Sarmaşık - Can Yayınları (Yekta Kopan & Levent Gönenç)

Başlatan memospinoz, 16 Ekim, 2020, 18:13:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

memospinoz



Kaybolan bir kedi.
Onun peşinden giden bir yazar.
Esrarengiz Yeşil Ev'in bahçesinde beklenmedik bir karşılaşma.
Düş ile gerçeğin, geçmiş ile şimdinin kesiştiği yerde yaşanan, esaslı bir hesaplaşma.
"Dur," dedim, "nereye gidiyorsun?" Gitmesini istemiyordum. Arka bahçede zaman dursun istiyordum. Bir daha gitmesine, birinin daha gitmesine dayanamazdım ki? Güçlü değildim ben, hiç olmamıştım. "Gitme baba!"
Sarmaşık
Bir baba oğul hikâyesi.

16.5x24 cm, 160 sayfa

dayıcomics

Kitabın üsütünde Yekta Kopan'ın adı da geçiyor, senaryo ona mı ait acaba?

memospinoz


TKnKT

Yekta Kopan'ın son sözdeki ifadeleri doğrultusunda, Sarmaşık Yekta Kopan'ın 2009 tarihli "Bir de Baktım Yoksun" isimli eserinin ilk öyküsü olarak yer almakta. Bi kitap aynı zamanda Haldun Taner Öykü Ödülü'ne ve Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne sahip olan bir eser. Eser Yekta Kopan'ın uzun yıllardır yakın arkadaşı olan Levent Gönenç'in bu hikayeyi çizgiroman olarak ele alma isteği ile doğmuş. Levent Gönenç'in çizimlerine biraz yabancı olduğum için olsa gerek karakterlerin çok köşeli çizimleri başlarda keyifsizlik yarattı ancak baba-oğul hesaplaşma hikayesi her daim cezbedici olmuştur benim için. Bununla birlikte eserde tasvirler ve betimlemeler renkle harmanlansaydı kesinlikle daha içine çeken bir atmosfer oluşurdu diye düşünüyorum.
"The man who opens topics faster than his shadow"

ferzan

    İç sayfaları merak edenler için;

    https://www.instagram.com/p/CHdNDS5gMmg/?utm_source=ig_web_copy_link

    Bir okur olarak yegane sorunumdur, yeni bir çizgi roman çıktığında birkaç sayfa önizleme görselinin yayınevince sosyal medya hesaplarında paylaşılmama durumu. Haftalar sonra anca gelebildi örnekler, o da bizi tam kesmese de az buçuk fikir veriyor işte. Biliyorum, bazen yayınevlerinin kendi sitelerinde önizleme PDF 'leri olabiliyor ama ne yazık ki yaygın değil bu durum. Ayrıca sosyal medya üzerinden haberdar olmuşsam, itkilenebilmek için aynı mecrada fazladan birkaç görsel beklerim iç sayfalardan. Ben bu kitabın haberini ilk aldığımda zerre kadar takmamıştım mesela. Büyük ihtimalle çizgi roman da değildir diye düşünmüştüm. Sayfaların sağına soluna üç beş vinyet çizilmiştir de adı çizgi roman olmuştur sanmıştım. Yayınevlerinin siteleri harici satış sitelerinde de kapak görselinin yanı sıra fazladan üç görsel daha görme şansımız olsa keşke. Yine binde bir denk gelmiştim geçmişte ama uzun zamandır böyle bir şey de görmüyorum. Yeni çizgi romana hangi platformda denk gelinirse gelinsin, okurun merakı ilk anda giderilmeli bence.

    Kitap çıkalı 25 gün olmuş, yayınevi sosyal medya sorumlusunun daha yeni aklına gelmiş. Ne diyelim, hayırlı işler o zaman.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

memospinoz

Genellikle okurlar, instagramdan yayınevinin paylaştığının on katını paylaşıyorlar. Yayıncıların pek taktığı yok gibi bu durumu. Sadece çizgi roman olsa neyse, tüm basılı kitaplar için durum aynı.  ???


KenParker

Baba oğul çekişmesi mi, çatışması mı, sevgisi mi, sevgi eksikliği mi ne desem, aslında kaybettiklerimiz hakkında desem daha münasip, baba oğul ilişkisi hakkında diyeyim; büyük konuşulmuş küçük bir hikaye.

Yerli grafik romanları çoğu zaman daha sıcak daha dokunulur bulurum. Okurken içine girmek, kültürel olsa gerek, daha kolaydır. Bu yüzden elim daha rahat gider. Aklım daha tatmin olur. Aynı yoldan geçer, aynı hisleri yaşarım. Sarmaşık bana bunu verdi. Daha fazlasını değil.
Peki hikayeyi sevdin mi dense? Sevdim.

Kağıt seçimi özellikle belirteyim: Tam denk düşmüş.

Spoiler
Son sayfa hikayeyi bir yere vardırıyor. Hikaye yazarken bir yere varış kısa sürebilir, saklı bırakılabilir, okuyucu seçsin denebilir, lakin çizgi roman netlik istiyor. Sonu doygun olsun istiyor. Ben beklediğimi bulamadım.