Authority

Başlatan kharon, 07 Aralık, 2018, 03:08:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

https://paneller.blogspot.com/2018/12/the-authority-vol-1.html

The Authority - Vol 1

Daha once Superman taklitleri listesinde yer verdigimiz Apollo'nun uyesi oldugu  "The Authority" superhero grubunun ilk serisi kanimca gelmis gecmis en iyi super kahraman hikayelerinden biridir. Britanya kokenli yaraticilari Warren Ellis ve Bryan Hitch enfes bir is cikarmistir (Hitch bu seriden sonra yildizlasmistir kanimca).

Ekip ilk bakista siradan bir JLA pastisi gibi gorunse de detaylari okudukca Ellis'in senaryosuna ve karakterlerine teslim olursunuz. Ilk 3 hikaye giderek artan bir tempoyla - aksiyon dozajiyla ilerler; ilk hikayede klasik bir superinsan tehditi ikinci hikayede harika bir alternatif gerceklik -paralel dunya tehditine yerini birakir. 3. hikayede ise evrende "tanri diyebilecegimiz seye en yakin varlik"la karsi karsiyadirlar artik.



Ellis-Hitch ikilisi 12. sayi ile zirvede final yaparlar, okuyucu mektuplari birakmamalari icin yalvariyordur. Onlardan sonra gelecek ekibin isi boyle bir performanstan sonra oldukca zordur ama bir baska Britanyali ikili bu boslugu hakkiyla doldurur, Mark Millar ve Frank Quitely (bazi sayilarda ara verseler de ) ilk seriyi bitirirler. Millar Ellis'in bilim-kurgu agirlikli harika hikayelerinin yerine oldukca vahsi-gore, ama ayaklari cok daha yere basan hikayeler yazar: "Neden superkahramanlar dunya politikasina karismazlar?" sorusuna yanit verir. Ve Authority ari kovanina comak sokunca (bir isgali onleyip ve de bir diktatoru devirip uluslararasi dengeleri altust edince) kendine belki de tanridan daha guclu dusmanlar edinir.

Quitely ise Hitchens'in superhero turu icin bicilmis kaftan uslubunun cok otesinde oldukca farkli bir uslup sahibidir, Judge Dredd dergilerindeki en vahsi sahnelerin en yetenekli cizerlerindendir. Ama ikili hakkiyla boslugu doldurur. Toplam 29 sayida ilk seri tamamlanir.

Serinin en sevdigim kisimlardan biri ise bir JLA taklidi gibi duran ekibin karsina bu sefer bir Avengers taklidi ekip cikartmasidir Millar/Quitely ikilisinin. Hulk'tan Thor'a Kaptan Amerika'dan Demir Adama herkes vardir ekipde.



Ve cizgi roman tarihinin ana akim buyuk firmalarda kolay kolay goremeyeceginiz en vahsi sahnelerinden bazilari yasanir.






Son olarak , hala bir-kac eksik var ama serinin hemn hemen tum kapaklari burada:




















peder clemente

   Brian K.Vaughan (Saga, Lost, Y:Son Erkek), Scalped dizisinin 1. kitabı olan Kızılderili Toprakları'na yazdığı önsözde: "Çoğu Amerikalı çizgi roman yazarı berbattır. En azından, bu piyasanın tarihindeki en iyi örneklerin birçoğunu sunmuş olan Vertigo'nun bugüne gelmesini sağlamış olanların büyük çoğunluğuna bakarsanız varacağınız sonuç bu olur. (İngiliz yazarlar) Alan Moore, Neil Gaiman, Grant Morrison, Peter Milligan, Mark Millar, Warren Ellis, Garth Ennis... Pis ecnebiler, hem de hepsi. Biz zavallı Yankiler hâlâ bizi nasıl olup da kendi süper kahraman oyunumuzda yendiklerini çözmeye çalışırken onlar yetişkinler için yenilikçi kurgular oluşturmaya başladılar" demiş. Daha sonra eserin Amerikalı yazarı Jason Aaron için övgü dolu sözler yazmış. İngilizlerden gerçekten böyle çok büyük ve önemli çizgi roman yazarları çıkmış. Warren Ellis de onlardan biri. Futuristik ve cyberpunk tarzındaki Transmetropolitan'ı, bu eserinden daha önce 1998'de yazmış. "The Outhority" 2000 yılında yayımlanmış.
   Bu güzel tanıtım için çok teşekkürler Sevgili Kharon.

rumar80

 Forumda yeni tatlar ile bize buluşturan sevgili arkadaşımıza bu güzel yazısı için çok teşekkür ederim.  Ellerine sağlık.

ZGeralt

Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

İngiliz yazarlar Amerikan çizgi romanının şeklini değiştirdi, kalıpları yıktı. Hem Millar hem de Ellis'in çok sevdiğim işleri var.

The Authority kesinlikle alınacaklar listeme girdi :)

hanac

Bu güzel tanıtım için teşekkürler.

Nightrain

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

kharon

Tesekkurler arkadaslar,

Evet maalesef British cizgi romanlarinin kendileri Amerika'da belki cok buyuk basarilar yakalayamadilar ama nasil pop-rock muzikde bugun bir "British Invasion" tabir kullaniliyorsa cizgi romanda da ureticiler tarafindan bu gerceklestirildi.
Sayilan yazarlar ve bir-cok cizer Amerikan cizgi roman piyasasini -bence cok olumlu yonde- etkiledi/donusturdu.

Oldukca koklu bir dergicilik gelenegi var Birlesik Krallik'ta ; 60,70'ler boyunca Lion, Eagle, Valiant gibi dergiler; sonrasinda 2000AD ve Judge Dredd dergileri gibi. Bir de buna ciddi uretim yapan Marvel UK'i eklemek gerek. 

Bu isimlerin pek cogu ilk kaydadeger islerini adeta bir okul gibi bu dergilerde uretmisler. Bunun izini surmek de oldukca keyifli.   


Nightrain

Alıntı yapılan: kharon - 07 Aralık, 2018, 13:38:56
ucmus Omnibus fiyati  :o

Amerika'da çok pahalı. Çıkınca, Amazon.co.uk'daki satıcılardan daha uygun fiyata alınabilir ama bizim için hâlâ uygun olmuyor tabii.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

kharon

Ennis'den Superkahraman Hikayesi

Preacher ve The Boys'dan tanidigimiz Ennis, superkahraman hikayeleri yerine kendi deyimi ile daha ayagi yere basan karakterleri yazmayi seviyor. Ama bu kariyeri boyunca hic super kahraman hikayesi yazmadi demek degil; iste onlardan biri Authority ekibi icin yazdigi iki kisa hikaye:   "Kev" and "More Kev".

Kev aslinda bir asker, SAS gorevlisi. Devletin verdigi tum kirli isleri -kimi zaman beceriksizce eline yuzune bulastirsa da- sorgulamadan yapmakta. Isler cigrindan cikinca da yolu Authorty ile kesismekte.

Ennis bir askerlik ve savas tarihi hayrani, hem Preacher  hem de The Boys'da konuyu bir sekilde savas tarihine baglayip askerlik hikayeleri de katmisti ana hikayeye. Yine ayni seyi yapmakta esasen; anlatilan aslinda Kev'in hikayesi. Authority tamamen geri planda kalmakta.

Ama bu sayilarin asil onemi kapaklari ile sevdigimiz Glen Fabry'nin uzun sure kapak resssamligina agirlik verdikten sonra bastan sona kendisinin cizdigi ender cizgi romanlardan olmasi.