Gesar: Yokbol Başlıyor - Presstij (Bartu Bölükbaşı)

Başlatan memospinoz, 18 Ağustos, 2020, 01:23:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

memospinoz












Küçük mavi Etugen gezegeninin gri çayırlarında patlayan savaşın tüm galaksiyi tutuşturmasının üstünden on yedi sene geçti. Düşman kardeşler Bay Ülgen ve Erlik Han'ın kan davası, galaksinin en karanlık uçlarına kadar sızarak kozmik apokalips YOKBOL'u başlattı.


Tüm evren ak ve kara orduların saldığı dehşetin altında inliyor. Gezegenler yeraltından fırlamış yaratıklarca kemirilirken adı sanı bilinmeyen yıldızlar kitlesel kırım ve isyanlarla kuşatılmış durumda. Tanrıların şafağı yükselirken Zümrüt Orda Kağanı Gesar, göçebe uzay filosunun başında yeni bir yol açmaya çalışıyor. Kimilerine göre tüm savaşları bitirecek nihai savaş, bir kısmına göre ise tanrıların düzeninin sonunu getiren kurtuluş kıvılcımı. OD Tengri'nin aydınlık yolu...

22x30.5 cm, 56 sayfa

KenParker

Orta Dünya'yı sevdiğim için izlediğim yutıbırlardan biri Gesar'ı incelemiş:

afacanx

Bartu Bölükbaşı inanılmaz birikimli bir arkadaş. Bu seri devamında roman olarak devam edecekmiş. Frankofon boyda üretilen eserde en azından anlatılan hikayenin görsel olarak neye benzediğini görüyoruz. Cilt ve baskı kalitesi de harika ayrıca.

ZGeralt

Uzun süre yazmak istemedim bu başlığa. Şimdi Ege Avcı'nın eseri için yorum yaparken tekrar aklıma geldi.
Yerli çizgi romanı da gerektiği gibi eleştirebilmeliyiz sonucuna vardım, bir miktar pozitif ayrımcılığa itirazım yok ama madem satılık ürünler bunlar ve madem bu forum görüşlerimizi paylaşmak için var...

Bartu Bölükbaşı'na sosyal medyada da denk geldim, belli ki Türk mitolojisi hakkında gerçekten birikimli birisi. Hikaye anlatımı konusunda beni pek çekemedi ama burası problemli değil.
Hatta çizimleri ve panel kullanımı yer yer karman çorman bir hava alsa da acemiliğe verilebilir, kabul edilemez bir durumda değiller.

Bence kabul edilemez olan konu renklendirme. Bütün okuma keyfimi yerle bir etti. Benim hayatımda gördüğüm en kötü renklendirmeler arasında zirveye oynar. Yani hiç mi çizgi roman okumadınız diyeceğim de saçma olacak tabi,  ben anlam veremedim.
Yani sonradan renklendirilen eski yayınlarda ki kalitesizlik gibi bir şey değil bu bahsettiğim, okuma rahatlığını bozan, çizgileri, karakterleri ve hareketleri birbirine geçiren, detayları farketmenizi zorlaştıran bir renklendirme var. Üstelik boyutuna rağmen söylüyorum bunu.

Serinin roman olarak devam etmesi çok yerinde bir karar olmuş.

afacanx

Renklendirme konusunu bilmeden yaptığını düşünmüyorum. Ben de arka planla ön planı ayırt etmekte zorlanıyorum. Hernekadar gradyan tonlarını beğensem de. Bana bu çizgi roman renkli çizgi roman değil de nasıl söylesem hani eskiden mizah dergilerinde sarı tonlarında renklendirme yapılırdı ya; onun aynısını yeşil ve kahverengi tonlarında yapıyormuş gibi geliyor. Kontrastı tercih ederim tabii ki. Çizim olarak acemi hiçbir noktası olduğunu düşünmüyorum. Çizimleri son derece profesyonel çizgileri kendinden emin. Tabii ki burada kişisel estetik anlayışları devreye giriyor.

Darkopal

Alıntı yapılan: ZGeralt - 25 Ağustos, 2021, 16:05:27
Serinin roman olarak devam etmesi çok yerinde bir karar olmuş.
Sanırım bir yanlış anlaşılma var çünkü serinin roman olarak devam etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü roman, çizgi romanın öncesini konu almakta, çizgi romanda yaşanan olaylara kapı açacak bir anahtar olması amacıyla tasarlanıp basıldı. Olur da bu hikayenin devamı gelirse, yine çizgi roman formatında olacak şekilde düşünüldü. Renklendirme ise tamamen Bartu Bölükbaşı'nın kişisel tercihi ve kendi üslubudur. Bu tarz eleştirilerinizi kendisine doğrudan iletirseniz, ileriki dönemlerdeki eserleri için farklı bir tarz, farklı bir renklendirme yöntemi/paleti tercih edebilir. Dediğiniz gibi "Yerli çizgi romanı da gerektiği gibi eleştirebilmeliyiz" ki bu sayede daha geniş kitlelere hitap eden yerli işler çoğalsın, çeşitlensin.

afacanx

internetteki söyleşi ve röportajlarından anladığım kadarıyla maalesef çizgi roman olarak devam ettirmek fikrini şimdilik rafa kaldırmış gibi görünüyor. bilimkurgu - barbarik temalı (he-man) gibi kurgusal evrenleri severim. şimdi kendisi mitoloji atlası üzerine çalışıyor. çizim yeteneğini onun üzerinde değerlendiriyor. öbür taraftan gesar evreninde geçen rol yapma oyunu kurgulamak istiyor. ben şahsen çizgi roman olarak okumak isterim.