Halo Jones

Başlatan kharon, 24 Kasım, 2018, 01:48:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

Bir cizgi roman basyapiti : Halo Jones

https://paneller.blogspot.com/2018/11/halo-jones-destani-ballad-of-halo-jones.html


Halo Jones Destanı - The Ballad of Halo Jones

'Ballad' kelimesi Turkce'ye 'sarki' olarak cevriliyor genelde (Corto Maltese'den hatirlayalim) ama anlamda birseyler eksik kaliyor. Balad herhangi siradan bir sarkidan fazlasi, daha geleneksel-destansi bir formu ifade etmek icin kullanilmakta. "Turku" kelimesinin de birebir karsiladigina emin degilim, belki de serbest bir ceviriyle "destan" olarak cevirmek gerekiyor ya da "ağıt".

Halo Jones tam anlamiyla destansi bir cizgi roman, mitolojide ya da gecmiste degil cok uzak gelecekte gecen bir hikaye. Buyuk cizgi roman ustadi Alan Moore'un pek az bilinen erken donem calismalarindan biri. Moore'a buyuk cizer Ian Gibson'in eslik etmesiyle Halo Jones'un destansi siyah-beyaz atmosferi-evreni yaratilmakta.





Insanoglunun 55.yuzyilda buyuk bir teknolojik seviyeye ulastigi, galaksiye yayildigi ve bazi uzayli irklarla yanyana yasadigi ama buyuk kalabalik sehirlerde evden cikip alis veris yapmaya gitmenin bile riskli oldugu tekinsiz bir dunya bu. Ve bu dunya icinde kendini bulmaya calisan siradan bir kadinin hikayesi Halo Jones; onu onculleri veya benzer baglamlarda elinde lazer silahi olan kadin kahramanlarla kiyaslamamak lazim. Eline silah alip evreni fethe cikan bir 'heroine' degil, en yakin arkadasini bir cinayete kurban verdikten bir digerini de dini bir kulte kaptirdiktan sonra hayatini sorgulayan, kendi hikayesini yazmaya, kaderini eline almaya calisan siradan biri. 

Moore'un harika orjinal buluslari sizi hemen bu evrenin icine cekiyor; ornegin bu tehikeli dini kulte kaptiranlarin kendilerine operasyonla -beyinlerine- bir aparat takmalari, zihinsel fonksyonlarini artik tam kullanamamalari... Bu operasyon elbette dini kultlere kendilerini kaptiranlarin yaptiklarini literal baglamda simgeliyor, bu insanlar tarih boyunca bir ameliyat gecirip beyin loplariyla oynatmasalar bile zihinsel faaliyetlerinden-rasyonel dusunme yetilerinden vazgecmekteler. Ya da gecici etkileriyle bir silah olarak "zenegede" granede (el bombasi) kelimesiyle zen kelimesinin birlesmesinden olusan bu kelime bir silah olarak gecici tesir birakiyor kullanilan kiside, nirvanaya ulastigi, herseyi cozdugu gibi uyusturucu etkiler birakiyor, herseyi bosveriyor. Butun bu hos buluslarin altini kazidiginizda ise cok saglam bir savas-karsiti metin cikmakta.



Gibbons ise sadece siyah/beyazla nasil renkli-detayli bir evren yaratilabileceginin dersini veriyor adeta. Bugune kadar gordugum en guzel siyah-beyaz desene sahip cizgi romanlardan biri.



Maalesef bu harika cizgi roman Quality Comics basligi altinda bir comics formatina donusurulmeye calisildi Amerikan pazari icin. Gibbons'in harika siyah beyaz sihri kotu bir renklendirmeyle dagitildi (asagida bazi ornekler var). 2000AD formatindan comic book formatina gecerken panellerle, oranlariyla oynandi. Uzun soluklu bir comics yayinina yeterli Halo Jones malzemesi olmadigindan dolgu malzemesi olarak alakasiz isler kullanildi. Toplamda 12 sayi cikabilen bu yayini bugun tamamiyla toprlamak oldukca zor.








Oysa yapilmasi gereken oldukca basitti: yilar sonra Titan yayinevinin yaptigi gibi 2000AD materyalini orjinalini bozmadan bir grafik roman seklinde yayinlamak ve ölümsüz bir esere sahip olmakti. Neyse ki su an bu formatda yayinlanmis bulunmakta. Quality Comics denemesinden elimize kalan yegane olumlu sey ise ektradan uretilmis (Gibson cizimlerinin yerini tutmasa da) kapaklar.









hanac

Bu ilgi çekici tanıtım için çok teşekkürler.

Orijinalleri 1977-87 yılları arasında yayınlanmış.

Çizimleri gerçekten çok iyiymiş.


alan ford

 Çok teşekkürler tanıtım için, Titan baskısının peşine düşüyoruz yani :)
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

hanac

Anasayfa'dan buraya link verdim.  :)

peder clemente

Çizgi roman tanrılarından Alan Moore'un bilmediğimiz çok güzel bir eserini öğrendik sayenizde. Alan Moore'un Dave Gibbons ile yarattığı Watchmen 1987'de yayımlanmış. Seksenli yıllar Üstâdın en verimli yıllarıymış. Bu güzel tanıtım için Kharon'a ve yazıyı hakettiği üzere başlığa taşıyan Hanac'a teşekkürler. Belki bir yayınevinin dikkatini çeker de yayımlar...

kharon

Ben tesekkur ederim herkese,

Yayin yillari hakkinda birsey yazmayi unutmusum; orjinalleri wikiye gore 84-87 yillari arsinda 2000AD dergisinde yayinlanmis, elimdeki Quality Comics baskilari ise 87 yilina ait sanirim.

Titan ve 2000AD kitaplari 2000'li yillara ait.

Bu sene yeniden renklendirilmis yeni baskilar yapilmis ama onlari hic gormedim,
bence siyah-beyaz orjinali zaten harika.