Çizgi Romanı Anlamak - Sırtlan Kitap

Başlatan memospinoz, 13 Temmuz, 2018, 15:24:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ferzan

    Kafa açan, sanat ve görsel anlatım teknikleri adına güzel irdelemeler yapan, okunduğuna asla pişman etmeyen bir kitap oldu benim için...Hani, oldukça dolu ve dinamik bir hocanın dersini alıp bir dakikasında bile sıkılmadan hocanın ağzının içine bakıldığı sıradışı dersler gibiydi...Yalnızca aralarda biraz duraklıyor insan, eserin 1992 üretimi olduğunu verilen örneklerden ötürü çokça hatırlıyor ama bu örnekler gayet genel ve yaygın olduğundan, bugüne dair hitabı etkisiz kalmıyor...

    Kalıcı ve nitelikli bir paylaşımda bulunmuş üreticisi bence, işin mutfağına ve arka planına meraklı herkesin istifade etmesi gerekir diye düşünüyorum...Ben kendi adıma alacağımı aldım, pekiştireceğimi pekiştirdim... :)
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

Phyron


TKnKT

    Çok önceleri heves ederek aldığım bir eserdi. Fakat sonrasında kapağını açmak ve okumak için öteledim sürekli. Bir hikaye okumaktansa çizginin "akademisini" okumak bir süre cazip gelmedi. Lakin Çizgi Romanın Yeniden Keşfi çıktığında kitabı alma değerlendirmemi yapmak için bu kitabı okumanın yerinde olacağını düşündüm.

    Tutkuyla ve başından kalkmayarak özverili okuduğum bir eser olmadı kesinlikle. Bazı bölümleri okumak zorlayıcıydı dahi diyebilirim. Ancak devam etmesi zor da değildi. Günden güne, peyderpey, okudum ve aradan çıkarttım. Aslında bazı bölümlerini okumak ekstra ilgi çekiciydi. Örneğin "Çizgi Romanın Kelime Dağarcığı" isimli kitabın ikinci bölümünde insan algısına yönelik yaklaşımları okumak fazlasıyla keyifliydi. Etraflıca yaklaşıldığında çizgi roman bir konunun aktarımı için çok etkili bir araç. Anlattığınızı görsele dökmek kesinlikle daha evrensel bir iletişim kanalı oluşturuyor ve anlatıyı destekliyor. Kitapta da çizgi romanın özüne iniliyor. Anlatılan içeriğin ilginize ne derece hitap ettiğinden bağımsız olarak anlatılanları çizimler üzerinden aktarmak ve okumak kesinlikle anlamı geliştirmiş ve kolaylaştırmış. Scott McCloud daha evrensel bir anlayış ve aktarım kanalı sunmuş demek yanlış olmayacaktır.

    Lakin tüm bunlarla birlikte eseri okuma zevkinin kesinlikle konuya merakınız ve ilginiz ile orantılı olacağı kanaatindeyim. Çizgi roman tutkunu olmak ile çizgi romanı teorik ele almak aynı paydaya düşmeyebilir. Kesinlikle değerli bir kitap ortaya sunulmuş burası yadsınamaz ancak işin teorisine ve felsefesine herkes girmek istemeyebilir. Günümüz akademisinin en büyük eksikliğinin toplumsalcı yaklaşım olduğunu düşünürüm. Bilgiyi toplumdan uzaklaştırarak sadece bir grubun anlayacağı bir seviyeye çekmek, bilgiyi değerli ya da ayrıcalıklı kılmaz sadece özelleştirir. Aslında kitapta beni kendisine çeken şey çoğu öne çıktığı konulardan ayrılan bir noktada, üslubu. Herkese hitap edecek bir anlayış oturtulması bence eserin değerini ön plana çıkartan en önemli şey olmuş.
"The man who opens topics faster than his shadow"