karrrrrdeşim. Nasıl başladıysam başladım. Adamı hasta etmeyin, diyorsanız 1 i,
ben de böyle bir soru bekliyordum hemen anlatmaya başlıyorum, diyorsanız 2 yi
acaba ne yapsam diyorsanız lütfen 0 ı tuşlayınız.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: hanac - 03 Eylül, 2013, 15:55:58
Alıntı yapılan: s.b - 03 Eylül, 2013, 15:32:22
Hadi bakalım çizgiroman okumaya nasıl başladınız?

Vay be Sami Abi nereden hortlatıyorsun bu başlıkları.

Tam 4 yıl önce yazmışım bkz. bu başlığın ilk sayfası
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: s.b - 03 Eylül, 2013, 16:10:34
Abiciğim arkadaşlar geçmişe dönmeye korkuyorlar galiba.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: dean - 27 Şubat, 2014, 00:38:00
  Çizgi roman okumaya daha okuma yazma bilmiyorken annemin (beyazıt meydanında o zamanlar çarşı açılır ve çizgi romancılarda gelirdi) sadece resimlerine bakmam için aldığı (daha sonradan çoğunun almanca yada fransızca olduğunu keşfettim) yabancı dilde çizgi romanlarla başladım. (Annemde çizgi romanı çok seven biridir. Ama Anneannemin 100'lerce çizgi romanını sobada cayır cayır yakması sonucu içinde hep bir ukte kalmıştır. O yüzden çizgi roman sevgimde hep beni desteklemiştir.) Daha sonra okuma öğrendiğim zaman pek Türkçe comics çeşiti olmadığından Fumettiye yöneldim. O zamanlar tabi Fumetti nedir felanda bilmiyorum. Teks, Zagor vs. alıp okuyorduk. Daha sonra zaten Arkabahçe daha sistemli Comics çıkarmaya başlayınca direkt oraya atladım. Onu internetin keşfi takip etti (en azından benim için) bu sefer araştırmalar başladı. Sistematik bir şekilde orjinal dilde çizgi roman almaya karar verdim. İlk olarak Essential Fantastic Four vol. 4 alınarak günümüze kadar gelen süreç başlamış oldu.

(http://d1466nnw0ex81e.cloudfront.net/n_iv/600/1122559.jpg)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: @Serhan - 19 Ağustos, 2015, 17:38:58
Okuduğunuz İlk Çizgiroman Hangisi ?
Valla benim yalan söyleyemeyeceğim okuduğum ilk çizgi roman 2014 Kasım Ayında İç Savaş kitabıydı. Sonrasında YKY nin JL sini aldım ve batman ana seri ve dedektif  4 tane kitabını aldım :) Şuan toplamda 48 çizgi romanım var. Zaman geçtikçe yükselir artık :D
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: ferzan - 19 Ağustos, 2015, 18:09:35
    İlk okuduğumdan ziyade, ilk okuyamadığım çizgi romanım, 80'lerin sonu 90'ların başı Türkiye Çocuk dergilerinden birinde yer alan Hızır Bey, Sen Jan Korsanları'na Karşı isimli maceranın ikinci yarısı idi...Zira 4 yaşımdan itibaren okumayı sökene kadar resimlerine baktım ve okumayı söker sökmez ileride adına çizgi roman dendiğini öğreneceğim bu meretin ne kadar süper birşey olduğunu, TV'de izlediğim filmlerden daha güzel ve kolay ulaşılabilen, tekrar tekrar dönülebilen birşey olduğunu farkettim...

    Hızır Bey harici elime geçen ilk çizgi romanlar, Milliyet Gazetesi armağanı küçük Red Kit fasikülleri, Meydan Gazetesi Zagor fasikülleri, bir adet yine gazete ilavesi Tommiks ile yine gazete ilavesi Mister No, Todd McFarlane'li Spider Man'ler, Knightfall dendiğini son yıllarda öğrendiğim Batman dönemi gazete fasikülleri, yanlışlıkla alınmış bir adet Star Wars, çokça Türkiye Çocuk ve Milliyet Kardeş Dergisi ile yıllarca ( 90lı yılların tamamı ) idare ettim...

    Sonra farkında olmadan başladım artık 2000 döneminden itibaren günlük gazete tefrikaları, Leman Yayınları Karaoğlan'ları, Dünya Yayınları Tarkan'ları, mizah dergileri, Alfa son dönem Conan fasikül serisi, dayılardan kalma Tay Zagor ve Teksas ciltleri ve saire derken yavaş yavaş Aksoy, Lal, Arka Bahçe yayınnevlerine falan bulaştık gücüm yettiğince...Sonra işte bugünlere geldik çok az eksik ve gecikmeli bir arşiv toparlaması ile...Her ekolü, her üretimi, her denemeyi ve alakalı alakasız her yayını edinmeye koyulduk...Savaşım tüm ateşiyle devam etmektedir... :)

    Ama toparlarsak, ilk tanışmam Hızır Bey, pekiştirmem de Red Kit, Zagor ve tek numune Spiderman ile oldu...4 ayrı ekolden 4 ayrı eser...Başlangıç için daha iyisi olamazdı sanırım...Bugünkü seçim ve beğenilerimin geniş çerçevede olmasına etki edecek kadar genel ve her türe yönelik bir başlangıç olmuş...Ama kapıyı Hızır Bey açtı... :)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: pizagor - 19 Ağustos, 2015, 18:19:39
Benzer bir başlıkla birleştiriyorum arkadaşlar...
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Chuck - 19 Ağustos, 2015, 18:42:54
Benim okuduğum ilk çizgi roman Martyn Mystere'nin mutantlı bir macerasının ilk fasikülüydü. 9 yaşındaydım. Pek sevmemiş olmalıyım ki devamını aramamışım. Kendi isteğim ile merak edip okuduğum ilk çizgi roman Batman Yeni Dünya. Ne yalan söyleyeyim onda da aradığımı bulamadım. İlk kez vay anasını işte bu diyerek okuduğum ve belkide çizgi roman okumaya devam etmemi sağlayan cilt Daredevil İkinci Adam oldu.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: köstebek - 19 Ağustos, 2015, 18:51:53
O kadar eskide kaldı ki, nasıl başladığımı hatırlamıyorum bile. Mahallenin bakkallarının faydası herhalde...
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Nightrain - 19 Ağustos, 2015, 19:15:30
Kizilmaske ile. Ama ne adini ne de kacinci sayi oldugunu hatirliyorum. 15 sene oldu.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: aa - 19 Ağustos, 2015, 19:49:01
Yıl 1971, amcamın hediye ettiği Tommiks cildi ile başladım, başlayış o başlayış, 1981-2003 arası uzun bir mola ve daha sonra Kadıköy'de Büyülü Çizgi ve İlyas beyle tanışmayla tekrar okumaya başlayış...tam bir hastalık ama iyi bir hastalık, tüm stresimi başka türlü atamıyorum.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: aaciltan - 19 Ağustos, 2015, 20:13:12
1975....
Daha 7 yaşındayım. Okumayı yavaş yavaş sökmeye başlıyorum...
Mandrake.. Fasikül 7... Tay yayınları
Macera adı Kolosso...
Gel de ayrıl sonra bu sevdadan.  ;D
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: antiochia - 19 Ağustos, 2015, 20:31:12
Benim okuduğum ilk çizgi roman, 90'ların başında Sabah Gazetesinin verdiği Tommiks'ti..
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Mister NO - 10 Mayıs, 2017, 00:31:16
Aramıza yeni katılan arkadaşlar var.

Ayrıca eski üyelerden buraya çizgi roman okumaya nasıl başladığını yazmayanlar da var.

Eeee ne duruyorsunuz yazın da bizlerde öğrenelim.

Çizgiroman okumaya nasıl basladık?
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: nejat hüseyin özal - 10 Mayıs, 2017, 07:37:53
1964 yılında 6 yaşımdayken babam ZIPZIP dergisinin 1.sayısını ve devamını her hafta alıp eve getiriyordu. O yıllarda ilkokula 7 yaşında başlandığı için ablama okutur, resimlerinin her karesini defalarca seyrederdim.
Dokuz yaşımda eniştim sünnet hediyesi olarak bir TOMMİKS cildi hediye etti. İşte o anda hala devam eden ve herkese bulaşmasını arzu ettiğim bu güzel ilgi ve merak beni sardı. SAMİM UTKUN kapaklı TEKSAS, TOMMİKS, KİNOWA  ve KİT TAYLOR'ları daha sonra SEZGİN BURAK, SUAT YALAZ, ABDULLAH TURAN'lar ve YÜCEL'li, ASLAN ŞÜKÜR'lü ZAGOR, TEX, TOMBRAKS, SWING ve diğerleri izledi.
Çizgiromanların hazırlanmasında, yayımlanmasında, satılmasında emeği geçenlere ve onları satın alarak ayakta kalmalarına vesile olan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: galeme - 10 Mayıs, 2017, 10:45:54
Yanlış hatırlamıyorsam üniversite hazırlık sınıfında türkçeçizgiroman blog'u sayesinde başladım.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: orhan şafak - 10 Mayıs, 2017, 17:50:14
Ben de babamın her gün aldığı hürriyet gazetesi içindeki Tarkan bölümleri ile başladım bunları keserek kitap haline getirdim yıl 1971 7 yaşında daha sonra ilkokulda harçlıklarımla hikaye kitapları derken çizgi romana da 9 - 10 yaşlarında başladım.Yaşasın çizgi roman.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: zydaba - 10 Mayıs, 2017, 22:22:17
ilk okuduğum çizgi roman 90' lı yıllarda mahalle bakkalında satılan Kızılmaske ciltleriydi.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: haysat - 19 Eylül, 2018, 13:08:07
(https://farm2.staticflickr.com/1866/29862486527_59188d5069_o.jpg)

Okuduğum ilk çizgi roman.
Yüzbaşı Tommiks ( Captan Miki )
10 yaşlarındaydım.kardeşim ve ben hastalanmış ve yataktan çıkamaz durumdaydik.
Çocukluğun verdiği enerji ile bir an önce iyilesip, dışarı cıkıp oynamak, koşmak istiyorduk.
Fakat hem annem hem de aile büyüklerimiz buna izin vermiyor, yatıp dinlenmemizi istiyorlardı.
Babam ise bu sırada iş için şehir dışındaydı.
Aradan bir kaç gün geçmiş, biz kendimizi biraz toparlamıştık.
Fakat halen yataktan çıkamıyor kardeşim ve ben yatakta da olsa oyun oynayıp kavga ediyoduk.
Bir gün babanız geldi dediler.Öyle sevinmistik ki.
Biraz sonra babam yanımıza gelip bize bakıp gülümseyerek ne olmuş benim Aslanlarıma dedi.
Bir süre bizimle ilgilendikten sonra size birer hediyem var diyerek kardeşime ve bana çantasından getirmiş olduğu kitapları çıkarip verdi.
Kardeşim ve ben kitapları büyük bir sevinçle almış ve ne olduklarinı incelemeye başlamıştık.
Benim aldığım kitabın üzerinde Yüzbaşı Tommiks yazıyordu.
Çocuksu yüzü, yeşil üniforması ve elinde ki siahları beni benden almıştı.
Büyük bir sevinçle sayfaları çevirmeye başladım. Belki o gün 10 kere okumustum kitabımı.
Bu arada kardeşime de Jeriko düşmüştü.
Arada bir değişerek okur mutlu olurduk.
O gün çizgi romanla ilk kez tanışmış ve bir daha hiç hayatımdan çıkaramamıştım.
Yüzbaşı Tommiks o yüzden benim için önemli ve değerli.

Benim çizgi romanla tanışmamı sağlayan adam.
TEŞEKKÜRLER BABA....
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Phyron - 19 Eylül, 2018, 19:17:55
80li yıllarda dedemin evini temizlerken dayılarıma ait bir bavul çizgi roman bulmuştum Teks, Tommiks vs. bir kısmını okuyup bıraktım daha sonra 90larda arkadaşımla Conan ve Batman aldık onu da bir süre okuyup bıraktıktan sonra bir kaç sene önce tekrar çizgi roman okumaya karar verip Güngezgini'ni okuyarak tekrar başladım ve çizgi roman artık bende, hem bir hobiye dönüştü hem de keyifli bir okuma alışkanlığı haline geldi.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: worldman - 19 Eylül, 2018, 19:40:11
Çocukken Teksas Tommiks okur her hafta sonu çocuk dergileri için sabahın köründe bayiye giderdim.Babam hep bana oğlum bunların sana bir faydası yok derdi.Uzun yıllar okumayı bıraktığım çizgiromana bir arkadaşım  sayesinde tekrar başladım.Ama bir şey hala değişmedi.Şimdi de hanım diyor "bunların sana bir faydası yok onun yerine kitap oku" :D
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: seastar1000 - 19 Eylül, 2018, 19:49:55
Ben daha ilk okula gitmeden o zamanlar eve alınan cumhuriyet gazetesınde malkoçoğlu nu takıp ederdım dıye hatırlıyorum
Tabıı 50 yıl oncesı olunca gercekmı yoksa uydurmamı muallak bırde soracak kımse kalmadı
Ama malkoçoğlu kafası yamuk cızılen arkadası aklımda
Bırde yıne okuma bılmezken bır gece mısafırlığe gıderken herhalde yaramazlık etmeyeyım dıye teksas almısllardı bana 32 sayfalık fasıkullerden
Hatırladıklarım bunlar
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: kharon - 20 Eylül, 2018, 12:28:07
Oldukca sansliydim sanirim;
buyuk bir Tercuman Cocuk ve Bulvar Cizgi Roman eki arsivi vardi devraldigim, bunlarla Fransiz cizgi romanlarina ( o zamanlar onlarin Fransiz CR'i oldugunu bilmeden) basladim. Bugun bile buralardaki bazi serilerin tamamini okuyabilecegim gunleri bekliyorum ( Uzay Ajani Luk, Thorgal, Tunga, Leonard, Valerian gibi)

Simdi bakiyorum da yazdigim isimlere, inanilmaz kaliteli bir yayincilik yapmislar.

Ote yandan eve surekli Girgir ve mirascilari girerdi, bunlarla da yerli CR'larimiza basladigimi hatirliyorum .

Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: beavis - 31 Ocak, 2019, 14:06:14
cocukken gazetenin verdigi dedektif julia okudugum ilk cizgi romandir daha da kitapligimda duruyor  :)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: ZGeralt - 31 Ocak, 2019, 15:30:40
90'ların başıydı sanırım, okumayı yeni sökmüştüm, bizimkiler bana bir kaç sayı Batman almışlardı. Spider-Man ve Superman aldığımı da hatırlıyorum. İlerleyen dönemde çizgi romana ilgim kayboldu, daha çok roman okumaya başlamıştım. Tabi ne kadar çizgi roman sayılır bilemiyorum ama Leman, Uykusuz, Penguen falan uzun bir süre almıştım. Bu süre zarfında çizgi roman ile bağlantım  animasyonlar, filmler ve video oyunları ile sınırlı kaldı. (X-Men çizgi filminin hastasıydım, sırf o yüzden gidip oyununu çektirmiştim diskete )

Sanırım 2.5- 3 sene kadar önceydi, "gerçek" bir çizgi roman okuruna dönüşmem. İlk baştaki amacım, işten yorgun döndüğümde görece daha kolay okunabilecek bir şeyler aramamdı. Daha sonra çizgi romanın bambaşka bir tadı olduğunu keşfettim, arada beğenmediğim veya bana hitap etmeyen eserlerde çıktı ama okudukça daha derine inme isteği oluştu. Bu kadar kısa zamanda yaklaşık 700 cilt ve 250 fasikül civarı bir arşivim oldu.
Süper kahraman, İtalyan, Fransız, Manga vs. hepsini en azından denemek istedim ve tabi deneyim kazandıkça bir "damak tadım" oluştu.

En fazla Amerikan bağımsızları okuyorum, daha doğrusu en beğendiğim onlar (Image, Vertigo, Dynamite vb. serileri)
Ciddi bir maliyet ve yer sorunu da oluşmaya başladı bakalım nasıl başedeceğim :)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: igotek - 05 Mart, 2019, 14:58:00
Meydan Gazetesi günlük eki Tommiks-Teksas-Zagor-Mister No ile başlamıştım. 8 yada 9 yaşındaydım. Daha sonra ikinci el okunmuş çizgi roman satan amcayı keşfettim ve tüm harçlıklarımı çizgi roman almak için kullandım :) Hayalgücünü geliştirdiği doğru. Mister No ve Zagor favorilerim.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Saint2 - 05 Mart, 2019, 16:09:20
Okuma yazma öğrenince ne bulursam okumaya başladım. Yıl 1979-1980 falan herhalde. Evimizin yakınında Feride Geçiti vardı. Orada da bir sahaf. Bazen para verip alırdım, bazen 2 kitap verir değiştirirdim çizgiromanları... İlk aşlarım Mandrake ve Kızılmaskeydi. Tenten'i de okudum.
Şimdi düşündüm de acaba bugün kaç tane 7-8 yaşında çocuk, elinde okuduğu çizgiromanlar kitaplar sahafa kitap değiştirmeye gider ?
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Single Action Army - 30 Ağustos, 2020, 11:02:27
ilk okuduğum 1996 milliyet yayınları red kit - posta arabası lüks baskısı. bizim eve geldi nereden geldi kim getirdi bilmiyorum ama ilk okuduğum çizgi romandır. yıllarca elimdeydi sonra taşınırken kayıp oldu , kayıp olunca çok üzülmüştüm. aynı baskısını tekrar bulursam alacağım.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: Kauss - 30 Ağustos, 2020, 14:22:30
Sayılır mı bilmiyorum ama ilkokulda; Sizinkilerin ciltlerini aldırırdım annemlere. Fakat 5-6 yaşlarında kalma; Batman oyuncaklarımın bir kısmı durur. O zamandan belliydi Batman'ci olacağım. Hatta bir dönem action man mi ne vardı. Arkadaşlarım onu aldırırdı ben gider Batman aldırırdım. Sonra İstanbul'a geldiğimizde Asteriks ciltlerini bulmuştum. Her geldiğimde bir tane aldırabiliyordum. ( Ufak şehirde büyümenin negatif yanları :) ). Esas çizgi roman ile tanışmam ise; ilkokul/ortaokuldayken yaysat okulun bir alt sokağına taşınmıştı. Türkçe basılmış fasiküller vardı. Harçlığımla gidip alırdım. Tabi o zaman seriymiş, kahramanmış ayırma filan yok. Neyi bulduysam alıyordum. Geçtiğimiz sene memlekete gittiğimde; sandık içinde bir kısmını buldum; Arkabahçe'nin bastıklarını.

Ama benim için en büyük dönüm noktası; eski kız arkadaşımın ( çocukluk aşkımın ) evine gittiğimizde bir odada babasının koskocaman vitrini vardı. Bir sürü çizgi roman mevcuttu. Özellikle Spawn ciltleri vardı, gittiğimde onlara göz gezdirirdim ve hayranlık duyardım. Bu sebepten Uğur amcanın bende emeği büyüktür :)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: bayram1944 - 30 Ağustos, 2020, 22:19:50
Merhaba arkadaşlar. Çizgi roman bakmaya 1964 yılında 5 yaşındayken ağabeyimin aldığı Karaoğlan dergisiyle başladım. Okumaya ise 1967 yılında gene  ağabeyimin aldığı Teksas Tommiks ile başladım. 1978-1998 yılları tam bir kopuş süreci yaşadım. Eğitim, askerlik, iş, evlilik vs derken yaş olmuş39. Sonra 1998 veya 99 birhafta sonu Beyazıt meydanında sevgili İlyas Erkulla tanışmam. Çocukluk yıllarımdan çok daha güçlü, ve kızıma öldüğümde 1 tane tex, bir tane Zagor ve bir tanede ken parker cildini mezar ımda başımın altına koymasını vasiyet edecek kadar fümeyi sevdalısı olduğumu gördüm. 22 yıldır  başta tex, Zagor, ken parker ve mr no. Olmak üzere harika bir koleksiyonum var. Onları karşıdan seyretmek bana huzur veriyor. Yaşım 61 olsana yüreğimde hala çocukluk masumiyetini koruduğumu hissediyorum. Çizgi roman sever arkadaşlara sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: hanac - 30 Ağustos, 2020, 22:51:04
Merhaba bayram1944 foruma hoşgeldiniz.

Forumun en eski üyelerinden altay1944 mi o bahsettiğiniz ağabeyiniz ?  :)
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: bayram1944 - 31 Ağustos, 2020, 02:13:05
Merhaba hanac. Forumunuzu iki yıldır takıp etmeye çalışıyorum. Mesut Kartal hoca ile büyülü dükkan çalışanından aldığım telefonuyla tanıştım. Ken parker eksiklerim için. Bundan 10 gün kadar önce tekrar aradım ve foruma üyelik için yardımını rica ettim. Sağ olsun ilgilendi. Görüşme ve tanışma dilek'lerimle tüm forum arkadaşlarına iyi haftalar diliyorum.
Başlık: Ynt: Çizgiroman Okumaya Nasil Basladik..
Gönderen: aitor03 - 31 Ağustos, 2020, 09:59:27
1978'de doğum günümde teyzem Asteriks Olimpiyatlarda cildini hediye etti (Kervan Yayınları). Asteriks'le ite kaka okumayı öğrendim. Abim için 72den beri alınmış Milliyet Çocuk dergilerini de araya kattım (ilk sayılar gazete fasikülü, daha sonrasında dergi halinde). Babam dergiye abone oldu, her hafta sonu almaya devam ettik, bir yandan gittiğimiz büyük şehirlerde diğer Asteriks ciltlerini toplamaya başladık. Her hafta GIRGIR da alınırdı bu arada. Araya bir alay Zagor, Mister No, Teksas, Tommiks, Zembla falan da girdi haliyle. Misafir gittiğim evlerde Tercüman Çocuk, ender de olsa Hürriyet Çocuklarla da karşılaştım. Büyük teyzemlerde de üç cilt Doğan Kardeş :) Milliyet gazetesi aldığımız için Abdülcanbaz'ı da takip eder, bantları keser, topluca okurdum. Sonrasında ciltli baskılarla da karşılaştıkça aldık. 80lerin ortasından itibaren Beyazıt ve Kadıköy sahaflarından denk geldiğim İngilizceleri de toplamaya başladım (80 küsur Heavy Metal var mesela. Hastasıyız Avrupa çizgi romanının).

Asterikslerim duruyor, eksikleri İngilizcelerle tamamladım yıllar içinde.
Tüm Milliyet Çocuklar bir kolide bir taşınma sırasında kayboldu ki hala hatırladıkça hayıflanırım. Dile kolay 72'den 82'ye tam koleksiyondu.