Altın Madalyon

Çizgi Roman Üzerine Genel Paylaşımlar => Anketler ve Yarışmalar => Konuyu başlatan: pizagor - 20 Şubat, 2011, 12:24:43

Anket
Soru: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Seçenek 1: Çizgiromanların çeşitleneceğini ve tirajların yükseleceğini düşünüyorum. oylar: 5
Seçenek 2: Çizgiromanların çeşitleneceğini ancak toplam satış adetlerinin aynı kalacağını, dolayısıyla çizgiroman fiyatların yükseleceğini ve bazı yayıncıların piyasadan çekileceğini düşünüyorum. oylar: 18
Seçenek 3: Şu anki durumun korunacağını, son bulacak ve/veya piyasaya girecek birkaç yayınla çizgiroman çeşitliliğinin hemen hemen aynı kalacağını düşünüyorum. oylar: 7
Seçenek 4: Çizgiromanın geleceğini olumsuz görüyorum. Birçok yayının ve yayıncının piyasadan çekileceğini düşünüyorum. oylar: 6
Başlık: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pizagor - 20 Şubat, 2011, 12:24:43
Malum çizgiromanın ikinci altın çağını yaşıyoruz... Acaba bu altın çağ sürecek mi yoksa hemen ardından duraklama ve çöküş evrelerine mi şahit olacağız?

Acaba bu konudaki görüşünüz nedir...
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: Tarkan Kurt - 20 Şubat, 2011, 12:32:34
Benim cevabım b şıkkı oldu. Yani "Çizgiromanların çeşitleneceğini ancak toplam satış adetlerinin aynı kalacağını, dolayısıyla çizgiroman fiyatların yükseleceğini ve bazı yayıncıların piyasadan çekileceğini düşünüyorum" Bunu düşünmemin temel sebebi İzmir'de bulunan iki sahafın satışlarda ufak bir kıpırdanma olmakla birlikte ciddi bir artış olmadığı ancak çeşidin çok arttığı yönündeki tespitleri ile geçenlerde okuduğum Levent Cantek'in 2010 yılında raflardaki çizgi roman sayısının % 60 arttığı ancak satışların sadece % 5 arttığı yönündeki yazısı oldu. Ancak inşallah yanılırım ve çizgi roman satışlarındaki artış daha ciddi boyutlara ulaşır.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: kültürelgüncel - 20 Şubat, 2011, 12:55:09
Açıkçası ben ikinci altın çağın henüz başladığına inanmıyorum. Evet çeşitler arttı artmasına ama fiyatlar gittikçe yükseliyor. O yüzden düzenli olarak takip ettiğim yayınlar dışında başka yayın alamıyorum. Birkaç yeni yayın alayım dedim. Ama onları da ancak birkaç sayı devam ettirebildim... :(

Fiyatlar biraz daha ucuzlasa ya da en azından bazı yayınlarda her sayı için ayrı fiyat belirlenmese eminim o artış %5'i geçer.  Daha önceki yorumlarda gördüğüm kadarıyla fiyatların yüksekliğinden yeni yayınları biriktiremeyen başkaları da var.   :'(

Matbaa masraflarını, telif haklarını, vs. inkar edemeyiz. Ama alım gücünün bu kadar düştüğü bir zamanda fiyatlar yüksek olursa satışlardaki düşük oranda artışın çok kısa bir süre süreceğini daha sonra düşüşün başlayabileceğini düşünüyorum. (Belki Zagor, Teks, Martin Mystere gibi ayağı yere basan yayınlarda sorun çıkmaz. Ama yeni yayınlar düşük satışa rağmen ayakta kalır mı bilinmez...)
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: V - 20 Şubat, 2011, 13:20:58
Bence en büyük sorun yeni nesilden çizgi roman okuru pek çıkmadığı için,okur sayısının gittikçe azalması.Gittikçe düşen baskı adetleri,artan maliyetler ve bunların fiyatlara yansıması.Basılan her sayı kolleksiyoncu sayılabilecek orta yaş ve üzeri kuşakça toplanmakta ve biriktirilmekte.Bu stabil durum  halihazırdaki biz sadık okurlarla birlikte bir süre daha devam eder.Sonra arşivlerimizle birlikte müzelik oluruz kanaatindeyim.2011'deki yüzde 5'lik artışa NTV klasik uyarlamalarının neden olduğu düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: altay1944 - 20 Şubat, 2011, 13:36:28
Bir iki yıl öncesine kadar çizgiroman okuyucusu olarak forumlarda boy gösteren kendim dahil arkadaşların yaş ortalamasının yüksek oluşu çizgiromanı okuyan kesimin geleceği açısından bende endişe yaratmıştı ama son günlerde forumlar sayesinde yaş ortalamasının 18-20 lere inebilmesi doğrusu endişemi bir nebze hafifletti.Eline taşın altına koyan herkes (bu herkes sözcüğünü açmak istiyorum.Forum yöneticisi,telif aracısı,matbaacısı,yatırımcısı,bayisi,eğitimcisi)üzerine düşeni yerine getirirse o zaman altın çağdan sözedebiliriz.Yaşlı okuyucular ekonomik olarak gençlere göre alım güçleri daha fazladır ama sayıları sabittir.yayımcının bunu göz ardı etmemesini fiyat belirlerken yeni yetişen gençlere göre ayağını uzatmasını salık veririm.gelecek denirse ben iyimserim .Gelecekte sayının (hem çizgiroman hemde okuyucu )artacağını düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: Lami Tiryaki - 20 Şubat, 2011, 15:11:18
Çizgi Roman bir sanattır. Tiyatro, heykel resim gibi bir sanat dalı. Nasılki diğer sanat eserleri popülaritelerini etkileyen unsurlara rağmen ayakta kalmayı başarmışlarsa çizgi romanda her daim ayakta kalmayı başaracaktır.  Bazan altın çağını yaşar, bazan gümüş çağını bazan da teneke çağını yaşayabilir :). Ama her zaman vardır var olacaktır. Çünkü bizler varız, sizler varsınız. Okumayı seven kendine has bir gençliğimiz de var çok umutsuz olmamak lazım. Benim için de olası şık b gibi duruyor.

Selamlar
Lami
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: s.b - 20 Şubat, 2011, 17:51:58
1-Çizgiromanların çeşitleneceğini ve tirajların yükseleceğini düşünüyorum.

Özellikle büyük yayınevlerinin bu piyasaya girmesiyle ve yaygın reklamlarla çizgiroman sözünü kulaklara sokmalarıyla talebin artacağını düşünüyorum. Tv reklamları çok etkili oluyordur mutlaka.

Bizim gibi eskiden okuyupta sonra bırakan çizgiroman okurları yeniden çr ye dönse zaten 50.000 adet yakalanır. Bu ihtiyarların büyük kısmı çr lerin yeniden yayınlandığından haberleri bile yok.  Buna ben şahidim. Kime söylesem " aaa o çizgiromanlar hala yayınlanıyormu, nerde?" diye soruyorlar. Eskiden bakkaldan almaya alıştığı çizgiromanı adam şimdi nerden bulup ta alacak? Hele de bilgisayarı yoksa ruhu bile duymaz.

Sözün özü, tv de reklam olduğu sürece ben umutluyum.

Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pizagor - 20 Şubat, 2011, 18:39:16
Alıntı yapılan: s.b - 20 Şubat, 2011, 17:51:58
Bizim gibi eskiden okuyupta sonra bırakan çizgiroman okurları yeniden çr ye dönse zaten 50.000 adet yakalanır. Bu ihtiyarların büyük kısmı çr lerin yeniden yayınlandığından haberleri bile yok.  Buna ben şahidim. Kime söylesem " aaa o çizgiromanlar hala yayınlanıyormu, nerde?" diye soruyorlar. Eskiden bakkaldan almaya alıştığı çizgiromanı adam şimdi nerden bulup ta alacak?

İşte tam da bu yüzden dün Michel Bey'e 'Migros ile anlaşmayı düşünmez misiniz?' diye sordum. Migros'un milyonlarca müşterisinden elbet birileri eski çizgiroman okurudur, bakarsınız birkaç taraftar daha kazanırız :)
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: s.b - 20 Şubat, 2011, 19:04:14
Özgür Abimin dediği yerdeki satış elbette çok önemli. Ama yeterli değil. Bütün alışveriş merkezlerinde ve mahalle aralarındaki gazete satan bayiler ve bakkalara kadar ulaştırılmalı. Adam bakkaldan veya marketten eve ekmek alırken Teksas'ı, Tommiks'i, Zagor'u, Teks'i görüp  "aa bu çizgiromanı ben çocukken okuyordum. Ne güzel yeniden yayınlanıyorlar" diyerek satın alabilmeli.
Çizgiromanları çevresinde göremeyen insanlar elbetteki satın alamazlar. Görüp bilmediğiniz bir ürünü nasıl satın alabilirsiniz ki?
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: kalidor - 20 Şubat, 2011, 21:38:14
Açıkçası ben de 2. şıkkın olacağını düşünüyorum. Özellikle western tarzı fumettilerin yeni nesil tarafından takip edileceğini pek düşünmüyorum. Zaten dikkat ettiyseniz son 10-15 yıldır çekilmiş ve unutulmaz bir western filmi de pek yok.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: kedidiro - 21 Şubat, 2011, 00:01:29
   ben de 2. şıkkın geçerli olacağını düşünüyorum...ancak ülkemizde ki çizgi roman'ın geleceği üzerinde altın madalyon vb. çizgi roman forum sitelerinin olumlu katkısınının da hakkı verilmelidir diyorum...eğer bir gün çizgi roman eski altın günlerine dönebilirse bunda bu sitelerin büyük payı olacak...somut bir örnek vermek isterim: altın madalyon itkisi sayesinde son bir iki ay içinde 'yalınayak gen' çizgi romanının Türkiye'deki satışının normal periyodunun üstünde seyrettiğine eminim
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: gamlıbaykuş - 21 Şubat, 2011, 00:15:40
2. şıkkı işaretledim. Yükselen fiyatlae ve düzensiz yayın anlayışı olumsuz sonuçlar doğuracak diye düşünüyorum...
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: rumar80 - 21 Şubat, 2011, 10:28:16
   Ben de ikinci şıkkı ilaretleyenlerdenim. Bir zamanlar çizgi roman konusunda daha karamsardım, biraz yalnız hissediyordum. Ama bu forumun da katkısı ile yalnız olmadığımı biliyorum. Benim gibi bir grup dostun olması beni heyecanlandırıyor. Ancak bu dostların çoğunun ben yaşımda olmaları uzun vadede gelecekte sorunlar çıkmasına yol açabilir.
   Artık yeni kuşak gençlerde okuyan sayısı anlamlı şekilde düşmekte. Bunda kitle iletişim araçlarının çoğalması büyük bir etken. Aşk-ı memnu'nun kitabını görüp. Dizi tutunca kitabını basmışlar diyen, Üstat Münir Nurettin Selçuk'un şerkısını Bir İstanbul Masalı'nın parçası diye kanıksayan bir toplum yetişmekte maalesef. Bu gençlere sadece çizgi roman değil diğer edebiyat eserlerini de okumaya alıştırmalıyız.
   Çizgi roman konusuna dönersek. Pazardan pay almak isteyen herkes yeni şeylerle okuyucunun karşısına gelmekten çekinmiyor. Bu güzel. Çeşitlerin artması. Seçeneklerin çoğalması iyi. Ancak aynı anda da ciddi bir ekonomik külfet getirmekte okuyucuya. Bu da bazı çizgi romanların okun(a)mamasına yol açabiliyor. En sıkı çizgi roman okuyucusu bile bu açmazda kendini bulabilmekte. Bu da bir süre sonra bazı yayınevlerinin vedasına yanında bazı çizgi romanların da kaybolmasına yol açacaktır.
   Yine de tünelin ucunda bir ışık olduğuna inananlardanım. Biz burada durdukça Lami'nin de belirttiği gibi bir sanat olan çizgi roman da bir şekilde var olacaktır. Ama tünel hala çok uzun gözüküyor.
    Sevgiler
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: hanac - 21 Şubat, 2011, 10:52:32
Alıntı yapılan: s.b - 20 Şubat, 2011, 19:04:14
Bütün alışveriş merkezlerinde ve mahalle aralarındaki gazete satan bayiler ve bakkalara kadar ulaştırılmalı. Adam bakkaldan veya marketten eve ekmek alırken Teksas'ı, Tommiks'i, Zagor'u, Teks'i görüp  "aa bu çizgiromanı ben çocukken okuyordum. Ne güzel yeniden yayınlanıyorlar" diyerek satın alabilmeli.

Geçen hafta bizim bakkalda çizgiroman gördüm.

Yıllar sonra ilk defa, gazete ve dergilerin yanında.

Demirbaş yayıncılık 3 lü paket 18 TL idi, 30 TL yerine diye yazmışlardı.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pizagor - 21 Şubat, 2011, 11:53:44
Ben oyumu 3. sıradaki 'Şu anki durumun korunacağını, son bulacak ve/veya piyasaya girecek birkaç yayınla çizgiroman çeşitliliğinin hemen hemen aynı kalacağını düşünüyorum.' dan yana kullandım.

Yayın çeşitliliğinin artacağını düşünmüyorum. Okur tarafında 'yeni bir seriye başlanıyorsa eskilerden bir başlıktan vazgeçilenler olacaktır' kanısındayım. Çeşitlilik artarsa satış adetleri düşecek, satış adedi düştükçe satınalma maliyeti yükselecek ve okur da bir noktadan sonra yeter artık diyecek. İşte şu anda o noktada olduğumuzu hissediyorum.

Yeni denemeler olabilir ancak başarısız olursa kısa ömürlü olur, yayıncı üstelemeden kısa yoldan vazgeçer, başarılı olursa da başka bir yayının üzerinin çizilmesine neden olur...

Demek istediğim şu : Çizgiroman piyasasında okurların cebinden çıkan para toplamda diyelim aylık 500.000 TL. Mevcut kadro ile bu rakam artık oynamaz... Sadece kaynağın bölüşümü değişebilir, o kadar...
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: tommikser - 21 Şubat, 2011, 11:54:10
Demirbaş her yerde var, bunu nasıl yaptığını araştırmak lazım. Zile'de ve Turhal'da en çok satılan bakkalda var o poşetlerden. Sanırım alanda var. 18 Lira yerine 5 liralık kitaplar olsa daha da çok alım olur. Malum kıymanın kilosu 20 lira kitap 18 lira olunca tercih bile olmuyor çizgi roman.

Zaten sanat dallarının sıralaması ekonomide daha sonradır. Ekonomi dersinde gördüğüm gibi ilk önce temel ihtiyaçları sağlayacağız. Sonrasında da sanatın diğer dallarına karşı bir açlık besleyeceğiz vede bunu doyuracağız.

Günümüz Türkiye'sinde hala et fiyatları, buğday fiyatları konuşuluyorsa ekonomik olarak değil insani olarak geçinmek 2000 lira ve üstündeyse ,ülkenin %30 undan fazlası asgari ücret ve de aşağısında yaşıyorsa, orta direk kesim hala güçlenemediyse, sanatın tüm dalları sadece entellektüel diye sınırlandırılan bir zümrenin malı olursa ki bizde bu sınıfın içindeyiz. O zaman ne çizgiroman nede sanatın diğer dallarına karşı öyle mi olur böyle mi olur deme şansına sahip değiliz.

İlk olarak ülke güçlenecek. Güçlenen ülkenin kaynakları eşit olmasa da insanların rahat ve refah içinde yaşayabileceği seviyeye getirilecek. Zimbabwe'nin konuştuğu ve tartıştığı şeylerden vazgeçilecek. Gıdasal üretim artık gündemimizden düşecek. Bunun sonucunda da diğer ve de asıl şeylerle uğraşacağız. İlgi alanımıza göre kimimiz heykelle kimimiz astronomiyle keyif için ilgileneceğiz. O zaman da göreceğiz ki dünyaya çok şey katmışız. Çizgi romana çok şey kazandırmışız.

Geleceketen umutluyum. Çünkü ülke bir şekilde fakirlik zincirinden kurtulmaya çalışıyor. Kolay değil tabii bazı şeyler. Fakirlik kültürünün yarattığı mesela çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz gibi atasözlerini belleğimizden silmemiz lazım. İlk önce ilkel tabularımızı yıkacağız. Zaman lazım. 70 milyon 700 milyarlık bir bütçeye sahibiz. Fakiriz anlayacağınız. Daha çok çalışıp kat etmemiz gereken yollar var. Mesala Almanya 3 trilyon 845 milyar dolar, Japonya 5 trilyon 354 milyar dolar biz 710 milyar dolar. Hala fakir bir ülke olan bizim fakirlikten ve fakirlik kültürünün yarattığı edebiyatta kurtulmamız lazım.

Okumanın entellik olarak görüldüğü, gezmenin lüks olduğu. Sinemanın ülkenin yarısından fazlasında olmadığı. Nüfüsun 10 milyonundan fazlasının tiyatro görmediği bir yerde bizim sanata daha çok sıra var. Ama gelecek muhakkak gelecek. Fakirlikten kurtulduğumuz an göreceğiz ki dışarda ve iç dünyamızda yaşanacak çok güzel bir alem var. Ben bu yüzden umutluyum. Ülkemden umutluyum.T üm engellemelere, iç çekişmelere karşın umutluyum. Çünkü yapılamaz dediklerini yapan doktorlarımızı duydukça umutluyum. Film çekemez dedikleri halde ödül olan filmlerimizden dolayı umutluyum. Gelecek nesillerin o keskin zekasından dolayı umutluyum. Kitap fuarında gördüğüm o güzel gözlü çocuklardan dolayı umutluyum. Velhasıl umutluyum arkadaş.

Hepimize umut dolu gelecekler...
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: s.b - 21 Şubat, 2011, 13:02:10
Alıntı yapılan: hanac - 21 Şubat, 2011, 10:52:32
Geçen hafta bizim bakkalda çizgiroman gördüm.

Yıllar sonra ilk defa, gazete ve dergilerin yanında.

Demirbaş yayıncılık 3 lü paket 18 TL idi, 30 TL yerine diye yazmışlardı.

İşte bunu herkes yapabilmeli. Bu arada 18 tl ye üçlü pakette ne var bakabildiniz mi?
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: tommikser - 21 Şubat, 2011, 13:04:35
Abi teksas veya tommiksin son sayısı diğerleri ise pakete göre değişiyor.Ben almıştım mesala önceden kinowa 1-2 vardı.Diğerleri teksas veya tommiksin ilk sayıları konmuş olabiliyor.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: darkwood - 21 Şubat, 2011, 13:14:22
Aynı şekilde DY 3 lü paketten, geçen yaz Adapazarına gittiğimde otogarında bende görmüştüm.
İçinde biraz daha eski kitaplarından vardı. Yine aynı fiyattı 18 tl.
Sanırım Yaysat kafasına göre arada değişik yerlere birkaç kitap gönderiyor.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: hanac - 21 Şubat, 2011, 13:29:53
Alıntı yapılan: s.b - 21 Şubat, 2011, 13:02:10
İşte bunu herkes yapabilmeli. Bu arada 18 tl ye üçlü pakette ne var bakabildiniz mi ?

Savaş, Tim ve Dan Dane vardı.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: alan ford - 21 Şubat, 2011, 20:58:30
 Ben optimistlerdenim. Çizgi romanın bollaşacağını düşünüyorum.

Bu "nerede o eski çizgi romanlar" lafı benim ortaokul ve lise yıllarımda da vardı. Hemen her nesil haleflerini beğenmiyor pek. Bir " bizim zamanınımızda görseydin sen bunları" edebiyatı her yerde var. Yinede ben her gelen yeni neslin işi bir adım ileriye götüreceğine inanıyorum.

Şimdi eşim lisede öğretmen.ve çizgi roman takipçisi hatırı sayılır bir öğrencisi var. Evet Tommiks Teksas okumuyorlar belki ama Neil Gaiman'ı , Alan Moore'u takip ediyorlar. Nathan'ın yeni sayılarını merakla bekliyorlar. Ve deli gibi manga okuyorlar internetten. ( buradaki "deli" kelimesi hiç bir kötü anlam içermemektedir, böyle biline) Evet internetten korsan yüklemelerle bu iş uzun sürmez ,ama sonunda internet çizgi romancılığı da kendi mecrasını bulacak elbet.

Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: peyami - 22 Şubat, 2011, 00:26:37
Güneş beyin söylediklerinin çoğuna katılıyorum. Yalnız şu noktayı da iyice vurgulamak lazım. Fakirliği ayıplarımızı örtmek için kullanmaktan vazgeçmeliyiz. Sovyetler dağıldığında insanların çoğunun her gün bir ekmek ve peynir alacak parası varken, parklarda kitap okuyan insanlar görürdüm. Sokak çocuklarının dahi o parklarda kitap okuduğuna şahit oldum. Velhasıl, fakirlik ciddi bir faktördür ama okuma kültürüne sahip olan bir halk için engel değildir. Bizde ortalamaya bakarsak hem okuma kültürü gelişmemiş hem de fakirlik var. Dolayısıyla zenginleştiğimiz dönemlerde dahi gelişim güdük kalıyor. Örneğin şu altın çağ denilen günlerde Türk çizgiromanı denince akla hala Karaoğlan'ın gelmesi düşündürücüdür.

Gelecek günler genelde daha kaliteli olur ama kendi geçmiş günlerimize göre. Dünyaya kıyasla baktığımızda maalesef belli halklarla aramızdaki makası kapatacak bir gayret ya da atılımı, çizgiroman da dahil olmak üzere hiçbir alanda gözlemlemiyorum. Tam tersine temelsiz ve içi boş bir şişinme peyda oluyor.

Hayırlısı diyelim

Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: inuen40 - 03 Mart, 2011, 11:31:31
aslında iyimser olmak gerekli
ama olamıyorum
çünki
fiyatlar pahalı
okuması gereken yaş grubu
alamıyor..
bilemiyorum..alternatiflere yönelmeli ve kendi kişisel dağıtım ağlarımızı kurmalıyız diye düşünmekteyim
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pizagor - 04 Mart, 2011, 12:12:51
Alıntı yapılan: inuen40 - 03 Mart, 2011, 11:31:31
fiyatlar pahalı
okuması gereken yaş grubu
alamıyor..

Benzer cümlelerle seneler evvel Reasurans'taki ilk Gerekli Şeyler dükkanında karşılaştığım Ahmet Kocaoğlu'na geri bildirimde bulunduğumda şu yanıtı almıştım :

'Yayınladığım çizgiromanlar pahalı değil, bir paket sigara parasına... Sigara içeceklerine gidip çizgiroman alabilirler...'

Siagara içmeyen biri olarak bunu güzel bir temenni oalark değerlendirebilirim ama maalesef gerçekçilikten fersah fersah uzak. Bu yanıt üzerine, çizgiroman ve sigaranın aynı kefeye koyulmaması gerektiğini, o yaş grubu için (ki olayın yaşandığı yıllarda hala o yaş grubuna dahildim) sosyalleşmenin ne kadar karşı konulmaz bir güdü olduğunu (ki çizgiromanınsa bu açıdan baktığımızda kişiyi okumaya ayırdığı süre boyunca dış dünyadan soyutladığını, bir nevi asosyalleştirdiğini), kaynak sınırlı o yaşlarda paranın ne kadar hesap ederek harcandığını, bir gencin nazarında önceliklerin nasıl belirlendiğini açıklama çabasına dahi girmemiştim...

Şimdi sorsam yine benzer mealde bir yanıt alacağıma da eminim :)
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: tommikser - 04 Mart, 2011, 13:50:34
Bence bu sene musalladan kaldırırız. Yok artık o kadar da değil derseniz hasta hasta yatalak olarak devam eder.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pizagor - 04 Mart, 2011, 14:06:20
Musalla demek için daha erken...
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: tommikser - 04 Mart, 2011, 14:20:48
Bugün içim nedense ümitsizlikle kaplı.İşten midir?İnsanlardan mıdır?Yanlış anlamaktan mı anlaşılmaktan mı anlamadım?Önümde Zagor var bakamadım bile.Sanırım içim kararmış  :)
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pizagor - 04 Mart, 2011, 14:28:43
Nasıl bir işyeridir orası :)
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: tommikser - 04 Mart, 2011, 14:30:59
Devlet dairesi kütüphane diyelim(neredeyse yani).Bazen günde 3KM Zagor okunacak otam oluyor.Hesap et yani  ;D
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: hanac - 04 Mart, 2011, 15:32:15
Bence bu piyasa daha uzun yıllar gider.

Yakında yayınlayacağımız 2010 katalogundan da anlaşılacağı üzere iyi kötü bir piyasa mevcut.

2010 da sorun şu oldu, gereğinden fazla çr yayınlandı ve piyasa doyuma ulaştı.

Bu durumda da yayınevleri beklemeye geçti.

Piyasa yine aç haline gelince yayınlar devam edecek.

Dolayısıyla ben "b" şıkkı diyorum.

Bazı yayınevleri piyasadan çekilebilir.

Ama bu durum neticesinde piyasadaki çr ler ihtiyacın altına düşerse yeni çr ler basılır.

Ya yeni yayınevleri çıkar ya da mevcut yayınevleri daha fazla yayın çıkarır.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: hanac - 15 Mayıs, 2011, 22:24:09
Bu ankette en çok b şıkkı işaretlenmiş,

Çizgiromanların çeşitleneceğini ancak toplam satış adetlerinin aynı kalacağını, dolayısıyla çizgiroman fiyatların yükseleceğini ve bazı yayıncıların piyasadan çekileceğini düşünüyorum.

Son gelişmeler bizi haklı çıkardı, forumun düzenli takipçileri gidişatı çok iyi görüyor.
Başlık: Ynt: Ülkemizde çizgiromanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gönderen: pearl jam - 16 Mayıs, 2011, 12:52:04
Ben son gelişmelerin bizi haklı çıkardığını düşünmüyorum.

Çizgi roman çeşidi arttı evet ama gördüğüm kadarıyla fiyatlar yükselmedi ve şu an için hoz hariç kimse piyasadan çekilmedi. Hoz un da çekilip çekilmediği net değil henüz. Toplam satış adetleri konusunda bilgim yok ama en azından ben çeşit çoğaldıkça bütçeyi zorlamak pahasına daha çok çizgi roman almaya başladım.

Umarım haklı çıkmayız :)