kedidiro'dan topu bir arada

Başlatan kedidiro, 07 Mayıs, 2013, 23:53:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kedidiro

 
Alıntı yapılan: alan ford - 30 Mayıs, 2013, 00:09:44
  Abi başlığına çok fazla müdahil oluyoruz ama idere et. hazır laf Can Kozanoğlu'ndan açılmışken, Kemal Safa Güntekin mahlasıyla yazan yazar kimdir biliyor musun? İletişimden iki romanı çıktı. Kadın Düşkünü ve Rita. Ben ilkini okudum , ikincisini bu aralar okuyacağım. Sanki Can Kozanoğlu ve Tanıl Bora kafa kafaya verip roman yazmışlar gibi ???
geçen kitap fuarında iletişim editörlerinden Can Belge'ye sorduğumda ser verip sır vermemişti. ancak kötü haber olarak serinin devam etmeyeceğinden bahsetmişti. bu arada rita ilk kitaptan daha güzeldir bence... zaten devam etmeyecek olmasına da bu sebeple üzülmüştüm.

kedidiro

   şu ara trenlere, demiryollarına, istasyonlara takılmış durumdayım. uzun hikaye (osman sınav ) , von ryan's express ( frank sinatra) gibi filmler izledim. iletişim'den çıkmış tanıl bora derlemesi ''tren bir hayattır''ı ve haydar ergülen'in edebiyatçılardan derlediği '' trenler kalkar haydarpaşa'dan'' ı okuyorum. bu haftayı kendime demiryolu haftası yaptım. var mı demiryolu çizgi romanı, müziği, filmi vs...

kalidor

Meram Ekspres ve Mavi Tren'le İstanbul-Konya arası 3-4 sene gidip geldim. Tren arıza veya bekleme yapmazsa 14 saat sürerdi. Yanında arkadaş varsa keyifli yoksa Eskişehir'i geçtikten sonra yolun yarısı bozkır, adamı sıkıntıdan patlatır. Benim dediğim 10-12 sene önceki durum, şimdi biraz modernize oldu trenler yoksa kışın kaloriferler cehennem gibi yanar, lambalar sönmez, içerde yenen yemek kokusuna, çocuk ağlaması, aksırık, tıksırık, insan nefesi karışır, bir daha binmem diye kendi kendinize söz verirsiniz de demirden korkan trene binmesin, ucuz el mahkum. Demir atın Anadolu bozkırında hikayesi boldur. Bir de zamanında mavi trenle Adana'dan Konya'ya gitmiştim Tarsus'taki ünlü Yenice istasyonunda binerek. Torosların arasından geçerken Allah'ım ne manzaraydı, unutamam.
Crom! Ölüleri Say...

kalidor

Büyük bir bölümü trende geçen en güncel film olarak değişik bir bilimkurgu filmi olan Yaşam Şifresi'ni önerebilirim.

Crom! Ölüleri Say...

kedidiro

      tren çocukluğuma dair hatırladığım ilk ulaşım aracıdır. yatılı okul yıllarında da en ucuz ulaşım şekli olduğundan sabahın beşbuçuğundaki oturaya yetişmeye çalışırdık. hem mesleki ilgi açısından hem dünya görüşüm açısından kendimi trenlere hep yakın hissetmişimdir. yıllardır binmemiş olsam da... bu yüzden trenlere dair her şeye ilgim var. ve evet son dönemin trenli hikayeleri ''yaşam şifresi''ni de denzel washington'lu '' durdurulamaz''ı da izledim, özellikle ikincisini çok sevdim.
  bu arada aklıma gelmişken ; ne çok trenli 2. dünya savaşı filmi var, dikkat ettiniz mi?

s.b

Alıntı yapılan: kalidor - 24 Haziran, 2013, 14:34:29
Büyük bir bölümü trende geçen en güncel film olarak değişik bir bilimkurgu filmi olan Yaşam Şifresi'ni önerebilirim.



İzlediğim nadir filmlerden biridir. Sonuna kadar keyifle izlettiriyor kendini ve müthiş bir finalle son buluyordu.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

alan ford

  Yine İletişim'den çıkan Memleket Garları var  kitap olarak.

  Film olarak da aklıma gelen Jim Jarmuch'un Mystery Train'i , ki güzel insan Joe Strummer da var kadroda. Bir de tabii hem film hem de kitap olarak Trendeki Yabancılar var.

Yıllar öncesinden Demiryolu ve Hapishane İş Şarkıları adıyla bir albüm yayınlanmıştı memlekette. Yanlış hatırlamıyorsam Sarp Keskiner'in  derlediği orijinal blues şarkılarından oluşan harika bir albümdü .
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

rumar80

  Trende geçen filmlerden ilk aklıma gelen filmler:

Strangers on a train
Lady vanishes
Murder on The Orient express

Her ne kadar trende geçmese de sondaki tren kazası ile The Greatest Show on Earth

Gambit

http://www.imdb.com/title/tt0800241/

Rusya da 7 yil yasamis birisi olarak, Rusya dogasini ve tren yolculuklarini birebir anlatan basarili bir film ( bu acidan)

kedidiro

Alıntı yapılan: Gambit - 24 Haziran, 2013, 19:28:50
http://www.imdb.com/title/tt0800241/

Rusya da 7 yil yasamis birisi olarak, Rusya dogasini ve tren yolculuklarini birebir anlatan basarili bir film ( bu acidan)

tren haftamda sırasını bekleyen film de bu idi...

V

Henüz okumayan varsa Jack London'un "Demiryolı Serserileri" tam da bu konuya yaraşır bir kitaptır.
"İstemem,eksik olsun.."

V

Bir de çocukluğumda izlediğim ve dehşet içerisinde kaldığım bir film vardır.Tren hattı üzerinde kaçak yolculuk yapan insanlar ile makinistlerin

ölümcül savaşlarını anlatıyordu film.Öyleki makinistin birisi demir bir çubuğu bir tele bağlar ve vagonların altına sarkıtır,süratle giden trenin vagonlarının

altındaki kaçak yolcular seken demir çubukla darbe alırlar ve tutundukları yeri bırakırlardı.. :'(

Var mı filmin ismini hatırlayan?
"İstemem,eksik olsun.."

rumar80

  Yeni dönem filmlerinden Unstoppable'ı da unutmayalım.

  Suladığı millionaire filmindeki tren üstü yolculukları unutmayalım.

kedidiro

TREN   NOTLARI;
1-   Tren saati veya trenli saat mi demeli? Serkisoff marka cep saatleri...
2-   Trenli türküler; hep gurbete dair. Benim için en özeli öğretmenliğe ilk başladığım köydeki minik Emine'min çocuk sesinden ilk kez duyduğum; 'Kara tren gelmez m'ola- Düdüğünü çalmaz m'ola- Gurbet ele yar yolladım- Mektubumu almaz m'ola''
En ünlü tren türküsü ise ; ' Kara tren gecikir- belki hiç gelmez...'' olmalı
3-   Trenli şiirler ; gerçi trenin kendisi başlı başına şiirdir ya, ilk aklıma geliverenlerden biri Attila İlhan'ın ;  '' alsancak garına devrildiler – gece garın saati bela çiceği...'' diye başlayanı...
Tabii Nazım Hikmet'in neredeyse tamamı trende geçen anıtsal şiiri '' Memleketimden İnsan Manzaraları''nı da unutmadan.Yine de bir tren şairimiz olacaksa bu hem trenlere adanmış bir kitabı olan hem trenlere dair derlemeyi hayata geçiren Haydar Ergülen olmalı
4-   Bu arada İngiliz özel demiryolu şirketinin kadrolu bir tren şairi varmış. Adı Ian MacMillan. Görevi trenlerde yolculuk edip yolculara, personele trenlerle ilgili şiirlerini okumakmış...
5-   Tren kitaplarının en ünlüsü ;'' Şark ekspresinde cinayet'', tren filmlerinin en ünlüsü; '' Trendeki Yabancılar (Alfred Hitchcock) desem olur mu?
6-   Bu arada sinema tarihinin ilk filmi de biliyorsunuz; '' La Ciotat Garına Trenin Gelişi'' Hatta izleyenlerin bağırış, çağırış kaçıştıkları bilinir. Bu film ülkemizde de ilk gösterilen filmdir.
7-   Doğrudan trenle ilgili olmasa da romanlardan Anna Karenina, film sahnelerinden Doktor Jivago'yu anmalıyız. Bu arada Tolstoy'un da bir tren istasyonunda öldüğünü biliyor muydunuz? Ölmeden önce kendi kaderiyle, yarattığı kahramanının (Anna) kaderi arasındaki bağı anımsamış mıdır?
8-   Demiryol takımları... Herhalde ülkemizde çok alakasız insanların kendisine duygusal yakınlık hissettiği ve hiçbir zaman sıra başı olmamış takımlar arasında Adana Demirspor'un özel bir yeri olmalı. Bu yıl süper lige yükselme play off'unda şehrimin takımına elendiler. Sonrasında lig  Manisa'ya da yar olmadı. Bize de çifte hüzün kaldı.
9-    Çocukluğunu demiryolu geçen şehirlerde yaşamış olup ta rayların üzerine bozuk para, çay kaşığı koymayan var mı?
10-    Sunay Akın'ın oyuncak müzesinde trenlere ayırdığı bölüm. Bir kompartımanın her unsuruyla döşenmiş olduğu ve seslerle de desteklenmiş bu bölümü mutlaka görmelisiniz. Sesler arasında öküz sesi bile var. Daha ne diyeyim?
11-   Ben Türkiye'nin ilk demiryolu hattının ucunda yer alan bir merkezde doğdum. (Aydın-İzmir-Turgutlu) bu yönden şanslıyım. Ancak ülkemizde bir çok şehre trenle gidemezsiniz. Örneğin; turizmin başkenti Antalya'ya, Çanakkale'ye, Muğla'ya veya Trabzon'a ( Bu arada bir dönemin popüler dizisi Yaprak Dökümü'nün final bölümünde aile Haydarpaşa'dan trene binip Trabzon'a doğru yola çıkmıştı.)
12-   Ülkemizde ilk demiryolunu İngiliz ve fransızlar yaptı. Amaç Ege'nin tütününü,zeytinini, Çukurova'nın pamuğunu limanlara taşımaktı malum.1924'te demiryolları devletleştirildiğinde 4000 km demiryolu devraldık. Sonraki seksen senede ise toplam demiryolu ağımız ancak 10000 km'ye çıkarıldı ki bunun büyük kısmı Cumhuriyetin ilk onbeş yılında yapılmıştır.
13-   Son olarak gereksiz ama çok hoş bir bilgi; İzmir'i bilenler demiryolu hattında yer alan Hilal istasyonundan da haberdardır. Bu istasyonun adı nereden gelir? İlk demiryolu hattımız Aydın-İzmir'le, hemen ardından yapılan İzmir-Kasaba(Turgutlu) hattı söz konusu istasyonda kesişir. Bu görünümden hareketle döneminde halk arasında buranın adı Stavria (istavroz=haç) istasyonudur. Sonrasında müslüman ülkede istavroz diye istasyon adı olmaz denilerek Hilal'e çevrilir. Hilale benzemiyor olmasınınsa bir önemi yoktur.

ercoktay

Alıntı yapılan: kedidiro - 24 Haziran, 2013, 13:45:33
   şu ara trenlere, demiryollarına, istasyonlara takılmış durumdayım. uzun hikaye (osman sınav ) , von ryan's express ( frank sinatra) gibi filmler izledim. iletişim'den çıkmış tanıl bora derlemesi ''tren bir hayattır''ı ve haydar ergülen'in edebiyatçılardan derlediği '' trenler kalkar haydarpaşa'dan'' ı okuyorum. bu haftayı kendime demiryolu haftası yaptım. var mı demiryolu çizgi romanı, müziği, filmi vs...

Tren denince bir tek kişiyi bilirim. Tren bir hayattıra destek verenlerden biri olan Orhan Berent arkadaşımız. Lal Zagor içi yazılarından hatırlarsınız belki. Orhan abinin kendi sitesinde çok güzel bir tren bölümü de var. Bu foruma üye mi bilmiyorum. Ama kardeş site resimli romanda uzun zamandır var.

http://web.deu.edu.tr/berent/tren/

Ayrıca yeni kitabı da çıktı. Ama bu seferki denizler hakkında.

http://berentorhan.blogspot.ch/2013/06/iskeleye-yanasan.html