dean'in izledikleri

Başlatan dean, 19 Ağustos, 2013, 15:53:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dean

Divergent



http://www.imdb.com/title/tt1840309/

  Hungers Games'ten sonra Young Adult roman uyarlamaları içinde yapımcılar distopik konulara sahip kitaplara yöneldiler. Bir ara vampirler modaydı, sonra az biraz melekler derken diptopik filmler geldi. Bence iyide oldu. Oluşturulan atmosfer sayesinde amiyane tabirle mıç mıç genç aşıklar kalıbından kurtulmuş olduk. Hunger Games özellikle ilk iki filmiyle bu türün öncüsü olmuştu. Geçen sene vizyona giren Divergent ise türün yakın gelecekte de beyazperdeki varlığının süreceğini kanıtladı.

  Divergent, hem gişe olarak hemde kalite olarak şu anda Hunger Games'in altında gibi görünsede gelecek filmle sınıf atlayabileceğinin sinyallerini verdi açıkçası. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1'dan çok daha fazla beğendiğimi söylemeliyim. Yalnız film ile ilgili bence en büyük sıkıntı 139 dakikalık uzun sayılacak süresini bence doğru kullanamamış olması. Süre sıkmıyor. Lakin bu sürede çok daha fazla hikaye anlatabilecekken daha güvenli sularda dolaşmak için, konunu derinine inmekten kaçınıyor. Sağlam kurulmuş atmosferi tam manası ile dolduramıyor. Bunu düzeltmek ikinci filmin elinde. İkinci film bu hataya düşmeyip daha sağlam bir hikaye ile gelirse Hunger Games etkisine yakın bir etki yaratabilir diye düşünüyorum.

dean

Citizen Kane



http://www.imdb.com/title/tt0033467/?ref_=nv_sr_3

  Orson Welles'ın sinema tarihini değiştiren efsane filmi. Bu film ile söylenecek şeyler iki-üç paragrafa sığacak şeyler değil tabi ki. Bu film ile ilgili en önemli şey filmin daha önce eşine benzerine rastlanmamış hikaye anlatımı ve çekim teknikleri. Günümüzde artık her yerde gördüğümüz flashback ve flashforward konsepti ilk defa bu filmde işlevsel kullanılmıştır. Deep focus(net alan derinliği) dediğimiz yani ekrandaki her elementin aynı şekilde aydınlatılması böylece ekranda gördüğümüz herşeyin net olarak bize yansıtılması gibi teknikler en iyi şekilde yine ilk defa bu filmde kullanılmıştır.

  Tabi sevmeyenlerde var filmi. Ama sevmeyenlerin genel yorumu "aaa tarihin en iyi filmi bu muymuş" gibi oluyor. Ama bu film sadece oturup basitçe izlenecek bir film değil. Üzerine çalışılması gereken bir film.

 

dean

North by Northwest



http://www.imdb.com/title/tt0053125/?ref_=nm_knf_t1

  Bu ara klasik filmlerden gidiyorum. North by Northwest'i ilk defa izledim. Alfred Hitchcock'da sevdiğim bir yönetmendir. Klasik filmler içinde izlerken en fazla keyif aldığım filmler Alfred Hitchcock'un filmleri. Hitchcock'un filmleri gerçekten zamansız sıfatını sonuna kadar hakkediyor. Aradan 50 senede geçse kesinlikle sıkmadan, keyifle izlettiriyor.

  Film zaten türünün başyapıtlarından biri. Zamanına göre güçlü atmosferi. Zamanının ötesinde senaryosu ve yönetmenliği ile kesinlikle kaçırılmamacak bir film.

dean

Spartacus



http://www.imdb.com/title/tt0054331/

  Daha önce bu bölümde Stanley Kubrick'in filmlerinin kalitesini kabul etsem de filmlerinden keyif almadığımı çünkü sinema anlayışını beğenmediğimi belirtmiştim. Spartacus filmi bunun tam tersi bir yerde duruyor zira Spartacus, Kubrick'in 2. dönem filmleri gibi yönetmenin tamamen kendi tarzı ile çektiği bir film değil. Spartacus büyük bir stüdyo filmi. Tabi böyle bir filmde Kubrick, kendine has tarzını sonraki filmleri gibi yansıtamazdı.

  Spartacus, dönemi itibari ile büyük ve güzel bir film. Atmosferi ve oyunculukları çok iyi filmin. Kirk Dougles rolüne yakışmış. Kubrick ise güzel karaler yaratmayı bilmiş. Seyretmeyen var mıdır bilmiyorum ama seyretmeyen kesinlikle kaçırmasın.

dean

Good Morning, Vietnam



http://www.imdb.com/title/tt0093105/

  Vietnam savaşını konu edinen filmler içinde Good Morning, Vietnam hemen ayrılıyor. Diğer filmlerde olduğu gibi savaşın ve acının içinde başlamıyor. Sanki konu Vietnam değilmiş gibi daha naif, hatta eğlenceli sayılabilecek bir yönde başlıyor. Ama tabi hiçbir şey göründüğü gibi olmuyor.

  Robin Williams bu rollerin adamı. Supporting Cast'da döktürmüş. Yönetmen Barry Levinson'da oldukça iyi, başarılı bir yönetim çıkarmış. Ben beğendim.

dean

The Maze Runner



http://www.imdb.com/title/tt1790864/

  Film şaşırtıcı derecede başarışı. Bu kusursuz olduğu anlamına gelmesin tabi ama gerek kamera arkası gerekse de kamera önüne baktığımız zaman, üstüne bu tip filmler için düşük diyebileceğimiz 34 milyonluk bütçesini hesaba katarsak, filme şaşırtıcı derecede başarılı diyebiliriz. Young Adult roman uyarlamalarının coştuğu, her stüdyo'nun benimde böyle bir film 3'lemem, 4'lemem olsa dediği bir dönemde iyi bir film diyebiliriz The Maze Runner'a. Filmin en başarılı kısmı atmosferi. Zaten filmin başarısı kesinlikle atmosfere bağlıydı. Labirent'i hissedersek filmi de hissedecektik.  Labirent'i hissettirmeyi başardı. Devam filmleri de yolda.

emre ozdamarlar

Maze runner'i ben de begendim. Basina sifir beklentiyle oturmustum, eglenceli bir film cikti.

V

 Güzel filmdi.Devam filminde bütçe artarsa sağlam bir serimiz olur.
"İstemem,eksik olsun.."

dean

Yes Man



http://www.imdb.com/title/tt1068680/?ref_=nm_knf_t1

  Peyton Reed, Ant-Man'in yönetmeni olduktan sonra Reed ile ilgili fikir sahibi olmak için izledim. Aslında arşivimde olan bir filmdi lakin ben şu zamana kadar izlememiştim. Keyifli bir film olduğunu söylemek mümkün. Jim Carrey her zamanki Jim Carrey. Peyton Reed ise bu tip bir film nasıl çekilmesi gerekiyorsa öyle çekmiş. Ne eksiz ne de fazla. Beklentiler çok yüksek olmazsa beğenileceğini düşünüyorum.

dean

Beyaz Melek



http://www.imdb.com/title/tt1064931/?ref_=nv_sr_1

  Mucize filminin vizyona girmesi ile birlikte bu ara Mahsun Kırmızigül ismi ön planda yine. Ben daha önce Kırmızıgül'ün filmlerini izlememiştim. Beyaz Melek ile izlemeye başladım. Zaten sırada da Güneşi Gördüm var.

  Beyaz Melek, özellikle teknik açıdan bir Türk filmi için başarılı. Mekan tasarımları olsun, görüntü yönetmenliği olsun başarılı. Ama bence en büyük sorun duygu sömürüsü ve mesaj verme hastalığı.

  Tamam Türk filmlerinde duygu sömürüsü olayına alışkınız ama senaryonun her saniye ağlatmaya yönelik ilerlemesi bir noktadan sonra yorucu olmaya başlıyor. Üst üste gelen trajik olaylar belli bir süre sonra inandırıcılığını kaybediyor. Filmi izlerken biliyorsunuz ki bir sonraki sahne bir öncekinde daha yürek yakan, daha vurucu, daha da ağlatmaya yönelik olacak. Olacakta adama acı overdose etki yapıyor.

  Mesaj verme dedim. Filmlerin bir mesajı elbette olacak. Olmalı da. Ona bir şey demiyorum. Lakin bu derece kör göze parmak olarak vermek bence doğru değil. Anladık. "Büyüğü huzur evine bırakmak kötüdür", "doğu insanı batılıdan iyidir". Tamam Mahsun anladık. Aldık mesajı. Ama bütün diyaloglarda bunun altını çizmeye gerek var mı ki ?

  Olumsuz yönleri bir kenara bırakırsak şöyle ilginç bir durum var. Yukarıda yazdıklarıma rağmen film sıkmadı. Merakla izlettirdi. Özellikle oyuncu kadrosunun filme katkısı en üst düzeyde. Zaten böyle bir filmde inandırıcılıktan uzak performanslar izleseydik bütün film çökerdi. Genel hikaye anlatımını da konsepti içinde başarılı buldum. Mahzun Kırmızıgül ilk yönetmenlik denemesinde mesaj verme kaygısını ve duygu sömürüsünü abartsa da bir ilk film olarak iyi bir iş çıkarmış.

dean

Memoirs of a Geisha



http://www.imdb.com/title/tt0397535/

  Filmi çok beğendim. Özellikle benim gibi Japon kültürünü seven, araştıran bir insan için muazzam bir film. Japon kültürü ve Geisha kültürü ile ilgili olarak insana bir çok şey öğretiyor ve araştırmasına teşvik ediyor. Film olarakta kaliteli çekilmiş olduğunu söylemeliyim. Senaryosu, yönetmenliği, oyunculukları üst seviyede. Yönetmen Rob Marshall işte böyle filmler çekmeli. Marshall, Pirates of the Caribbean çekmemeli. Son olarak filmin önemli sahnelerinde Snow Dance'ı atıyorum. Bence film kaçmaz cinsten.

https://www.youtube.com/watch?v=63FxLM3AQt4

dean

Unforgiven



http://www.imdb.com/title/tt0105695/

  90'ların başında gelen bir Western klasiği, Clint Eastwood bütün Western geçmişini katmış bu filme resmen. Hikaayesi, senaryosu üst düzey. Filmde Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris gibi isimlerden oluşan şaka gibi bir kadro var. Bu kadronun tekil performansları ve ekip uyumu son derece başarılı. Eastwood'un yönetmenliğini yaptığı filmlerdeki belki de en yüksek atmosfere sahip filmlerinden biri aynı zamanda. Vahşi batı atmosferini sonuna kadar hissettirmeyi başarmış. En iyi film ve en iyi yönetmen dahil dört dalda Oscar kazandığını da söylemeden geçmeyeyim.

kedidiro

-- seni hayvan... Silahı bile olmayan birini öldürdün
-- arkadaşımın cesedini barının önünde sergileyecekse bir silah edinmeliydi...

V

-Bu hiç adil değil, yeni bir ev yapıyordum.

-Bunun adil olmakla ilgisi yok.
"İstemem,eksik olsun.."

hanac

Alıntı yapılan: dean - 14 Ocak, 2015, 13:30:22
astwood'un yönetmenliğini yaptığı filmlerdeki belki de en yüksek atmosfere sahip filmlerinden biri aynı zamanda.
Vahşi batı atmosferini sonuna kadar hissettirmeyi başarmış.

Filmin sonunda Clint Amca'nın Saloon'u tek başına bastığı sahne de en iyi çatışma sahnelerinden biridir.

O ne muhteşem bir çekim ve oyunculuktu. Sinemada izlemiştim ve hayran kalmıştım.