Sizce Kaptan Erok ve Luk Orient Turkiye'de basilsa tutar mi?

Başlatan Alperen, 15 Eylül, 2009, 22:45:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alperen

Ben Tercuman cocukta basilmis Luk Orient maceralarinin hayraniydim. Galiba 14 tane falan macerasi var. Kaptan Erok'u da sevmistim. Galiba BUlvar Cocuk eki olarak verilmisti. Bu iki cizgiroman, cocuk dergisi iclerinde de olsa raziyim, Sizlerce yeniden Yayinlanabilir mi? Tanidigi olan varsa su yayinevlerinde soylesin. Bizlerde sevinelim. Hosca kalin.

hanac

Su anda 2 dergi var bunlari yayinlayabilecek;

1. Dogan Kardes Dergisi

Daha once yayinlanmamis yeni tarihli frankofonlari yayinliyorlar, tahmin etmem.

2. Hipnoz Dergisi

Bunun cevabi da kolay, derginin editoru Lami Tiryaki aramizda.
Lami bu konuda bize bilgi verebilir.

Alperen

90 sonrasi okumayi ogrenenler daha once basilmis maceralari okumamis olmalilar (kutuphanelerde pek bulunmuyor. bulunuyor mu?) Bir de ben 5 tane macerasini okumusum. Kalan maceralarini yayinlasalar super olur. Hoscakalin.

Gambit

ben bu tur guzel frankofonlarin, ciltli olarak prestij yayini olarak basilmasindan yanayim. Milliyet yayinlari bi ara 6 kitaplik (yanlis hatirlamiyorsam) bir seri cikarmisti ve cok basarili bir formattaydi. Sonra Zener in laneti cikti tek sayi. Maalesef yeterli ilgi gormeyip devamini getiremiyor bu tur basilan yayinlar, o da isin kotu tarafi

Alperen

Milliyet yayinlari hangisini basmisti? Ben de album olarak yayinlanmasini isterim. Ama hic yoktan Dogan kardes icinde yayinlansa da sevinirim.

Lami Tiryaki

Merhaba,
Luk Orient'in maceralari 1979'da galiba, Yaman Çocuk'ta baslamisti. Adi da Uzay Yolculari'ydi. Cam Günesler gibi ilginç macera isimlerini hatirliyorum. Aksam listelerime bir bakmam lazim. Daha sonra Tercüman Çocuk'ta Uzay Ajani Luk diye de yayinlandi. Milliyet'inkinden haberim yok. Güzel bir bilim kurgu dizisidir. Bilim kurgu çizgi romanlariyla ilgili bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim. ÇR türleri arasinda sekil ve içerik olarak en çok asama kaydetmis olanlar bilim kurgu olanlardir. 50'li 60'li 70'li 80'li 90'li ve yeni milenyumun bilim kurgu çizgi romanlari-ve diger eserleri-birbirinden farklidir. Western, polisiye filan en azindan sekil itibariyle bir süreklilik gösterir. Oysa bilim kurgu günümüzün versiyonu ve eski versiyon olarak çok büyük farkliliklar baridiriyor. Bu açidan bakildiginda 70'lerin klasik bilim kurgu anlayisiyla yayinlanmis Luk Orient, bir miktar nahif bir eser olacaktir diyebiliriz.

Yayinlanmasina gelirsek, nahifliginden ve periyodik olmamasindan dolayi ciddi bir yayin girisimi dogru olmayacaktir. Süleyman'in dedigi gibi bir prestij albümü-ya da serisi-en azindan format olarak kabul edilebilir bir sey. Ancak yine de en makul görüneni ÇR dergilerinde yayinlama girisimi olacaktir. Dogan Kardes, nispeten yeni dönem Frankofon ÇR'lari yayinladigi için-her ne kadar westernlere de yer veriyor olsa da-Luk Orient DK'te yuikarida anlattigim biçimsel nedenlerden dolayi siritacaktir. Sevgili Ilhan'in "son yeldegirmenleriyle savasi" olan Hipnoz'da ise daha bir gider gibi görünüyor(böyle bakinca Hipnoz'un da geçmisle gelecek arasinda bir köprü oldugunu düsünebiliriz aslinda, önemli bir detay!). Ancak Ilhan'da su aralar daha önceden telifleri ödenmis ve yayin hazirliklari bitmis malzemeleri yayinliyor. Elindeki malzeme nereden baksaniz aylik bazda 2 yili askin bir süre idare eder gibi görünüyor. Kaldi ki dergi aylik olarak çikamiyor. Çünkü maliyetini bile kurtarmiyor dostlar. Satislarin devamliligi maliyeti kurtarip ilerisi için küçük bir miktar yatirimi da öngörüyor ama yine de sifirdan projeler için Hipnoz platformu henüz erken. Bunlar içinizi karartmasin Luk Orient gibi ÇR'lar yayinlanmaz demiyorum. Hatta böyle öneriler derginin içerigi için de yol göstermekte. Ilhan'la bu hafta biraraya gelecegiz. Yerli çizgiler hakkinda konusacaktik, Luk'u da ortaya sererim:))

Selamlar
Lami      

hanac

Lami, Luk Orient için verdigin bilgilere tesekkürler.

Peki Kaptan Erok kim ?

Galiba bunun baska bir ismi var ama ben hatirlayamadim.

Gambit

Alıntı yapılan: Alperen - 15 Eylül, 2009, 23:43:17
Milliyet yayinlari hangisini basmisti? Ben de album olarak yayinlanmasini isterim. Ama hic yoktan Dogan kardes icinde yayinlansa da sevinirim.

Millyet yayinlari, 1996 da cizgilerle yasanmis oykuler serisi altinda 6 kitap basti prestij formatta. O zamanlar nasil satti, maliyetini kurtardi mi bilmem ama benim bas taci serilerimden birisidir bu seri.

Okyanusta Beyaz Bir Nokta Çizgilerle / Yasanmis Öyküler -  Miguelanxo Prado

Marquis de Sade Disi Kartal, Matmazel...-  Jean Dufaux, Griffo

Hemingway Leoparin Ölümü -  Jean Dufaux

Honore De Balzac -  Jean Dufaux, Marc Males

Mozart ve Cazanova - Dick Matena

Gauguin ve Van Gogh Çizgilerle - Dick Matena

resimler icin su linke bakabilirsiniz:

http://www.idefix.com/kitap/milliyet-yayinlari-cizgilerle-yasanmis-oykuler-dizisi/firma_urun.asp?fid=425&dzid=81


Luk orient hakkinda cok bilgim yoktu aslinda ama Lami nin dedigi gibi gunumuze gore basit kalacaksa dergi icinde yayinlanmasi daha dogru olur, katiliyorum.

hanac

Alıntı yapılan: hanac - 16 Eylül, 2009, 10:08:08
Peki Kaptan Erok kim ?
Galiba bunun baska bir ismi var ama ben hatirlayamadim.

Evet kendi soruma cevap verecegim.

Gökler Hakimi Kaptan Erok - Firtina diye bizde bilinir, orijinal ismi ise STORM imis.

Don Lawrence tarafindan cizilmis.

Bu linkten cikan albumler gorulebilir  http://jim-on-the-web.com/comics.php?comic=Storm


Lami Tiryaki

Hasan Kaptan Erok'u duymus ama yayinini hiç görmemistim. Google'dan baktim bir satis sitesinde ilani var(94 sayfalik sahis cildi gazete ekine, amcam 700TL fiyat biçmis, helal olsun!..). Tercüman gazetesi ek olarak vermis sanirim.

Gazete eki deyince, ciddiye alinmasi gereken miktarda bu memlekette gazete eki çizgi roman yayinlanmis yayinlaniyor arkadaslar. Koleksiyonumda sadece gazete eklerinden olusan bir raf dolusu parça var. Mister No'lar, Swing'ler, Türk Büyükleri, Asteriks'ler vs vs... Bunlardan bazilari yukarida sözü edilen Kaptan Erok gibi periyodik ya da nonperiyodik yayinlanmamis sadece o gazetenin yayini olarak kalmis eserler. Mesela Julia'nin Milliyet eki olan tek sayisi gibi. Zamaninda Günes gazetesi muhtesem bilim kurgu ÇR ekleri vermis. Hem de özel cilt kapaklariyla birlikte. Tercüman, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri bu isin duayenleri sayilabilir diye düsünüyorum. Günaydin Gazetesi'nin verdigi Diabolik'ler ve Karmen gibi klasikler de simdi aklima geldi. Ancak bu konuda herhalde en çok iç geçirdigimiz eser Tarkan'in Milano'ya Giden Yol macerasinin sonu olsa gerek. Bildiginiz gibi Sezgin Burak'in 78'deki anlamsiz intihar trajedisinden sonra Milano'ya Giden Yol yarim kalmis, maceranin finali yanilmiyorsam Ersin Burak tarafindan tamamlanarak Günes gazetesinde tefrika edilmistir. Bu gün bu tefrikaya sahip olan bir tek kisiyi taniyorum. Kudret Sabanci, vakti zamaninda üsenmeyip günlük olarak kesip biriktirmis tamamlamis macerayi! Bu sekilde macera biriktiren bir baska koleksiyoner ise sevgili Murat Ersan(forumlardaki ünlü mersan0)'dir. Siki bir Karaoglan fani olan Murat'in zamaninda gazete tefrikalarindan kesip biriktirdigi bir kaç Karaoglan "destesini" evinde görüp "elleyenlerdenim". "Yarin gazetemizde basliyor" gibilerinden ilk sayfa tefrika parçalari essiz duruyor. 80'li ve 90'li yillardan Bulvar, Aksam-simdi tam isimlerini hatirlayamiyorum-gibi gazetelerde bantlar halinde bol miktarda Kizilmaske, Mandrake vb çizgi romanlar renkli olarak yayinlandi. Sanirim bunlar daha önce bizde yayinlanmamis maceralardi ki, onlari da kesip biriktirmek kimsenin aklina gelmemistir herhalde...

Hasan, Erok'tan yola çikarip nerelere götürdün bizi...

Selamlar
Lami

hanac

Alıntı yapılan: Lami Tiryaki - 17 Eylül, 2009, 11:40:36
Hasan, Erok'tan yola çikarip nerelere götürdün bizi...

Abi sen muhtesemsin, ne diyeyim.

Ama bu Kaptan Erok is yapar, kesinlikle yayincilarin dusunmesi gereken bir cr.

Thorgal tarzi kucuk boy ve 3 macera bir arada olarak is yapar.

Zaten moda bu ciltler, 2-3 ayda bir, 225 sayfa civari.


darkwood

Evet bende Hanac kardesimin görüsüne katiliyorum.
Bu kitaplar netten takip ettigim kadari ile is yapacak türden. Çizim ve tarz olarak fena degil. Konularida doyurucu
olduktan sonra tutulmamasi için bir neden yok.
Bu kitaplari klasikler gibi 3-4 cilt bir arada ve uygun fiyatla basan yürekli bir yayinevi olsa çok güzel olur.
Genis bir hayran kitlesi olusturacaginada ayrica inaniyorum.
Darkwood Sakinleri..

Alperen

Hanac. Sagol. Kaptan Erok'un orijinal ismini bilmiyordum.Cizimleri cok iyidir. Boyama hepsi. Ama maceralari 44 sayfa falandi diye hatirliyorum. Eger 18 tane macerasi varsa 3 macera bir arada basilirsa Thorgal gibi.  6 sayida biter. Super olur. Hoscakalin.

İlhan Yılmaz

Kisisel görüsüm, Kaptan Erok tarzi çizimlerin bizde yavas tüketildigi yönünde. Luc Orient ise zaman asimina ugramamis az sayidaki bilimkurgu serisinden biri. Malumunuz, bilimkurgu serileri hizla gelisen teknoloji sayesinde degerini çabuk yitiriyor. Bu baglamda salt bilimkurgu içerikli öyküler anlatan çizgiromanlar yerine agirlikli olarak "uzay macerasi" içerikli öyküler anlatan çizgiromanlara yönelmek yayinci açisaindan daha az risk tasiyacaktir. Ve de Luc Orient tam da bu tarife uygun bir çizgiromandir. Ister karma bir dergide isterse bagimsiz albümler halinde olsun is yapacagi düsüncesindeyim.

Sitki Siyril

Kaptan Erok 1984 yilinda Bulvar'in verdigi  çizgi-roman ekinde, Asterix, Mucit Macit vb bir kaç strip ile birlikte maceralari devam eden sahane bir çizgi-romandi. Konuyla ilgili hiçbir sey hatirlamiyorum. Hatirladiklarim: uzay gemileri, envayi çesit yaratik, ileri teknoloji, sefalet, kiliç ve mizraklar ve manzara gibi seyrettigim, hayallere daldigim müthis çizimler.

Yillardir ararim. Okuyup, çocuklukla ilgili bir simge olarak nostaljik duygularla abartiyor muyum yoksa gerçekten de muhtesem bir çizgi-roman mi hala çözemedigim bir muammadir. Gittigidiyor'da 700 liraya 50 sayfasini satan adama biri 700 sopa atana kadar bekleyecegim.