Altın Madalyon

Çizgi Roman Üzerine Genel Paylaşımlar => Çizgi Roman Piyasası => Konuyu başlatan: Bilal ceylan - 20 Temmuz, 2020, 16:55:04

Başlık: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Bilal ceylan - 20 Temmuz, 2020, 16:55:04
Ülkemizde 60 lardan 90 lara kadar müthiş bir dönem yaşayan çizgi roman,günümüzde neden bu kadar elden ayaktan düştü,ceylanın ve tay 'ın neredeyse hiç amerikan malı comics basmadan yakaladığı tirajı bu gün neredeyse herşeyi basan yayın evleri neden yakalıyamıyor?.2000 lı yıllardan sonra ne oldu da insanlar artık okumaz oldu?.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: TKnKT - 20 Temmuz, 2020, 17:36:45
Vereceğim yanıtın eksikliklerini göz ardı etmenizi ya da tamamlamanızı rica edeceğim. Çünkü buradaki bir çok kişiye nazaran daha az bir bilgi birikimine sahip olduğum kanaatindeyim. Benim sunacağım savlardan bir tanesi teknolojik cihaz kullanımına bağlı dikkat dağınıklığı.

2000 öncesi döneme ait eserlerin bağlayıcılığı konusunda burada birçok kişi söz sahibi olabilir. Uzaktan bakarak bir şeyler söylemem doğru olmaz. Ancak 2000'ler sonrası döneme geldiğimizde ben teknolojik cihazların yayılımına bağlıyorum bu durumu. Gözlemlediğim kadarıyla yetişkinlik hayatında bir bireyin çizgi roman (ya da konuyu yakın kavramlar üzerinden de yayarsak; grafik roman, çizgili roman vb.) üzerine sıfırdan başlaması genellikle az rastlanır bir şey oluyor. Buna karşın çocuk yaşta başlayan çizgi roman tüketim eğilimi geç yetişkinlik dönemine kadar tutkusu bir nebze azalsa da coşkun bir şekilde devam ediyor.

Günümüze gelecek olursak. Biliyorsunuz ve farkındasınız genç bireyler artık parlak ekran bağımlılığına sahipler. Ekran sürekli değişen kareler, hızlı etkileşim imkanları bu bireylerin çizgi roman (hatta kitap) gibi odaklanılarak tüketilen bir şeye yönelmemesine sebep olduğu kanaatindeyim.  Geçmiş zamanlarda siz silahınızla ekrandaki sanal varlıkları öldüremiyorken, tutkunu olduğunuz çizgi kahraman bunu yaparken siz de hevesle bunu okuyordunuz. Şimdi bırakın kağıttan bir materyali eline almayı insanlar elektronik cihazlarından kopamıyor. Bunun karşı argümanı dijital tüketim evet, lakin bunu yapan da zaten hali hazırda kağıt formatından aşina olanlar oluyor. İki tuş ötede interaktif şeyler yer alıyorken bir kişiye oturup bir e-kitaba alıştırmak pek kolay olmayacaktır.

Bu durumu ben artık biraz kabullenilmesi gereken bir olgu olarak düşünüyorum. Çizgi roman ölmeyecek bundan eminim (ya da inanmak istiyorum). Ama bir miktar daha azalarak niş bir kitleye hitap edebileceği kanaatindeyim.

Elbette bu bir sebep-sonuç ilişkisi kurulamayacak kadar geniş bir konu. Ben en büyük etkenin bu olduğunu düşünüyorum. Ancak dediğim gibi kesinlikle daha detaylı konuyu ele alabilecek kişiler mevcuttur.  :)
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: memospinoz - 20 Temmuz, 2020, 19:02:46
Soru: Türkiye'de çizgi roman nereye gidiyor?
Cevap: Satılacaklar dükkanlara ve depolara, satılanlar evlerde raflara.

;D
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: xmenac - 20 Temmuz, 2020, 19:48:55
Bu başlık 2005-2010 arasında açılmış olsa üzerinde konuşacak çok konu olurdu, zira o dönem comics yok gibi bir şeydi. Şimdilerde ise hem ekol çeşidi olarak hem de baskı adedi olarak epey bolluk var. Fumetti sayıca çok azaldı ama zaten 2020'ye kadar devam etmesi bile başarıydı bence.

40-50 yıl önceki satış miktarlarına ulaşılamıyor olabilir. Fakat fiyat burada çok belirleyici bir faktör, günümüzdeki edisyonlar haliyle daha maliyetli oluyor ve bu da fiyata yansıyor. Bu forumda pek çok örneği olmuştur, çeviri, grafik işçiliği ve kullanılan kağıt türü dahi okurun dikkat ettiği kriterler. Alternatif ilgi alanlarının türemesi de bir diğer husus. Eskiden kitap okumak ve sinemaya gitmek başlıca kültür aktiviteleriydi. Şimdilerde çizgi roman karakterlerinin yer aldığı diziler ve video oyunları gibi alternatifler de mevcut.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Bilal ceylan - 20 Temmuz, 2020, 20:06:19
Bu gün çizgi roman denince gençlerin aklına manga geliyor ,satışta ve çeşitlilikte ıtalyanları çoktan geride bırakmış durumdalar,italyanların manga karşısındaki düşü şü biraz da fiyat farkı ile açıklanabilir ama ben italyanlardan sonra comics de okuyup ilgi alanlarımı genişletirken günümüzdeki okur neden aynı şeyi yapmıyor.?
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kauss - 20 Temmuz, 2020, 23:14:41
Alıntı yapılan: Bilal ceylan - 20 Temmuz, 2020, 20:06:19
Bu gün çizgi roman denince gençlerin aklına manga geliyor ,satışta ve çeşitlilikte ıtalyanları çoktan geride bırakmış durumdalar,italyanların manga karşısındaki düşü şü biraz da fiyat farkı ile açıklanabilir ama ben italyanlardan sonra comics de okuyup ilgi alanlarımı genişletirken günümüzdeki okur neden aynı şeyi yapmıyor.?

Gerek çizgi roman gerekse manga okuyan biriyim. Açıkcası uzun süredir mangalardan biraz koptum. Ara ara Dylan Dog ve Nathan Never'a yeltenmeye düşünsemde, yayınlanmış sayılar ve okuma sıraları vb. göz korkutuyor. Eminim benim durumumda olan arkadaşlarımda mevcuttur  :)
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: memospinoz - 20 Temmuz, 2020, 23:29:43
Evet, fumettilerin uzun sürmesi, birçok yan serisi olması, birden fazla yayıncıdan çıkması dolayısıyla takibinin zorlaşması, bazı sayılarının hiç bulunamaması veya karaborsaya düşmesi nedeniyle uzak durulması durumu benim için de geçerli. Ha bir de fumettiye geç başlanması nedeniyle alınacak çizgi romanların çok fazla birikmesi ve hepsini alabilmek için küçük çaplı bir banka kredisi gerekmesi de cabası.
Tabii ki bu sadece baştan hepsini okumak isteyenler veya set yapma takıntısı olanlar için bir problem olabilir. Hikaye bazlı okuyanlar için ve/veya eline geçeni okuyup gerisini aramayan veya en azından bunu kendine dert etmeyenler için (keşke ben de bu son grupta olsaydım) problem teşkil etmiyor bu durum.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: alan ford - 20 Temmuz, 2020, 23:32:37
 Burada önyargılar giriyor bence devreye, açıkçası ben şimdiki kadar çeşitliliğin olduğu bir zaman bilmiyorum. Satışları bir kenara koyalım, onun sebebleri çeşitli, giderek fakirleşmemizden, ilgi alanlarımızın dağılmasına bir dolu sebep sayılabilir. Baobab, Flaneur gibi butik yayınevlerinden, Lal, Gerekli gibi belirli ekollere yaslananlara, Çizgİ düşler ve marmara gibi bağımsızlar ve seriler arasında denge kurmaya çalışanlara, YKY, İletişim gibi en büyük yayınevlerine hemen herkes çizgi roman işine bulaşmış durumda. Aylık çıkan çizgi romanları takip etmek neredeyse imkansız durumda. Yerli üretimler az evet ama hep azdı zaten. Edisyonlar hâlâ sıkıntılı ama maceranın orijinal ismini ve çevirmeni dahi bilmediğimiz 70-80'ler zamanından çok daha iyi durumda bence. Enseyi karartmaya gerek yok yani, iyiye gidiyor
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: hanac - 21 Temmuz, 2020, 07:58:21
Başlığı "Çizgi Roman Piyasası" içine taşıdım.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Mrtekin - 21 Temmuz, 2020, 09:05:29
Tam da şuraya gidiyor:-)

Daha önce piyasa ile ilgili yazdığım bir mesajı aşağıya taşıdım. Burada 10 senelik gelişmeyi rahatlıkla takip edebiliriz. Herşeye rağmen, bu seneyi de, yine; 2014 senesi verisi ile (303-373 kitap arası) kapatırız diye düşünüyorum. Bu sene çıkan fasikül ağırlığı da (%16-19 bandını) aşar mı göreceğiz. Aşacak gibi bir hava var:-)

Bizim okuyucu olarak dikkat etmemiz gereken şey ise, alım gücümüz. Yani çrye ayırdığınız bütçe senelere sari oynamış mı? Ya da sabit bütçeniz varsa, aynı bütçeye artık ne kadar kitap alabiliyorsunuz? İşte burada işler çok daha dramatik bence:-) Getirilen Kdv muafiyeti bile fiyatların yukarı gitmesini durduramadı.

Keza, çizgi roman dükkanları açısından da duruma bakmak gerekirse; son 4 senede İzmir'de 2 tane çizgi roman dükkanı (Baykuş Kitap ve Uçan Ada) kepenk indirdi. İstanbul özelinde, aynı zamanda yayıncı olan Büyülü, uzun zamandır çizgi roman yayımlamıyor. Yayımcı olmayan (Paralelevren, Arkabahçenin İzmir ve Ankara şubeleri vd) çizgi roman dükkanları da, büyük ihtimalle "İngilizce abonelik" sistemi üzerinden hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Yani sektörün her halkası, yayımcı, dükkan, okuyucu, ciddi ekonomik zorluklar içerisinde hayata devam ediyor...Sisteme Korona vasıtası ile yeni okur girdiğini de düşünüyorum ama bu giriş, ekonomik konjonktürde kalıcı olur mu, bunu da göreceğiz...

Bu arada, "Ocak 2020 çıkan yayınlar" verileri uçmuş..

Eski mesajım;

"Yayımcılarımızın son 9 senelik performansı aşağıdaki gibi;

Kötü haber; yani şöyle bir gerçek var; 2018 ve 2019'da yıllarında en az 60 tane fasikül çıktığını düşünürsek: (yani totalin %16-19 bantlarında) aslında çıkan kitap sayısında; 2014 yılına kadar geriliyoruz. (Toplam sayfa sayısını bilmeden söylüyorum.)

İyi haber; sektör (eğer buna bir sektör diyebilirsek tabi; sektörcük desek daha doğru.) 2000 yılında, 200 kitapla seneyi kapatmış. Ki, 2000 yılında; fumetti ağırlığı son senelere göre çok daha fazladır. Yani son senelerde; ciddi bir portföy çeşitlenmesi olması bence güzel bir gelişme. Ezcümle; çeşitlilik güzel birşey; eğer paran varsa:-))

Ümitvar olmaktan başka elimizden birşey gelmiyor. Umarım yayıncı tarafında fire vermeden yola devam ederiz. Hayırlısı...

2020: Ekonomik Kriz: (Korona):
2019:Ekonomik kriz:363 (2014'e dönüş.)
2018;Ekonomik kriz:427 (bir önceki sene ile aynı.)
2017: 427 Kitap % 4,4 büyüme(ALTIN Sene)
2016: 410 Kitap %8,5 büyüme
2015; 373
2014: 303
2013: 294
2012: 233
2011: 213
2010: 200"
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Mrtekin - 21 Temmuz, 2020, 13:20:13
Güncel bir not daha ekleyim;

Doğru sayabildi isem, 2020 yılında şu ana kadar:194 adet kitap basılmış. Bunun 22 tanesi fasikül. (Fasikül olarak Marmara, Gerekli ve Jbc'nin fasikül formatını baz aldım. Lal'i saymadım.)

Özellikle Covid-19'dan sonra ciddi bir yavaşlama sözkonusu. Son 4 ayda basılan kitap sayısı düşmüş, fasikül yayınları ise artmış.

Bundan sonraki aylarda da (son 4 ayın ortalaması ile sürdürürsek) seneyi yaklaşık 294 kitapla kapatıyoruz. Yani en kötü durumda 2012, en iyi durumda 2013 senesine geri dönmüş olacağız. İstanbul fuarında çıkan kitaplar ile sanki, 2013 senesi olur gibi...

2017 senesi (altın sene) ile kıyaslarsak durum çok da iç açıcı değil maalesef. En az; %30 oranında piyasa kan kaybetmiş.

Fiyatlar artmış, anca internet indirimleri ile "ulaşılabilir" düzeyde, fasikül yayınlarda çoğalma var ve de kitapların basım kalitesinde (kağıt, boyut, kapak, gramaj, iplik dikiş vd,) ciddi oynamalar gözlemliyoruz.

Yani bir şekilde gidiyor, ama tüm paydaşlar açısından hayırlısı...

Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Bilal ceylan - 21 Temmuz, 2020, 13:24:33
Alıntı yapılan: Mrtekin - 21 Temmuz, 2020, 13:20:13
Bir ufak not daha ekleyim;

2020 yılında şu ana kadar:194 adet kitap basılmış. Bunun 22 tanesi fasikül. (Fasikül olarak Marmara, Gerekli ve Jbc'nin fasikül formatını baz aldım. Lal'i saymadım.)

Özellikle Covid-19'dan sonra ciddi bir yavaşlama sözkonusu. Son 4 ayda basılan kitap sayısı düşmüş, fasikül ise artmış.

Bundan sonraki aylarda da (son 4 ayın ortalamasını alırsak, sürdürürsek) seneyi yaklaşık 294 kitapla kapatıyoruz. Yani en kötü durumda 2012, en iyi durumda 2013 senesine geri dönmüş olacağız. İstanbul fuarı ile sanki: 2013 senesi olur gibi...

2017 senesi (altın sene) ile kıyaslarsak durum çok da iç açıcı değil maalesef. En az; %30 oranında piyasa kan kaybetmiş.

Fiyatlar artmış, fasikül yayınlarda çoğalma var ve de kitapların basım kalitesinde (kağıt, boyut, kapak, gramaj, iplik dikiş vd,) oynamalar var.
kesinlikle katılıyorum,yayın evleri bir şeyler den kısarak ayakta kalmaya çalışıyorlar ama bu nereye kadar gider bunu bize zaman gösterecek,önümüzdeki yıllar italyan çizgi romanları için iyi görünmüyor,bekleyip görelim.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Mrtekin - 21 Temmuz, 2020, 13:41:21
Fumetti kendi ülkesinde de çok ciddi bir gerileme trendindeydi maalesef. Genç kesim artık fumetti okumuyor, bunun kültürel, sosyolojik ve ekonomik bir sürü sebebi var, sisteme yeni okur girişi çok az. O yüzden Bonelli, renkli basım, DC ile ortaklık, çocuk serisi, dizi ve sinema sektörüne giriş gibi birtakım ticari adımlar deniyor. Başarılı olup olamayacaklarını zaman gösterecek.

Türkiye özelinde, kanımca, Çizgi Düşler(ki fumetti açısından ciddi bir şekilde ellerini taşın altına koydular.) bünyesindeki Tex ve Zagor hariç, diğer limitli yayınlarına tamamen son vermiş de olsa, "Lal" var oldukça, fumettide çok büyük bir alarm zili çalmaz. Fumetti severler, ki sayılarının gün geçtikçe azaldığı aşikar, o kanaldan devam eder. Ama arkadaşların da haklı olarak dile getirdiği üzere, bundan böyle, sıfır koleksiyon için, çok ciddi bir zaman ve para harcanır, orası ayrı.

Sağlamasını da şuradan yapabilirsiniz, örneğin; Oğlak Yayıncılık'tan zamanında çıkan Tex Süper ve Klasik Cilt'ler; Nadir'de ciddi fiyatlar ile satılıyor...Yeni ve ilgili bir okurun, sıfırdan koleksiyon yapabilmesi ciddi bir sermaye gerektiriyor. Hele ki bu ekonomik konjonktürde...
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Bilal ceylan - 21 Temmuz, 2020, 15:27:20
Son iki yılda koleksiyon yapmak için ciddi para harcadım,çizgi romanla ilk tanışmam ilkokul yıllarında olsa da koleksiyon yapacak maddi imkanlara ulaşmam hayli zaman aldı,şu an koleksiyonum da 10 bin civarında çizgi roman var,ve sanırım bir o kadarını da zamanla toplayacağım,şimdiki şartlarda sıfırdan koleksiyona başlayanlara allah kolaylık versin.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Dylandog - 21 Temmuz, 2020, 16:02:08
Fumetti ölmez tex,zagor,mister no Dylan dog okuyan bir daha bırakamaz  fumettilerin az satılmasının nedeni reklam bir Dylan Dog un nathan never in dizisi çıksın bakın nasıl satıyor fumettiler lal kitap ayak da durdukca bir 40 sene  daha Fummeti Türkiye de yaşar son kale dir Lal Kitap
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: naturlich - 21 Temmuz, 2020, 17:13:34
Bu sektör ile ilgili çok bilgim yok fakat kendimden örnek vermek istiyorum. Benim yaşım 37 ve daha yeni çizgi roman okumaya başladım. Bu yaşıma kadar ne merak ne de ilgi duymuştum.

Kitap okuyan bir insanım. Arkadaşım vasıtasıyla tanıştım çizgi romanlarla. Bu zamana kadar farketmemiş olmam ya da farketmemiş insanların olması bence sorun.

Benim gibi insanların çok olduğuna inanıyorum. Reklam ve pazarlama kısmının zayıf olduğunu düşünüyorum. Konu ile hiç ilgisi olmayan insanların, bu yayınların çıktığından nasıl haberi oluyor.

Belkide reklam ve pazarlaması yapılıyordur ama dediğim gibi daha yeni olduğum için bilmiyor olabilirim. 


Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: memospinoz - 21 Temmuz, 2020, 17:18:18
Reklamlar sınırlı maalesef. Hatta bazen bizim bile gözden kaçırdığımız yayınlar oluyor ki her gün kontrol etmemize rağmen durum bu.
Bazı yayınevleri meselâ İletişim Yayınları olsun burada örnek. Grafik roman çıkarıyor, doğru düzgün tanıtım yok, bir şey yok. Hatta bazı yayınevleri roman kategorisine filan alıyorlar kitabı. Ne yayımladıklarından haberleri yok sanki.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: xmenac - 21 Temmuz, 2020, 17:28:07
Fumetti'nin popülerliğini kaybetmesi tanıtımla alakalı bir durum değil, destekleyici etkenleri yok. En çok izlenen film kategorisi Western değil. Başlıca hobi çizgi roman değil Asya'dan Amerika'dan güncel yayınlar gelebiliyor, Avrupa coğrafi olarak daha yakın diye sadece oradan çizgi roman gelmesi gibi bir durum yok. Vaziyet böyleyken tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermesi fumetti'ye olan talebi tabii ki artırabilir ama astarı yüzünden pahalıya geldi denir ya, aynı o örnekle karşılaşılma ihtimali çok yüksek.

Edisyon ve renkli yayın olma durumu gibi sebepler de bir yere kadar etkili. Fransa & Belçika ekolü serilerde de durum farklı değil.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Mrtekin - 21 Temmuz, 2020, 18:41:49
Kök sorun budur;

https://www.google.com.tr/amp/s/www.ensonhaber.com/amp/kultur-sanat/turkiyede-kitap-okuma-orani-yuzde-01

Bu oran içerisinde de çizgi roman kendine ne kadar yer bulabiliyor ise, piyasanın derinliği de o kadar işte. Önce bu oranın yükselmesi lazım ki; üzerine tartışılmaya değer birşey olsun. Analiz falan anlamsız kalıyor...:-)

Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Curcuna - 21 Temmuz, 2020, 19:46:00
Benim gördüğüm en büyük sıkıntılardan biri internet üzerinden zaten indirimli alınıyor deyip etiket fiyatlarının indirimlere oranla şişirilmesi. Hiç çizgi roman okumamış bir insan D&R'da gördüğü ve ne olduğunu bilmediği bir şeye 70-80 TL verir mi emin değilim. Ben şahsen vermem. Herkes internetten kitap alacak diye bir kural da yok.
Çizgi romanını aslında 30-40 TL'ye mi satmak istiyorsun. Yine o fiyatlara sat ama %40 indirim yapma %15 yap yine o fiyata sat firmalara. İnternet satış sitelerine ''kardeş benim kitaplarımın iskontosu bu'' demek çok mu zor. Marmara Hard Cover ciltleri düşük iskontoyla sattırmıştı. Ben mi yanlış hatırlıyorum. Böyle yapsalar belki adamın biri gidip ''Aaaa etiket fiyatı fazla değilmiş alıp bakayım'' der belki. Bir okuyucu daha kazanırsın.
Sistem genel olarak aracı firmanın üreticiden daha fazla kazandığı düzene dönmüş. Bu şekilde piyasa geriye gitmekten başka bir şey yapmaz zaten. KDV muafiyeti geldi ama ben bir tane fiyatı düşen çizgi roman görmedim. Aksine fiyatlar daha da arttı. Eskiden KDV ödeyip 50 TL'ye aldığım çizgi romanı şimdi KDV'siz 60 TL'ye alıyorum. Bu işte ya bir gariplik var ya ben hiçbir halttan anlamıyorum ya da bilmediğimiz başka şeyler var. Bilen biri açıklarsa çok sevinirim.
Bir de şöyle bir saçmalık daha gözüme çarpıyor. Misal JBC çizgi romanları kendi sitesinde %25 iskontolu satılıyor, x kitap sitesinde JBC çizgi romanları %40 iskontoyla. Buna hiçbir mantık çerçevesinde yaklaşamıyorum. 200 TL'lik çizgi romanı x sitesinden alsam 120 TL ödüyorum, JBC'nin kendi sitesinden alsam 150 TL ödüyorum. Niye 25 TL fazla ödeyip JBC'nin sitesinden alayım. Sonuç olarak kimse kimsenin babasının oğlu değil. Niye az ödemek varken JBC'yi zengin edeyim. ??? JBC'yi sadece örnek olarak verdim. Kendileriyle alıp veremediğim bir durum yok yanlış anlaşılmasın lütfen. Genel anlamda böyle bir durum olması oldukça garip. Geçenlerde bir arkadaş yazmıştı İthaki'nin başlığında. Sanırım çizgi roman dükkanı işletiyor. Bana düşük iskontoyla verip kendi sitesi olan ilknokta'da %50 iskontoyla satıyor diye dert yanıyordu. İşin doğru olanı bu değil mi zaten? Nerede görülmüş aracının üreticiden daha ucuza sattığı. Benim çalıştığım şirketin Türkiye genelinde 13 tane bayiisi var ama hiçbiri bizden ucuza mal satamıyor. Satabilme ihtimali de yok zaten. Ben adama kâr marjımı ekleyip satıyorum, o da müşteriye benim marjımın üstüne kendi marjını koyup satıyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: pizagor - 21 Temmuz, 2020, 22:51:02
Bu soruyu ikiye ayırmak gerekiyor; Türkçe yayımlanmış çizgiromanlar ve bunları talep eden okur nereye gidiyor ve/veya Türkiye'de çizgiroman okuyan kitle nereye gidiyor...

Türkçe yayıncılıkla ilgili kısımda evrimin temel kanunu 'en uyumlu olanın hayatta kalması - survival of the fittest' yaşanıyor. En uyumlu olan da, bu kitap bolluğu ve kısıtlı bütçe içerisinde en göze çarpanın, en tercih edilenin genlerini sürdürmesi, en azından bir sonraki sayıyı garantilemesi aslında. Fumetti konusunda genel bir doyum var, taytlı Amerikanlar yaş alanların bir kısmına artık hitap edemiyor, kimisi sadece tek sayılıkları okuyor, kimi bağımsızların vs. Ama genel olarak birkaç marka kahraman dışında her yayının öyle aman aman bir takipçisi yok gibi.

Ama Türkiye'de çizgiroman okuyan kitleye gelirsek renk değişiyor. Özellikle orijinal Comics toplayan, bunlara tertemiz bakan ciddi bir kitle var. Yurtdışından çok önemli sayıların yüksek dereceli sertifikalı CGC'leri buraya adeta akıyor. Daha geçenlerde bir koleksiyoner facebook 'ta orijinal spiderman koleksiyonunu paylaştı. Orijinal ilk 15 sayı dışında tüm sayılar, müthiş bir görsel şölen, bedeli çok yüksek bir koleksiyon.

O yüzden bu soruyu ayırmak gerekiyor, bir taraf dibe giderken, diğeri özel bir ilgi alanı olarak gittikçe gelişiyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Bilal ceylan - 22 Temmuz, 2020, 19:03:48
Lâl kitap elbetteki ülkemizde bir istikrar abidesi dır,kimler geldi kimler geçti asla çizgisini bozmadı,zagor un martin mastere nin ve mister no nun külliyatını basmak gibi hatırı sayılır zor işlerin altından kalkmasını bilmiş güzide bir yayın evimizdir,elbetteki dylan dog gibi satışı nispeten az olan bir seriyi bile ısrarla basmaya devam etmesi bu işi sadece para kazanma kaygısı ile yapmadıklarını gösterir,ama nereye kadar lal 'ın de italya da ki renkli serileri de basmaya başlamasının zamanı geldi de geçiyor diye düşünüyorum,başta dragonero renkli seri olmak üzere.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: pizagor - 02 Temmuz, 2022, 23:00:08
Comics gün geçtikçe raf payını kaybederken (ya da söyleyin benimkisi bir yanılsama mı: 2010'lu yılların hızlı rallisi sonrası en son Avengers ne zaman raflara çıktı veya Amazing Spiderman'in tamamlanmasi neden on küsur yıl sürdü gibi soruların okur ilgisinin düşüklüğü dışında akla yatan başka bir açıklaması var mı?) yakın gelecekte onu da fumetti gibi ufak bir kitleye hitap eder bir son mu bekliyor, bir kale daha mı yıkılıyor, ne dersiniz?
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: DAMPYR - 03 Temmuz, 2022, 14:59:52
Bence Çizgi Roman Türkiyede bizaman sonra Frene basacak Gördüğüm kadarıyla Dianarlarda Çizgi Roman bölümüne olan ilgi hayli azalmış durumda Gençler bile söyle bi bakıp geçiyor.Artık Seri kitap yerine tek kitapta biten Maceralar öne çıkacak diyorum ben aslında öyle olması daha mantıklı Fumetti son yıllarını yaşıyor Comiste Fumetti durumuna düşmek üzere Bizde sanırım son temsilcileriyiz Çizgi Romanın Kaleleri tek tek yıkılıyor Gidişat iyi değil
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: gizmoo - 25 Nisan, 2024, 19:33:09
Merhaba arkadaşlar,
47 yaşında bir çizgi roman okuyucusuyum.Türkiye'de yaşanan aşırı fiyatlamadan şikayetçiyim.Böyle giderse yakında çizgi roman alımını bırakacağım.

Az önce Romanya'dan From Hell'in romence versiyonunu satın aldım. (576 sayfa)
Hc,Kuşe kağıt ve renkli versiyonu.Ne kadar biliyor musunuz ?
78 Lei --> 545 TL

Bu kadar farkı kabul etmiyorum. :'(
Türkiye'de Çizgiroman bir yere gidiyor ama nereye  ???  ???  ???

(https://live.staticflickr.com/65535/53679372251_c685b364ba_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/53679372846_34728caeb5_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/53679372841_865ffa12ae_o.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/53679732289_eaa2b6dbe5_o.jpg)
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kinowa59 - 25 Nisan, 2024, 20:24:32
Arkadaşlar ,"Marmara"  şarabı kadar ( her türlü alkollü içecek sağlık için zararlıdır. ) bile kıymeti olmayan , benim nazarımda hiçbir özelliği kalmamış bir takım yayıncılar fahiş fiyatların en büyük sorumlusudurlar. Bu yayıncılar bilerek, planlayarak  karaborsacı kurnazlığıyla , çıkardıkları çizgi romanlara ha bire zam üstüne zam yaparak , birkaç güzide yayınevlerine de zam yapmanın önünü açmaktadırlar . Lütfen değerli dostlar . 28 sayfalık bir fasikülü 78 tl fiyatla satmaya çalışanların bu dergilerini almayalım. Almak isteyen arkadaşlarımızı da uyaralım .
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Forsythe - 25 Nisan, 2024, 22:33:33
Alıntı yapılan: Kinowa59 - 25 Nisan, 2024, 20:24:32Arkadaşlar, " MARMARA "şarabı kadar (her türlü alkollü içecek sağlık için zararlıdır.) bile kıymeti olmayan, benim nazarimda hiçbir PRESTIJ "i kalmamış bir takım yayıncılar fahiş fiyatlanın en büyük sorumlusudurlar. Bu yayıncılar bilerek, planlayarak karaborsacı kurnazlığıyla, çıkardıkları çizgi romanlara ha bire zam üstüne zam yaparak, birkaç güzide yayınevlerine de zam yapmanın önünü açmaktadırlar. Lütfen değerli dostlar . 28 sayfalık bir fasikülü 78 tl fiyatla satmaya çalışan paragözlerin bu dergilerini almayalım. Almak isteyen arkadaşlarımızı da uyaralım .

Cowboy Bebop serisini ne Marmara Çizgi ne de Presstij yayınevi bastı, o seriyi basan yayınevi Otto Manga.
Tüm yayınevleri yakın zamanda fiyat güncellemesi yapacaktır zaten bu kaçınılmaz gibi, hatta Jbc yaptı bile ve yakında çıkacağını tahmin ettiğim, 90gr. kuşeli, dergi kapak, Kıyamet Saati 7-12 fasiküllerinin etiketleri 75-100₺ arasında olabilir, hatta bazı şaşırtacak şeylerde olabilir gibi. 248 sayfa 115gr. kuşeli Batman vs. Robin çizgi romanının etiketi 500₺ oldu bile, maalesef artık böyle olacaktır gibi.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: dean - 25 Nisan, 2024, 22:50:04
  Ben bir senedir comics almıyorum. Almak içinde şahsi ekonomik çerçevemde bir sebep göremiyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kinowa59 - 26 Nisan, 2024, 00:55:22
Sayın Forsyth. Rumuzunuzun Türkçe anlamını bilmediğim için Google baktım , " hor çiçeği " demekmiş . Hor çiçeğinin ne olduğunu da bilmediğim için Google bir daha baktım . Böylece 65 yaşımdan sonra " hor çiçeği " diye sarı çiçekli , Bahar'dan önce açan bir Çiçek türü olduğunu öğrendim .  Sayın Forsyth ( nam ı diğer hor çiçeği )  " Marmara şarabı " örneğini verme nedenim, bundan 40- 50 yıl evvel güvenilmez ,  sahtekar  insanları tarif ederken ,  " Marmara şarabı gibi ucuz adamın biri " diye işaret edilirdi . Ben , kurumları da  insanlar gibi tanırım ve insanları tarif ettiğim gibi tarif ederim . Yani ucuz insanlar olduğu gibi ucuz yayınevleri de vardır .  İste , tam da bu ucuz , yani sahtekar , yani güvenilmez yayıncılar ;  5 tl  ye mal ettikleri ip ince fasikülleri 80 tl , 100 tl fiyatla bizlere satanlardır . Satmaya çalışanlardır .
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Forsythe - 26 Nisan, 2024, 03:30:13
@Kinowa59 baktığınız şey "Forsythia" benim kullanıcı adım ile aynı değil ve Forsythe özel bir isim, birçok kişi tarafından isim veya soyisim olarak da kullanılıyor,  çevrilmesine gerek yoktur, böyle bir şeyin konuyla alakası bile yok ki yani..
En azından bana öyle geliyor ki kimsenin kullanıcı adını araştırmadım ve hiçbir yerde kullanıcı adı açıklamadım, bunu konuşmak bile garip geliyor.
Merak ettiğiniz için:
Kullanıcı adımı bulma serüvenim Archie Comics serilerinden ve Riverdale dizisindeki "Forsythe Pendleton "Jughead" Jones III" karakterinden geliyor ve hatırladığım kadarıyla "Dürüst Adam - Barış Adamı" gibi bir anlamı olması lazım, kabaca forsayf diye okunmakta, yeterince konuşmuş bulundum, konuşmak garip o yüzden tekrar açmamak üzere kapatmak istemekteyim. Saygılarımla. 🙏

Asıl konu maalesef ki fiyatlar böyle ve yakında daha fazla yayınevimizden fiyat güncellemesi gelecek gibi gözüküyor ve sonrasında da gelecektir maalesef. :(
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kinowa59 - 26 Nisan, 2024, 09:41:00
Günaydın değerli Forsythe. Bana cevaben yazdığınız iletiyi okuyunca, " işte bu " dedim. " Uygar insanın cevabı da , kendisi gibi asil oluyor" . Değerli Forsythe, nazik ve aydınlatıcı iletiniz için çok çok teşekkür ediyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Thunderbird - 26 Nisan, 2024, 10:21:34
Ülkeler arası fiyat karşılaştırmalarında tek örnekle gitmemek gerek. Türkiye'deki comics fiyatlarını Hırvatistan'la karşılaştırırsak Türkiye yarı fiyatındadır. Brezilya ile kitap ve çizgi roman fiyatlarını karşılaştırırsak %30 kadar daha ucuzuz. Manga ciltleri Fransa'da 7-8 Euro civarında yani Türkiye'nin iki katı.

Kitap fiyatlarındaki artış okurlara benim gelirim bu kadar artmadı neden kitap fiyatları bu kadar arttı sorusunu sorduruyor. Fakat yayınevlerinin giderleri kitap fiyatlarındaki artıştan daha fazla arttı, o kısım doğal olarak görülmüyor. Yani sağlıklı bir karşılaştırma için sadece ülkeler arası gelir ve kitap fiyatına değil, gelir, kitap fiyatı ve kitabın üretim maliyetlerini karşılaştırmamız gerekir.

Ekonomi politikaları ülkenin ekonomisini mahvetmiştir. Bunun alım gücünüzü azaltması beklenecek bir sonuçtur. Yayınevlerinin arasında kazık fiyat koyan olabilir mi olabilir, ancak genel fiyatlar bireylerin ahlaksızlıklarıyla açıklanamaz.

Yine forumda görmüştüm, artık 500 adet satışa göre fiyatlama yapılıyor yazmıştı bir arkadaş. Bu yanlış bir kanıdır, belki bunu yapan birkaç yayınevi olabilir. Ancak tam tersine geçtiğimiz yıllarda çizgi roman ve kitapta kar marjı azalmıştır. 2000 tirajda 10 yıl önce 700-800 satışla maliyetler çıkarılabilirken şimdi 1000 adette bile bunu çıkaramamaktadır.

Farazi bir senaryo yazalım. 200.000 lira maliyetle 2000 adet kitap yayınlayıp 1200 adet satışla kâra geçtiğimiz farzedelim. 1200 adet satışa 6 ayda ulaşırsanız (bu çok satanlar hariç bir çizgi roman için iyi bir satış hızıdır), vadeyi de hesaba katarak diyelim 8 ayda maliyeti çıkardınız. 200 bin liraya 8 ayda alacağımız mevduat faizi 70 bin lira civarında. Dolayısıyla yayınevi aslında nakitte kalsa daha çok kazanabilirdi. Veya yıllık %70'i geçen kredi maliyetlerine göre hesaplama yaparsanız, yayınevlerinin maliyet ayağının ne kadar zorlu olduğunu görebilirsiniz.

Yayınevi enflasyonist ortamda sertmaye maliyetini üstlenmesinin yanı sıra, kitabın satmaması, parasını zamanında alamaması, veya hiç alamaması gibi riskleri de üstlenmiştir. Ve tabii nasıl ki okurlar geliriyle aynı sayıda kitap almaya devam etmek istiyorsa yayınevinin de gelirini enflasyona karşı korumaya çalıştığını gözardı etmemek gerekir. Ancak bunu başarabilen yayınevi sayısı azınlıktadır.

Enflasyon fiyatlamaları bozar, bunun etkisini okur nasıl hissediyorsa yayınevi de hissetmektedir. Mesela 3 yıl önce matbaa fiyatları 6 ayda değişirken bugün her ay değişiyor. Bu sene ve önümüzde sene sermaye akışını iyi yönetemeyen yayınevleri için oldukça zor geçecektir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kinowa59 - 26 Nisan, 2024, 10:40:44
Günaydın değerli Thunderbird. Yaşım gereği olsa gerek, okuduğumu anlama yanım zayıfladığı için iletinizi iki kez okudum. Ne yazdığınızı, ne anlatmak istediğinizi gayet etraflıca ve akla yatkın bir şekilde anlatmışsınız. Ben de iki kez okumuş olsam da, anladım. Bu aydınlatıcı iletiniz den sonra şu soruyu sordum kendime. Iyi de kardeşim, olanların doğrusu sayın Thunderbird' ün yazdığı gibiyse; bizleri kazıklayan kim.!
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: rumar80 - 26 Nisan, 2024, 11:08:30
  Sanırım burada gözden kaçırılan şey, sadece yayınevlerinin değil bir çok esnafın (lokantalar, marketler vs.) mevcut maliyetler altında ezilmemek için zam yaparken uyguladıkları fiyat sisteminde aşırıya kaçmaları.
  Bugün bir sandviç menüsü bilinen fast food restoranlarında 200TL Bu ve benzeri fahiş fiyatlar nedeniyle geçen hafta sonu protesto yapıldı
  Market zincirlerinden biri yumuşatıcıda kampanya diyerek 140TL yerine 80TL yazabiliyor. Sen 60TL iskonto yaparken hayır amaçlı yapmıyorsun. Sonuçta bundan bile kâr edebiliyorsun.
  Çizgi roman basan yayın evleri D&R'da farklı Moda'da farklı, Kadıköy'de farklı indirimler uygulamakta. o zaman neyin kârını bizden çıkarıyorsunuz.
  Uzun zamandır Türkçe çizgi roman almamamın sebebi de budur. Bir zamanlar insanlar çizgi roman bassın diye orjinallerine sahip olsam da bizde basılan her çizgi romanı alıyordum ama bunun artık bir anlamı yok.,
  Herkes olaya kendi bakış açısı ile bakacaktır bu doğru, ama ben de kendi adıma bakıyor ve kendimi "enayi" yerine konmak hoşuma gitmiyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Thunderbird - 26 Nisan, 2024, 11:29:44
Mesela Amazon.com.tr en çok satan kitapları, kendi aldığı fiyatın altında satıyor. Yani ürün satıldığı anda zararda. Üstüne her türlü paketleme, kargolama ve depo ücretinin maliyetini üstleniyor.
Bunu yaparken kar etmediğinin altını çizmem lazım, çok satanlarda her sattığı kitapta zarar ediyor. Ancak pazar payını artırmak için böyle bir strateji güdüyor. Kitap fiyatlarında rakiplerinin altına inmeye çalışıyor. Rakipleri yükseltirse fiyatı o da yükseltir, veya rakibi kalmazsa yükseltip satar vs. Ancak hayır amaçlı yapmamak ile kâr etmek arasında bir fark var.

Bugün birçok çizgi roman yayıncısı D&R'a kitap vermiyor, çünkü D&R şart dayatıyor. Ya sen yayınevi olarak D&R'a kendi şartını dayatacak kadar güçlü olacaksın, ya görünür olmak için şartlarına razı olacaksın, ya da kitabını çekeceksin.

Tabii ki herkes kendi perspektifinden durumu değerlendirip kendisi için en iyisinin ne olduğuna kendi karar verecektir. Kazık yediğini düşünenin alışveriş yapmaması kadar doğal bir davranış olamaz. Sadece şunu vurgulamak istiyorum genel fiyatlardan rahatsızsanız bunu bireylerin fırsatçılığıyla açıklamak yeterli olmaz.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: xmenac - 26 Nisan, 2024, 12:26:40
İktisat, davranış bilimi ve sosyolojiyle yakından alakalıdır. Mesela Nobel Ekonomi Ödülünün 2002 yılındaki sahibi Kahneman da bir psikologdur. Dolayısıyla ekonomik değişimler doğrudan toplumsal tercihlerle şekillenir. Fiyat ne kadar yükselse de talep eden bir kesim varsa, faaliyetler devam eder. Geçmişte saman kağıtla yayınlanan çizgi romanlarla bu sanat dalını okuyup seven, bugün ise yüksek fiyatlı varyant kapakları, hardcover ciltleri koleksiyonuna dahil eden pek çok okur var. Zaten bazı yayınevlerinin hedef kitlesi de sözünü ettiğim okur grubu, bu nedenle binlerce adet kitap basmak yerine çok daha az baskı sayısıyla yüksek fiyatlı ciltler görüyoruz piyasada.

Son dönemde birçok sektörde fiyatlandırmaya gidilirken çok uzun vadeli fiyatlandırmalar yapıldığını düşünüyorum. Lokantacılıktan örnek vereyim, Aralık'ın son işgünü yemek yediğim fiyatın şu an yaklaşık iki katı fiyata aynı yerde yemek yiyorum. Baktığımda bu işletme ya yıl sonuna kadar çok düşük kâr marjıyla satıp zam yapmak için yeni seneyi beklemiş ya da erkenden yaptığı zam ile neredeyse aylar boyunca kârını sürdürmeyi amaçlamış. Bu iki ihtimal dışında üçüncü bir opsiyon gelmiyor aklıma...

Bugün dünya genelinde faaliyet gösteren bazı otomobil markalarının kâr oranı %5 bile değil... Çizgi romanda ise, forumda yıllardır okuduklarımdan anladığım; etiket fiyatının neredeyse %50'sine kitap satış noktalarına veriliyor. Yayıncıya kalan meblağın yaklaşık yarısı da maliyettir diye tahmin ediyorum. Okur ise bazen iskontolu bazen ise etiket fiyatına çizgi romanına ulaşıyor... Kitabı yayınevinin satış noktasından aldığımızda ne değişiyor? Nadir örnekler dışında sektördeki indirim oranlarından çok da farklı olmuyor görebildiğim kadarıyla. Aynı kurumsal kimlik altında hem yayınlamaktan hem de satıştan kazanç oluyor... Bir de her yerde bulamadığımız özel edisyonlar ilave oluyor. Otomobil sektörü ile çizgi roman aynı değil farkındayım, bu iş ancak böyle yürüyor diyen de olabilir ama bir tüketici olarak benim çözüm bulmam gereken bir konu değil bu. Memnun kalmayan farklı bir sektöre girebilir, iş böyle yürüyor diye okurun çizgi romana yüksek maliyetle ulaşması gerekmemeli.

Ben İngilizce edisyonla aynı fiyata hatta bazen daha pahalıya cilt almak istemiyorum. Kargo masrafını dahil ettiğimizde bile tablo bu oluyor çünkü. Kullanılan kağıdın türü ve ebatı aynı olsa bile bu defa da çeviri ve editöryal süreç konuları açılıyor. Dolayısıyla bildiğim bir lisansa doğrudan yabancı edisyonu tercih etmek benim için daha ideal bir seçenek oluyor. Dijital edisyonların çok daha uygun maliyetli olduğunu da ayrıca belirtmem lazım...
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: xmenac - 26 Nisan, 2024, 12:37:56
Alıntı yapılan: dean - 25 Nisan, 2024, 22:50:04Ben bir senedir comics almıyorum. Almak içinde şahsi ekonomik çerçevemde bir sebep göremiyorum.

Alıntı yapılan: rumar80 - 26 Nisan, 2024, 11:08:30Uzun zamandır Türkçe çizgi roman almamamın sebebi de budur. Bir zamanlar insanlar çizgi roman bassın diye orjinallerine sahip olsam da bizde basılan her çizgi romanı alıyordum ama bunun artık bir anlamı yok.,

Aynı fikirdeyim. Zaten dünya genelinde matbu yayınlar git gide trendini kaybediyorken bir de bu fiyatları görünce almamak için çok sebebim oluyor... Açıkçası bazı satış stratejileri de beni almaktan vazgeçirdi zaman içinde. Ben zaten varyant kapakların çok az yerde olmasını yanlış buluyordum, ilave olarak @darbove 'un daha evvel forumda belirttiği yerli piyasada bulamayıp ebay'de rastladığı kapaklardan sonra varyant kapak defterini kendi adıma kapattım.

Hem yayıncılıkta hem de satış noktaları açısından daha büyük hacimli firmaların çizgi roman sektörüne girmesine ihtiyaç var bence. Geçmişte örneklerini görmüştük, gayet uygun fiyatla koleksiyonluk edisyonlar çıkmıştı ama bu defa da başka yayınevi aynı karakterin kronolojisinde önceki sayılarını yayınlıyor diye yeni yayınevi neden yakın dönem sayılardan başladı gibi konular açılmıştı... O nedenle daha evvel yazdığım bir temennimi tekrar dile getireyim, umarım yabancı yayıncılar bu edisyonları çevirisi ile birlikte fiziksel ya da dijital olarak satışa sunar. Başlıkta Romanya'dan alınan cildi ve uygun fiyatını görünce yine bu temennimi anımsadım. Örneğin Almanya'da bir yayıncı hem kendi iç piyasası hem de dış piyasa için Türkçe comics yayınlasa acaba Amazon Prime ile ne kadar bir maliyetle kargo dahil biçimde alınabilir sorusu aklıma geliyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Animvader - 26 Nisan, 2024, 13:48:47
Benim bu konudaki görüşüm artık değişti.

Bu seneye kadar her basılan çizgiroman kurtarılan bir çizgiromandır diye bakıyordum.

Ama artık şunu diyorum maaliyetler kurtarmıyorsa, maliyetten kısmak için kötü kağıt ve ciltleme, az mürekkep kullanacaksanız, ucuza kalitesiz çeviri ve editörlük yaptıracaksanız üstüne de varyant kapak, sert kapak, limitli baskı bilmem ne diye türlü takla atıp Amazon'un orjinal baskıyı sattığının %50 fazlasına etiket fiyatı koyacaksanız hiç basmayın daha iyi kardeşim. Ekonomi düzelince basarsınız da en azından kitaplar güme gitmemiş olur.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: dean - 26 Nisan, 2024, 14:27:00
  5-6 yaşından beri comics'i alan biriydim. O zamanlarda 1N yayıncılık X-Men, Superman vb. çıkartıyordu. Öyle almaya başladım. Zaman geçip yaşım 13-14 olunca yayınların sürekliliğinin artması ve yayınevlerine de destek açısından çıkan her comics'i alıyordum. İngilizcesi bende olan çizgi romanları da ne olursa olsun alırdım. Günümüze yaklaştığımızda yayıncılara destek olayı şu an konumuzun dışında olan bir çok sebepten ötürü bende soru işareti yaratmaya başladı. Ama o başka bir konu tabi. Şu anki ekonomik iklimde artık bir yol ayrımına gelindi.

  Özellikle son 2 yıldır sadece çizgi roman için değil bir çok sektör açısından bakıldığında kendimi ve normal müşterilerin kullanıldığını hissediyorum. Bu kullanılmanın da empati yaptırılmaya çalışılarak meşrulaştırıldığını düşünüyorum. Bi' cafe'ye gidiyorsun 130 lira Cappuccino, 140 lira Mocha diyor. Yedikten sonra mide spazmı geçirmeyeceğine ikna olduğun bir restaurant'a gidiyorsun tek çeşit yemeğe içecek bile almadan 300 lira verip çıkıyorsun. Bu pahalı diyorsun. Ama işletmenin kirası, elektriği, suyu, çalışan maaşı, stopajı vb. diyorlar. Empati kurup aslında haklı diyorsun. Kitapçıya gidiyorsun 1000 lira etiket var. "Ya pahalı" diyorsun. E bu sefer kağıdın bulunmaması, yapışkanının kalitesi, cildinin sağlamlığı, kağıdın gramajı falan. Yine empati kurup ya aslında doğru gibi diyorsun. Vee en sonunda kendini karşına çıkan her fiyatta kurumları "anlıyor" buluyorsun ve ya "anlıyor" olman sağlanmaya çalışılıyor. Bir şey alırken "onlarında giderleri fazla" diye düşünüyorsun.

  Ama kimse gelip de beni düşünmüyor. O ürünü ya da hizmeti alan müşteriyi düşünmüyor. Biri de beni düşünsün artık. Hep ben mi düşünmek zorundayım ? Ben artık kurumların neden bu fiyatları koyduklarını düşünmekten yoruldum. Sıkıldım. Yıldım. Bir roman alacaksın kalınca romanlar 400-500 oldu. Ben o fiyatın neden o kadar yükseldiğini düşünecek ve yayınevi ile empati kuracak psikolojide değilim artık. Çünkü benim düşünmem gereken birinci şey kendi ekonomim. Ben çocukken harçlık alarak aldığım şeyi yetişkin halimde para kazanırken alamıyorsam artık burada ben kimseyi düşünemem.

  Yurt dışı fiyat karşılaştırmalarında da sıkıntı var. 20 dolar olan bir çizgi romanı bir Americalının 20 dolar vererek almasıyla benim ona güncel kurla 650 lira vermem arasında, iki para biriminin alım gücü anlamında çok büyük fark var. Bir de yayınevi onun telifini alıp türkçe bastığı zaman 1000 liranın üzerinde fiyat görüyoruz işte. America ve Türkiye'de aynı işi yapan insanın kazandığı parayla aynı ürünü america'da 20 dolara almak ile 1200 lira'ya Türkiye'de almak arasında dağlar kadar fark var. Her ne sebep olursa olsun ucuz bulduğu yerden de türk okuyucusu yayınevi falan düşünmeden alır okur çizgi romanını artık.

  Bi'de fiyat performans mevzusu da denkleme giriyor. Ben yarım saat ile kırk beş dakika arasında okuyacağım bir çizgi romana 600-700 lira para vermem. Bir saatte okuyacağım ciltli çizgi romana 1400 lira para veremem. Ben o paraya bütün DLC'leri ile birlikte Assassin's Creed: Valhalla alıp 3 ay oyun oynarım. Comics piyasası tamamen koleksiyonerlerin piyasası haline gelmeye başladı. Zaten sınırlı sayıda insandık şimdi iyice sayımız düşmeye başladı. Artık macerayı merak ettiğimiz için çizgi roman almak diye bir durum ortadan kalktı. Fasikül olarak çıkan ve görece daha ulaşılabilir olan çizgi romanların hikaye kalitesi maalesef çok düşük. Alıp okumaya değmez maceralar çıkıyor. Türkiye'de çizgi roman işi hiç ışık vermiyor artık. 
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: YzbVolkan - 26 Nisan, 2024, 14:41:15
Bence temel sorun ekonomik çökūs yasamamiz. Yayinevleri nin de yanlısi var ama buyuk resime bakinca ulkenin nas nas diye akildısi orta cag kafasi ile nasil haxinenin bosaltigina bakmak lazim. Once 128 milyar dolar rezevr birilerine peskes cekildi. Ardindan MB nin ihtiyat akcesi bitirildi. Tabuta son civiyi de kur korumaklı mevduat caktı. Azinlik zenginledirken cogunluk daha cok yoksullastı.Istanbul secimleri de gidince canal istanbuldan gelmesi beklenen arap parasi  vb rant parası gelmedi.

Halk ac. Emekliler bu kisi geciremez.

Biden ABD gezisini iptal etmis. Mehmet Simsek ne yapsa olmuyor para bulamiyor.

Ihracat gelirimiz dusuk , Tektilcilerimiz misira kaciyor ucuz is gucu icin.TL asiri degerli oldu icin ihracat gelirleri de yetersiz geliyor. Acil devaluasyon yapilmasi lazım. Sonra kur cok kotu patlar bir gecede.
Biraz parası olan Tūrkler Avrupadan ev aliyor.Londrada 500 bin Tūrk rufus olmus.Sermaye gelmeye dursun olan da gidiyor. Çūnku hukuk yok.
Bagira bagira bu gunlere geldik.Issizlik hizla artacak. Basta zombie sirketler kapanacak. Yuksek kredi faizi sirketleri kucultmeye zorlayacak.Burda da kalacagini sanmiyorum. Daha nahos seyler de bekliyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kinowa59 - 26 Nisan, 2024, 14:59:34
Arkadaşlar, ben bu " kazık fiyat, vurgun fiyat, tokatçı fiyat " olayını namus meselesi yaptım. Bu kişilere anladıkları dille hitap etmeye karar verdim. Biri meydana koymuş dondurma tezgahını, " iki tane ellişer liralık dondurma verir misin " dedim. Bana, " abi en az 75 TL'lik oluyor " dedi. Vallahi çıldırdım. Ne gelirse ağzıma saydım, sıvadım. Satıcıya da, yanındakine de verdim veriştirdim. Şimdi sırada  yayıncılar var. Onlar için "akademik hitap " tarzımı özel olarak zenginleştiriyorum...
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: pizagor - 26 Nisan, 2024, 15:46:29
İki ay kadar öncesi Kadıköy'de çizgiroman künyelerinden tanıdığımız bir isimle konuşuyorduk. Yayıncı olarak piyasaya çıkmayı istediğini, deluxe bir baskıyla az sayıda okura hitap edeceğini ve 'Bu kitabı satacak 300 ENAYİ bulacağını' söyledi. Bu ENAYİ kelimesi ağzından kaçtı aslında, sonrasında lafı döndürmeye çalıştı ama olan olmuştu artık, bilinçaltının dışavurumuydu bu söz :)

Fiyatlamanın 500 garanti satış üzerine kurgulandığını yazmıştım bir zamanlar (bu başlıkta bir yerlerde de hatırlatılmış bu); koleksiyon işi baskılarda çok çok daha düşük bir enayi sayısı üzerinden hesaplamanın yapıldığını düşünmek için çok sağlam delillerim ve izlenimlerim var sanki :)

Bir de şunu belirtmem gerekiyor; tamamen kişisel görüşümdür, ne kadar özenli çalışıldığı iddia edilse de ortaya çıkan ürünün panel kalitesi (çeviri – balonlama işçiliği – editörlük - son okuma – kontrol vs.) ve ciltleme kalitesi hiç bir zaman orijinalini yakalayamadı (JBC'nin hakkını vereyim, onun işçiliği bence çok özenli). Benim en fazla sorguladığım durum da bu oluyor; neden noksan bir edisyona orijinali kadar ya da orijinalinden daha fazla para ödeyeyim? Böyle noksan bir yayın ancak orijinaline göre çok ucuzsa bana cazip gelebilir. Sözde kalan bir 'kaliteli baskı' istemiyorum, çizgiroman okumak istiyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: pizagor - 26 Nisan, 2024, 16:12:04
Alıntı yapılan: pizagor - 26 Nisan, 2024, 15:46:29İki ay kadar öncesi Kadıköy'de çizgiroman künyelerinden tanıdığımız bir isimle konuşuyorduk. Yayıncı olarak piyasaya çıkmayı istediğini, deluxe bir baskıyla az sayıda okura hitap edeceğini ve 'Bu kitabı satacak 300 ENAYİ bulacağını' söyledi. Bu ENAYİ kelimesi ağzından kaçtı aslında, sonrasında lafı döndürmeye çalıştı ama olan olmuştu artık, bilinçaltının dışavurumuydu bu söz :)

Fiyatlamanın 500 garanti satış üzerine kurgulandığını yazmıştım bir zamanlar (bu başlıkta bir yerlerde de hatırlatılmış bu); koleksiyon işi baskılarda çok çok daha düşük bir enayi sayısı üzerinden hesaplamanın yapıldığını düşünmek için çok sağlam delillerim ve izlenimlerim var sanki :)

Bir de şunu belirtmem gerekiyor; tamamen kişisel görüşümdür, ne kadar özenli çalışıldığı iddia edilse de ortaya çıkan ürünün panel kalitesi (çeviri – balonlama işçiliği – editörlük - son okuma – kontrol vs.) ve ciltleme kalitesi hiç bir zaman orijinalini yakalayamadı (JBC'nin hakkını vereyim, onun işçiliği bence çok özenli). Benim en fazla sorguladığım durum da bu oluyor; neden noksan bir edisyona orijinali kadar ya da orijinalinden daha fazla para ödeyeyim? Böyle noksan bir yayın ancak orijinaline göre çok ucuzsa bana cazip gelebilir. Sözde kalan bir 'kaliteli baskı' istemiyorum, çizgiroman okumak istiyorum.


Bu arada tartışma comics üzerine yapıldığı için yazdıklarım da comics özelindedir. Alfa'nın Frankofon sert kapaklarını, büyük ebatlı basılan mangaları ayrıca tartışırız.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: YzbVolkan - 26 Nisan, 2024, 16:15:19
Alıntı yapılan: pizagor - 26 Nisan, 2024, 15:46:29İki ay kadar öncesi Kadıköy'de çizgiroman künyelerinden tanıdığımız bir isimle konuşuyorduk. Yayıncı olarak piyasaya çıkmayı istediğini, deluxe bir baskıyla az sayıda okura hitap edeceğini ve 'Bu kitabı satacak 300 ENAYİ bulacağını' söyledi. Bu ENAYİ kelimesi ağzından kaçtı aslında, sonrasında lafı döndürmeye çalıştı ama olan olmuştu artık, bilinçaltının dışavurumuydu bu söz :)

Fiyatlamanın 500 garanti satış üzerine kurgulandığını yazmıştım bir zamanlar (bu başlıkta bir yerlerde de hatırlatılmış bu); koleksiyon işi baskılarda çok çok daha düşük bir enayi sayısı üzerinden hesaplamanın yapıldığını düşünmek için çok sağlam delillerim ve izlenimlerim var sanki :)

Bir de şunu belirtmem gerekiyor; tamamen kişisel görüşümdür, ne kadar özenli çalışıldığı iddia edilse de ortaya çıkan ürünün panel kalitesi (çeviri – balonlama işçiliği – editörlük - son okuma – kontrol vs.) ve ciltleme kalitesi hiç bir zaman orijinalini yakalayamadı (JBC'nin hakkını vereyim, onun işçiliği bence çok özenli). Benim en fazla sorguladığım durum da bu oluyor; neden noksan bir edisyona orijinali kadar ya da orijinalinden daha fazla para ödeyeyim? Böyle noksan bir yayın ancak orijinaline göre çok ucuzsa bana cazip gelebilir. Sözde kalan bir 'kaliteli baskı' istemiyorum, çizgiroman okumak istiyorum.


Limitli baskı almayın arkadaşlar. Limitli baskı bu ülkede soygunculuktur. Bunlar ilerde para falan da etmeyecek. Z kuşağı bunları önemsemiyor çünkü. Paranızı bunlarla carcur etmeyin. Temel ihtiyaçlarınızı alın 300 Spartalı.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: pizagor - 26 Nisan, 2024, 16:30:22
Alıntı yapılan: YzbVolkan - 26 Nisan, 2024, 16:15:19Limitli baskı almayin arkadaslar. Limitli baski bu ulkede soygunculuktur. Bunlar ilerde para falan da etmeyecek. Z kusagi bunlari onemsemiyor çūnkū. Paranizi bunlarla carcur etmeyin. Temel ihtiyaclarinizi alin 300 Spartalı.

Sayın YzbVolkan, ben bu söylediğinize katılamam, sizi destekleyemem. İmkanı olan, verdiği paranın hakkını aldığını düşünenler bu baskıları kitaplıklarına katsınlar. Benim amacım sadece pazar beklentisinin ne olduğunu ortaya çıkarılması, hepi topu iki bin okurun edisyon anlamında önceliğinin ne olduğunun bilinmesi. Durum çok basit aslında; ya düşük kaliteli ucuz bir baskı ya da yüksek gramajlı, sert kapaklı, pahalı edisyon. Bu ikisi arasında tercih hangisi; çünkü artık yüksek gramajlı kağıt ve ucuzluk birarada olamıyor, uzunca bir süre daha da olamayacak. Ama panellerin işçiliği (yine yazayım çeviri – balonlama işçiliği – editörlük - son okuma – kontrol vs.) her zaman, her iki seçenekte de özenli olabilir, bunun önünde herhangi bir engel yok!
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Mrtekin - 26 Nisan, 2024, 17:21:16
Türkiye'de çizgi romanın gittiği yer zaten belli; limitli şahsa hitap eden "niş" ve "lüks" bir ürüne dönüşme. Bu tehlikeyi senelerdir yazdım. Heyhat; bu vakıa; çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştiği için; maalesef biz "fakirler" olayı tam idrak edemedik ama durum maalesef tam da bu. Yayıncılar da "hayatta kalmanın" yolunu böyle buldular. Limitli şahsa ürünü satıp bitirmek varken ne diye gidip okur sayısını artırma; tiraj sıkıntısı gibi dertlere girsinler di mi?

Gönül istiyor almak ama fiyatları görünce feveran ediyoruz; yayıncılara kızmak bu gerçeği maalesef değiştirmeyecek; olan oldu artık.

Önümüze bakalım; çr ürününde "sıradan ortalama okura" göre bir fiyat projeksiyonu yok artık; çr sektöründe denklemden çıktık...Boş yere kendinizi üzmeyin...
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Gabby - 26 Nisan, 2024, 19:02:44
Alıntı yapılan: xmenac - 26 Nisan, 2024, 12:37:56...daha evvel yazdığım bir temennimi tekrar dile getireyim, umarım yabancı yayıncılar bu edisyonları çevirisi ile birlikte fiziksel ya da dijital olarak satışa sunar.

Valla dikkat çekici bir temenni bu xmenac. Basılı kitap olarak biraz zor gibi ama böylesi bir dijital piyasanın oluşması da kendi adıma heyecan verici olurdu.

Fiyat algımızı yitireli epey oldu, film repliği gibi "pahalı ama sor bakalım niye pahalı" yani herkes kendi çapında haklı. :) Seksenli yıllarda dönem ekonomistlerinden birinin söylediği söz hâlâ aklımdadır, şuna yakın bi' şeydi: "Enflasyondan daha yıkıcı olan, toplumun enflasyonla yaşamaya alışmasıdır"... Geldiğimiz noktada sadece bu başlığın konusu "çizgi roman" özelinde değil topyekün bir "Quo vadis?" durumu var.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Volrath - 26 Nisan, 2024, 19:53:54
Saran Medya dijital çizgi roman işine girmişti, çok da geniş bir yelpazede çeviriler yayınlanmıştı. Ancak o zaman rağbet görmemişti, yanılmıyorsam 1 sene içinde vazgeçmişlerdi.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Sinan Başak - 26 Nisan, 2024, 20:00:08
Alıntı yapılan: Kinowa59 - 26 Nisan, 2024, 10:40:44Günaydın değerli Thunderbird. Yaşım gereği olsa gerek, okuduğumu anlama yanım zayıfladığı için iletinizi iki kez okudum. Ne yazdığınızı, ne anlatmak istediğinizi gayet etraflıca ve akla yatkın bir şekilde anlatmışsınız. Ben de iki kez okumuş olsam da, anladım. Bu aydınlatıcı iletiniz den sonra şu soruyu sordum kendime. Iyi de kardeşim, olanların doğrusu sayın Thunderbird' ün yazdığı gibiyse; bizleri kazıklayan kim.!

22 yıldır kazığın dibini yiyoruz.😂 Enflasyon, adaletsizlik..... Bunlar , ahlaksızlığı körüklüyor ve maalesef toplumca ahlaksızlığın dibine vurduk.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Nightrain - 26 Nisan, 2024, 21:17:24
Alıntı yapılan: pizagor - 26 Nisan, 2024, 15:46:29İki ay kadar öncesi Kadıköy'de çizgiroman künyelerinden tanıdığımız bir isimle konuşuyorduk. Yayıncı olarak piyasaya çıkmayı istediğini, deluxe bir baskıyla az sayıda okura hitap edeceğini ve 'Bu kitabı satacak 300 ENAYİ bulacağını' söyledi. Bu ENAYİ kelimesi ağzından kaçtı aslında, sonrasında lafı döndürmeye çalıştı ama olan olmuştu artık, bilinçaltının dışavurumuydu bu söz :)

Fiyatlamanın 500 garanti satış üzerine kurgulandığını yazmıştım bir zamanlar (bu başlıkta bir yerlerde de hatırlatılmış bu); koleksiyon işi baskılarda çok çok daha düşük bir enayi sayısı üzerinden hesaplamanın yapıldığını düşünmek için çok sağlam delillerim ve izlenimlerim var sanki :)

Bir de şunu belirtmem gerekiyor; tamamen kişisel görüşümdür, ne kadar özenli çalışıldığı iddia edilse de ortaya çıkan ürünün panel kalitesi (çeviri – balonlama işçiliği – editörlük - son okuma – kontrol vs.) ve ciltleme kalitesi hiç bir zaman orijinalini yakalayamadı (JBC'nin hakkını vereyim, onun işçiliği bence çok özenli). Benim en fazla sorguladığım durum da bu oluyor; neden noksan bir edisyona orijinali kadar ya da orijinalinden daha fazla para ödeyeyim? Böyle noksan bir yayın ancak orijinaline göre çok ucuzsa bana cazip gelebilir. Sözde kalan bir 'kaliteli baskı' istemiyorum, çizgiroman okumak istiyorum.


Kim bu şahıs? Hangi yayınevi?
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: pizagor - 26 Nisan, 2024, 21:27:15
Bir gazeteci haber kaynaklarını açıklar mı hiç  :-X
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: Kinowa59 - 27 Nisan, 2024, 00:49:02


  ( Arkadaşlar , bu yazımı gayet saygı sınırları içinde , kelimelerimi özenle seçerek , kimseyi kırmadan , özellikle kendime yakiştırmadığım hakarete varacak söz ve eylemlerden kaçınarak , forum kurallarına duyduğum saygı sonucu kibarca dile getirmek istiyorum ).  Sayın Nightrain' in sorduğu ve değerli pizagor dostumuzun - gazetecilik ahlak anlayışıyla -  cevabını vermek istemediği sorunun cevabını ben yanıtlamak istiyorum . İki yayınevi ve bunların  sahipleri benim  şüphelendiğim baş sabıkalı kişilerdir . Birinci sabıkalı şüpheliler :  28 sayfalık , incecik , dergiye benzeyen bir şeyi bizlere 78 liraya kakalamaya çalışan , kendilerini kurnaz bizleri ise enayi zanneden paragöz tiplerdir . İkinci baş şüpheli sabıkalılar ise , 178 sayfalık bir çizgi romana 400 tl fiyat koyup , cebimizdeki ilaç parasına göz koyan , Zagor' daki Trampy' i kendilerine rehber edinmiş vurguncu tiplerdir. Bence , sayın Nightrain dostumuzun sorusunun cevabı budur...
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: YzbVolkan - 29 Nisan, 2024, 12:46:43
Alıntı yapılan: Mrtekin - 26 Nisan, 2024, 17:21:16Türkiye'de çizgi romanın gittiği yer zaten belli; limitli şahsa hitap eden "niş" ve "lüks" bir ürüne dönüşme. Bu tehlikeyi senelerdir yazdım. Heyhat; bu vakıa; çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştiği için; maalesef biz "fakirler" olayı tam idrak edemedik ama durum maalesef tam da bu. Yayıncılar da "hayatta kalmanın" yolunu böyle buldular. Limitli şahsa ürünü satıp bitirmek varken ne diye gidip okur sayısını artırma; tiraj sıkıntısı gibi dertlere girsinler di mi?

Gönül istiyor almak ama fiyatları görünce feveran ediyoruz; yayıncılara kızmak bu gerçeği maalesef değiştirmeyecek; olan oldu artık.

Önümüze bakalım; çr ürününde "sıradan ortalama okura" göre bir fiyat projeksiyonu yok artık; çr sektöründe denklemden çıktık...Boş yere kendinizi üzmeyin...

Haklısın dostum da... Üzülmemek elde değil. Su limitli olayına gıcık oluyorum.
Bu ülkede hiç bir konuda adalet yok. Çizgi roman da bile.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?
Gönderen: ninjagamer - 30 Nisan, 2024, 03:08:00
Alıntı yapılan: pizagor - 26 Nisan, 2024, 15:46:29İki ay kadar öncesi Kadıköy'de çizgiroman künyelerinden tanıdığımız bir isimle konuşuyorduk. Yayıncı olarak piyasaya çıkmayı istediğini, deluxe bir baskıyla az sayıda okura hitap edeceğini ve 'Bu kitabı satacak 300 ENAYİ bulacağını' söyledi. Bu ENAYİ kelimesi ağzından kaçtı aslında, sonrasında lafı döndürmeye çalıştı ama olan olmuştu artık, bilinçaltının dışavurumuydu bu söz :)


Ben bu kişinin "enayi" kelimesini özellikle kullandığını düşünüyorum. En nihayetinde ülkemizde her basılan yayını mutlaka almak isteyen bir kaç yüz koleksiyoner var. Örneğin 333 adet ve sert kapaklı basılan bir çizgi roman olması gerekenin 3 ila 10 katı arasında yüksek bir fiyata satılıyor. Nedeni de çok basit. Bu ürün sınırlı sayıda basıldığı için otomatik olarak kıymetleniyor koleksiyonerin gözünde, sertifikası veya ekstra bir içeriği varsa daha da kıymetleniyor. Mesela ürün bir comics ise ilerleyen zamanda Amerika'lı okuyucuların bile ilgisini çekecektir. Tamam Türkçe edisyon ama sonuçta sınırlı üretim. 10 yıl sonra ürün yabancı bir Koleksiyonere çok daha yüksek bir ücretle satılabilir. Örneğin yakın zamanda basılan Son Ronin çizgi romanı için çizilen yerli kapak çok yakında inanılmaz değerli bir meta olacaktır. Şu an hepimize pahalı gelen rakam çok komik kalacak.

Tabii "sıradan" okuyucular için tek bir çizgi romana 3-4 bin liralara varan paralar vermek çoğu kişiye göre enayilik sayılabilir. Bu anlamda yukarıda bahsedilen arkadaşın bu lafı çekinmeden söylemesi gayet doğal. Kaldı ki o kişi bu tarz bir yayına girdiğinde çok ciddi bir yatırım yapmak ve emek harcamak zorunda. Türk lirasının günden güne değer kaybettiği şu ortamda zaten bastığı işi ilk etapta 150 adet ve ilk bir yıl içinde de 300 adet satamazsa fazla bir kazancı olmayacaktır. Ben mesela ticaret yapan birisi olarak şu anda çizgi roman yayıncılığının çok mantıklı bir ticaret olmadığını düşünüyorum. Arkadaşın "300 enayi" formülü  normal bir basıma göre kendi açısından daha doğru gibi görünüyor. Çünkü ürün genel olarak yayınlandığında yani İnternet sitelerine, D&R ve Penguen gibi mağazalara ve çizgi roman dükkanlarına verildiğinde paranın dönüş süresi inanılmaz uzuyor. Bugün 200 bin lira yatırıp kitap basıyorsunuz. Ama örneğin D&R size bunun parasını 6 ay sonra ödüyor. Bu süreçte kağıda en az 3-4 kere zam geliyor (Son 2 senedir) ve paranız pul olmuş oluyor maalesef. Bu anlamda özel edisyon ve limitli baskılar yayıncılar için çok avantajlı. Alıcı kitle net bir şekilde belli. Yani x bir kırtasiyenin veya dükkanın rafına koyup birilerinin gelip almasını beklemiyorsun, konunun muhatabı olan bir kaç yüz kişi ürünü arıyor, buluyor ve alıyor. Bir çok yayıncının bu özel edisyonlar sayesinde biraz nefes aldığına da adım gibi eminim. 👋