Yayınevlerinin Fiyat Politikaları

Başlatan tunaorhun, 25 Ocak, 2011, 21:51:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

    Yangından mal kaçırır gibi onu da yayınlayalım, bunun da telifini alalım, olmadı bir de şunu yapalım zihniyeti ile önümüze çıkan budur. Bir ülkede aynı klasik romanın üç farklı çizgi roman versiyonu çıkıyorsa, yayınlanan yayınlar düzensiz yayınlanıyorsa (belirgin bir şekilde okuyucuyu soğutuyor), bir de üstüne zam konuyorsa sonuç ortadadır.
    Evet ortalıkta çok fazla çizgi roman var ama bu makyajın altındaki gerçek ne zaman anlaşılacak?

hanac

Alıntı yapılan: Tarkan Kurt - 15 Şubat, 2011, 10:41:31
2010 yılında raflardaki kitapların sayısı %60 artmış ama satışlar bir önceki yıla göre sadece %5 artmış

Eyyüp Bey, bu rakamları nereden aldınız ?

Çok önemli veriler bunlar.

aaciltan

Hükümet sanal refah yaratmaya çalışsa da şu anda Türkiye'de reel bir kriz var.
İşler durma noktasına geldi. Bazı zengin kesimler dışında tüm insanlar geçim sıkıntısı yaşıyor.
Ve maalesef bu bizim en büyük zevkimiz bir lüks haline geldi....
Allah dayanma gücü versin...

Tarkan Kurt

Alıntı yapılan: hanac - 15 Şubat, 2011, 10:48:27
Alıntı yapılan: Tarkan Kurt - 15 Şubat, 2011, 10:41:31
2010 yılında raflardaki kitapların sayısı %60 artmış ama satışlar bir önceki yıla göre sadece %5 artmış

Eyyüp Bey, bu rakamları nereden aldınız ?

Çok önemli veriler bunlar.

Deminden beri bu rakamları nereden bulduğumu hatırlamaya çalışıyorum, sonunda hatırladım. Derin Hakikatler isimli bir blogda okumuştum. Yazının tamamını merak edenler için buraya koyuyorum. Yazıyı Levent Cantek yazmış.

ALINTIDIR----------

2010 Yılında Türkiye'de Çizgi Roman

2009 yılının ikinci yarısından itibaren özellikle NTV Yayınlarının etkisiyle kitapevlerindeki toplam çizgi roman satışı yüzde 60 civarında bir artış göstermişti. Yıl sonunda ulaşılan toplam satış rakamı yüzde 5 civarında bir artışla 2010 yılında da yinelendi. Kimi yayıncıların iyimser tahminleri olmuştu, satışların bir önceki yıla göre en az yüzde 25 oranında artacağı iddia ediliyordu, beklendiği kadar çıkmadı. Rakamlara bakılırsa, 2009'un aksine, yılın çoksatar kitapları arasına çizgi romanlar giremediler. Satış olarak en iyi kitaplar 7 ile 10 bin arasında öbeklenmiş durumda. Bir başka deyişle çizgi roman satışlarındaki büyüme durmuş gözüküyor. Diğer yandan yayın ve çizgi roman yayınlayan yayınevi sayısında gözle görülür bir artış var. Bu bakımdan 2010 yeni ve nitelikli çizgi romanların yayınlandığı bir yıl oldu. Koleksiyoncuların tercihleriyle şekillenen, İtalyan çizgi romanlarının revaçta olduğu, tekrara dayanan bir piyasanın varlığı düşünülürse bu zenginlik çoğunluğu ilk kez yayınlanan yeni çizgi romanları var etti. Gerçekten önemli grafik romanlar Türkçede yayınlanabildiler. Pek çok sahafın yayıncılığa başlaması özellikle İtalyan çizgi romanlarının Türkçe yayınıyla ilgili rekabetçi gelişmeleri de sağladı. 1001 Roman Yayınevinin katkılarıyla Zagor'un ünlü çizeri Ferri'nin Türkiye'ye gelişi bu ortamın en önemli nostaljik gelişmesiydi. Zagor, yetmişli yıllar boyunca Türkiye'nin en çok satan çizgi romanıydı, halen kendi janrında çoksatarlardan biri olma özelliğini koruyor.

2010 yılında yerli çizgi roman üretimi açısından ilginç bir gelişme yaşandı. Everest Yayınları Türkçe roman uyarlamalarının üretimine başladı. Ayşe Kulin'in Veda, Buket Uzuner'in İstanbullular, Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani, Recaizade Ekrem'in Araba Sevdası gibi romanlarının çizgi roman uyarlamaları yayınlandı. Türkiye'de yayınlanan yerli albümlerin neredeyse tamamı daha önce yayınlanmış çalışmalardan oluştuğu için albüm olarak tasarlanmış çizgi romanların üretilmesi haliyle önemliydi. Albümler ilk kez çizgi roman üreten isimlerin imzasıyla yayınlanmanın dezavantajlarını taşısa da kıymetli bir çaba gösterildiğini düşünüyorum.

Çok Satanlar
Yılın en çok satan çizgi romanları yine NTV Yayınlarından çıktı. Dracula çizgi roman uyarlamasının en çok satan albüm olması, genç nüfusun korku türüne yoğun ilgi gösterdiği düşünülürse, tesadüf değildi. Yordam Kitap'tan çıkan Kapital Manga 1 ve 2 yılın çoksatar çizgi romanlarından oldu. Bir beş yıl öncesine kıyasla sol politika kitaplarının daha çok sattığı Kapital Manga o paydadan faydalandığı görülebiliyor. Uğur Gürsoy'un Fırat 2 albümüyse yılın en çok satan yerli çizgi romanı oldu. Uykusuz dergisinde yayınlanan işlerin toplamından oluşan Fırat, gördüğü ilgi ve satışlarına bakılırsa bir popüler kültür fenomenine dönüşmüş durumda.

Yabancı çizgi romanların Türkçe yayınlarında iki önemli etken belirleyici oldu: Bu kitaplar edebiyat klasiklerini temel aldıkları ya da sinema uyarlamaları vizyona girdiği için tercih edildiler. Edebiyat uyarlamaları kadar başta Che olmak üzere tarihi kişiliklerin biyografileri de yayıncıların ilgisini çekti. Yerli çizgi romanda genel eğilim bu yıl da değişmedi: dergi veya gazetelerde daha önce yayınlanmış işlerden oluşan albümler yayınlanmaya devam etti. Yetmişli yılların ünlü çizerlerinden Sezgin Burak'ın Tarkan, Abdullah Turan'ın Tolga tarihi çizgi romanları ve Faruk Geç'in Gerçek Hayat Hikâyeleri dizisi yayınlanmaya başladı. Gırgır ve sonrasının önemli üreticileri Suat Gönülay, Bülent Arabacıoğlu, Kemal Aratan ve İlban Ertem'in eski çalışmaları Uykusuz dergisi tarafından albümleştirildi. Tefrika edilen bölümlerden albüm yapma eğilimini frankofon çizgi romanlar yayınlayan Doğan Kardeş dergisi de sürdürdü. Önce albümleri parçalayarak tefrika eden dergi bu kez de iki ya da üç albümü birleştirerek yayınlamayı tercih etti. Derginin popüler çizgi romanları ayrıca albüm biçiminde çıktı.

Grafik Romanlar
Yıl içinde nitelikli ve bir kısmı tüm dünyaca bilinen grafik romanlar yayınlandı. Bir sıralama olarak görülmesini istemem ama Tardi'nin Vautrin'in romanından uyarladığı Halkın Çığlığı-Paris Komünü (Versus Kitap Yayınları) ile Jason Lutes'in Berlin adlı (Marmara Çizgi) albümlerini, çok katmanlı anlatıları, eleştirel tavırları, dönem panoraması çizme maharetleri nedeniyle baştan sayabilirim. İlki Zola ikincisi Alfred Döblin havasında iyi çizilmiş karakterler kullanarak gerçekten güzel hikâyeler anlatıyorlar. Joe Sacco'nun ünlü Bosna çizgi romanlarının ilki olan Güvenli Bölge Gorazde (İthaki) ve eşcinsel kızının eşcinsel babasını anlattığı Alison Bechdel'in Cenaze Evi – Şenlik Evi (Bilgesu Yayıncılık) hemen hatırlanabilecek diğer önemli grafik romanlardı. Popüler çizgi romanlar arasından da özellikli ve tutarlı, hemen fark edilen nitelikte çalışmalar yayınlandı: Kobayaşi'nin aynı adlı politik romanından yapılan manga uyarlaması Yengeç Gemisi (East Press, Yordam Kitap), Bourgereon'un Aziyade (NTV), iyi bir biyografi örneği olarak Helfer-Duburke'nin Malcom X (Everest Yayınları), anaakım polisiye trüklerinin yanında derinlikli yönsemeleri olan Guarnido-Canales'in Blacksad (YKY) ile Luc Jacamon-Matz'in Tetikçi'si (YKY) bunlardan bir kaçı. Yılın en önemli yerli grafik romanıysa Fırat Yaşa'nın ilk kitabı, Çizgili Pijama'sı (Mürekkep) oldu.

2011'in ilk ayına ve yeni çıkan yayınlara göre konuşursak, geçtiğimiz yılı aratmayacak bir yıl yaşayacağımız tahmin edilebilir. Bu yıl içinde Abdülcanbaz'ın yeniden yayınlanmaya başlayacağını, Erdal Öz'ün Sığırcıklar kitabından Soner Tuna imzalı aynı adlı bir uyarlamanın hazırlandığını, Galip Tekin'in çalışmalarından derlenen bir albümün ise çok yakında çıkacağını duyurabilirim. İlban Ertem, uzun zamandır üzerinde çalıştığı İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası uyarlamasını ise bu yıl artık bitirir diye umuyorum.

Birgün Kitap, 5.2.2011

ALINTIDIR----------



Jedmau

bu yazımı demin baska bir yere yazmıstım , konu hakkında dusuncelerimi burdada paylasmak isterim.


Yazımda hiç bir yayın evine gönderme yoktur. Zaten hiç bir yayınevi ile en ufak ama en ufak bir sorun yoktur. Kaldı ki devamlı birbirimizi herzaman destekleriz.

Sanırım 1 seneden fazla oldu bir başlıkta bir konuyu dile getirmiştim. Başlığı aramadım fazla zamanım yok diye.

Eskiden çizgi roman çeşitleri çok azdı. ve ne basılsa satar gibi bir hava vardı.Ama şu anki gelinen duruma bir bakın. Hoz olsun gerekli olsun biz olalım piyasada bu kadar yayın bolluğu olmasa satış rakamları şu ankilerin 2 katı rahat olurdu. Neden , çünkü okuyucunun belli bir bütçesi var. Örnek 3 ay içersinde sadece spiderman 10 basılmış olsa herkes ona yönelecekti. Çünkü alternatif olmayacaktı.

Gidin bir dnr mağazasına ve yeni çıkan çizgi roman adetlerine bakın. İnanın yayınları yermek için demiyorum ama adını sanını duymadığım bir sürü siyasi ve klasik çizgi roman ile karşılaşıyorum.

Kendimden örnek vermek isterim , biz star warsa başlayacağımız zamanlarda ntv yayınları daha çr basmıyordu. Tam piyasaya çıkacağımız zaman onlarda çıkarttı. Bu olayların artı ve eksileri oluştu, nelerdi bunlar.

Artılar

1- Yapılan büyük reklam kampanyaları ile çizgi romana olan ilgi arttı.
2- Düşük fiyat politikası ile birsürü yeni çizgiroman okuyucusu kazandık.
3- Büyük kitap evlerinde çizgi romana verilen değer yükseldi.

Eksiler

1- Yapılan satışların hacmi diğer büyük yayınevelerinin iştahını kabarttı. Ve her nekadar karşı olsamda bu gaz ile kitapevleri yayına boğuldu.
2- düşük fiyat politikası bizim gibi ufak ama bu işe gönülvermiş yayın evlerini zora soktu.
3- çıkan yayın bolluğunda basılan yayınlar gerekli ilgiyi görmedi.

bu şekilde yayın evleri zora girmeye başladı. Ve sanırım maliyetler artmaya başladı.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Şu andan itibaren sadece kendi yayınevim hakkında düşünceleri yazacağım.

Herzaman şunu savundum , bir sürü yayın yerine daha sağlam riski az , kalitesi yüksek yayınlar ile piyasaya girmek çok önemliydi. Bu şekilde hem devamlılık sağlanır hemde olaya daha hakim olabilirsiniz.

Okuyucuyu yayınınıza kanalize etmek burdaki en önemli etkendir. bunuda az sayıda seri ile başarabilirsiniz. Okuyucunuza bir dahaki sayının heycanını vermek önemlidir. bu sekilde hem okuyucu memnun olur hem siz kazanırsınız mantalitesi benim için önemli olmuştur.

Tüm iyi niyetimle söylüyorum belki piyasadaki en tuzu kuru yayınevlerinden biriyiz , aldığımız belli sattığımız belli , ne yapacağımız belli. bende bazen gaza gelip yeni bişetylere heves ediyorum ama fizibiletisini yaptığım çıkan sonuç riskliyse bulaşmıyoruz. çünkü Türkiye şu an itibari ile bukadar yayını kaldırabilcek bir durumda değil. Piyasada 5-10 tl ye bir sürü çizgi roman var ve müşterinin sizi seçme yüzdesi baya düşmeye başladı. bu riske girmek ilerde herkesi zora sokacaktır.

çoğu arkadaşım ve yakın dostlarım bana neden fuarda yayın çıkartmadın neden bu kadar ara verdin dedi. hepsine aynı şeyi söyledim , şu an çıkıcak yeni yayın okuyucuyu yeni yayına itecektir ve eski sayıların özümsenmesi dahada zor olacaktır. ama sanırım en azından kendi adıma haklı cıktım ve su an piyasada olan yayınlarımın satısları dahada yukseldi.

yani darth vader özel cıktıgı an umbrella academy basılsa gume giderdi , cunku zaten insalar 30 lira verip vaderı alacaklardı , kaldıki oyle oldu ve insanlar butcelerini o ay vadera yonlendirdiler.

aşağıda bir örnek vermek isterim , belki şuanda ilk defa okuyucuya acık bir yerde net rakamları paylasıyorum.

1 ocak 2011 tarihine kadar , iadeler dusulmus sekilde hem dagıtım hemde kendi bunyemizde sattıgımız çr rakamları aşağıdadır.

Klon Savaşları 1    2559
Klon Savaşları 2    1806
Klon Savaşları 3    1505
Klon Savaşları 4    1330
Klon Savaşları 5    965
Klon Savaşları 6    841

Toplam :    9006

burda ilke goze carpan cıkan ilk 4 sayının rakamlarının gayet yeterli ve yuksek oldugudur. ama sayı 5-6 da bir dusus vardır bunun bence nedeni.

1- cıktıkları aylarda , vader dahil cıkmıs yeni yayınların bollugu.
2- dnr fazla iadeler
3- yayınların yeni olusu

yani kendi capımda belki yanlıs dusunuyorum ama verdiğim karalar ile cıkan sonuclar bu sekilde yorumlanıyor.

şimdi sayı eger bu seriye bastıgım kitapın satısları ile yenisini basarım mantıgı ile girseydim , su an dur noktasına gelmistim. ama hesap kitap ona gore yapıldı ve yeni yayınların hazırlıkları coktan yapıldı. inanıncım star warsta yeni yayınlar cıktıkca eskilere olan talebin tekrar artacagı yonundedir , cunku zaten verilen arada alıcak kisiler alımları yaptı , simdi daha seri ile bulusmamıs okurlar icin alım zamanı diye dusunuyorum.


bunlar sahsi fikirlerimdir , olumlu olumsuz tum yorumlarınızı memmnuniyetle bekliyorum

sevgiler
ertan

rumar80

   Bir yayınevinden bu kadar net bir açıklama geldiği için gerçekten teşekkür ederiz Ertan Bey. Ama bu Klon savaşları 7'nin hala ortalarda olmamasına mazeret değil. ;D ;D :D
   Şaka bir yana okuyucuya açık açık yazdığınız ve paylaştığınız için bir kez daha teşekkür ederim

Jedmau

Alıntı yapılan: rumar80 - 15 Şubat, 2011, 13:56:26
   Bir yayınevinden bu kadar net bir açıklama geldiği için gerçekten teşekkür ederiz Ertan Bey. Ama bu Klon savaşları 7'nin hala ortalarda olmamasına mazeret değil. ;D ;D :D
   Şaka bir yana okuyucuya açık açık yazdığınız ve paylaştığınız için bir kez daha teşekkür ederim

Asıl ben size teşekkür ederim :)

Klon savaşları 7 için az kaldı , beklediğinize fazlası ile değecek :)

hanac

Satış rakamları ve ayrıntılı bilgilendirme için teşekkürler.

Anladığım kadarıyla D&R satışları epey yer tutuyor JBC de.

Diğer yayınevlerinden ayrıldığınız nokta burası gibi, onların satışı ağırlıklı olarak Sahaflar üzerinden yapılıyor.

Sizde bu oran nedir ?

Tarkan Kurt

Öncelikle değerli açıklamalarınız için teşekkür ederiz, satış rakamları konusunda da aydınlanmış olduk, ancak D&R ın yüksek iade rakamlarını anlayabilmiş değilim, çünkü İzmir'deki D&R lara gittiğimde klon savaşlarının birçok  sayısınıı bulmak mümkün olmuyor. Bu arada bu satış rakamlarınız daha da artacaktır. Henüz Klon Savaşlarını almamış olan benim gibi okurlarda zaman içinde alacaklardır.  :)

Jedmau

O konudada size bilgi vereyim hemen,

Yine kendim adına konuşuyorum , bizim okuyucu kitlemiz başta DnR olmak üzere büyük kitapevlerindeki genç kesim. Bu kesim zaten sahaflardan alışveriş yapma alışkanlığı olmayan insanlar.

Ama ilginçtirki kadıköy çarşısı , özellikle İlyas bey tekli satış noktaları esas alındığında ( yani dnr mağazaların herhangi bir noktası ) en yüksek satış rakamlarına ulaşıyor.

Genel görüşüm şu an için bizim satışlarımızda sahaf satışları %10-15 gibi bir yere sahip.

Ama dediğim gibi bu bizim yayınlarımıza özel bir durum , ben satış yüzdelerim bu şekildeyken bile sahaflara inanaılmaz önem veriyorum. Şayet başka bir yayın evinin satışlarının % 70-80 paydası sahaflarda gerçekleşiyorsa onlara çok ama çok önem vermeliler. Çünkü sahaflar okuyucu ile yüzyüze gelen tek noktadır. Yayınızı onlar okuyucuya sevdirip önerirler. Bu yüzden baş tacı edilmesi gereken kurumlardır.

Sevgiler
Ertan

rumar80

   Eyyüp Bey'in bu saptaması çok önemli. Bu konuda bir örnek te ben vermek istiyorum. Sevgili Ertan Bey'in katkıları ile yılbaşında bir arkadaşımıza Klon savaşları setini hediye etmiştik. Kendisi sonra bana seriyi bitirdiğini ve merakla yedinci sayıyı beklediğini yazmıştı.
   Altın madalyon ve diğer kardeş sitelerin temel görevi (biraz ciddi oldu galiba?) çizgi romanları okuyucuya tanıtmak, fikir vermek ve paylaşmak. Bunun sonucu da uzun vadede satışa bir şekilde yansıyabilir kanaatindeyim.

Jedmau

Alıntı yapılan: Tarkan Kurt - 15 Şubat, 2011, 14:04:28
Öncelikle değerli açıklamalarınız için teşekkür ederiz, satış rakamları konusunda da aydınlanmış olduk, ancak D&R ın yüksek iade rakamlarını anlayabilmiş değilim, çünkü İzmir'deki D&R lara gittiğimde klon savaşlarının birçok  sayısınıı bulmak mümkün olmuyor. Bu arada bu satış rakamlarınız daha da artacaktır. Henüz Klon Savaşlarını almamış olan benim gibi okurlarda zaman içinde alacaklardır.  :)

Dnr Yuksek iade rakamları su sekilde oluyor.

Sayı 5 ve 6 dan yaklasık 1700 er adet alıyorlar , ve eski satılan kitapların odemesi geldiğinde yenilerde iade yapıyorlar :)

Bu sekilde kitapların bulunabilirliği dusuyor malesef.

Jedmau

Alıntı yapılan: rumar80 - 15 Şubat, 2011, 14:08:51
   Eyyüp Bey'in bu saptaması çok önemli. Bu konuda bir örnek te ben vermek istiyorum. Sevgili Ertan Bey'in katkıları ile yılbaşında bir arkadaşımıza Klon savaşları setini hediye etmiştik. Kendisi sonra bana seriyi bitirdiğini ve merakla yedinci sayıyı beklediğini yazmıştı.
   Altın madalyon ve diğer kardeş sitelerin temel görevi (biraz ciddi oldu galiba?) çizgi romanları okuyucuya tanıtmak, fikir vermek ve paylaşmak. Bunun sonucu da uzun vadede satışa bir şekilde yansıyabilir kanaatindeyim.

Evet sizlerin bu konudaki yeri çok önemli.

Bunun yanı sıra Jbc Yayınevi olarak belki son iki senede hiç abartmadan söyleyebilirimki 1000 adete yakın Promosyon Baskısı çizgi roman hediye ettik. Bu şekilde hem daha önce yayınlarımızla daha tanışmamış okurlar ile buluştuk hemde maddi durumu yüksek olmayan genç kardeşlerimize yayınlarımızı okuma şansı verdik.

O yüzden hediye dağıtılması konusunda tamamen pozitif düşünüyorum.

hanac

Alıntı yapılan: Jedmau - 15 Şubat, 2011, 14:10:46
Dnr Yuksek iade rakamları su sekilde oluyor.
Sayı 5 ve 6 dan yaklasık 1700 er adet alıyorlar , ve eski satılan kitapların odemesi geldiğinde yenilerde iade yapıyorlar :)
Bu sekilde kitapların bulunabilirliği dusuyor malesef
.

İşte bu gibi durumlarda sahaflar devreye giriyor.

İstediğiniz sayıyı bulabiliyorsunuz.

rumar80

   Bugün öğlen GON'a gidip gelen ingilizce çizgi romanlara bakarken Planet Hulk'u sordum. Gelmiş. Aldım. Ama içim de acıdı. Tam 30TL. Arkadaşlar zurnanın zırt dediği yer budur bence. Comics'i destekleyelim diyorum. orjinalini okuduğum bir macerayı hem de iki kitap olarak alıyorum ve bu kadar para.
   Bu maymunun gözü açıldı dostlar. Devam ettiğim serileri bırakmayacağım belki ama, diğerlerine biraz düşünerek yaklaşacağım..... Yoluna yoluna tüy kalmadı