Orası Öyküleri - KaraKarga Yayınları (Ender Özkahraman)

Başlatan memospinoz, 06 Ocak, 2021, 21:29:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

memospinoz




Usta çizer ve yönetmen Ender Özkahraman'ın 15 yıl boyunca biriken,efsaneleşmiş öyküleri ilk kez bir araya geliyor.

Orası Öyküleri, acıyla anılan bir coğrafyayı anlayabileceğimiz ve onun yaralanmamış, masalsı, naif hallerine de tanıklık edebileceğimiz "içeriden" bir bakış sunuyor. Ahenkle destanlar aktaran dengbêjler, adı duyulmamış usta müzisyenler, isimsiz komedyenler, sanatçı ruhlu zanaatkârlar, kuşlarla dost olan şairler, aşka tutulan yılanlar... Hepsi birbirinden kuvvetli, hüzünlendiren, gülümseten öyküler... Orası Öyküleri, aşina olanlar için koleksiyon değeri taşıyan, henüz duymamış olanlar için atlanmaması gereken bir başucu kitabı. 90'lı yıllarda anlatılamayan öyküleri büyük bir cesaret ve özveriyle anlatan; Zor Bir Karar adlı filmiyle Altın Portakal En İyi Film ve İyi Yönetmen Ödülü'ne aday olan bir sanatçının sinematografik hikaye anlatıcılığının eşsiz bir ürünü.

23x28 cm, 232 sayfa

Tadımlık için tıklayınız.


pizagor

Bu kitabın eski bir baskısı daha vardı değil mi?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...



ferzan

    Normalde 4 kitabı var bu serinin, uzun yıllar Leman dergisinde tam sayfa olarak haftalık yayınlandı. En az 2-3 kitaplık da dergide kalanlar var. İlk iki albüm İletişim 'den çıkmıştı zamanında. Üçüncü albüm Leman 'dan çıktı, dördüncü gene İletişim 'den. Son albüm hariç üçü de büyük boy, ortalama 80 sayfa civarı albümlerdi. Sonuncusu kitap boyutlarında çıktı, 238 sayfaydı ama aslında o da gene 70-80 sayfaya tekabül ediyor, zira yayınlandığı sayfa formatı parçalanıp bir orijinal sayfadan en az 3 sayfa çıkacak şekilde ufaltılıp düzenlenmişti. Kötü bir edisyondu ama çizerinin hatırına almıştım. Yukarıdaki kapak da aslında ikinci albümün kapağıydı. Alt başlığı da "Herkes Aşağı İnsin" idi.





    Seçmece yaptılar sanırım. Yukarıda da belirttiğim gibi 4 albümü var bu serinin, en az 2-3 albümlük de Leman dergisinde kalanlar var. Şimdi bu edisyondaki 120 sayfayı daha önce çıkmış dört albümden seçme yaptılarsa, acaba hangi öyküler çıkarılıp hangileri bırakıldı diye düşünmeden edemiyorum. İlk albümde "Kamber Ateş Nasılsın?" gibi sağlam hikayeler vardı ama çizerin elinin yeni otuduğu zamanlardı. Umarım o albümden birkaç iyi hikayeye yer vermişlerdir. Esas olay ikinci ve üçüncü albümlerdi. En çok onlarda yer alan hikayeleri basmışlardır diye tahmin ediyorum. Dördüncüden de birkaç tane almış olabilirler bu kez özgün sayfasını bozmadan.

    Bende Ender Özkahraman 'ın bütün kitapları gibi Orası Öyküleri albümleri de önceki edisyonundan var. Buna rağmen her türlü alacağım yeni çıkanı da. Hem "Orası Öyküleri" nin son bir derli toplu edisyonu elimde olsun diye, hem de bu bahaneyle birbirinden güzel hikayeleri tekrar okumak için. Umuyorum ki Sönmez Karakurt 'un Ortam 'ında olduğu gibi bunda da kaligrafiye dokunmamışlardır. Şekip Davaz 'ın Kedo 'sunu p.ç etmişlerdi hem boyut ufaltarak, hem de el yazısını yok edip standart KaraKarga kaligrafisiyle sayfaların kimliğini hiçe sayarak. Bu öykülerde de çok fazla yazı olduğu için Ortam 'da olduğu gibi gözleri kesmemiş olabilir. Kestiyse de yazıklar olsun derim. Almadan önce bir bakmak lazım içine. Orasına burasına dokunulmamışsa şayet, ben bu albümü gözüm kapalı tavsiye ederim daha önce okumayanlara. Tek sayfalık güneydoğu hikayeleri her biri. Hani, tek sayfa ama her sayfa maşallah 7-8 fumetti ya da comics sayfası kadar şey anlatıyor. En az 20 panelden oluşuyor sayfalar, bolca da yazı. Su gibi gidiyor ama. Çok çok iyi öyküler var. Türk 'ü, Kürt 'ü, askeri, polisi, köylüsü, korucusu, masalcısı, dedesi, nenesi, ezileni, görmemişi, delisi, akıllısı, zorla evlendirileni, hiç evlenmeyeni, yalnızı, dedikoducusu, hurafesi, kıssası, hissesi, kasabı, karatecisi, bekçisi, solcusu, sağcısı ve daha niceleri... Geneli 1970 'ler ile 1990 'lar arasında geçen, üretimi 90 'lı yıllara dayanan, çizerinin bazen kurgu, bazen çocukluk anılarından yola çıkarak oluşturduğu hikayeler. Büyük ölçüde de gerçek, zira bu hikayelerde geçen bazı mevzularla ilgili yazılmış çeşitli kitaplar bile mevcut. "Dersim 'in Divane Delileri" gibi.

    Bir oturuşta değil de anca bir haftada bitecek çizgi romanlardan. Dolu dolu her sayfada farklı ve birbirinden iyi hikayeler okuyunca şeker komasına girmiş gibi yapıyor, ara verdirtiyor. Çizgisi de hikayelere mükemmel eşlik ediyor. Belki çoğu okura ilk anda çekici gelmeyecek ama okurken anlayacaksınız aralarındaki ahengi. Kerpiç, taş, kum, saman, ocak közü, yün örgü, kömür sobası, kül ve kıymık hissiyatında organik, samimi ve sahici çizgiler...











    Yalnız KaraKarga yeni fiyat politikasına iyi alıştı. Şimdi bu kitabın kuşe olmasına benim açımdan ihtimal yok. Her zaman ikinci hamurdu, ilk yayınlandığı dergilerde saman kağıttaydı, albümleri de 2. hamur kağıda basıldı. Bu sefer de öyle muhtemelen, kuşe basılmasının anlamı yok çünkü. Bülten bilgisi yanlış gönderilmediyse gene, sitelerde de ikinci hamur yazıyor. Eski büyük boy albümlerle aynı ölçülerde. Yine aynı ebadın birkaç santim yandan ve üstten ufağı olan Ortam 'ın (KaraKarga) son albümü geçen sene 30 liradan çıkmıştı. Hadi bu 10 ayda 10 lira zamlansın, 40 lira olsun. Bundan yine birkaç santim ufak ebatlarda olup aynı sayfa sayısına ve aynı kalınlığa sahip Karadut Ekspres (Presstij) yazın 36 liradan çıktı. Karadut 'la aynı ebatta olan Solo serisinin ilk kitabı Gece Acıkması (Marmara Çizgi) 42 liradan çıktı. Bu olsun olsun 48 lira olsun, 50 lira olsun. 60 lira ne oluyor onu anlamıyorum. Bir önce çıkardıkları tuğla gibi kalın ve kuşeye basılı albümlerin maliyetini bir nebze sindirdim, anlıyorum da; bu albümü muadilleriyle kıyaslayınca gerçekten fazla kaçıyor. Yok, içerikteki seçme hikayeleri renklendirip de kuşeye bastılarsa ve gene sitelere yanlış kağıt bilgisi gönderdilerse, bir kez daha keriz gibi hissetmenin tadını çıkarmak yine bana düşecek. Zira künye bilgisinden yola çıkarak hemen hemen aynı ebat, aynı sayfa sayısı ve aynı kağıda basılı yayınlarla kıyaslama yaptım. Hikayelerin saman kağıda renksiz üretilip (sadece birkaç ton sarı ve gri ekleniyordu dergide) albümlerin de şimdiye kadar hep 2. hamura basıldığını göz önüne alınca bu defa kağıt bilgisi yanlış değildir diye düşünüyorum.

    Önümüzdeki günlerde albümü inceleyecek olanlardan öğreneceğiz artık.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

guneseral

Ferzan in detaylandirdigi gibi  iletişimden  çikan bütün kitapları  benim de  elimde ,
kuşe  kağıda  ve renkli  basılmasını ümit etmek istiyorum   yoksa pas geçeceğim....

TKnKT

Alıntı yapılan: justanordinarygeek - 06 Ocak, 2021, 21:29:11
23x28 cm, 120 sayfa

    Öncelikle küçük bir tanıtım bülteni düzenlemesi yapmak isterim. Kitap 23x28 evet, ancak 232 sayfadan oluşmakta. Karakarga kendi satış sitesine de 232 olarak girmiş, ancak baktığım diğer tüm satış sitelerinde (D&R, Idefix, Kitapyurdu, Babil, Odakitap) 120 sayfa olarak gözükmekte. Bununla birlikte kitap kuşe değil evet, saman kağıdından hallice kalın gramajlı bir kağıt ve siyah beyaz çizimler. Bu sefer kağıt bilgisinden değil de sayfa sayısından gol yedik. Sahi bu kadar zor olmamalı sanırım, en basit şeyleri doğru belirtmek.

    Ender Özkahraman'ın İletişim tarafından yayınlanan eserleri pek elimin okumaya/almaya gitmediği eserler olmuştu. Ancak ferzan'ın methiyeleri sonucunda hazır eserlerin kabaca bir araya getirilmiş bir versiyonu olunca bir şans vermek istedim. Kitap format olarak düzgün ve derli toplu duruyor. Hikaye orijinallerine dair bir fikrim olmadığı için karşılaştırma sunamıyorum ancak kaligrafiye muhtemelen dokunmamışlar. En azından sırıtan bir kaligrafi yok diyebilirim.

    Uzunca bir sürece yayarak okumaya başlayacağım, kitapta 195 hikaye yer almakta. Okuduktan sonra dönüp bakmak isterseniz, ya da önceki yayınlarla karşılaştırmak isterseniz diye de bir içindekiler listesi oluşturdum.

"The man who opens topics faster than his shadow"

memospinoz

1. cilt - 72 sayfa
2. cilt - 88 sayfa
3. cilt - 80 sayfa
4. cilt - 240 sayfa

1. cilt:
Kasr-ı Kanco
400. Darbe
Tiner şişesinde balık olmak
Şahmaran
Kara şimşek
Esans
Eko
Dinar yolunda devrilen bir Ford'un şoför Ahmet için yaktığı ağıt
Çarşamba
Paşaçocuğu
Dadaist şarlatan
Yağmur adam
Marko
Sivas
Önce özetler
Kurban
Ressamcı Tevfik
Şizofben
Vangölü
Boynuzlar
Evin en kevn
Sa'saa
Çukulata
Kurbağa güncesi
Dedüğü Baba ziyareti
Hakkari'de ilk selpak
Çingeneler zamanı
Sürme
İki kere
Yola çıktım Mardin'e
Mığırdıç
Hito
Midem bulanıyor anne!
Şahbaz
Cembeli u Binevş
Aşk üzerine bir masal
Örümcek kadının öpücüğü
Estarabim
Yüksekova T.V.
At
Gözlik
Masa da masaymış ha
Misafir
İdealist
Sıtkı
Kardeşim benim
Şizofren
Mela
Üç arkadaş
Guguk kuşu
Cevizler
Hırhızlar
Dede
Delik
Görmeyen rembetiko
Aziye
Gübre
Kamber Ateş nasılsın?
Sabahat

2. cilt:
Teyp
Kerşah
Bembeyaz
Kumpir
Ayı
Kangurular
Siyasi Zagor
Beşe
Küfürbaz
Aman
Sesler
Baca
Gayrımüslim hikaye
Kokel
Önemsiz hikaye
Yalnızlığın gayrıresmi tarihi
Kornejler
Karınca
Hıck!
Pis sıcak
Oransız
Karşılık
Şeyy
Köpeğin adı Caş
Sergüzeşt
Elimdedeğil
Ciğer
Sahur
Egemenlik
Dipte
Makine
Loğ
İzler
Sayı boncuğu
Matador
Ateş ve suyun hikayesi
Taşlar
Tutulamayanlar
Çıkartma
Zanaatkar masalı
Seyuşen
Kevzegor
Dejavu
Dans
Siğiller
Topuksuz
Siyah duvar
Sıcak ekmek
Guresis
Dükkan
Herkes aşağı insin
Limon
Liralar
Öküzün başı
Para
Öleceksin
Bir şehre gidememek
Kaynak
Siliciler
Cümleten!
Durmayan hikaye
Nankör
Kutsal tavuk
Teyran
Bekir'in aksi
Budak
Hes Began
Takılan
Lastikler
Mini konak
Kuyruk acısı
Ben kiracı, sen kiracı!

3. cilt:
..............

4. cilt:
...............






Nomad

Idefix de %42 indirimle 34 ₺
Sepeti 150 ye tamamlarsanız PICODI15 kodu ile 15 tl daha indirim alırsınız.
%52 indirimle almış olursunuz.

Sepete ne atayım diyenler için LAL %35 - Karakarga %42
Kod ile %45 - %52 yapar. Varsa eksik tamamlayın işte.