Mezbaha Beş - DEX

Başlatan TKnKT, 06 Mayıs, 2022, 22:03:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TKnKT



Özgün Adı: Slaughterhouse-Five
Öykü: Kurt Vonnegut
Yazan: Ryan North
Resimleyen: Albert Monteys
Çevirmen: Nazlıcan Saltan
Yayın Tarihi: Mayıs 2022
Sayfa Sayısı: 192
Ebat: 19,5 cm × 26,5 cm
Etiket Fiyatı: 169₺
Tadımlık: Burada!


Tanıtım Metni
    Bir Amerikan klasiği ve dünyanın en ufuk açıcı savaş karşıtı kitaplarından biri olan Kurt Vonnegut'un Mezbaha-Beş'i, Eisner Ödüllü yazar Ryan North (How to Invent Everything: A Survival Guide for the Stranded Time Travel) ve Eisner Ödülü'ne aday gösterilen sanatçı Albert Monteys (Universe!) tarafından çizgi roman formatında aslına uygun olarak ilk kez sunuluyor.

    Dinleyin: Billy Pilgrim...
...Kilgore Trout okudu
...başarılı bir optometristti
...sevgi dolu bir aile kurdu
...Dresden'deki bombalamaya şahit oldu
...Tralfamadore gezegenine seyahat etti
...Kurt Vonnegut'la tanıştı
...zamandan koptu.

    Billy Pilgrim'in yolculuğu, çocukların ön saflarda yer aldığı ve öldüğü (olur öyle) savaşın dehşeti ve trajedisine absürt bir bakış; yanılabilecek kadar insan olmanın ne anlama geldiğine dair dokunaklı bir sorgulama.
"The man who opens topics faster than his shadow"

V

Okuduğum en iyi uyarlamalardan birisi ve hatta en iyisi diyebilirim..Çizimler "cuk" oturmuş Vonnegut evrenine..
"İstemem,eksik olsun.."

TKnKT

    Olur öyle. 🤷🏼‍♂️
"The man who opens topics faster than his shadow"

KenParker

Kapağını hiç sevmedim.

Savaş esiri hatıratı okumak hiç aklımda yoktu. Şu harika tanıtım yazısına denk geldiğimde
http://altinmadalyon.com/altin/index.php?topic=17631.msg241156#msg241156
şunu okuyordum:
http://altinmadalyon.com/altin/index.php?topic=12018.0

Şimdiyse bilmeden başka bir esirin grafik romanını almışım :) Mezbaha 5 Kurt Vonnegut'un esir tutulduğu zamanları ele alıyor. Tabi sadece o dönemleri değil.  Kitap bu yanıyla biyografik olmakla beraber kimi yanlarıysa tamamen hayal gücü. Uzaylılarla haşır neşir olması, zamanda bir ileri bir geri gitmesi vs. Zaman mekan geçişleri çok fazla. Bu yönüyle dikkat dağıtıcı ve sıkıcı olabilirdi ama bu noktada iş çizerin marifetiyle çözülmüş. Roman uyarlamaları genelde kötü olur. Romanını okumadığım halde bu uyarlama için iyi olmuş diyebiliyorum. Çünkü çizer işi iyi kotarmış. Panelleme şekli harika. Zaman mekan geçişlerini öyle yapmış ki hem görsellere zevkle bakılası, hem de grafik romanı anlaşılır kılıyor.

Tanıtım yazısında geçen ''Bir Amerikan klasiği ve dünyanın en ufuk açıcı savaş karşıtı kitaplarından biri'' tanıtımı benim için içi boş cümleden ibaret. Genelde Amerikan işi comic çizgi romanlarda tanıtım kısmına övücü, ne övmesi göklere çıkarıcı, arşı alanın zirvesinden insanlık için tenezzül edip aşağı inmiş havasında tanıtımlara sıklıkla denk geliyorum. Ben hiç öyle ''Dünyanın en ufuk açıcı savaş karşıtı kitabı''na denk gelmedim. Hatta içeriğinde mizah olmasa bu grafik romanı sıkıcı bile bulabilirdim. Dünya savaşları dönemine dair üstteki linkte Tardi'nin grafik romanını, yahut yine Tardi'den Siperlerdeydik'i, Art Spiegelman'ın Maus'unu daha çok beğendim mesela.

Boyutları, kağıt kalitesi yerinde. Yazılar balona tam otursaymış daha iyi olurmuş. Şu haliyle büyük boy baskıda yazılar küçük kalıyor.

Kapağını hiç sevmedim..