Altın Madalyon

DC Comics => DC Comics Serileri => Watchmen => Konuyu başlatan: Carnage - 07 Şubat, 2010, 19:59:01

Başlık: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 07 Şubat, 2010, 19:59:01
Watchmen'de anlatilanlari anlayabilmek için tek bir okuma yeterli. Fakat Moore kitabin içindeki tüm göndermeleri,gizli anlamlari vs. anlayabilmek için en az 4-5 defa çok dikkatli bir sekilde okunmasi gerektigini söylüyor. Romanin içindeki sadece birkaç göndermeyi anlayinca "Okumus oldugum en iyi Moore eseri"izlenimi birakmiyor bende.(En azindan V for Vendetta kadar sevmedim.)Bu baslik altinda Watchmen'deki tüm göndermeleri paylasalim ki herkes almasi gereken hazzi alsin.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 09 Şubat, 2010, 21:03:08
Evet arkadaslar, yok mu Watchmen okuyan ?

Ben okumadim, nedir su meshur göndermeler ?

Benim gibi okumayanlari bilgilendiren olursa sevinirim.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: alan ford - 09 Şubat, 2010, 21:38:16
  En azindan benim için,birakin göndermeleri, anlatilanlari anlayabilmek için bile tek sefer okumak yetmedi .Ikinci okuma için kendimi hazirliyorum.Ama yinede Carnage'nin aksine ben bunu V'den daha fazla sevdim.Ve okuyunca Alan Moore'un neden eserlerinin filme çekilmesini istemedigini,filmleri de çok sevmeme ragmen, anladim. Göndermelere gelince V tüm anarsist düsünürlere saygi durusu niteligindeydi neredeyse.Burda bu kadar bariz göndermeler yok.Daha çok mitoloji ve tarih (özellikle amerikan tarihi)ve tabii ki çizgi roman kahramanlari ,amerikan ikonlari,80'ler nedense bana Poe ve Lovercraft'i  animsatan Kara Geminin Laneti hikayesi.vs..Ama ikinci okumadan sonra daha ayrintili konusuruz burda .
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: V - 10 Şubat, 2010, 00:48:07
     V  For Vendetta ve Watchmen'i tam olarak ayni kulvarda degerlendirmek eksik ve yetersiz olur kanaatimce..

    V  For Vendetta , Moore'in ütopik,kollektivist ,anarsist bir topluma ulasmak için hazirladigi bir el kitabi adeta.Ve bu yolculukta yapilmasi gerekenler sanatsal açidan mükemmel diyebilecegim bir anlati ve grafik yogunluguyla esere yedirtilmis.V  For Vendetta ile ayrintili bir yazim asagidaki linkte mevcut...

      http://www.altinmadalyon.com/smf/index.php/topic,1187.0.html (http://www.altinmadalyon.com/smf/index.php/topic,1187.0.html)


    Watchmen'de ise günah ve sevaplariyla "süper hero" kültürü masaya yatiriliyor.Ingiliz yazarimiz post Amerikan kültürü
elestirisi yapiyor ve çomagi yine sisteme sokup karistiriyor.Eserde,düzene hizmet eden kahramanlarin(tiplemeler Jla ve Avengers takimlarini andiriyor zaten)nasil düzenin oyuncagi haline gelip,süper kahramanligin dogasina aykiri olarak iyilige degil kötülüge,devlet ve ondan menfaatlenenlerin amaçlarina hizmet eden kuklalara dönüstüklerini ve islevlerini tamamladiklarinda da dogal olarak tiraji-komik bir sekilde nasil bir kenara atildiklari hicvediliyor.

   Her iki eser de yazarin anarsist durus ve tarziyla alakali aslinda.. V  For Vendetta'da Ingiltere yönetimi,Watchmen'de Amerika hükümeti ve özellikle Amekanin emperyalizmi(Vietnam'la ilgili episodei hatirlayin) yerden yere vuruluyor.Benim sahsi favorim V  For Vendetta.Sanatsal yogunlugundan , sosyo-politik durusuna,yalnizliga,özgür bireye ve özgür bireyden özgür topluma geçise dair
söylemleriyle gerçek bir basyapit bence..



Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Gambit - 14 Şubat, 2010, 02:01:21
Evet Moore a katiliyorum. 1 kere okumak yetmiyor. Ben 1 kere okudum henuz ve v for vendetta yi daha cok sevdim, onla kiyaslarsak.

Ikinci kere okumak da istiyorum ama o kadar cok cizgiroman var ki satin alip okumadigim, zaman ayiramiyorum henuz

Ben bir suredir klasik superhero disindaki cizgiromanlari okuyorum ve de oldukca guzel seyler kesfediyor insan bu sayede. Vaktim olursa bir ara yazacagim detayli inceleme
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 23 Temmuz, 2010, 11:34:49
Iste budur. Watchmen ile ilgili her türlü detay burada
http://www.capnwacky.com/rj/watchmen.html (http://www.capnwacky.com/rj/watchmen.html)
   Daha ilk bölümün detayli açiklamasini okuyabildim. Farketmedigim bir kaç ayrinti dikkatimi çekti.

Sayfa 1 Kare 4: Kovacs'in kanli ayak izleri çok belirgin. Ayni karede Rorsach'in günlügünde su satir dikkat çekici "Babam ya da baskan Truman'in ayak izlerini takip edebilirlerdi."Biraz önce belirttigimiz gibi Rorsach Truman gibi "kanli ayak izlerine" sahip bir adami katil olarak görmüyor.

Sayfa 19 Kare 1:Rockfeller Askeri Arastirma Merkezinin logosu ile Superman'in logosuna çok benziyor.

Sayfa 25 Kare 4: Garson 4 bacakli tavuk veya hindi servis ediyor. Adrian Veidt'in genetikçileri bunu da yapmis.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 22 Ağustos, 2010, 11:53:44
http://www.dailymotion.com/video/xa78t1_watchmen-illuminatinew-world-order_news
Nette gezerken bu ilginç videoyu buldum. Bir göz atin isterseniz.

Ortada çilgin çilgin söylentiler dolasiyor. Güya Alan Moore masonmus,illuminati üyesiymis vs...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 07 Kasım, 2010, 22:36:12
Watchmen'i ilk okudugumda aklima takilan bir soruyu paylasacagim sizlerle. Bildiginiz gibi Adrian Veidt dünyanin en zeki en yetenekli en yakisikli adami bunun yaninda bir çok zeki karakterde görülen ruhsal sorunlarin(V,Joker vs.) hiç biri yok. Watchmen'in 10.sayisinda Rorshach ve Nite Owl Veidt'in ofisini girdiklerinde bilgisayarinin orta mali gibi durdugunu görürler ve Dreiberg Veidt'in sifresini kolaylikla tahmin eder. Geçenlerde Capnwacky.com'da Watchmen'i en ince detayina kadar inceleyen yazar da bu durumdan süphelenmis ve 3 ihtimal üzerinde durmus:

1/Veidt son derece dikkatsiz

2/Veidt kendine asiri derece güveniyor.

3/ Herhangi bir sebeple birisinin ona ulasmasini istiyor.

Simdi Altin Madalyon üyelerine bir soru soruyorum. Sizce bu durum dünyanin en zeki adaminin yaptigi bir hata miydi,yoksa baska bir planin parçasi miydi?

Ayrica Veidt'in komplosu kusursuz bir plan degildi. Rorshach'in günlügü açiga çikmasa bile çok usta bir dedektif(mesela Batman gibi)her seyi ortaya çikarabilir.Veidt gibi bir adamin ise bu arastirmadan haberdar olmamasi imkansiz gibi gözükse de Napolyon'un kendine asiri güvenmesi sonucu maymuna dönmesini tarih yazar.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: s.b - 07 Kasım, 2010, 23:01:32
Watchmen'i bir kere okudum. Hemen bir arkadasa verdim. Bir daha görmek bile istemiyorum. Anlattigi ama benim anlayamadigim seyler ve yaptigi göndermeler belki kendi halki için önemlidir. Benim için degil.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: pizagor - 08 Kasım, 2010, 09:40:08
Güzel soru Carnage, öncelikle Watchmen'i yeniden gözden geçirip fikrimi iletecegim...

Albümün orjinali var bende ve Moore'un kullandigi dil bazen o kadar agdali geliyor ki bana, Ingilizce bilgim iyi olmasina ragmen yer yer neyi ima ettigini anlamakta zorluk çekebiliyorum...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 10 Kasım, 2010, 22:09:07
Alıntı yapılan: s.b - 07 Kasım, 2010, 23:01:32
Watchmen'i bir kere okudum. Hemen bir arkadasa verdim. Bir daha görmek bile istemiyorum. Anlattigi ama benim anlayamadigim seyler ve yaptigi göndermeler belki kendi halki için önemlidir. Benim için degil.

Merhaba Sami Bey

Haklilik payiniz var çünkü Watchmen agirlikli olarak Amerikan kültürü ile ilgili göndermeler,elestiriler vs. içeriyor. Fakat evrensel konulara da deginilmis. Din,felsefe,psikoloji konulariyla ilgili sayisiz gönderme var romanda. Alan Moore yeni bir sey söylemiyor,birkaç temel düsünce disinda herhangi bir görüsü savunmuyor. Fakat insani düsünmeye itiyor. Kitabi ilk okudugumda ben de çok fazla begenmemistim. Sonuçta olaganüstü bir konu yoktu. Iskartaya ayrilmis süperkahramanlarin karisacagi tüm dünyayi ilgilendiren bir komplo yaninda ilginç diyaloglar ve etkili bir anlatim. Bu mu demistim gelmis geçmis en iyi çizgi roman? Daha sonra dikkatle baktigimda ilginç seyler görmeye basladim ve netten arastirmaya basladim. Asagidaki site çok hosuma gitti

http://www.capnwacky.com/rj/watchmen/chapter1.html (http://www.capnwacky.com/rj/watchmen/chapter1.html)

Mesela çok ilgimi çeken detaylar hakkinda biraz laflayayim...

Watchmen'deki karakterlerden olan Adrian Veidt Ozymandias adini aliyor. Ozymandias  Percy Shelly'in ayni adli siirinde 2.Ramses'in adi. Büyük ihtimalle kutsal kitaplarda ismi geçen Firavun. Ve Shelly'in siiri baz alinirsa dünyanin en zeki adaminin firavunun adini kullanmasi oldukça irnoik.Niye mi?Shelly'in siirinin türkçesi söyle

Eskil bir ülkeden bir yolcuya rastladim
Dedi ki; koca bir anitin iki ayagi duruyor
Çölün tam ortasinda,kumlarin tam üzerinde
Yari batmis,kaslari çatik yüzüyle bir bas
Büzülmüs dudaklariyla sanki sesleniyor
Yontucunun nice tutkularini yakalayip
Simdi bile yasayan bu cansiz seylere aktardigi
Elleriyle taklit ettigi ve kalbiyle besledigi
Antin kaidesinde sunlar okunuyor:
"Ben Krallar Krali Ozmandias'im."
Ey güçlü olan,su yaptigim islere bak ve titre""
O tarihi anitin, uçsuz bucaksiz çevresinde
Arasan sadece koca bir gövde ve kalintilar
Baskaca uzanip giden yalnizlik ve kumlar.

Bunun disinda baska dini göndermeler de var. Mesela Dr.Manhattan'in su üstünde yürümesi Incil'de bahsedilen Hz.Isa'nin su üzerinde yürümesine atif olabilir. Ayrica Jon Osterman'in bilim adami olmasa saatçi olacagi anlatiliyordu. Saatçi Tanri'nin varligi konusunda William Paley'in kullandigi argümandir. Onun disinda Dr.Manhattan'in simgesi olan hidrojen atomunun eski Misirlilarin inandigi günes tanrisi Ra oldugu,Veidt'in tacindaki simgenin masonlugu sembolize ettigi(Gibbons bunu yalanladi. Ayrica Piramit,Hollis Mason gibi seyler var romanda) gibi uçuk teoriler var.Bunlar teolojik göndermeler arasinda hatirlayabildiklerim.

Watchmen'in acimasiz psikolojik gerçekçilige sahip oldugu söyleniyordu. Karakterlerin psikolojisi Spiderman'de oldugu gibi derinlemesine incelenmis. Romanin 11.bölümünde lezbiyen kiz R.D.Laing'in kitabini okuyordu. Laing de çok ilginç bir psikiyatrist. Vikipedide okudugum bir cümle Laing'in adinin neden Watchmen'de geçtigini açikliyor.

Laing hayatin tüketen diyalektigine kendince bir çözüm olarak 'hastalarin' deliligiyle saglikli bir tepki verdigini savunmustur

Ilgili link  http://tr.wikipedia.org/wiki/R._D._Laing (http://tr.wikipedia.org/wiki/R._D._Laing)

Bu adam Moore'u çok etkilemis olacak ki The Killing Joke'da bu konu üzerine kafa yormus. Ayrica Watchmen'de duvarlarda one in eight goes mad yazisi da Joker'in meshur sözlerindendir.(Bu arada duvar demisken su anda bir seyi aklima geldi. Kennedy'nin "Özgürlük duvarlarinin gözcüleri olduk"sözü de kitapta geçiyor. Duvar yazilarina da vurgu var. Arastirmak gerek.) Edward Blake de "Ben bu vahsi dünyaya ayak uydurdugum için sizler gibi delirmedim"sözü de bu konu üzerinde düsünmeye itiyor insani.

Bunun disinda pek çok bilgi var verdigim linkte. Bu sitede gönderme olup olmadigindan emin olamadigim pek çok sey geçiyor Watchmen'de. Bunlar sadece aklima gelenler.

Sonuç olarak Sami Bey Watchmen'e bir sans daha verip vermemek sizin kisisel karariniz. Fakat "Ne ögrendin su salak çizgi romanlardan?" sorusunu soranlara tokat gibi cevap vermekte ise yaradigi da kesin.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 10 Kasım, 2010, 22:14:55
Fatih merhaba, Watchmen'i hala okuyamadim.

Bayramda okumayi düsünüyorum.

Sonra yazdiklarina yorum yapabilecegim.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: pizagor - 10 Kasım, 2010, 22:41:54
Bu güzel yazi için tesekkürler Carnage, belli ki eser üzerinde bayagi çalismissin... Watchmen ile ilgili tüm bu çalismalarini, incelemelerini, unuttum dediklerini de içeren bir yazinla bizlerle paylassan ve bize aktardigin bu bilgiler isiginda albümü tekrar okusak, gerçek keyfini alsak... Ne dersin?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: s.b - 10 Kasım, 2010, 22:43:26
Fatih Abim, Watchmen'i anlamak için benim geri kalan ömrüm yetmez. O kadar çok seyi anlamak zorunda olarak bir çizgiromani okumak tam bir iskence. Zaten bu bahsettiginiz sirlar ve göndermeler olmasa geriye "kiçi kirik 3-4 süper kahraman kurusu kaliyor. Hiç Manhattan'a yakisiyormu yalakalik yapmak. Sen o kadar büyük bir güce sahipsin ve hiç kimse sana hesap sormaya dahi cesaret edemezken tut paranin ve ikdidarin yaninda yer al. Adama yuh derler ya. Aman duymasin.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 10 Kasım, 2010, 22:46:49
Dayanamadim kendi yorumlarimi da yaziyorum. Hiç bir kaynakta bulamazsiniz... :)

R.D.Laing'den bahsetmistik. R.D.Laing'in kendi fikrini savunurken karninda atom bombasi bulunan hamile kadin örnegini verir. Buna benzer bir olay Watchmen'in son sayisinda yasanir. Daha öncede Hira Manish de bunla ilgili bir sahne çizmistir Watchmen 8'de. Fazla spoil etmek istemiyorum.

Onun disinda son sahne de ilginç. Romanin en büyük simgesi görünüyor Seymour'un tisörtünde. (Temelinde cesetler olan yeni dünya düzeni). Alan Moore bu son sahne için "Dünyanin kaderi salak bir insanin elindedir artik..."der. Bu da muhtemel bir gönderme olabilir mi? "Mesela dünyanin kaderi salak yöneticilerin elinde demek istemis olabilir mi Moore?"Zorlama oldu ama üzerinde düsünülmesi gerek..
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 10 Kasım, 2010, 22:55:43
Alıntı yapılan: pizagor - 10 Kasım, 2010, 22:41:54
Bu güzel yazi için tesekkürler Carnage, belli ki eser üzerinde bayagi çalismissin... Watchmen ile ilgili tüm bu çalismalarini, incelemelerini, unuttum dediklerini de içeren bir yazinla bizlerle paylassan ve bize aktardigin bu bilgiler isiginda albümü tekrar okusak, gerçek keyfini alsak... Ne dersin?

Ben tesekkür ederim ama aktardigim bilgilerin çogu linkini verdigim sitede bulunuyor. Ileride belki detayli bir yazi hazirlarim.

Alıntı yapılan: s.b - 10 Kasım, 2010, 22:43:26
Fatih Abim, Watchmen'i anlamak için benim geri kalan ömrüm yetmez. O kadar çok seyi anlamak zorunda olarak bir çizgiromani okumak tam bir iskence. Zaten bu bahsettiginiz sirlar ve göndermeler olmasa geriye "kiçi kirik 3-4 süper kahraman kurusu kaliyor. Hiç Manhattan'a yakisiyormu yalakalik yapmak. Sen o kadar büyük bir güce sahipsin ve hiç kimse sana hesap sormaya dahi cesaret edemezken tut paranin ve ikdidarin yaninda yer al. Adama yuh derler ya. Aman duymasin.

Göndermeleri,sembolleri,alegorileri,alintilari çikardiginizda Watchmen siradan bir çizgi roman. Konu olarak tüm dünyayi etkileyecek bir komplo var ve böyle bir romani okuyunca pek çarpici gelmiyor. Dr.Manhattan ise zaten dünyayi umursayan bir tip degil.. O kazadan öncede Psikiyatrideki "Sizoid Kisilik Bozuklugu"tanimina uyabilecek bir karaktere sahip. Çizgi romani çözmeye çalismak zaman zaman siksa da ilginç bir seyler kesfetmek çok zevkli bir olay. En azindan Tvdeki salak dizileri izlemek kadar vakit kaybi sayilmaz bence...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: V - 10 Kasım, 2010, 23:44:28

Alıntı yapılan: Carnage - 10 Kasım, 2010, 22:46:49

Onun disinda son sahne de ilginç. Romanin en büyük simgesi görünüyor Seymour'un tisörtünde. (Temelinde cesetler olan yeni dünya düzeni). Alan Moore bu son sahne için "Dünyanin kaderi salak bir insanin elindedir artik..."der. Bu da muhtemel bir gönderme olabilir mi? "Mesela dünyanin kaderi salak yöneticilerin elinde demek istemis olabilir mi Moore?"Zorlama oldu ama üzerinde düsünülmesi gerek..

Tam bu yazdiklarini okumusken aklima Charles Bukowski'nin ünlü vecizi geldi:
"Ve bir kez daha anliyorum ki,
Hayatlarimiz geri zekalilarin ellerinde;
Bombalar patlayabilir,
Bombalar patlamayabilir.."

  Watchmen'i anlamak konusunda Sami Abi'ye katiliyorum.2 defa okudum ve 2.sinde ,ilkinde rastlamadigim pek çok ayrinti ve
alt metine rastladim.Üzerine doktora tezi yazilacak,hatta baglantilari ile ilgili ansiklopedi yazilabilecek,çok derin bir eser.
Bir çizgi romanin çok ötesinde ve hakkiyla degerlendirebilmek için din,siyaset,edebiyat,tarih ve baska bir çok konuda
genis bir bilgi birikimine sahip olmak yada arastirmak gerekir.Eee, buna da kaçimiz talip :) .. 

Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Al Simmons_Spawn - 28 Aralık, 2010, 18:16:55
Yahu beyler herkesin fikir ve görüşüne saygım sonsuz eyvallah beğenirsiniz yahut beğenmezsiniz hatta saçma dahi bulabilirsiniz. Fakat Watchmen'in içindeki gizli göndermeleri çıkarırsan sıradan boş bir çizgi roman derseniz bunu kabul edemem. Bu en başta Alan Moore'a büyük bir saygısızlık olur. İlk olarak V For Vendetta şahane ötesi bir çizgi romandır fakat bana göre hiçbir zaman Watchmen seviyesinde bir eser değildir. Watchmen'de bulunan tüm o sosyal,siyasal ve tarihi göndermeleri çıkarsak dahi gerek kurgusuyla gerek karakterleriyle gerekte hikayenin işleyişiyle benim hayatımda okuduğum en iyi çizgi romanlardan biridir. Watchmen Amerikan çizgi romanlarında süper kahraman sektörünü tamamiyle değiştirmiştir. Çizgi romanda bronz çağı bitirmiş ve şu an günümüzdeki tarz çizgi romanların önünü açmıştır. Watchmen kısacası gerçekten süper kahramanları 1980'lerdeki soğuk savaş dönemine en gerçekçi şekilde uyarlanmasıdır. Çizgi roman gerçek bir dünyada geçmese bile karakterler o kadar gerçekçidir okuduğumuzun bize gerçek olduğuna inandırır. Eğer gerçekten süper kahramanlar yaşasaydı nasıl bir dünya olurdu sorusunun en gerçekçi cevabını veren çizgi roman Watchmen'dir. Her süper kahramanın kendine ait siyasi bir fikri var, kimileri devlet tarafından çıkar için kullanılıyor, kimileri harcanıyor ve en sonunda polislerin greve başlaması üzerine halk isyan edince bütün süper kahramanlar yasaklı ilan ediliyor. Tıpkı o dönemde gerçekten süper kahramanlar olsa olabileceği gibi. Karakterlere girmiyorum dahi Stan Lee'nin sığ ve tek yönlü karakterleri aksine Komedyen'den tutunda, Rorschach'a kadar her karakter hakkında bir sayfa dolusu yazı yazılabilir. İçinde bulunan tonla siyasal ve tarihi göndermeyi saymıyorum zaten. Hikayenin beslendiği ana komplo bile başlı başına 2. Dünya Savaşı'na kadar pek çok şeye göndermeler içeriyor. Hani o yüzden beyler seversiniz sevmezsiniz kişisel görüşünüzdür saygı duyarım fakat Watchmen hayatımda okuduğum belkide en başarılı çizgi romandır ve Alan Moore'un kesinlikle en başarılı çizgi romanıdır. From Hell, V For Vendetta, Killing Joke filan hepsi çok güzel ve şahane çizgi romanlardır ama bence Alan Moore'u üstad yapan çizgi roman Watchmen'dir.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: tommikser - 28 Aralık, 2010, 19:10:20
Sevgili spawn ilk yazını tebrik ederim bu tarz yazarsan sanırım sitemiz iyi bir filozof kazanmış olur.

Eleştirim şu yönde, yazın çok sığ kalmış. Biraz daha bize Watcmen'i anlat, derinleştir.

İçinde bulduğun dünyayı ve göndermelerle boğ bizi.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Al Simmons_Spawn - 30 Aralık, 2010, 14:56:29
Estağfurullah ne filizofluğu canım fakat Watchmen'den bahsederim tabi. Hem okumayan kişilerinde eser hakkında biraz bilgisi olur.

Watchmen paralel bir evrende geçen bir hikaye. Bu yüzden bazı olaylar gerçek tarihle çelişiyor. Hikaye 1980'lerde soğuk savaşın en kızıştığı Sovyetler Birliği ve Amerika'nın artık savaşla burun buruna geçtiği 1980'lerde geçiyor. Dr Manhattan gibi neredeyse Tanrı'dan farksız bir varlık sayesinde Amerika Vietnam Savaşı'nı kazanmış bu sayede Nixon Watergate Skandalı'na rağmen 3. kez başkan seçilir. Bu arada bir kaç kişi sokaklarda adaleti sağlamak için maske giyip süper kahramancılık oynamaya başlar. Kısa bir süre sonra bu furya büyür ve bu maskeli süper kahramanlar birleşip örgütler halinde hareket etmeye başlarlar. Alan Moore bu süper kahramanları Charlton Comics karakterlerinden uyarlar. 1977 yılında polislerin grevinden sonra halk Who Watches The Watchmen sloganıyla süper kahramanlara isyan eder ve süper kahramanların hepsine yasak getiren bir yasa yayınlanır. Tabi bu süper kahramanların Superman Örümcek Adam gibi süper güçleri yok Dr Manhattan hariç o da zaten bir nevi Tanrı'yı simgeler. Hikaye ise artık Amerika ile Sovyetler nükleer savaşın patlak vermesine ramak kaldığı 1985 yılında geçiyor. Bu dönemde Rorschach gibi bazı süper kahramanlar yeraltında faaliyetlerine devam ediyorlar, bazıları Ozymandias gibi zekasını kullanıp kimliğini açıklayıp sattığı kendi oyuncakları ile köşeyi dönüp zengin ve popüler oluyor. Kimileri ise Nite Owl 2 gibi emekliye ayrılıyor.

Bundan sonrası ise spoiler'a girdiği için bahsetmemeyi uygun buluyorum daha detaylı merak eden varsa özel mesaj yoluylada anlatabilir. Bana göre Watchmen sadece bir çizgi roman olarak değil edebi eser olarak değerlendirilmelidir. Eğer benim gibi bir Alan Moore fanıysanız kütüphanenizde kesinlikle bulunması gereken bir kitap.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: devrimk - 30 Aralık, 2010, 17:06:44
Aklımda yanlış kalmadıysa Watergate skandalı gerçekleşmiyor, Komedyen haberi yapacak gazetecileri öldürüyor sanırım.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: V - 30 Aralık, 2010, 18:52:11

Beğenirsiniz yada beğenmezsiniz bilemem ama komedyen karakteri öyküde mükemmel
bir şekilde işlenmiş.Ölümün esrarını araştırırken komedyeni flash backlerle tanımaya başlıyoruz.
Oldukça gerçekçi ve derinlikli bir karakter kesinlikle..

(http://blog.80millionmoviesfree.com/wp-content/uploads/2009/02/watchmen.jpg)

Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Al Simmons_Spawn - 30 Aralık, 2010, 23:57:33
Komedyen benim yorumuma göre bir nevi Amerika'yı simgeliyor. Rozetindeki gülen sarı yüzün üzerinde bulunan ufak kan lekesi Amerika'nın gülen yüzünün arkasında ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar asla silinemeyecek bir lekeyi de simgesi gibi. Özellikle Nite Owl II ile isyanı püskürtürken girdikleri diyalog takdire şayandır.

Nite Owl II: Amerikan rüyasına ne oldu ?

Comedian: Gerçek oldu.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 05 Ocak, 2011, 13:00:15
Hazır gülen yüz üzerindeki kan lekesinden bahsetmişken bir dipnot düşmeliyim.Dave Gibbons'ın da Watchmen'e olan katkısı sadece çizimler değildir. Gülen yüz simgesinin üzerindeki kan lekesi sembolünü hikayeye eklemeyi Moore'a Gibbons teklif etmiştir. Mars'taki Galle kraterinden esinlenmiştir Gibbons ve yarattığı bu motif hem hikayedeki ana sembolizasyon,hem birinci bölümün motifi olmuştur,hem de 7,9,10,11. bölümlerin an motifleri de buna benzemektedir. Ayrıca kan lekesi de bir saatin yelkovanına da benzer. Tıpkı Doomsday Clock'un 12'ye 5 kalayı göstermesi gibi.

@Al Simmons Spawn

Ben hikayenin konusunu çok komplike bulan biri değilim. Hatta içinde birçok çelişki barındıran Matrix bile daha karmaşık bir konuya sahipti. Kitabın konusunun özetini okuyan biri ne düşünür? "Aman çizgi roman klişeleriyle dolu bir senaryo işte". Halkın süperkahramanlardan nefret etmesi de,anti kahraman kavramı da ilk defa Watchmen ile ortaya çıkan şeyler değil ki. Konu özetine bakarsak sadece 11 Eylülün önceden tahmin edildiğini görürüz. Eh Moore da tanıyan biri için bu şaşırtıcı olmaz. Adam medyum olduğunu iddia ediyor,başkaları da adamın Illuminati üyesi olduğunu,Illuminati'nin de 9/11 olayını yılllar önceden bildiğini falan söyleyeceklerdir. 2 iddia da son derece saçma ve gülünç geliyor bana. Son olarak tekrar etmek istediğim şu kitabın tüm göndermelerini,alegorilerini,motiflerini,sembolizasyonunu anlamadan Watchmen'i okumak Watchmen'den gereken faydayı almamak demektir. Tabi bunu yapmak için ya entellektüel seviyesi çok yüksek biri olacaksınız ya da aşağıdaki linke tıklayacaksınız. Ben ikincisini seçtim :D :D :D

http://www.capnwacky.com/rj/watchmen/chapter1.html (http://www.capnwacky.com/rj/watchmen/chapter1.html)

Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 08 Ocak, 2011, 23:14:53
Bu karede dikkatinizi çeken tavuktan başka bir şey var mı?

(http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20090303150019/watchmen/images/7/7e/Restaurant_2.png)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 08 Ocak, 2011, 23:50:11
Alıntı yapılan: Carnage - 08 Ocak, 2011, 23:14:53
Bu karede dikkatinizi çeken tavuktan başka bir şey var mı ?

Tavuk 4 bacaklı.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 09 Ocak, 2011, 00:04:31
Evet tavuk 4 bacaklı. Fakat burada çok daha korkunç bir şey var...

O değil de benim aklıma birşey geldi. Mayalar 12.21.12'de çoook korkunç bir şey olacağını söylüyorlar. Tarihte dikkat çeken ilk şey simetrikliği. Watchmen'deki korkunç simetri ise sadece 5.bölümde yok. Öykünün tamamı simetrik ve 12 bölüm olmasa Moore bu işi kolay kolay beceremeyecek. Moore'un yerinde olsam günümüzdeki Maya Kehaneti paranoyası hakkında bir eser yazardım.

Daha da kasarsak şunu görebiliriz. Watchmen'in 12 bölümden oluştuğu ve tüm bölümler arasında bir simetrinin olduğunu söylemişken tam zamanı. 3'üncü bölümün son 3 sayfasında ve 10.bölümün ilk 3 sayfasında Nixon görünüyor(En azından sesini duyuyoruz.)Aşırı zorlama bir yorum olduğunun farkındayım ama gene de yazmak istedim.


Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 09 Ocak, 2011, 23:13:30
Daha da kasalım bakalım.

3 sayısı hristiyanlıkta teslis inancını temsil ediyor. Oradan da bir şeyler buluruz belki. Baştan 3. bölümün son 3 sayfası,sondan 3.bölümün ilk 3 sayfası. 3.bölümün ana qoute'u İncil'den bir ayet. 10.bölümün başlığı ise "İki Atlı Yaklaşıyordu". Mahşerin 5 atlısından 2si olmalı.Dr.Manhattan'ın Hz.İsa'yı sembolize etmesi muhtemel.(Son bölümde su üzerinde yürüyor.)Nixon ise Baba veya Kutsal Ruh olabilir. Biri de Nixon'ın inandığı tanrı olabilir.      

Bu arada All Along The Watchtower'ın 12.dizesi nedir acaba?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: rumar80 - 09 Ocak, 2011, 23:17:51
   Fatih sağ alttaki kadının göz boyası Mısır  hiyeroglif yazısını mı andırıyor, yoksa ben mi sallıyorum?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 09 Ocak, 2011, 23:20:39
Kadının arkasındaki adamlarda elele tutuşmuş.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: V - 09 Ocak, 2011, 23:34:25

"Akıllıya kırk gün deli dersen,delirirmiş"
Tamam Watchmen bir çizgi romandan daha fazlası ama
olmadık manalar yüklenecek bir ahit kitabı da değil yani.Kuran'ın şifresini çözenler,Tevrat'ın
şifresini çözen kabalistler derken şimdi de Watchmen'in şifresini çözen bir tarikat oluşumuna doğru mu
gidiyoruz arkadaşlar? :)

Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 09 Ocak, 2011, 23:42:34
Alıntı yapılan: hanac - 09 Ocak, 2011, 23:20:39
Kadının arkasındaki adamlarda elele tutuşmuş.

Evet. O adamlar kime benziyor?

Kadının makyajı çok ilginç. Eski Mısır yazılarından anlayan birine ihtiyacımız var...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 09 Ocak, 2011, 23:44:29
Alıntı yapılan: Carnage - 09 Ocak, 2011, 23:42:34
Evet. O adamlar kime benziyor ?

Sağdaki Robert Mitchum'a benziyor.  :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: rumar80 - 09 Ocak, 2011, 23:45:41
   Bendeki soruya cevap Engin,
  Ben ilk okuduğumda hangi kitap olursa olsun sevip sevmediğime karar veririm. (Konu, çizim vs) Eğer kafamda bir soru işareti kaldıysa o zaman geri dönerim. Ya da bir seriyi baştan sona okuyup zamanında atladığım noktaları bütünde görebilmek için.
  Watchmen'i sevdim mi? Sevdim. Ama bu kadar "derin" olduğunu da bilmiyordum.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 09 Ocak, 2011, 23:50:44
Watchmen'deki hangi iki karaktere benziyor peki?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: alan ford - 14 Ocak, 2011, 18:38:14
  Hala almayanlar ama merak edenler için küçük bir uyarı. Kitap sitelerinde tükenmiş durumda Watchmen. Gerekli Şeyler'de kendi sitesinde hem zam yapıp hem de indirimi kaldırmış.  Kitap fuarında bahsetmişlerdi zaten son kalanlar bunlar diye. Büyük ihtimal ikinci baskıyıda yap(a)mayacak. Sonradan "Öldüren Şaka" misali peşinde koşmamak , fahiş fiyatlar ödememek için eli çabuk tutmakta fayda var. ;)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 15 Ocak, 2011, 08:55:31
Alıntı yapılan: rumar80 - 09 Ocak, 2011, 23:17:51
   Fatih sağ alttaki kadının göz boyası Mısır  hiyeroglif yazısını mı andırıyor, yoksa ben mi sallıyorum?

Horus'un gözü

(http://www.hominf.org/falc/eye.gif)

Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 03 Nisan, 2011, 12:57:44
Alıntı yapılan: Carnage - 07 Kasım, 2010, 22:36:12
Watchmen'i ilk okudugumda aklima takilan bir soruyu paylasacagim sizlerle. Bildiginiz gibi Adrian Veidt dünyanin en zeki en yetenekli en yakisikli adami bunun yaninda bir çok zeki karakterde görülen ruhsal sorunlarin(V,Joker vs.) hiç biri yok. Watchmen'in 10.sayisinda Rorshach ve Nite Owl Veidt'in ofisini girdiklerinde bilgisayarinin orta mali gibi durdugunu görürler ve Dreiberg Veidt'in sifresini kolaylikla tahmin eder. Geçenlerde Capnwacky.com'da Watchmen'i en ince detayina kadar inceleyen yazar da bu durumdan süphelenmis ve 3 ihtimal üzerinde durmus:

1/Veidt son derece dikkatsiz

2/Veidt kendine asiri derece güveniyor.

3/ Herhangi bir sebeple birisinin ona ulasmasini istiyor.

Simdi Altin Madalyon üyelerine bir soru soruyorum. Sizce bu durum dünyanin en zeki adaminin yaptigi bir hata miydi,yoksa baska bir planin parçasi miydi?

Ayrica Veidt'in komplosu kusursuz bir plan degildi. Rorshach'in günlügü açiga çikmasa bile çok usta bir dedektif(mesela Batman gibi)her seyi ortaya çikarabilir.Veidt gibi bir adamin ise bu arastirmadan haberdar olmamasi imkansiz gibi gözükse de Napolyon'un kendine asiri güvenmesi sonucu maymuna dönmesini tarih yazar.

ekşi sözlükte locutus nickli yazar bu konuya değinmiş

Alıntı Yappsikolojik tahlilleri ne kadar başarılı; tarzı, sunumu ne kadar yeni; kurgusu ne kadar güçlü; kahramanlık konusuna yaklaşımı ne kadar tazeyse; olay örgüsü/dedektiflik hikayesi de bir o kadar basittir aslında.
--- spoiler ---
örnek istenirse: rorschach'in girdigi ilk barda aradigi bilgilere ulasmasi; dan, blake'in cenazesine katılınca komiserin hemen onun nite owl olduğunu anlaması; ozzymandias'ın kansere yakalatacağı herkesi aynı şirkette işe alması, kendisiyle bağlantı kurulmasını önlemek için paravan şirket kullanmayı düşünmemesi; en kötüsü de: dünyanın en zeki adamı olmasına rağmen bilgisayar şifresinin "ramses ii" olması...vs...
--- spoiler ---
bu durumu serinin çizeri dave gibbons da : "zaman içinde watchmen'de hikayenin kendisinden çok hikayenin anlatılışı ön plana çıktı. hikayenin ana konusu bir macguffin sadece. hikayenin kendisinin çok da önemi yok. hikayeyi anlatmaya başladığınızda asıl yaratıcılık ortaya çıkıyor" sözleriyle açıklıyor.

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=watchmen (http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=watchmen)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 02 Eylül, 2011, 16:52:21
Alıntı yapılan: Carnage - 08 Ocak, 2011, 23:14:53
(http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20090303150019/watchmen/images/7/7e/Restaurant_2.png)

Watchmen'deki sigaralar niye böyle garip ?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 22 Ekim, 2011, 00:20:28
Benim de ilgimi çeken bir ayrıntı,ama nedenini bilmiyorum.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: drfuhrer - 22 Ekim, 2011, 00:37:29
imkanı olanlar watchmen'in hardcover versiyonunu alsınlar.geçen elime ulaştı.tek kelimeyle harika duruyor...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: tommikser - 22 Ekim, 2011, 00:42:42
Dostum ben aldığımda eğer sert kapak varsa muhakkak ondan alıyorum acaip duruyor sen birde Wampirella ya bir bak bayılırsın.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: drfuhrer - 22 Ekim, 2011, 01:06:18
aldım,baktım,bayıldım bile :)
ikisini aynı anda sipariş etmiştim...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 01 Şubat, 2012, 22:57:32
Watchmen'deki karakterlerin geçmişini anlatan mini seriler yayınlanacakmış.

Kahramanlarsinemada çıkan yazı için bkz.

http://www.kahramanlarsinemada.com/yeni-watchmen-serileri-belli-oldu/

Forum olarak bu konuyu kaçırmışız.  :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: gamlıbaykuş - 01 Şubat, 2012, 23:12:06
Gerekli Şeyler bir şekilde Watcmen'i yayınladı ama bu devamı gelicek seriyi biraz zor görürüz gibime geliyor...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Tarkan Kurt - 01 Şubat, 2012, 23:35:54
Watchmen'imi bir arkadaşa vermiştim, geri getirmedi. Hardcover'ını almayı düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: gamlıbaykuş - 01 Şubat, 2012, 23:52:02
Abi inşallah bulursun, bir ara kalmadı 2. baskıyı yapacak diye duymuştum ama tam bilgim yok. Ayrıca hardcover kitaplıkta gerçekten güzel duruyor..
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: BAHADIR - 02 Şubat, 2012, 11:03:23
Zamanında ne açgözlüymüşüm...Hem softunu,hem Hard'ını almışım...Watchman'i okudun mu? derseniz 2 defa 85. sayfaya kadar gelmeyi başardım ama devamını getiremedim...Velakin azimliyim kısmetse bitirip bende Watchman okuyanlar arasına katılmayı düşünüyorum...

Ama zor okunuyor kabul edin...Yoksa etmiyor musunuz?...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: s.b - 02 Şubat, 2012, 11:05:16
Yorma kendini Bahadırım bitanem.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: BAHADIR - 02 Şubat, 2012, 11:20:16
Haklısın Sami abi kitap eğer yoruyorsa fazla kasmamak lazım... ;)
Harbiden yorucu bir kitap kabul ediyorum...Ben sadece okurken zorlanırken...Watchman'i çeviren ve balonlayan arkadaş'ların neler çektiğini tahmin bile edemiyorum...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hanac - 02 Şubat, 2012, 11:27:15
Alıntı yapılan: BAHADIR - 02 Şubat, 2012, 11:20:16
Haklısın Sami abi kitap eğer yoruyorsa fazla kasmamak lazım... ;)
Harbiden yorucu bir kitap kabul ediyorum...Ben sadece okurken zorlanırken...Watchman'i çeviren ve balonlayan arkadaş'ların neler çektiğini tahmin bile edemiyorum...

85. sayfadan sonra hikaye acayip açılıyor.  :)

Ciddiyim, devam et.

Pişman olmazsın.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hennessy - 02 Şubat, 2012, 11:39:57
sevgili bahadır biz watchmen i bulamıyoruz sen sıkılıyorsun :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: s.b - 14 Mart, 2012, 15:41:43
Tex okuyun Tex.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hennessy - 14 Mart, 2012, 18:04:35
Alıntı yapılan: s.b - 14 Mart, 2012, 15:41:43
Tex okuyun Tex.

Sami abi ni ndediği gibi ölü sayısı belli yaralı sayısı belli ayakta kalanlar belli Kalidor un dediği gibi bunların hepsinin atası Tex :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Gambit - 14 Mart, 2012, 18:08:45
Tex okuyorum, aliyorum da ama adam cok KIRO ve kaba ya

bazan rahatsiz edici bile oluyor, yine de western seven birisi icin iyi bir cizgi roman
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: omega red - 14 Mart, 2012, 18:33:24

watchmen tek okunuşta tam çözülebilecek bir kitap değil. panellerin arkaplanlarında bile ayrı göndermelerle dolu eşsiz bir çizgiroman. her çizgiromansever şans verip en az bir kere okumalı.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: rumar80 - 14 Mart, 2012, 18:42:57
   Sami abi nükte yapmış.
   Kendisi gerçek bir Tex hayranı olsa da TAM bir çizgi roman dostudur. Yazılarına bakın nasıl yürüyen ölüleri, Avengers'ı övüyor.
   Kendisi ile barışık biri. Tex konusunda sizin gibi düşünsem de  Sami abi'nin nüktesinede şapka çıkarıyorum.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: hennessy - 06 Mayıs, 2012, 20:14:43
Watchmen bugün aldım arşivimize koyduk renkli ve kalın bir cilt fiyatıda uygun arkadaşlar kaçırmayın zor bulunuyordu okuyuncada yorumumuzu yaparız.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: BAHADIR - 19 Ağustos, 2012, 12:37:13
Başardım...Sonunda Watchman'i okumayı başardım...

Ama üzülerek abartıldığı kadar bir şey göremediğimi yada anlamadığımı itiraf ediyorum...

Çok sıradan bir kurgu vardı ki...Genel konsept olayını çözemesemde Komedyeni öldüren daha başında benim diye bağırıyordu...Sıkılmadan okunabilen tek kısım Rorschach'ın hayatının irdelendiği (sanırım 6. sayı) bölüm idi...Şimdi uzun zamandır kitabını okumadan izlemek istemediğim filmi izlemeye geldi sıra...Bakalım filmde, çizgiromanda yakalayamadığım ne yakalayabileceğim...
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: s.b - 19 Ağustos, 2012, 14:39:37
Alıntı yapılan: BAHADIR - 19 Ağustos, 2012, 12:37:13
Başardım...Sonunda Watchman'i okumayı başardım...

Ama üzülerek abartıldığı kadar bir şey göremediğimi yada anlamadığımı itiraf ediyorum...

Çok sıradan bir kurgu vardı ki...Genel konsept olayını çözemesemde Komedyeni öldüren daha başında benim diye bağırıyordu...Sıkılmadan okunabilen tek kısım Rorschach'ın hayatının irdelendiği (sanırım 6. sayı) bölüm idi...Şimdi uzun zamandır kitabını okumadan izlemek istemediğim filmi izlemeye geldi sıra...Bakalım filmde, çizgiromanda yakalayamadığım ne yakalayabileceğim...

Aman Ömer abi, ne yazdığınızın farkında mısınız!? Yoksa sizde benim gibi çizgiromandan anlamıyor musunuz? Watchmen'e olumsuz laf eden biri için yapılacak tek şey var; İDAM.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 19 Ağustos, 2012, 18:43:33
Alıntı yapılan: BAHADIR - 19 Ağustos, 2012, 12:37:13
Başardım...Sonunda Watchman'i okumayı başardım...

Ama üzülerek abartıldığı kadar bir şey göremediğimi yada anlamadığımı itiraf ediyorum...

Çok sıradan bir kurgu vardı ki...Genel konsept olayını çözemesemde Komedyeni öldüren daha başında benim diye bağırıyordu...Sıkılmadan okunabilen tek kısım Rorschach'ın hayatının irdelendiği (sanırım 6. sayı) bölüm idi...Şimdi uzun zamandır kitabını okumadan izlemek istemediğim filmi izlemeye geldi sıra...Bakalım filmde, çizgiromanda yakalayamadığım ne yakalayabileceğim...

Evet ana konu olağanüstü değil,evet sadece ilk bölümü okuyan biri bile tüm bu olayların arkasında kim olduğunu tahmin edebilir,evet perde arkasındaki bu adam çok kolay deşifre oluyor,evet hikayenin bir çok kısmında klişelere rastlamak mümkün. Ana konuyu bir kenara bırakırsak,Watchmen'deki anlatım tarzı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: BAHADIR - 19 Ağustos, 2012, 19:27:51
Alıntı yapılan: Carnage - 19 Ağustos, 2012, 18:43:33
Evet ana konu olağanüstü değil,evet sadece ilk bölümü okuyan biri bile tüm bu olayların arkasında kim olduğunu tahmin edebilir,evet perde arkasındaki bu adam çok kolay deşifre oluyor,evet hikayenin bir çok kısmında klişelere rastlamak mümkün. Ana konuyu bir kenara bırakırsak,Watchmen'deki anlatım tarzı konusunda ne düşünüyorsunuz?


Tamam bakış açım biraz farklı ve sizin gibi derinlemesine her kareden anlam çıkartmak için okumadım...Ama anlatım tarzından kastınız ne anlayamadım...Bir çok grift hikaye dışında, klişe Amerikan çizgiromanlarına göndermelerin dışında, dönemin kavrayamadığım siyasi göndermeleri dışında, klasik insan ilişkileri dışında görebildiğim zaten bir şey yoktu...Arka planda bir çok şey gizli olabilir ama bu kadar zorlamaya gerek olmadığı kanısındayım...(Alan Moore'u eleştiriyorum, boyum devrilsin :) )

Benim yorumumdan Watchmen'in okunamaz dercede kötü bir çizgiroman olduğu anlaşılmasın...Sadece eşi benzeri olmayan bir anlatım tekniği ile yazılmış bir çizgiroman olarak görülmesi ve bir çok çizgiromanın Watchmen ile kıyaslanması karşısında nacizane fikrimi beyan ettim...

Watchmen 1985'lerde yayınlanmaya başlamış. Ben çizgiroman okumaya 1988-89'larda başlamışım...Allahtan o dönem Watchmen yayınlayacak kapasitede bir yayınevi yoktu da çizgiroman okumaya Watchmen ile başlamadım...Yoksa bu macera daha başlamadan biterdi... :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: ümitkr - 19 Ağustos, 2012, 19:55:53
Bahadır selam,

Roman Kahramanları dergisi için kanırttığım yazıyı paylaşmam uygun olur gibi geldi bana şimdi :) Hani sevilir sevilmez (s.b. duygularınız değişsin istemem, keyif keyiftir :O) o konuda söyleyecek bir şeyim olamaz asla. Maksat bilgi paylaşımı olsun, tespitler doğruysa ne ala:

Watchmen (Çizgi Roman)

Yazan – Alan Moore
Çizen - Dave Gibbons
Orijinal Baskı – DC Comics
Türkiye – Gerekli Şeyler Yayıncılık
Çeviren – Koray Özbudak


(http://img580.imageshack.us/img580/313/infinityinc2933.jpg)

Watchmen üzerine yazmak...

Watchmen üzerine yazmak bir Dostoyevski, Tolstoy, Stendhal veya Hugo üzerine yazmaya kalkışmak gibidir. Diğer binlerce edebi eser arasından sıyrılan ve "Klasik" olarak tanımlanan bir avuç eserin kapsamları, içerikleri, üslupları, mesajları, estetikleri öyle üst düzeydedir ki onlar üzerine yazı yazacak kişilerin de o oranda donanımlı olması gerekir. İşte Watchmen de çizgi roman dünyasının "klasik eserlerindendir" ve biz, onunla ilgili yazanlar hep bir veya bin adım gerisinde kalarak yazacağız eksik donanımımızla. Ama daha iyileri yazılsın diye inatla yazmayı sürdüreceğiz.

Çocukken, 80'li yıllarda, büyük bir atom savaşı paranoyasını hatırlarım. Almanya'da yaşarken tepemize "pis kızılların" her an birkaç füze sallamasını beklerken "hidrojen bombaları" gibi hayali bombaların yapıldığını işitirdim. Türkiye'ye geldiğimde ise en uçuk fantazinin "Bir gün bir bakacaksınız bizim minereler aslında füzeymiş, Rusya'ya uçacaklarmış" olduğuna şahit olmuştum. Velhasılıkelam soğuk savaş dönemi, füze kalkanları, uzaydan lazerle füze vurma planları, sığınak, serpinti gibi kavramlar hayatımızım doğrudan veya dolaylı parçasıydı. O yılları yaşayan ve Biz ve Kızıllar çatışmasını körükleyen politikaları hatırlayan eminim Watchmen'deki hikayeyi daha iyi anlayacaktır. Ayrıca görülecektir ki şu ana kadar eser üzerine yazılan "anti kahraman"lı yazıların çoğu eksik, yüzeysel veya güdüktür.

Alan Moore, İngiliz mizahı ve eleştirel bakışıyla Amerika'yı, temsil ettiklerini ve dünyadaki yerini incelemiş, dünyayı şekillendirebilecek uyarılarda bulunmuştur eserinde. 11 Eylül vakasından yıllar önce New York'u havaya uçurmuş 3 milyon kişiyi öldürmüştür kurgusal uyarısında. İlginçtir ama bizde kimsenin üzerinde durmadığı bir şeyi yapmış, ülkemizdeki yayıncısının reklamlarında kullanması gereken bir noktadan hareket etmiştir: Ülkemizden, bizim kültürümüzden!

Yazar, bir kahramanın cinayetiyle başlayan hikaye soğuk savaş ve atom paranoyası dönemini resmederken sıradan insanı, politikacıyı, iş adamını, entelektüeli, kenar mahalledekileri, serserileri, eşcinselleri, anarşistleri, solcuları, burjuvayı, kadın – çocuk haklarını, medyayı, tüm sınıfları ve insanları resmin içine dahil ederek son derece geniş bir panorama sunuyor. Bunları da hep Türkiye'den yolu geçen bir kahramanın bizim kültürümüzden edindiği bir bilgiye bağlıyor: Gordiyon Düğümü!

Hikayenin daha ilk başlarında ipucu olarak "kapı tamirine gelen kilitçilerin" firmalarının adını göstererek yapıyor zaten yazar: Gordiyon Düğümü Kilit A.Ş. Bu şirket ismi aynı zamanda hikayede merak edilen her şeyin de özeti. Ama biz bu ipucunu kovalamayacağız bu yazıda.

Bu yazı hikayede ele alınan ana ve yan temaların kahramanlar üzerinden nasıl anlatıldığını göstermeyi amaçlıyor kısaca.

Watchmen Kahramanları ve ve ve'ler...

Komedyen – Hikayenin ilk sayfalarında karşımıza çıkıp ölen sonra da diğer kahramanların anılarından süzülerek düzenli olarak çizgi romanda yer alan kahramandır kendisi. Adı komedyen olmakla birlikte bildiğimiz-alıştığımız Joker tiplemesi değildir. Kostümü deridendir ve hayli ağır silahlar kullanmaktadır. Hayatın trajedisine ölüme meyilli ve gerçekçiliğiyle bakan biri olduğundan olsa gerek, Moore ona bu adı yakıştırmış gibidir. Kostümüne biraz da Amerikan bayrağı serpiştirerek asıl göndermeyi de tamamlamıştır. Ağzında purosuyla kovboy gibi pervasız gezinen Komedyen aslında Amerika'yı temsil ediyor gibi görünse de sistemin gereklerini çekinmeden uygularken sağduyusunu ve sorgulayıcılığını da üstleniyor, kendisini eleştirenlere "durdurun kardeşim o zaman beni konuşacağınıza" diye sesleniyor. 
Aşırı erkeksi bir sistemin, kabadayı, külhanbeyi bir temsilcisidir Komedyen.

•   1940'lı yıllarda Komedyen daha Amerikan desenli kostümünü giymiyorken içinde bulunduğu bir kahramanlar grubunun kadın üyesine tecavüze kalkışmıştır. İşin ilginç yanı kahramanlardan biri olan Silk Spectre'nin annesi olaya maruz kalan kadındır ve Komedyen onun babasıdır.

•   Bir kahramanlar toplantısı sırasında Komedyen Amerika'yı ve dünyayı düzeltmenin en iyi yolunun yok etmek olduğunu ileri sürer. "Gidersin yıkarsın düzelir" mantığı baskındır. Tıpkı bugünkü Amerikan işgalleri mantığı.

•   Halkın sokağa döküldüğü bir olayda polis yerine olaya kahramanlar müdahale ederler. Komedyen koruması gereken halkı baskıyla sindirir.

•   Komedyen Vietnam'da da çarpışmıştır. Acımasızca komünist avlayan karakter bir Vietnam'lı kadınla birlikte olmuş onu hamile bırakmıştır. Vietnam savaşı kazanıldığında (kurgusal ironi) kadını bırakarak memleketine dönmeye karar veren karakter kadın tarafından kırık bir şişeyle bir daha asla iyileşmeyecek şekilde yüzünden yaralanır. Buna sinirlenince de kadını gözünü kırpmadan çeker vurur. Amerikan tarihinin uzak Asya özeti: Komünistlere acımasızca saldırıyor, yandaşlarını destekliyor, savaşı yitirince geri çekiliyor, onları felaketlere gebe bırakıyor ve tarihi boyunca silinmeyecek bir yarayla oradan ayrılıyor.

Peki ama sistemi temsil eden bu kahramanı kim öldürmüştür? Asıl hikaye bu cinayet midir? Değildir! Sistemi sorgulayan yazar bu kahramanı merkez alarak diğerleri üzerinden kurgusal bir eleştiri sunuyor okura, sonra da sorular soruyor:

Ozymandias – Kuzey Türkiye'den (Muhtemelen Sinop) yolculuğa başlayan, Büyük İskender'in adımlarını izleyen ve tüm öykünün yazılmasına neden olan olayları yapan kişidir. Aralarındaki en akıllı adam olduğu söylenir. İsmi Ramses'den gelmektedir. Hemen her yeteneğini paraya çevirmiş, holding sahibi iş adamı olmuştur. Kahramanlığın toplum için karşılıksız yapılan fedakarane bir görev olduğu fikrini farklı algılamış gibidir. Yine de tüm sapkınlığına rağmen yüce bir bedel öder barış için yaptıklarıyla: Adeta ruhunu kaybeder. Komedyen gibi sistemin adamıdır Ozymandias. Ancak toplumsal hayatı, medyayı, siyaseti, politikayı asıl yöneten "para erkinin" temsilcisidir. Vahşi kapitalizmin mısır firavunları tadındaki "güneş, hayat kaynağı tanrısıdır". Rorchach onu Komedyen'le kıyaslarken şu sözleri eder: Ününü paraya çevirmedi (Komedyen). Posterleri, diyet kitapları ve kendisine benzetilmiş oyuncak askerler satan bir şirket kurmadı. Fahişe olmadı.
Bununla birlikte bir kreşendo da vardır sözlerin kurgusunda. Bir önceki replik tekrarıyla son derece ciddi ve ağır bir eleştiriye uzanan ithama rastlıyoruz. Rorschach, Ozymandias'ı markaya dönüşmek için şirket kurduğu,  posterlerini sattığı (Uyduruk pozlar verdiğini, manken gibi, tüketim nesnesi bedenler gibi), diyet kitabı sattığı (Ucuz tüketim yöntemi. Bedeninin atletik görünümünden faydalanarak insanlarla adeta alay ettiğini/aerobik kitapları, incelme kitapları, selülit diyetleri gibi) ve kendisine benzeyen oyuncak figürlerini satması (ikonik tüketim malı olmasını) üzerinden eleştiriyor. Eleştirilen noktaların tamamının bugün kadınlar üzerinden sürdürülen cinsiyetçi ve seksist tüketimin - sömürünün bir tezahürünü bulmak mümkün. Mümkün ama tüm bu saptamalar da öykünün sonunu açıklamazsam yetersiz açıklamalar. Bununla birlikte sonunu açıklarsam merak eden okumak istemeyebilir. Yine de Ozymandias için Frankenstein benzetmesi yapmak isterim bitirirken. Sistemin yarattığı güçlü garabet kahraman sonunda Antarktika'da tek başına kalır... Yok olur mu? Olmaz! Ancak yazar okura şu soruyu sorar: Sen de yaşıyorsun ve sistemin bir parçasısın, sen ne yapacaksın ilerleyen zamanlarda?

Rorschach – Ozymandias Büyük İskender'in adımlarını Sinop'tan başlayarak takip ettiyse bu çizgi romanda bir "Köpek Diyojen'i de olmalıydı. Gündüz vakti elinde feneriyle gezen, insan arayan ve herkesin korktuğu İskender'e "gölge etme başka ihsan istemem" diyebilecek cesarete sahip bir filozof. Dibe vurmuş ama asla inandığı gerçeklerden vazgeçmeyen bir "insan". Bu hikayede kahraman Diyojen cinayeti ve büyük bir kumpası aydınlatmaya çalışmaktadır. Biraz delidir, biraz çılgın, biraz da fazla saplantılı. Ozymandias'ın temsil ettiği her şeyin karşısındadır. Kahraman, sokakta yaşayan çulsuz sistem karşıtı biridir aslında. Maskesizken elinde "kıyamet geliyor" yazılı pankartla gezen kahraman aslında yazarın kendisidir. İsmi, psikologların kullandığı Rorschach test yönteminden (kağıtta mürekkebin bıraktığı lekelerin hasta tarafından yorumlanması) gelmektedir. Maskesi sürekli şekil değiştiren ve o test lekelerine benzeyen desenlerle bezenmiştir. Belki inatla olayları aydınlatmaya çalışmasa birçok kahraman harekete geçmeyecek, kahramanlığın önemini unutarak "birilerinin işleri halletmesini bekleyeceklerdi". Okurun belki de en çok özdeşlik kurduğu kişidir bu öyküde. Ancak inandığı gerçeklerden vazgeçmemesi; ki bu inatçı tavrı aslında bir intihardır, tanrıya başkaldırıp kendini öldürtmesi yazarın sorduğu ikinci soruyu barındırır içinde: Gerçekler, nerede başlar, nerede biter? Ey okur, sen bu sistemin nelerini savunuyor veya karşı çıkıyorsun? Karşı çıktıkların doğru, savundukların ters bir mantıkla yanlışsa ne yaparsın?

Silk Spectre – Annesinin izinden giden ve onun gibi kahramanlık yapmaya çalışan bir genç kadındır Silk Spectre. Bu öykü sırasında huzurevinde kalan annesini ziyaret eden, onun kahramanlık günlerinin "pornolara" konu edildiğini görerek iğrenen, ataerkil düzenin kadını; tüm önemli vasıflarına rağmen, metalaştıran, sığlaştıran, konumlandırdığı aşağı yerden çıkmak isteyen bir kadındır gerçekte. Babasız büyümüştür. Bu eksikliği, bir erkeğin hamiliğine olan ihtiyacını gidermek için yaşça büyük bir erkekle, Dr. Manhattan'la evlenmiştir. Dr. Manhattan'ın tanrısal güçleri göz önüne alınırsa Tanrı babaya sığınmıştır diyebiliriz. Ancak duygusuz bir tanrısallık onun ihtiyaçlarını karşılayamaz. Nite Owl ile başlayan ilişkisinde hayata küsmüş bu adama aksiyona ve heyecana atılmasında ilham veren kişi olması, Nite Owl'un hem kahraman hem de cinsel anlamda erkeksi iktidarına kavuşmasını sağlar. Silk Spectre doğurgan ve üretken kadın figürü olarak kendi konumunu belirlediği andan itibaren bir erkeğin eşiti olarak mutluluğu bulur. Geçmişin ve sistemin üzerine yapışan tüm sülüklerinden kurtularak hayata yeniden başlar. Hikâyenin sonunda eşiti olan erkekle geçirdiği değişim ve yüzündeki ifade geleceğe umutla bakmasını sağlar. Yazar soruyor bu durumda: Okur, sen neresindesin bu ayrımcılıkların? Toplum ve sistem senin cinselliğini, kararlarını ve sevgini belirleyebilir mi?

Nite Owl – Son derece teknolojik silahlara sahip biridir bu kahraman. Tüm teçhizatı gizli bir tünelde saklıdır: Evinin altında! Bu yıllardır kullanılmamış üstü toz kaplı teknolojinin üzerinde de olan şey mütevazı ve içe kapanık kişiliğine uygun gösterişsiz evidir. Nite Owl, kahramanlık eğilim ve becerilerine rağmen hep kısır kalmış, pısırık davranmış, pasif kişiliğiyle olaylara geç müdahale etmiş ve ataerkil/maço toplumun bir erkekten beklediği davranışları sergilemeyen kibar bir adam olarak adeta iğdiş edilmiştir. Erkeksi pozlar takınma yerine terbiyeli bir adam olması hiç önemli görülmemiş, o da kendi kabuğuna çekilmeyi tercih etmiştir. Silk Spectre'ye aşık olması onu canlandırır. Kendisini anlayan ve destekleyen karşı cinsten birini bulmasıyla, hayatını paylaşacak bir eşin varlığıyla değişime uğrar. Elindeki tüm imkânları ve becerileri gerçekleri gün ışığına çıkarmak için kullanır. Eserin sonunda onu mutlu, korkusuz, sevgi dolu, umut dolu bir adam olarak görürüz. Sanki o ve Silk Spectre elinde imkanları olan ve kendi inisiyatifleriyle onu kullandıklarında mutlu olabilecek olan küçük insanın temsilidirler. Evlilik, sevgi, araba, ev, çocuk, dünyaya karşı sorumluluk... Yazarın sorusu da: Kişisel isteklerinin peşinde koşmak yerine toplumun dayatmalarına eğilmek ve yalanlara susmak ister misin? Ya da hangi gerçeklere konuşmak istersin kendin olarak?

Dr. Manhattan – Bir bilim adamı bir deneydeki kaza sonucu bu hikayede bir tür enerjiden oluşan tek süper güçlü kişiye dönüşür. Tanrısal bir güce sahiptir. Ancak bu tanrısallık onun "insan" olmayı unutmasına sebep olmaktadır. Onca güce sahip oluşu ve bunu nasıl kullanacağını bilemiyor oluşunun sorgulamasını yapmaktadır. Vietnam savaşı; kurgusal olarak, onun sayesinde Amerika lehine sonuçlanmıştır eserde. Ruslar sadece onun varlığından dolayı saldırılarını geciktirmektedirler adeta.
Dr. Manhattan istediği zaman insanları evlerine ışınlar, istediği zaman kızıl gezegen Mars'a gidip; ironiktir, ev yapar yaşar, istediği zaman devleşir, istediği zaman dünyanın her yerine ışınlanır, istediği zaman, bırakılsa belki zamana müdahale eder. İşte bu güç, bu süper güç, bir ülkenin elde ettiği süper güç, o ülkenin farkında olmadan kendine duyduğu küstahça hayranlığının ve büyüklük kompleksinin, duyarsızlığının, küçük insanları ve dünyalarını umursamazlığının, duygusuzlaşmasının temsilcisi oluyor bu eserde. İlk karısından boşanıyor ve kendine hayran genç bir kızla evleniyor kahraman. Hep taze ve egosunu okşayacak bir yenilik peşinde koşturuyor hala kendini insanlığa yakın hissederken. Sonra duygularından tamamen sıyrıldığında ise insanlığı ve dünyayı terk ediyor. Bu dünya küçük duygusal, kaygılı insanların dünyasıdır çünkü süper, tanrısal duyarsızlıktaki güçlerin değil.
Yazarın sorusu da bu oluyor: Dünyaya insanlıktan nasibini almamış bir süper güç gerekir mi? Tanrı ayrı bir de tanrısal güç bu dünya için fazla değil mi?

Yüzbaşı Metropolis – Kapitalizmin işi bitenleri sakız gibi çiğneyip şekeri bitince tükürmesinin şekersiz temsilcisi. Bir zamanlar suçla mücadelede kahramanlıklar yapmış hayatını tehlikeye atmış, inandığı değerler için vatanseverce mücadele etmiş olan Yüzbaşı Metropolis tıpkı ilk Silk Spectre'ın huzurevinde ölümü bekleyişi gibi sahipsiz bırakılmıştır. Sistem onu emekliye ayırmış uyduruk bir maaşla yaşama mahkûm etmiştir. Bir zamanlar idealistçe savunduğu sistem onu ret etmiştir. Anıları ve ara ara ziyaretine gelen Nite Owl ile komşu çocukları onu ayakta tutan yegâne şeyler olmuştur. Ta ki yeniyetme, eskilere saygısı olmayan bir gençlik çetesi kafasına kendi altın biblosuyla vurup öldürene değin...!
Soru ortada: Sistem bizi unutana kadar çalışacak sonra da sistemin bizi unutmasına ve değersizleştirmesine göz yumacak mıyız? Bugün yaptıklarını onaylıyor muyuz? Biz ne yapıyoruz yaşlılarımız için?

Moloch – Usame bin Ladin, Saddam... Bir yerlerdeki her şeyden haberdar olduğu varsayılan kötü. Sistemin yanında veya karşısında yer alan herkesin her tür kötülükten sorumlu tuttuğu ama aslında her bir şeyden habersiz olan kişiler. Hatta çoğunlukla mağarada veya bir izbede yaşayan sonra da o delikte öldürülen kişilerdir bunlar. Moloch, ununu elemiş, emekli olmuş, evinde huzurla ölümü bekleyen eski bir kötüyken herkesin kapısını çalarak bilgi almak istediği kişidir bu öyküde ve yukarıda bahsettiğim o kötülerin temsilcisidir. Ve tıpkı temsil ettikleri gibi bir izbe evde, delikte yaşamaktadır. Komi,... Bütün dünyayı korkuturlar ama deliklerdedirler ve orada öldürülürler. Moloch'a da tıpkı temsil ettikleri gibi dolaylı olarak bir takım bilgiler aktarılmıştır o istemese de. Hep bilgisi vardır kumpaslardan ama hem planlayan o değildir herkesin kanaatinin tersine hem de bildiğini bile bilmemektedir. Soru: Sevgili okurlar, egemen sistemin yarattığı ama sonradan ortadan kaldırmak istediği kötüler kendi iradeleriyle mi vardırlar, yoksa... Aslında yoklar mı?

Değerler, Vahşi Kapitalizm, Süper Güç, Çocuk, Kadın ve Yaşlı Hakları, İnsan Hakları, İnsan Odaklı Bir Sistem, Yabancılaşma...

Watchmen bitti mi? Bu kadar mı üzerine yazılacaklar?
Kesinlikle değil!
Bir dergide yer alabilecek kadar özet bir inceleme sadece. Ama yine de söylenecek söz varsa bırakalım eser kendi savunsun kendini:

İki Polis kendi aralarında konuşuyorlar (s. 164 kare 1-2):
Polis - Biliyor musun? Dünyanın haline bakınca, bütün o mesihleri ve aydınlanmış tipleri toplasan bir halta yaramadıklarını görürsün.
Komser – Huzur ve aydınlanmanın çok alıcısı olmadı.

Komedyen'in ardından bir ağıt (s. 30 Kare 4):
Rorschach – Cuma gecesi, New York'ta bir Komedyen öldü. Kimse Aldırmıyor. Benim dışımda hiç kimse. Yani birbirimize sahip çıkmalıyız değil mi?

Vietnam'lı hamile kadının ölümü (s. 55 kare 3):
Dr. Manhattan – Blake, kız hamileydi onu öldürdün.
Komedyen – Evet. Evet, doğru. Hamile kadın. Onu vurdum. Dekman. Ve farkında mısın? Beni seyrettin. Silahı buhara, kurşunu cıvaya ya da şişeyi kar tanesine çevirebilirdin! İkimizden birini koduğumun Avustralya'sına ışınlayabilirdin. ...Ama parmağını bile oynatmadın. İnsanlara aldırış etmiyorsun.

Öldürülen, işkence edilen ve tecavüze uğrayan bir manken kadın. Bir şekilde tüketim nesnesine dönüştürülen kadının konumu sorgulanıyor. Paparazi malzemesi olan bu kadının toplumdaki yeri "her şeyi hak eder, kötü olaylar yaşar, insan değildir, birey değildir, kendini bize izletir" algısının bir parçası. Harekete geçmeyen, izleyen komşular bir komşuyu değil bir medya nesnesini izlemektedirler. Medyanın ve onu bugünkü kalitesizlikle kullanan kapitalist sistemin insanları duyarsızlaştırması ele alınıyor (s. 186 kare 7):
Rorschach – Tecavüze uğramıştı. İşkenceye uğramıştı. Öldürülmüştü. Burada, New York'ta. Oturduğu apartmanın önünde. Yaklaşık kırk komşusu çığlıkları duydu. Kimse bir şey yapmadı. Kimse polis çağırmadı. Hatta bazıları izledi. Anladın mı?

Büyük oyuna kurban giden asistan kadının son sözleri (s. 155 kare 7) :
Asistan kadın – Yani beş kilo vermek rahatlatıcı bir düşünce. Zam almak rahatlatıcı bir düşünce. Gloria Vanderblt, MTV, bunlar rahatlatıcı düşünceler. Diğer yandan ruhsal keşif, onsuz da yaşa...

Ozymandias Büyük İskender'i ve kendini savunuyor (s. 354 kare 7):
Ozymandias – Tamam, belki gereksiz yere insanlar öldü... Ama böyle şeyleri kim yargılayabilir? Birleşmiş bir Dünya hayaline ne kadar da yaklaşmıştı?

Ümit Kireççi
umitlila@gmail.com
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Carnage - 20 Ağustos, 2012, 00:05:57
Alıntı yapılan: BAHADIR - 19 Ağustos, 2012, 19:27:51
Tamam bakış açım biraz farklı ve sizin gibi derinlemesine her kareden anlam çıkartmak için okumadım...Ama anlatım tarzından kastınız ne anlayamadım...Bir çok grift hikaye dışında, klişe Amerikan çizgiromanlarına göndermelerin dışında, dönemin kavrayamadığım siyasi göndermeleri dışında, klasik insan ilişkileri dışında görebildiğim zaten bir şey yoktu...Arka planda bir çok şey gizli olabilir ama bu kadar zorlamaya gerek olmadığı kanısındayım...(Alan Moore'u eleştiriyorum, boyum devrilsin :) )

Benim yorumumdan Watchmen'in okunamaz dercede kötü bir çizgiroman olduğu anlaşılmasın...Sadece eşi benzeri olmayan bir anlatım tekniği ile yazılmış bir çizgiroman olarak görülmesi ve bir çok çizgiromanın Watchmen ile kıyaslanması karşısında nacizane fikrimi beyan ettim...

Watchmen 1985'lerde yayınlanmaya başlamış. Ben çizgiroman okumaya 1988-89'larda başlamışım...Allahtan o dönem Watchmen yayınlayacak kapasitede bir yayınevi yoktu da çizgiroman okumaya Watchmen ile başlamadım...Yoksa bu macera daha başlamadan biterdi... :)

Hocam Alan Moore'u eleştirebilirsiniz,adamın da Watchmen'in de overrated olduğunu düşünebilirsiniz,görüşünüze saygı duyarım. Moore'un yazdığı her şey başyapıt olacak diye bir şey yok. Anlatım tekniklerinden kastım şu:Panelleri simetrik bir bölümü olan,her bölümünde tekrarlanan bir motifi olan ve sahne geçişlerini sık sık kullanan bir roman Watchmen. İçerdiği tonla gönderme ve sembolizasyonlar ayrı bir konu. Kimsenin anlamak için kendini zorlamasına da gerek yok,bir aralar Lost ile kafayı bozan ve sürüyle teori üretenler gibi Watchmen'i derinlemesini inceleyen  ve yazdıkları rehberler bir tık uzağımızda olan insanlar var. Ve o göndermeler anlaşılmadan da gayet okunabilir bir kitap. Watchmen'in asıl amacı "süper kahramanlar gerçekten var olsaydı yaşadığımız gezegenin ne hale gelirdi?" sorusuna cevap vermez. Bu soruya gerçekçi bir yanıt verdiği ve karakterizasyon açısından başarılı bulunduğu için başyapıt kabul ediliyor.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: pearl jam - 20 Ağustos, 2012, 01:59:48
Bazı sanat eserleri vardır insanlar tarafından başyapıt oldukları konusunda üzerinde o kadar  büyük bir fikir birliğine varılmıştır ki nitelikleri pek tartışılmaz. Ünlü ressamların, klasik müzik bestecilerinin eserleri, edebiyatta rus klasikleri sinema da baba filmi vs. vs. gibi ( bunlar sadece şu an aklıma gelen bir kaç örnek tabii ki çoğaltılabilir ) Herkes klasik müzik sevmez herkes rus klasiklerini okumayı da sevmez zevk meselesidir ama kimse de bu sanat yapıtlarının niteliğini sorgulamaz. Hepsinin ait oldukları sanat dalının tarihinde çok önemli yerleri vardır. Sanırım Watchmen' de çizgi roman sanatı için buna benzer bir öneme sahip. Kimse okuyup sevmek zorunda değil tabii ki ama çizgi roman seviyorsanız okuyup ( veya en azından okumayı deneyip :) ) watchmen ile ilgili kendi fikrinizi edinmenizi tavsiye ederim.

Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Sakızlı Ohannes Paşa - 22 Aralık, 2014, 22:44:37
ben de yeni okudum. şunu söyleyebilirim ki ben de pek tutmadım. yani bence bir çizgi roman bu kadar ''derin'' olmamalı. bunun için normal roman okuyorum zaten. çizgi romanlarda ise okurken eğlenmek isterim, çok da düşünmemek isterim. evrenin manasını, yaşamın anlamsızlığını anlatmasın çizgi romanlar. sadece okuduğum zamanlarda eğleneyim yeter. o açıdan watchmen biraz kasıntı bir çizgi roman. v for vendetta ise tam tadındaydı. watchmen'e bin basar bence.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: devrimk - 22 Aralık, 2014, 23:38:18
Geçenlerde Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi'nde yaptığım "Çizgi romanda anlatım farkları ve filmi çekilemez çizgi romanlar" konusunda Watchmen'e oldukça fazla yer verdim.
Alan Moore'un özelliği çizim ve yazıyı bir şeyleri çağrıştıracak ya da tam tersi etki yapacak şekilde kullanması.
Kitaptan iki örnek vereceğim, dikkatli okursanız bütün kitaplarında bu tip anlatımlar vardır.

Watchmen 1. bölüm 1. sayfa
(http://s30.postimg.org/k6u2ptnq9/Watchmen_1_Pg_01.jpg)
4. kareye bakın Rorschach'ın günlüğü Truman ve babasını kıyaslıyor. Onlar gibi düzgün adamların ayak izlerini takip edebileceklerini söylüyor. Fakat resimde gördüğümüz ayak izleri kanlı ayak izleri. Tıpkı atom bombası atılmasını onaylayan Truman'ın bıraktığı izler gibi.

2. bölüm 14 ve 15. sayfa
(http://s4.postimg.org/4h83krggt/Watchmen_02_14.jpg)
(http://s17.postimg.org/82bi5pnwv/Watchmen_02_15.jpg)

Dr. Manhattan Komedyen'e engel olmuyor. Hatta yukarıda da yazıldığı gibi Komedyen sonrasında Manhattan'ın olaya göz yumduğuna dair sözler ediyor.
Şimdi 14. sayfanın son karesine bakalım. Silah çekilmiş Manhattan "Blake don't..." diyor.
15. sayfanın ilk karesine bakın. Silah ateşlenmiş Dr. Manhattan "...do it." diyor, silah ses efekti de konulmamış.
Yani bir kötülüğe engel olabilecekken göz yumarsanız sadece göz yummakla kalmazsınız, azmettiricisi olursunuz diyor üstad.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: alan ford - 25 Aralık, 2014, 11:39:05
Çok güzel nüanslar bunlar , teşekkürler Devrim Kunter.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: kryy22 - 03 Nisan, 2015, 11:25:43
Alıntı yapılan: devrimk - 22 Aralık, 2014, 23:38:18
Dr. Manhattan Komedyen'e engel olmuyor. Hatta yukarıda da yazıldığı gibi Komedyen sonrasında Manhattan'ın olaya göz yumduğuna dair sözler ediyor.
Şimdi 14. sayfanın son karesine bakalım. Silah çekilmiş Manhattan "Blake don't..." diyor.
15. sayfanın ilk karesine bakın. Silah ateşlenmiş Dr. Manhattan "...do it." diyor, silah ses efekti de konulmamış.
Yani bir kötülüğe engel olabilecekken göz yumarsanız sadece göz yummakla kalmazsınız, azmettiricisi olursunuz diyor üstad.

Gerçekten mükemmel ayrıntılar. Burada anlatı sanatları arasındaki aktarım zorluğunun dışında çeviride de çok özenli olunmasını gerektirecek durumlar tespit edilmiş. Demek hatalı hamleyle ufacık bir "yapma"yı olması gereken yerine takip eden panele yerleştirdiğinde eseri epey eksiltmiş oluyorsun. Sanat yönü kuvvetli eserleri aktarmak her yönden oldukça zor gibi.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: @Serhan - 07 Ağustos, 2015, 13:00:39
Evet arkadaşlar Gerekli Şeyler 2.baskısının geleceğini duyurdu !!!





















Şaka tabiki. Gerekli Şeyler nerede bu duyuru nerede :( :(
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: nicholaihel - 07 Ağustos, 2015, 14:23:04
Alıntı yapılan: Joker - 07 Ağustos, 2015, 13:00:39
Evet arkadaşlar Gerekli Şeyler 2.baskısının geleceğini duyurdu !!!





















Şaka tabiki. Gerekli Şeyler nerede bu duyuru nerede :( :(

Çok ayıp çok!  :'( Yüreğimize indi.

:P
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: @Serhan - 07 Ağustos, 2015, 14:31:17
 ;D ;D
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Animvader - 07 Ağustos, 2015, 15:32:11
Alıntı yapılan: Joker - 07 Ağustos, 2015, 13:00:39
Evet arkadaşlar Gerekli Şeyler 2.baskısının geleceğini duyurdu !!!
Şaka tabiki. Gerekli Şeyler nerede bu duyuru nerede :( :(

Şaka ama hatalı şaka Gerekli Şeyler 2. baskıyı 2012'de yaptı hatta ben de o zaman almıştım, asıl V for Vendetta yapamadı 2.baskıyı  :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: @Serhan - 07 Ağustos, 2015, 16:57:50
Alıntı yapılan: Animvader - 07 Ağustos, 2015, 15:32:11
Şaka ama hatalı şaka Gerekli Şeyler 2. baskıyı 2012'de yaptı hatta ben de o zaman almıştım, asıl V for Vendetta yapamadı 2.baskıyı  :)
3.Baskıyı yapsınlar o zaman :D
V For Vendetta jbc basacak.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Animvader - 07 Ağustos, 2015, 19:17:19
Alıntı yapılan: Joker - 07 Ağustos, 2015, 16:57:50
3.Baskıyı yapsınlar o zaman :D
V For Vendetta jbc basacak.

V for Vendetta basılsın kampanyası vardı geçen sene forumda, Ertan Bey konuyu kapatibilirsiniz arkadaşlar diyeli 9 ay oldu hala beklemedeyiz  :D
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: nicholaihel - 13 Ağustos, 2015, 12:19:19
Böyle klasik eserlerin neden yeni baskılarını çıkarmıyorlar? Yeni okur, zamanında alamamış koleksiyoncu, genç nüfus vs. satacağı kesin değil mi? Acaba başka (telif vs.) bir problem mi oluyor? Yani Watchmen, V for Vendetta, Batman The Dark Night Returns... üstelik tek ciltler.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: alan ford - 13 Ağustos, 2015, 12:41:57
V için özel bir tarih istiyordu Jbc. V.V . 2015 olmadı. 5 Kasım'ı hatırlatmak lazım ;)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Nightrain - 13 Ağustos, 2015, 12:44:45
Bence bunu basacaklarına Before Watchmen'i bassınlar. Tabii telif haklarını alabilirlerse.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: gamlıbaykuş - 13 Ağustos, 2015, 12:53:12
Before Watchmen de ana seri Watchmen kadar başarılı mı peki?
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: pizagor - 13 Ağustos, 2015, 14:56:09
Alıntı yapılan: alan ford - 13 Ağustos, 2015, 12:41:57
V için özel bir tarih istiyordu Jbc. V.V . 2015 olmadı. 5 Kasım'ı hatırlatmak lazım ;)

Hatırlanması gereken tarih 6 Kasım'dır ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: emre ozdamarlar - 17 Ağustos, 2015, 16:28:02
Alıntı yapılan: gamlıbaykuş - 13 Ağustos, 2015, 12:53:12
Before Watchmen de ana seri Watchmen kadar başarılı mı peki?
Before Watchmen'den bir kac seriyi okumustum ve sasirtici derecede hosuma gitmisti. Adamlar piyasadaki en iyi yazar cizerleri kullanmislar, sonucta da ortaya okumasi zevkli eserler cikmis. Orjinalle karsilastirmak dogru olmaz ama Watchmen dunyasina guzel katkilar benim fikrimce.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Barmen Minik - 02 Ekim, 2015, 23:46:03
yanlış anlaşılmasın ama bu eserin çevirisinin tekrar düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. bu ciddi bir edebiyat eseri aslında ve buna yakısır bir düzenleme gerek. Bence pek cok kelime oyunu kayıp veya fark edilmesi zor. ayrıca türkçeye bir cümle cevirilirken bunun aynı ingilizcedeki gibi kültleşebilecek kalitede olması gerektiğine inanıyorum. Kişi burdan bi alıntı yapmak istediğinde türkçesini alıntılayabilecek vurgulu güzel sade cümleler olmalı ancak bu cevirisinde bunlara yeterince rastlayamıyoruz.
yeni baskıdan cok birinin elinde bu eserin tekrar düzenlenmesi daha buyuk öncelik olmalı eseri hiç bilmeyenlerin okudugunda çizgi roman sanatına hayranlık duyduracak tekrar okumalıyım galiba pek çok seyi kaçırdım dedirtecek bir düzenleme daha çok gerekli. tekrar basımlar bu konuda biraz zaman kaybı çizgi roman camiasına bence.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Nightrain - 12 Kasım, 2015, 21:21:36
Az önce tekrar basladim okumaya. Gözüme çarpan ilk şey yazi fontu oldu. Daktilo ile yazmislar sanirim orjinali ile zerre alakasi yok. Balonlamalarda oyle keza. Umarim JBC, V For Vendetta dan sonra bunuda basar. Zira yeniden daha düzgün bir edisyon ile arsivlemek istiyorum.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: maeglin - 26 Mayıs, 2016, 02:10:51
Yeniden basılsa da okusak, çok para istiyorlar öncekine :)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: shiroyasha - 26 Mayıs, 2016, 12:00:29
Gerekli şeyler en son basmayacağını telifin artık kendilerinde olmadığını söyledi.

Böyle önemli bir eser tekrar nasıl basılmaz anlamıyorum.Üstelik talepte var. Edebi değeri de var.
Gerekliden artık umudu kestim :(
Jbc ? Yky ? Çizgi Düşler ? Marmara ? Arkabahçe ? keşke tekrar basılsa.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Ahmet Oktay - 26 Mayıs, 2016, 12:22:13
Sandman ve Watchmen tekrar basılacaktı diye hatırlıyorum.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Nightrain - 26 Mayıs, 2016, 12:41:51
Bence JBC basacak. Basarlarsada iyi ederler zira Gerekli Şeyler'in bastığını pek beğenmiyorum. Balonlamalar ve yazı fontları çok kötü.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: V - 26 Mayıs, 2016, 12:50:31
İthaki?  ::)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: maeglin - 26 Mayıs, 2016, 13:10:26
Alıntı yapılan: V - 26 Mayıs, 2016, 12:50:31
İthaki?  ::)

Onlar sandman i yayinlayacakti ama hic see gelmedi.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: bugraltu - 26 Mayıs, 2016, 13:41:02
Sandman cevirisinde Ithaki daha basarili olur diye dusunuyorum. Keske ikisini de o bassa.

Üç harfliler (JBC, YKY) basarsa 10 cildi 20 yilda okur millet artik.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: bongzilla - 26 Mayıs, 2016, 14:22:51
çok merak ettiğim ama 120-150 lira arası meblağları veremediğim için okuyamadığım çizgi romanlardan biri
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Nightrain - 26 Mayıs, 2016, 14:52:51
Verilmezde zaten. Vermek isteyen orjinalini alsın bence.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: legomert99 - 26 Mayıs, 2016, 22:08:55
Alıntı yapılan: bongzilla - 26 Mayıs, 2016, 14:22:51
çok merak ettiğim ama 120-150 lira arası meblağları veremediğim için okuyamadığım çizgi romanlardan biri

Benim elimde hasarlı bir cilt var 80 TL'ye satıyorum eğer isterseniz
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: bongzilla - 27 Mayıs, 2016, 13:42:10
Alıntı yapılan: legomert99 - 26 Mayıs, 2016, 22:08:55
Benim elimde hasarlı bir cilt var 80 TL'ye satıyorum eğer isterseniz
teşekkür ederim beklesem daha iyi olur
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: ghostrider - 27 Mayıs, 2016, 13:53:00
Filmini izlediyseniz çizgi romanını okumanıza gerek yok.Film çizgi romanın birebir aynısı ve güzel filmdir.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: legomert99 - 27 Mayıs, 2016, 18:26:34
Alıntı yapılan: ghostrider - 27 Mayıs, 2016, 13:53:00
Filmini izlediyseniz çizgi romanını okumanıza gerek yok.Film çizgi romanın birebir aynısı ve güzel filmdir.

Hikaye olarak enredeyse aynı evet ama his olarak arada dağlar kadar fark var. Hani biri çizgi roman dünyasının en önemli eseri olarak gözüküyorken, diğeri ise sıradanın biraz üstünde bir film
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Nightrain - 12 Kasım, 2016, 21:24:20
Alıntı yapılan: ghostrider - 27 Mayıs, 2016, 13:53:00
Filmini izlediyseniz çizgi romanını okumanıza gerek yok.Film çizgi romanın birebir aynısı ve güzel filmdir.

Asıl çizgi romani okunmalı. Düz bir süper kahraman hikayesi olsa tamam derdim ama cizgi romanlarinda ciddiye alınması gerektiğini ispatlamış bir eserdir Watchmen. O yüzden cizgi romani mutlaka okunmalı.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: gizmoo - 13 Kasım, 2016, 02:44:31
Alıntı yapılan: İnancomic - 12 Kasım, 2016, 20:41:07
Bugün bir video da gördüm gerekli şeylerin baskısından biraz daha kalın geldı değişik bir kağit mı kullandılar acaba

Merhaba,
Video linkini paylaşabilirmisiniz.
Aradım bulamadım.
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: Nightrain - 13 Kasım, 2016, 10:05:51
Gerekli nin bastığı 416 sayfaydi, Ithaki nin bastığı ise 456 sayfa.
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: İnancomic - 13 Kasım, 2016, 10:26:46
Alıntı yapılan: gizmoo - 13 Kasım, 2016, 02:44:31
Merhaba,
Video linkini paylaşabilirmisiniz.
Aradım bulamadım.
Teşekkürler.
Gerekli şeylerin canli yayın videosu vardıda Facebook da orda ithaki standını da gösterdiler orda gördüm
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: someoneofgod - 13 Eylül, 2021, 20:49:03
Son günlerde çok konu hortlattım üzgünüm, şu günler biraz boşum kafaya iyice koleksiyonumu taktım.

Zamanında Gerekli Şeyler bu cilde hardcover (sert kapak) baskı yapmıştı. Görsel vb bulamadım. Elinizde varsa fotoğraf atabilir misiniz? (ithaki baskısından bahsetmiyorum)
Başlık: Ynt: Watchmen - Gerekli Şeyler
Gönderen: darbove - 14 Eylül, 2021, 11:21:23
Alıntı yapılan: someoneofgod - 13 Eylül, 2021, 20:49:03
Son günlerde çok konu hortlattım üzgünüm, şu günler biraz boşum kafaya iyice koleksiyonumu taktım.

Zamanında Gerekli Şeyler bu cilde hardcover (sert kapak) baskı yapmıştı. Görsel vb bulamadım. Elinizde varsa fotoğraf atabilir misiniz? (ithaki baskısından bahsetmiyorum)
İthaki watchmen konusunda karşılaştırmasını atmıştım. Oraya bakabilirsiniz.