Çizgi Romanla İlgili Yeni Yıl Temennileri

Başlatan xmenac, 27 Aralık, 2016, 17:06:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xmenac

Çizgi roman sayısının hızla arttığı bir seneyi daha geride bırakıyoruz şu günlerde. Dolayısıyla, gelecek seneye yönelik temennilere başlamak için iyi bir vakit diyebiliriz. Forumdaki üyelerin yayınlanmasını istedikleri çizgi romanları belirttiği bir başlık halihazırda var, bu nedenle burada diğer hususlarla ilgili temennilere yer vermemiz uygun olur diye düşündüm.

Çizgi roman sektöründe okuyucu açısından işler iyi gidiyor gibi, fiyatlar son zamanlarda biraz hızlı yükselse de, gerek yayın çeşidi gerekse edisyonlar gayet tatmin edici düzeyde. Yayın çeşidi o kadar arttı ki; sert kapaklı ve varyant kapaklı ekstra baskıların bile yaygınlaştığı günlere geldik. Durum böyleyken, ufak detaylar da daha iyi olsun istiyoruz okuyucular olarak.

Benim en çok dikkat ettiğim noktalardan birisi kapak tasarımlarında sadelik ve şablonların formatı. Amerika'da yayınlanan eski tarihli comics'lerin fasikül kapaklarına bakma imkanı bulursanız, epey kalabalık kapaklarla karşılaşırsınız. Amazing Spider-Man serisi bu konuya örnek gösterilebilir. İlgili sayıda yer alan villain'in ismi, Spider-Man'in nasıl zor bir durumda olduğu betimlenir defalarca. Zamanla comics ekolü bu kalabalık kapaklarda değişime gitti ve günümüzde sıkça gördüğümüz sade kapaklara yöneldi. Kapaklar o kadar sadeleşti ki kimi zaman ön kapak çizimleri bile yarım sayfadan ibaret bir hale geldi. Fakat günümüzde de; eskisi kadar olmasa bile, kapaklarda halen çizimi arka planda bırakabilecek öğeler yer alıyor.

Örneğin ilgili eserin best seller olduğunu belirten yazılar ya da eserle ilgili eleştiriler kimi zaman kapakta yer alıyor. Normalde edebi eserlerde sıkça gördüğümüz bu unsurların elbette çizgi romanda yer alması da normaldir fakat ön kapaktaki çizimi geri planda bırakmaktan ziyade, arka kapak bu iş için ayrılsa daha güzel olabilir. Bunların dışında, bir de yeni baskı yapıldığını belirten ikinci baskı logosu var. Zaten hem yabancı yayınevinin hem de yerli yayınevinin logosu kapakta yer alırken, bir de bu tür detaylara yer verilince kapaktaki çizim arka planda kalıyor kanaatindeyim. Şablon formatı olarak değindiğim husus ise; özellikle ciltlerin sırt kısımlarında yapılan tasarımla ilgili. Cilt sırtlarındaki renkler ve yazı tipleri kimi serilerde pek çok defa değişime uğramış. Daha çok fumetti serilerinde bu detayı farkettim.

İç sayfalara değinmek gerekirse, yazı tipi ve grafik çalışmalar genel anlamda başarılı. Ciltleme konusu da yine aynı şekilde başarılı. Eskiye nazaran daha dayanıklı ciltler okuyoruz uzun zamandır. Fakat bir yazım hataları hususu var ki, yıllardır devam ediyor. İç sayfalarda olmasına alıştık ama maalesef kapakta bile hata olabiliyor.

Bunların dışında, yayın takvimlerinin duyurulması ve mümkün olduğunca bu takvime göre yayınların çıkması sanırım pek çok kişinin önemsediği bir husustur. Çizgi romanların orijinal ebatta yayınlanması ise halen çok nadir görebildiğimiz bir durum. Muhtemelen pek çok okur bu konuyu da önemsiyordur.

caretta

Yayın programının duyurulması ve mümkün olduğunca takvime bağlı kalınması önemli.Çizgi Düşler Teks yayınında
Klasik,Aylık,Maksi ve Özel Serileri yayınlıyor.Bu yayınlardan memnunum.2017 yılında Romanzi ve Magazin serilerini
de programlarına almaları dileğim.Bir de Renkli Seriyi saymayı unuttum.Bu seriden de hızlanmayı arzu ediyorum.
Zagor Maksi  'deki performans gayet iyi idi.Zagor'da İtalya ile kafa kafaya geldik.Artık Teks'e daha fazla yönelmek
zamanı.Bir de neredeyse mefta olmuş,yarıda kalmış frankofonları bekliyorum.Bir türlü çıkmayan Ken Parker'i de.
Bouncer'i 4 yıl bekledik.Türk çizerler de belki silkinerek yeni yapıtlarını ortaya koyarlar umarım...

Mrtekin

İlgisine binaen bir analizimi güncelleyerek, temennilere bağlayacağım.

Malumunuz, bu sene Kasım ayında; 58 kitap ile geçen sene TÜYAP fuarının rekorunu (56) 2 kitap ile kırmış durumdayız. Bu, Varan 1.

Keza; 2016 Kasım ayı itibarı ile çıkanlar (374 kitap); neredeyse; 2015 genel toplamı (373 kitap) ile eşit durumda. Yani; Aralık'ta çıkacak toplam kitap sayısı kadar; piyasa büyümüş olacak.

Toparlarsak; Afu Abi'nin listesine göre; bu sene Aralık ayında çıkanlar (37 kitap) ışığında; piyasa; bu sene, geçen seneye göre, ortalama yaklaşık % 10 büyümüş durumda. Bu; Varan 2.

Bana göre; her şeye rağmen fena bir oran değil...Türkiye'nin 2016 büyüme oranının (%3.2) yaklaşık 3 katı kadar bir büyüme oranı yakalanmış. 2016 gibi çok ama çok zor bir senede; bu oranın çr sektöründe yakalanması cidden takdire şayan...Bu da, Varan 3.

2017 nasıl olacak, göreceğiz...Doların ve Euro'nun önlenemeyen yükselişi; piyasaya fren yaptıracak mı; ilk soru bu galiba?

İkinci en önemli soru; bu büyüme kof bir büyüme mi; sisteme cidden yeni okuyucular ekleniyor mu, bu eklenme fiyatları biraz olsun aşağıya çekebilir mi? Göreceğiz...

Xmenac ve Caretta'nın temennilerine tüm kalbimle katılıyorum. Kendi adıma; Tarkan ve Tolga'nın tamamlanması, Karabala 2'nin gecikmeden gelmesi; Haldun Sevel'in Ustura Kemal'inin ve Suat Yalaz'ın (özellikle Son Osmanlı) eserlerinin kaliteli bir edisyonla piyasaya yeniden sürülmesini diliyorum. Her yayınevimizin portföyünde en az 1 Türk kahraman bulunmalı, bence...

Ha bir de daha çok Frankofon ve Punisher...:-)
They drew first blood...

lampard


aaciltan

Çok uçuk ve gerçekleşmesi zor bir istek olduğunu biliyorum, ama gözüm açık gitmemek için sık sık tekrarlıyorum; ne olu lal kitap eerie ve creepie'yi basmaya devam etsin... 😭

Tuco Ramirez

Daha çok frankofon basılsın. Yapı Kredi bu işi bırakacak ise en azından yarım kalan serileri tamamlasın. Buddy Longway, Durango devam etsin.
Ken Parker serisi tamamlansın, yayınlanmayan maceralara devam edilsin.
SSOC Conan ve Lone Wolfe serisi hızlansın.

Aklıma gelenler bunlar şu anda...

dean

  Benim çizgi roman adına 2017'den beklediğim 2016'da beklediğimle aynı; Daha fazla comics, daha fazla manga. 2016'da artış sağlandı umuyorum ki 2017'de de bu artış devam eder.

yunusmeyra

öncelikle  Mrtekin`in analizi için teşekkürler ,peşinden de sorularını paylaştığımı ekliyorum (not:tabii güzel ülkemizin "büyüme rakamları" ve bunların hesap yöntemi sıklıkla değiştiğinden , ben çizgi roman piyasasının rakamlarını kıyaslamak için daha farklı "ne" bulabiliriz derdindeyim?  "yeni rakamlara" göre milli gelirimiz bile arttı ya  ;) ; ben de güzelce ve fazladan gelen bu "gelirimi" çizgi romana yatırmaya kara verdim  8)  gözün aydın "piyasa" şen ola "kapitalizm" )

afu abi`ye, bu özet ve analizleri daha rahat yapabilmemizi sağlayan "listeleme ve tabloları" dolayısıyla çok teşekkür ederiz  :)

Alıntı yapılan: aaciltan - 27 Aralık, 2016, 22:08:33
Çok uçuk ve gerçekleşmesi zor bir istek olduğunu biliyorum, ama gözüm açık gitmemek için sık sık tekrarlıyorum; ne olu lal kitap eerie ve creepie'yi basmaya devam etsin... 😭
işte benim dileklerimden biri  :) bu seri yılda 1-2 cilt bile basılsaydı harika bir koleksiyona gidiyor olurduk  :'(

ayrıca ve hep,"conan the barbarian" tamamlanmalı...

ancak  başlanan frankofonların düzenli yayınlanıp,bitirilmesi son temennim olsun.

temenniler için bir hakkım daha varsa  ::) ; "yabani" gibi yerli üretim çizgi roman dergileri hep olsun ve daha da artsın  :)
neyse bu temenniler böyle gider...

son not: mizah dergi ve çizgi romanları haricinde,yılda 4-5 çeşit yayının düzenli çıkmasına dua ettiğimiz 90`lı yılların ikinci yarısından sonra; son 15 yılda,yavaşta olsa gelinen bu nokta "iyi"... comics`ten manga`ya,fumettiden frankofon`a ve tabii ki yerli üretime kadar olan çeşitlilikteki  yayın yelpazesinde (biliyorum "yetmez!" denecek  ;) ), görece bir "iyi" den bahsediyoruz (hele ikinci,üçüncü bakısı yapılan çizgi romanları duydukça insan duygulanıyor  :'( ) ama artık belirleyici olan Mrtekin`in de özenle altını çizdiği; "yeni okurlar" artacak mı? bir ekte ben yapayım; mevcut "okurlar" yayın zevklerini çeşitlendirecekler mi? (yani bir anda "artan milli gelir paylarını" çizgi romana yatıracaklar mı  ::) )
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR